Süre                : 2 Saat 32 dakika
Çıkış Tarihi     : 29 Ekim 2004 Cuma, Yapım Yılı : 2004
Türü                : Biyografi,Drama,Müzik
Taglar             : Gerçek hikayeye dayalı,başlık olarak karakter adı,Gerçek kişiye dayalı,Biri
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Universal Pictures , Bristol Bay Productions , Anvil Films
Yönetmen       : Taylor Hackford (IMDB)
Senarist          : Taylor Hackford (IMDB),James L. White (IMDB)(ekşi),James L. White (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Jamie Foxx (IMDB)(ekşi), Kerry Washington (IMDB)(ekşi), Regina King (IMDB), Clifton Powell (IMDB)(ekşi), Harry Lennix (IMDB), Bokeem Woodbine (IMDB)(ekşi), Aunjanue Ellis (IMDB), Sharon Warren (IMDB)(ekşi), C.J. Sanders (IMDB), Curtis Armstrong (IMDB), Richard Schiff (IMDB), Larenz Tate (IMDB), Terrence Howard (IMDB), David Krumholtz (IMDB), Wendell Pierce (IMDB), Chris Thomas King (IMDB), Rick Gomez (IMDB), Denise Dowse (IMDB), Warwick Davis (IMDB), Patrick Bauchau (IMDB), Robert Wisdom (IMDB), Kurt Fuller (IMDB), Kimberly J. Ardison (IMDB), Mike Pniewski (IMDB), Gary Grubbs (IMDB), Alex Van (IMDB), Afemo Omilami (IMDB), Elizabeth Omilami (IMDB), Eric O'Neal Jr. (IMDB), Tequan Richmond (IMDB), James Huston (IMDB), J. Todd Smith (IMDB), Darnell Rhea (IMDB), Jeff Galpin (IMDB), Michael Arata (IMDB), Ray Charles (IMDB), James J. Duhon (IMDB), Tobi Gadison (IMDB), Trae Ireland (IMDB), Summer LeAnn (IMDB) >>devamı>>

Ray ' Filminin Konusu :
Ray, kendi halinde yaşayıp giden, hayalleri olan küçük bir çocuktur. Yaşadığı oldukça trajik bir olay sonucunda hayatına kör olarak devam etmek zorunda kalır. Yaşadığı bu acıya rağmen hayata dair umudunu kaybetmez ve yepyeni, taze hayallerle hayat yolculuğuna devam etmeye karar verir. Ray, karşısına çıkan engellerle savaşacak ve dünyanın en önemli müzisyenlerinden biri haline gelecektir. Küçük Ray, hem adıyla hem de soyadıyla tanınan Ray Charles olacaktır.

Ödüller      :

Academy Awards - Oscar:En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Ses Kurgusu
BAFTA:BAFTA Film Award-Best Sound


  • "madonna'nın içinde sakladığı ışığı melodilerle yıkadığı albümdür bu."
  • "bu albümde "frozen", "the power of good-bye", "to have and not to hold" şarkıları zamanının çok ötesinden seslenir."
  • "süper albüm, süper şarkı.cıstak çerezlerdense bu tip eserlerin olduğu albümleri sırtımda taşırım."
  • "frozen şarkısıyla olayı bitiren albüm."
  • "pop müzik endüstrisinde, henüz üzerine bir tık bile çıkılamamış albümdür. godard'dan sonra sinema öldü derler ya, madonna'nın ray of light'ından sonra pop müzik öldü bence."
  • "madonna'nın müzikal açıdan en iyi albümü olarak bilinir."
  • "madonna'nın en başarılı parçalarını içinde bulunduran albümü,yıl 2005 hala bu pop albümünü dinlemekteyim.bu albümden çıkan frozen,power of goodbye,ray of light gibi hitler dışında skin dinlenmelidir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    gerçek bir trend setter olan kadınımızın bana kalırsa da en matah albümüdür bu. geçmişte massive attack'le olsun, björk'le olsun, o sıra kimin yıldızı parlamışsa müşterek çalışmaları bulunan madonna'nın bu albümle aleme william orbit gibi bir dehayı kazandırması, tıpkı sonradan mirwais'in de yüzünü güldüreceği gibi, takdire şayandır. gerçi başta johnny rotten olmak üzre herkes madonna'ya püskürtmektedir william'ı hipnotize ettiği için ama, william'ın kendisi başta "o bana tekrar can verdi; daha önce neydim ki?" demektedir. albümde rick nowels, marius de vries ve daha önceki çalışmalarından da tanıdığımız patrick leonard da var. ben single'larından daha çok skin, sky fits heaven,shanti ashtangi mantrasını, swim, little star ve mer girl'ü beğenmekteyim.


    (velouria - 3 Nisan 2002 20:21)

  • comment image

    dilerseniz madonna'yı hiç dinlemeyenlerden olun, yine de yılların içinden çekip tekrar dinlemeye durabileceğiniz ve zaman zaman yoklamaktan da zevk alabileceğiniz albüm.

    frozen ya da the power of goodbye gibi zaten hatırlayıp albümü indirmenize vesile olanların yanında, substitute for love ya da skin gibi şarkılarının da aslında pek güzel, pek "arada canın çekeceği"lerden olduğunu farkedersiniz.

    "siyah saçlı madonna" dönemi farkıdır yani bu... hoştur...


    (narsimelus - 29 Mayıs 2010 22:58)

  • comment image

    takvimler 2011'i göstermek üzereyken hala utanmadan dinlemeye devam ettiğim albüm. eğer canınız klasik günümüz pop müzik albümlerinden sıkıldıysa, aylar ve yıllar süren aramalarınız sizi ciddi anlamda farklı şeyler söylemeye çalışan bir tarza ulaştıramadıysa, pop müziğin bir süre sonra yarattığı baygınlık hissinden sıkılıp rock ve türevi, cazz, alaturka, new age, bossa nova, rap, r&b tarzdaki eserlerde sarmayacakmış gibi hissediyorsanız; bu albümü denemenizde yarar var.


    (satanist yiyen kedi - 9 Aralık 2010 22:39)

  • comment image

    madonna 7. stüdyo albümü ve bir tek madonna diskografisinin değil tüm zamanların en iyi albümlerinden biridir.

    liste başarıları ya da satış rakamları beni pek alakadar etmediği için bunlardan bahsetmeyeceğim sadece dikkat edilmesi gereken; albümdeki şarkıların tür açısından(alternatif, elektronik, ambient ve dans) aynı yelpazede çok güzel harmanlanmasıdır.

    drowned world & substitute for love: albümün ilk şarkısı olan bu eser; madonna'nın naif sesi ile dinleyene saadeti verecek kadar güzeldir. şarkının sözleri de dinleyicilerine en masum itirafı gibidir.

    ''i traveled round the world
    looking for a home
    i found myself in crowded rooms
    feeling so alone

    i had so many lovers
    who settled for the thrill
    of basking in my spotlight
    i never felt so happy..''

    swim: içinde artık bir madonna fetişi olarak anabileceğimiz ''mmmmm'' ların mevcut olduğu(frozen, isaac..) albümün ikinci şarkısı. bu şarkı da, yine madonna'nın çoğu albümünde olduğu gibi; yazık edilen ve görmemezlikten gelinen bir şarkısı oldu. substitute for love ile ard arda çok güzel yakışır.

    ray of light: ve evet albümün üçüncü şarkısı ve madonna'nın, ''kalk ben varsam asla yerinde oturamayacaksın'' diye meydan okuduğu şarkısı. yahu şarkı bildiğin ''güne iyi başla'' komutu veren şarkılardan. sadece tek üzüntüm; bu şarkıyı turnelerinde eskisi kadar çoşarak söylememesi. confessions tour ve sticky and sweet tour da eline gitarı alıp seslendirmesi şarkının ruhuna ihanet gibi.(sanırım artık hung upta aynı kaderi paylaşacak gibi)

    candy perfume girl: ray of light'dan sonra tempoyu düşüren, pek ısınamadığım ve sözlerine hiç anlam veremediğim dördüncü şarkısı.

    skin: altyapısı ile hipnotize edici ve yine gizli kalmış bir madonna şaheseri. bol keşkeler çektiren şarkılarının arasında yerini en yüksekte almaktadır ve şarkının orjinal versiyonu bile, high contrast'ın elinden çıkma bir remix gibi.

    nothing really matters: bu şarkı, albümün siyah incisi. madonna şarkıya gayet dingin bir vokal ve müzikle girip sonra aniden müthiş bir tempoya çıkartıyor. pop müziğin; ''basit, ucuz ve dinle -tüket-at'' diye düşünen zihniyetlerin tanışmadığına inandığım şaheserdir; çünkü sözleri gayet kuvvetli ve olgundur.

    '' nothing takes the past away
    like the future
    nothing makes the darkness go
    like the light

    you're shelter from the storm
    give me comfort in your arms..''

    sky fits heaven: insanı uçuran bir şarkı. insanın içinden şarkının ''kitabe-i seng-i mezarına'', ''yazık oldu'' yazası geliyor. ''madem klip çekmedin neden turnelerinde seslendirmezsin?'' diye de hesap sormak istiyor insan.

    shanti: en az dinlediğim ve dinlerken insanı yoran madonna şarkısı.

    frozen: aslında üzerine bişey yazılamayacak ve insanın açıp kendini teslim edeceği; albümün dokuzuncu parçası.
    trance müziğine yaylıları yerleştirmesi ile huzur verici bir şarkı olmuştur. sözleri de lirik bir didaktizme batmadan müthiş mesajlar vermiştir.

    ''you only see what your eyes want to see
    how can life be what you want it to be
    you're frozen when your heart's not open..''

    the power of good bye: albümün bu müthiş balladı, trance müziğinin ve yaylı çalgıların bir arada kullanıldığı bir başka şaheseridir.

    ''freedom comes when you learn to let go!''

    to have and not to hold: eğer bu şarkı değerlendirilseydi, pop müzik tarihinin kilometre taşların biri olabileceğine inanırım. sırf göz ardı edilmesi için yapılmış bir şarkı; yoksa böyle bir esere karşı neden duyarsız kalınır ki?
    hem vokal, hem şarkının sözleri, hem de altyapı kusursuzdur.

    ''to look but not to see
    to kiss but never be
    the object of your desire
    i'm walking on a wire
    and there's no one at all
    to break my fall..''

    little star: madonna'nın kızına yazdığı bu şarkı o kadar güzel ki; insan kendi annesinden de böyle bir ithaf bekliyor.

    ''never forget who you are
    little star
    never forget how to dream
    butterfly..''

    mer girl: albümün en ağır ve son şarkısı. dinledikçe, zamanla şarkının içine girebileceğiniz bir şarkıdır. albümün diğer şarkıları kadar olmasa da iyi şarkıdır. ama en güzeli bu şarkı bittikten sonra albümün ilk şarkısına(substitute for love) geçişidir. albümü daha yeni dinlemeye başlamışsınız hissi verir.

    uzun lafın kısası, içerdiği çoğu şarkının değerlendirilmemesiyle yazık olmuş madonna başyapıtıdır.
    tamam hepsine klip çekilemeyebilirdi ama bu şarkıların birkaçına hiç olmazsa turnelerinde şans tanınabilirdi!


    (patr10 - 23 Mart 2011 15:04)

  • comment image

    müziğin çok farklı bir noktasıdır bu albüm. klasik olması mı zamansızlığından yoksa zamansızlığı mı klasik olmasındandır bilmiyorum ama daha tematik ve daha güçlü bir albüm hiç karşıma çıkmadı bugüne dek. harika...


    (cenabettincerrah - 7 Şubat 2012 20:17)

  • comment image

    bu albümde "frozen", "the power of good-bye", "to have and not to hold" şarkıları zamanının çok ötesinden seslenir.


    (spitzer - 6 Kasım 2012 20:35)

  • comment image

    albümün başlangıcını yapan substitute for love şarkısı zamanın ötesinden de değil, çok çok farklı bir noktadan dünyaya gönderilmiş bir sanat şaheseridir.

    sırf bu şarkı nedeniyle albüm gözümde 90'ların en iyileri seviyesindedir.


    (floating in space - 6 Kasım 2012 20:39)

  • comment image

    madonna'nın bir başka madonna olmaya karar verdiği dönemin ürünü albüm. albümü dinlerken farkediyorsunuz ki, şarkılar yazılırken ve uygulanırken düşünülen tek konu iyi müzik ve yenilikçilik. bu kadar yenilenme çabasına karşın iş batırılmamış ve albüm pop müzik tarihi klasikleri arasına girmiştir. dahası her sabah veya araç içinde trafikte kaldığınızda bir doz ray of light (şarkı olarak) şart. mümkünse bağıra çağıra.


    (murotti - 17 Kasım 2012 09:09)

  • comment image

    1999 yılında en iyi albüm dalında grammy kazanan albüm.. ayrıca şarkı da aynı yıl en iyi şarkı, en iyi video, en iyi görüntü yönetmenliği gibi ödüller de almıştır.. bu albüm resimleriyle bile en iyi albüm dizaynı grammy'sini almıştır.. önemli bir albümdür..


    (hassan - 24 Mayıs 2004 12:22)

  • comment image

    albümün en sevdiğim yanı, kendi içinde feci tutarlı kısımlardan oluşması. candy perfume girl'den başlayıp shanti/ashtangi'de sonlanan "yaşama bakış, dünya görüşü" kısmı kesinlikle favorim ki albümdeki en en sevdiğim parça olan skin başta olmak üzere favori şarkılarım hep bu kısımda yer alıyor. bu bakımdan pek çok madonna albümünün aksine bu albümdeki şarkı sırasının rastgele değil, üzerinde titizlikle durularak yapıldığına inanıyorum. bahsettiğim bölümü frozen-the power of goodbye-to have and not to hold üçlüsü izlemekte, sözlerine ve nispeten daha az oranda müziklerine dikkat kesildiğinizde burada da girişi gelişmesi sonucu ile kusursuz bir kompozisyon yazıldığını göreceksiniz. aslında bunlara little star'ı da ekleyebiliriz ki "ray of light" albümünün madonna'nın kariyerinde zamanlama bakımından temsil ettiği yeri düşünürsek tünelin sonundaki ışık olmaya ve bahsettiğim komposizyona eklenmeye de çok yakışacak bir şarkı kendisi ama ben daha çok kapanış parçası mer girl ile bir olup "bir ben var benim içimde." mesajını ilettiğini ve albümün en kişisel kısmını oluşturduğunu düşünmeyi yeğliyorum. kişisel yaklaşımlar diğer biçimde de yapılabilir elbette.

    ilk üç parçadan bahsetmeyi ise en sona bıraktım; çünkü bu üçü biraz daha iç işlerinde bağımsız dış işlerinde federatif takılmaktalar. efendim açılış parçası drowned world/substitute for love aslında albümün tam bir özeti. kişisellik de var, ruhanîlik de var, hüzün de var, değişim mesajı da var; ne ararsan var. bu bakımdan albüm içinde herhangi bir kısmın parçası olmaktan öte, albümün intro'su olarak düşünmek gerek bu şarkıyı. ismini verdiği turnenin de açılışını boşuna buna yaptırmadılar diye düşünüyorum. ayrıca mer girl ile çok örtüşen bir yapısı var, gerek düzenleme gerek içerik bakımından. bu yüzden de aslında başlangıç ile bitiş de birleştirilmiş gibi düşünülebilir. üçüncü parça ray of light albümün hem isim parçası, hem enerji odağı, hem de madonna'nın kendini iyiden iyiye verdiği ruhânî dünyâya yolladığı en belirgin mesaj (shanti/ashtangi'yi saymıyorum; zirâ dili ingilizce değil.). ayrıca albümün dans single'ı olmaya en uygun parçası ki something to remember ve evita dışında alâmet-i farikası hep dans müziği olmuş bir şarkıcının kendisini gerçekleştirmesi bakımından avaz avaz "ben single olmalıyım." diye bağıran bir şarkı, tabii ki başlangıçtan çok uzaklaşmayacaktı. "olgun anaç madonna" triplerini yutturduğu swim ise bu iki parça arasında tampon görevi yaparken bir yandan da drowned world/substitute for love'ın mesajını sürdürmesi bakımından bu parçanın ardından gelmek zorunda idi, zirâ o şarkıda pompalanan "değiştim, içime döndüm." mesajını bu şarkı biraz daha evrenselleştirip dünyaya bir yeniden doğuş önerisinde bulunuyor, kendi değişimini ise vaftiz sembolizmi ile taçlandırıyor.

    uzun lâfın kısası madonna'nın en dolu ve en bütünlüklü dönemidir bu albümün dönemi. öncesindeki bedtime stories ile başlayan olgunlaşma süreci de, sonrasında beautiful stranger'dan music'e doğru gelişen ve usulca iyiden iyiye dans müziğine kayışı da bu bütünlüğün parçalarıdır diye düşünüyorum. sonrası için (bkz: american life/@turuncan53)

    bu "kayış"tan da biraz bahsetmek lâzım gelir. albümden çıkan son single olan nothing really matters'ın bir dans şarkısı olması oldukça bilinçli bir hareketti bana kalırsa, resmen sonrasını haber veriyordu. music'ten çıkan tüm single'ların hareketli şarkılardan oluşması (what it feels like for a girl'ü bile remiksleyip sundular), nothing fails'i şöyle bir göstermelik single olarak yayımlamaları dışında american life'tan çıkan tüm single'ların, efendime söyleyeyim aradaki me against the music saçmalığının hep hareketli tarafından seçilmeleri, confessions on a dance floor'un zâten tepeden tırnağa bir dans albümü olması, hard candy ve mdna'den de hep hareketli parçaların çıkması işte hep bu albümün açtığı yoldan geçen taktikler bence.


    (turuncan53 - 24 Ekim 2014 14:02)

  • comment image

    madonna'nın en başarılı parçalarını içinde bulunduran albümü,yıl 2005 hala bu pop albümünü dinlemekteyim.bu albümden çıkan frozen,power of goodbye,ray of light gibi hitler dışında skin dinlenmelidir.


    (oscuro e meta della mia vita - 21 Mart 2005 17:47)

  • comment image

    sadece drowned world'de, onda da mükemmel söylenmiş madonna şaheseri. fonda ray of light videosunun farklı bi versiyonu; önde madonna çığlık çığlığa ve dehşet bir kareografiyle (drowned world'de seyirciyle bütünleştiği sayılı anlardan biridir bu) şarkıyı söyler. yakışmıştır şarkının başarısına.


    (hassan - 13 Aralık 2005 01:03)

Yorum Kaynak Link : ray of light