The Lost Weekend (~ Yaratilan adam) ' Filminin Konusu : The Lost Weekend is a movie starring Ray Milland, Jane Wyman, and Phillip Terry. The desperate life of a chronic alcoholic is followed through a four-day drinking bout.
Ödüller :
The Apartment(1960)(8,3-142773)
Double Indemnity(1944)(8,3-124194)
Ace in the Hole(1951)(8,2-23753)
Stalag 17(1953)(8,0-47911)
One, Two, Three(1961)(7,9-17396)
Marty(1955)(7,7-19113)
Mrs. Miniver(1942)(7,6-13873)
Grand Hotel(1932)(7,5-15317)
All the King's Men(1950)(7,5-11658)
A Foreign Affair(1948)(7,4-5859)
Gentleman's Agreement(1948)(7,4-13263)
Going My Way(1944)(7,2-9127)
En İyi Film
Golden Globe-Best Motion Picture - Drama
Academy Awards - Oscar : "En İyi Özgün Senaryo"
Academy Awards - Oscar : "En İyi Yönetmen"
Golden Globes : "Golden Globe-Best Motion Picture Director"
Cannes Film Festivali : "Best Actor"
Academy Awards - Oscar : "En İyi Erkek Oyuncu"
Golden Globes : "Golden Globe-Best Motion Picture Actor"
"alkol bütün kötülüklerin anasıdır, anam avradım olsun" temalı billy wilder filmi. yüce rabbimin hikmetinden sual olunmaz, fakat ne hikmetse, film güzel türkçemize "yaratılan adam" adıyla kazandırılmıştır. bilmeyip gören, duyan da evrim karşıtı bir film sanar. fesupanallah! theremin'in ilk kullanıldığı filmdir (bkz: miklos rozsa). içki endüstrisi filmin gösterimini engellemek için wilder'a 5 milyon toka etmiş, ama wilder teklifi son anda reddetmiştir. işin ilginci, alkol karşıtları da alkole özendirebileceği endişesiyle filme karşı çıkmışlardır.
(axellennox - 13 Ağustos 2007 22:54)
--- spoiler ---hays code yüzünden midir nedir, mutlu son ile bitiyor gözükmesine karşın, biraz dikkatli bakıldığında billy wilder'ın ne kadar anasının gözü bir yönetmen olduğu ve aslında mutlu sonun sadece yüzeyde gözüken bir yansıma olduğu anlaşılabilir. şöyle ki, filmin başlarında bir yerde barda demlenen ray milland, bardağın masada bıraktığı yuvarlak izlere bakarak "daire mükemmel geometrik şekildir, ne başı ne de sonu vardır" der. ayrıca filmin başlangıcında şehirdeki binaları gösteren kamera, sağa doğru kayararak kahramanımızın penceresine yaklaşır. filmin sonunda da bu pencereden çıkıp, tekrar sola, şehrin binalarına doğru kayar. yani bu dairesellik ve başlanan yere geri dönme olayı, kahramanımızın da er geç başladığı yere, alkole geri döneceğini simgeler.--- spoiler ---
(axellennox - 14 Ağustos 2007 15:06)
john'un bu doneminde, harry nilsson ile takildigi bir zamanda studyoya paul'ün* geldiği ve birlikte bir sessionda çaldıkları iddia edilir.muhtemelen hepsinin kafası güzel olduğu için ve bir takım teknik aksaklıklardan dolayı ortaya bir ürün çıkmamıştır ama beatles dağıldıktan sonra hiç bir araya gelmedikleri bilinen lennon/mccartney'nin aslında bir kerelik bile olsa bir araya gelmeleri anlamına gelir bu iddianın doğru olması.kayıtları defalarca dinledikten sonra açıkçası emin olamıyorum bu olay gerçek mi değil mi, çünkü bazı yerlerinde "oha lam kesin john ve paul bu" diyorum bazı yerlerinde "yok lam ne alakası var, alakasız tipler bunlar" diyorum. bunda paul'un kayıtlara davul çalarak katılmasının ve john'un çok kolay taklit edilebilen bir sesinin olmasının da etkisi var tabii.kısacası eğer fake ise, başarılı bir çalışma olmuş. yine de tekrar birlikte çaldıklarını düşünmek bile hoş anlar yaşatıyor insana.p.s.: gercekten bir araya geldikleri dogrudur, gune ait cekilmis tek tuk fotograflar mevcuttur.
(event - 25 Ağustos 2007 18:38)
john lennon'un 1972'de biraz dagitmasi uzerine yoko ono'yla olan evliligindeki, muhtemelen daha uzun olacagi dusunulen ama 4 gun suren ayrilik donemi.. "genciz guzeliz, sirf evliyiz diye beraber olmak zorunda diiliz ki" diye dusunmusler, ilk gun john yoko'yu arayip "cilginim ben deli gibiyim" demis, ama dorduncu gunun sonunda "eeeh eytere bea, eve doncem" demistir.. yoko taviz vermemis, yalniz birey guclu birey demistir.. bi kisim zaman gectikten sonra yoko adamcagizi kabul etmis, mutlu mesut hayatlarina devam etmislerdir..
(yok - 19 Nisan 2000 17:21)
kapsadigi doneme istinaden, lennon'un anthology dortlemesindeki 3. cdnin adi..
(yok - 19 Nisan 2000 17:28)
"yes. we were seperated in the early seventies. she kicked me out. suddenly i was on a raft alone in the middle of the universe. i was just trying to hide what i felt in the bottle. i was just insane. it was the lost weekend..." -lennon.
(yok - 19 Nisan 2000 18:01)
cuma aksami ve cumartesi sabahi alkol derecesini kaciranlarin icinde kaldigi durum---cumartesi ogleden sonna uyanilir; we bu gun ewde gecer; vucut kendisini adam akilli toparlamak için 1 gun daha ister ve pazarda ewde kalirsin.---durumu
(zibidi - 19 Nisan 2000 18:32)
aynı zamanda dawson's creek beşinci sezon ikinci bölümünün adı.
(meth - 24 Aralık 2011 12:29)
hem en iyi film oscar'ını hem de cannes'daki büyük ödülü alan tek filmmiş bu.
(sallayancay - 5 Şubat 2012 04:48)
1945'de en iyi film dalında oscar odulunu alan film.
(tequila boom boom - 31 Mayıs 2003 11:41)
under the volcano'yu yazan malcolm'un canını sıkmıştır. bir alkoliği anlatan romanı yazarken, bir başka alkoliği anlatan romanın ulaştığı popülerliğe biraz bozulur. üstelik kendi kitabı henüz basılmamıştır ve the lost weekend ile ilişkilendirilmesi ihtimalinden rahatsız olur. benimkisi bir alkoliğin değil, mescalinin romanıdır; ikisi çok başka şeylerdir der. öyle midir sanmıyorum ama bir süre yazarı rahatsız ettiği belli. filmi de güzeldir. yer yer bir yirmi sene sonra çevrilecek olan louis malle filmi le feu follet'i akla getirir. 1945 senesine göre değişik bir filmdir, sert bir konusu vardır. ray milland ise muazzam bir oyunculuk çıkarır. alkolizmiyle alakalı eşcinselliğinin filmde gösterilmemesi ise dönemin sansürüyle alakalı olsa gerek.
(alaskardan - 1 Temmuz 2013 04:08)
1945 yapımı billy wilder filmi. başrollerini ray milland, jane wyman, phillip terry ve howard da silva'nın paylaştığı dram alkolizmin pençesindeki bir yazarı konu alır. ray milland canlandırdığı alkol için ruhunu bile satabilecek yazar rolüyle en iyi erkek oyuncu oscarını almıştır. film bunun dışında en iyi film, yönetmen ve senaryo dallarında da oscar almıştır. aynı zamanda misplaced childhood albümünde yer alan mükemmel parça bitter suite'in ikinci bölümüne ismini vermiştir...
(shapeshifter - 29 Aralık 2003 09:50)
billy wilder adlı mükemmelin de ötesine geçebilmiş yönetmenin çoğu filmini devirdiğim günlerde nedense bu filmi es geçmişim. halbuki çektiği çoğu filminden çok çok ve çok daha iyi bir film ve alkolizm üzerine çekilmiş en iyi filmlerden. bir adamın içkiye düşkünlüğü, düşkünlükten öte bağımlılığı, onsuz var olamaması enfes bir şekilde işlenmiş. hays yasalarından ötürü mutlu sonla biter. 30-60 yılları arasında çekilen filmlerin mutlu sonla bitirilmesi gibi bir kural vardı. ne yazık ki çoğu filmin aleyhine işler bu durum. sırf seyirci sinemadan mutlu ayrılsın diye, daha fazla bilet satılsın diye ortaya konmuş bu "mutlu son kuralı" ne yazık ki eskisi kadar olmasa da hala uyulan kanunlardan. bu film de mutlu sonla bitiyor. ama wilder film boyunca alkolik karakterini öyle bir işliyor ki finalde karakter "bıraktım len içkiyi, alkolü. kendimi romanlarıma vereceğim. oh be!" dese de buna kimse inanmayacaktır. bizim alkolik eleman bardayken "gidip romanımı yazacağım. içmeyeceğim" deyip bardan ayrılır. kitabın başlığını attıktan sonra kendisini içkiye verir, kitabı unutur. finalde de bırakacağım demesine rağmen bırakamayacaktır. dolayısıyla mutlu son takıntısı aslında bir işe yaramıyor bu filmde. böylesi bir alkolik karakter için mutlu son pek mümkün gözükmüyor. gelelim eşcinselliğe. elemanımız yasalardan ötürü tabi ki eşcinsel değildir. hatta en güzelinden bir sevgilisi de vardır. ama bim diye bir karaktere yer verilir filmin sonlarına doğru. o eşcinsel bir karakter. wilder gene ne yapıp edip yasayı delmeyi başarmış, öykü için önemsiz de olsa bir karakteri eşcinsel yapmış. bir de film dikkatle izlendiğinde yönetmenin sahnelerini daire şeklinde ördüğünü görmek mümkün. amerika'daki evler ve gökdelenleri gösteren geniş bir planla başlayan film elemanımızın penceresinden evine geçer. finalde ise o pencereden çıkıp amerika'daki evleri ve gökdelenleri göstererek daireyi tamamlar. dairenin önemi ise barda geçen sahnelerde anlatılır. elemanımız bardağın masada bıraktığı daire izlerine bakıp her daim başladığı yere döneceğini ifade eder. wilder de daire daire örer filmini. kamera hareketleri her şey gibi enfestir. defalarca dediğim gibi enfes bir film. ray milland da kariyerinin en iyi performansını vermiş vallahi.
(sherlock holmes 90 - 26 Nisan 2014 01:56)
1946'da altın palmiye kazanan 10 filmden biridir.diğerlerini de hatırlayalım:iris och löjtnantshjarta - alf sjöberg - isveç,de røde enge - bodil ipsen & lau lauritzen - danimarka,neecha nagar- chetan anand - hindistan,brief encounter - david lean - ingiltere,maría candelaria- emilio fernández - meksika,velikiy perelom - fridrikh markovitch ermler - sscb,la symphonie pastorale - jean delannoy - fransa,die letzte chance - leopold lindtberg - isviçre,muzi bez krídel - frantisek cap - çekoslavakya,roma, città aperta - roberto rossellini - italya
(uzunada1969 - 22 Mayıs 2014 20:32)
alkolizm hakkinda yapilmis ilk ciddi dramatik filmdir. finali production code kurbani olmakla beraber, mutlu son filmin genelindeki karamsar ve kasvetli ambiyansa pek isik tutmaz. alkolik adam ile ickisi arasindaki gerilimi bir hitchcock ustaligiyla kurar wilder, hirsizlik sahnesi veya finale dogru yogunlasan halisunasyonlar, sapkinligin ve düskünlügün getirdigi utanc tüm film boyunca üstüne üstüne gelir insanin. kanimca üstadin en karanlik ve en iyi filmlerinden birisidir. sunset boulevard ve double indemnity'nin hemen yanibasinda.
(caponsever - 24 Haziran 2004 01:01)
genelde sanıldığının aksine 4 gün değil 18 ay kadar süren bir "haftasonu"dur. john lennon ve yoko ono, ilişkilerini bir süre "dondurma" kararı almışlar, hatta yoko ono may pang'i john lennon'ın partneri olarak belirlemiş; ve böyle de olmuştur. john-yoko ilişkisinde yoko ono'nun ne kadar baskın bir karakter olduğunu bu örnekten iyice anlamak mümkün.bu dönem john lennon'ın solo kariyerinin de en "popüler" dönemi olarak nitelenebilir. listelerde 1 numaraya ulaşan ilk solo 45'liğini (bkz: whatever gets you through the night) ve yine listelerde 1 numaraya ulaşan ilk solo albümünü (bkz: walls and bridges) bu dönemde yapmıştır. aynı dönemde elton john'dan david bowie'ye, ringo starr'dan harry nilsson'a kadar pek çok isimle de ortak çalışmalarda bulunmuştur. bu "kayıp haftasonu" bittikten sonra da 5 yıl boyunca müziğe (en azından albüm yapmaya ve 45'lik yayımlamaya) ara vermiştir.
(the beatles - 18 Mayıs 2005 12:57)
Yorum Kaynak Link : the lost weekend