Süre                : 1 Saat 51 dakika
Çıkış Tarihi     : 04 Temmuz 1951 Çarşamba, Yapım Yılı : 1951
Türü                : Drama
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Paramount Pictures
Yönetmen       : Billy Wilder (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Billy Wilder (IMDB)(ekşi),Lesser Samuels (IMDB)(ekşi),Walter Newman (IMDB)(ekşi),Victor Desny (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Kirk Douglas (IMDB)(ekşi), Jan Sterling (IMDB)(ekşi), Frank Cady (IMDB)(ekşi), Ray Teal (IMDB)(ekşi), Timothy Carey (IMDB)(ekşi), Iron Eyes Cody (IMDB)(ekşi), Joe Gray (IMDB)

Ace in the Hole (~ Diri Gömülenler) ' Filminin Konusu :
Chuck Tatum, New York City?den New Mexico?ya gelmek zorunda kalmış; bencil, şansı ters gitmiş, son derece inatçı bir muhabir gazetecidir. Önceden çalıştığı iş yerlerinden yalan haber, aşırı alkol tüketimi gibi sebeplerden dolayı atılmıştır. Bir yıldır son derece önemsiz Albuquerque Sun-Bulletin gazetesinde yazmasına rağmen durumundan memnun değildir. Yerel haberlerden olan çıngıraklı yılan avı gibi aslında çok önemsiz bir haber için istemeye istemeye haber yapmaya giderken, Leo Minosa?nın durumundan haber olur. Yerel bir dükkân sahibi olan Minosa, Kızılderililerden kalma tarihi eserleri ararken göçük altında kalmıştır.Küçük bir boşluktan kendisine ulaşılabilmektedir fakat yardım olmadan kurtulabilmesi imkánsızdır. Olay yerinden geçmekte olan Tatum, bu meseleyi basit bir kaza olmaktan çıkarıp günün olayı haline getirmeyi amaçlar. Haberi kasabanın gazetesinde ?Lanetli Kazı, Diri Diri Gömülen Adam? manşetiyle verir.Haber, önce eyalete sonra tüm ülkeye yayılır.Daha sonra işler çığrından çıkar. Kirk Douglas'ın Chuck Tatum rolünde çarpıcı bir oyun sergilediği Billy Wilder imzalı yapım zamanında beğenilmese de günümüzde insan doğasının en kötü halinin sergilendiği ve bu başarılı yorumdan dolayı filmin 1950?li yıllardaki en başarılı Amerikan filmlerinden birisi olduğu kabul edilmiştir.


  • "ing. potansiyel "altın yumurtlayan tavuk". burdan bize ekmek çıkar mealinde."
  • "argoda son koz anlmamında kullanılan tabir."
  • "ing. gizli güç."
  • "the dark knight filminde joker'in batman'e karşı harvey dent'i kendi seviyesine indirdiğini açıklaması üzerine, yaptığı bu eylem için de "ace in the hole" der."
  • "(bkz: floyd collins)"
  • "nedense pek bilinmeyen bir klasik olarak kalmıştır. o dönemin filmlerinden bir parça ileride olması klasik havasını mı bozdu, nedir.güzel filmdir."
  • "would you kindly"




Facebook Yorumları
  • comment image

    billy wilder'ın ellili yıllarda çektiği kimi filmleri, alaycılıkları ile skandal olmuşlardır. kiss me stupid misal, kasaba ahlakını yerle bir eden, lubitsch'ci cinsel toleransı alaycılıkla birleştiren bir film olarak, kilise tarafından kınanmıştır. ace in the hole ise basını galeyana getirmiştir.

    kirk douglas, o zamanlar sıklıkla oynadığı oportünist, çıkarcı adam tiplemesini bu sefer gazeteci mesleğinde canlandırır. ufak bir kasaba gazetesinde, sansasyonel bir haber için bekleyen, canı sıkılan körk, allahın unuttuğu bir otoyol benzincisinin sahibinin bir kızılderili tünelinde tıkılı kalmasını şans eseri öğrenmesiyle aradığı fırsatı bulur, ve sansasyonel bir haber "yaratır". benzincinin hafif meşrep karısı, ondan kurtulmak üzere olmasına sevinirken, kirk douglas ondan acılı bir eş yapar. haberin en aşağı bir hafta sürmesini sağlamak için, kurtarma çalışmalarının uzamasını sağlar. durumdan herkes memnundur. haber kısa sürede tüm amerika'nın ilgisini çekince, çevre illerde yaşayan herkes, tünelin bulunduğu tepenin etrafında kamp kurar. belediye başkanı memnundur, şerif memnundur, benzinci memnundur, kirk douglas memnundur. tünelde kısılı kalmış adam ise, ölümle pençeleşmektedir.

    haliyle film, bir basın eleştirisi olarak okunabilir. güzel olan soru şudur: haberin reyting üzerinden belirlendiği bir dünyada gazetecilik etiği nereye kadar geçerli olabilir. reyting denen şey olduğu müddetçe etik sadece sistemin önüne geçmekte, doğal işleyişi bozmaktadır.


    (caponsever - 8 Ekim 2006 18:21)

  • comment image

    mevzu bahis filmin üzerinde 50 küsür yıl geçmiş olmasına rağmen aslında hemen hemen her şey aynı kalmıştır.
    aslında insanı yalnızca bir meta olarak gören ama onu çok önemser gibi davranıp sömüren basının iki yüzlü bencil tavrı, basın üzerinden rant yapan yetkililer, tüccarlar, galeyana ve gaza gelmeye hazır verili olanı sorgulamadan yalnızca tüketmeye istekli güruhlar. herşey ama herşey neredeyse hala aynı, olan yine insanlara oluyor ve onların dramlarından nemalanlar onların posalarını atıp işlerini sürdürmeye devam ediyorlar. billy wilder çok kral bir ayar vermiştir ki o kadar olur. bu filmi izledikten sonra requiem for a dream teması eşliğinde verilen tüm o haberleri bir daha düşünmek sorgulamak gerekir.


    (turgut ozben - 11 Kasım 2007 13:16)

  • comment image

    billy wilder hollywood'un en kral yönetmenlerinden bir tanesi. en sağlam eleştirel filmler hep kendisinden çıktı. hala etkileyiciliğini koruyan bu filmlerle zamanında epey sansasyon yaratmıştı. sunset blvd ile hollywood sinemasının iğrenç yüzünü göstermişti. bu filmden sonraysa bir sürü yapımcıdan azar işitmişti. hatta kendisinin yapımcısı kendisine "bizlere, sektörüne ihanet ettin" demişti. aslında ihanet ettiği falan yoktu. sadece sorunlara parmak basıyordu wilder. nerede bir yanlışlık görürse kamerasını o tarafa çeviriyordu. hollywood'taki yanlışlığı görünce kamerasını buraya çevirmekten çekinmedi ve en sağlam filmlerden bir tanesini ortaya koydu. keza the apartment'te de eleştirilerini sıralamaya devam ediyordu. bu filmdeyse iş adamlarının, patronların kadınlara ve özellikle kadın çalışanlara bakışına odaklanıyor, onların kadınları bir seks objesi olarak görmelerini eleştiriyordu. kadınların iş yaşamına atıldıkları bir dönemde patronların onları "yatağa atılacak, ardından yüzüne bakılmayacak varlıklar" olarak görmelerini eleştiremeden duramadı wilder. iyi ki de duramadı. bu sayede çok sağlam bir film daha çekmiş oldu.

    gelelim bu filmine. başrolde kirk douglas'ı izliyoruz. douglas şerefsiz bir gazeteci rolüyle karşımıza çıkıyor. yukarıda da filmin konusundan bahsedildiğinden burayı es geçiyorum. wilder bu kez oklarını görsel ve işitsel medyaya saplıyor. basını alabildiğine eleştiriyor. reyting, mevki, daha fazla konuşulmak uğruna bir insanın hayatıyla oynamak ne derece doğru? doğru olmadığını biliyoruz ama ne yazık ki işini kaybeden ve o işe tekrar sahip olmak isteyen chuck bunu bilmiyor. ve içeride yardım bekleyen adamın hayatıyla oynuyor. wilder belirttiğim gibi chuck tatum üzerinden sağlam bir basın eleştirisi getiriyor. yetmiyor, her yerde bir sirk, eğlence arayan topluma da saplıyor oklarını. olay duyulduktan sonra memleketin her köşesinden insanlar buraya akın ediyorlar. yemek yiyorlar, sohbet ediyorlar, eğleniyorlar, müzik çalıyorlar. içeride adam can derdinde, kendileri eğlence. güya içerideki adamı merak ettiklerinden geliyorlar. halbuki içerideki eleman umurlarında değil.

    sonuçta wilder'ın en sağlam filmlerinden ace in the hole. hem toplumu, hem de görsel ve işitsel medyayı kıyasıya eleştirmekten çekinmeyen, insanın vicdanını ayaklandıran sağlam bir film. 1951'de çekilmiş. aradan 61 yıl geçmiş. ne yazık ki gazetecilikte hala bir ilerleme yok. hala gazeteciliği chuck gibi yapanlar mevcut bu sektörde. hala insan değil reyting/tiraj önemli. sanıyorum okullarda insanlara önce gazeteci olmayı, ardından insan olmayı öğretiyorlar. halbuki tam tersi olmalı. yardıma ihtiyaç duyan birisi varken gazeteci haberi önemsememeli önce. neyse izleyin, izletin, üzerine düşünün. sağlam filmdir.


    (sherlock holmes 90 - 12 Temmuz 2012 23:59)

  • comment image

    billy wilder'ın yönetmenliğini üstlendiği kirk douglas'ın döktürdüğü 1951 yapımı, medyanın ve haberciliğin kişisel hırslar yüzünden gerektiğinde insanların hayatına mal olabileceğini çok güzel anlatan film. film eski yapım ve siyah beyaz bu yüzden önyargılı olabilirler ama olmasınlar diyeceğim o ki izleyin bu filmi.


    (skytiret - 24 Ocak 2013 21:16)

  • comment image

    nedense pek bilinmeyen bir klasik olarak kalmıştır. o dönemin filmlerinden bir parça ileride olması klasik havasını mı bozdu, nedir.

    güzel filmdir.


    (alaskardan - 11 Temmuz 2013 22:10)

  • comment image

    filmin medya ve toplum eleştirisini en güzel özetleyen diyalog:

    - "bir kişi, 84 kişiden daha iyidir. bunu sana öğretmediler mi?"
    - "neyi öğretmediler mi?"
    - "insan merakı faktörünü. eline gazeteyi alırsın, 84 ya da 284 kişi hakkında bir şeyler okursun. ya da kıtlık çeken bir milyon kişi hakkında. okursun ama aklında bir şey kalmaz. oysa bir kişi farklıdır. hakkındaki her şeyi bilmek istersin. işte bu insan merakı faktörüdür. lindbergh gibi tek başına atlantik'i geçen biri..."


    (kolombre - 31 Temmuz 2013 01:04)

  • comment image

    billy wilderin klasiklesmis tarzindaki filmlerinden birisi.

    belki spoiler icerebilir. belki ama.

    wilder bu filminde de sunset blvd.da oldugu gibi sohrete ulasmayi hedefleyen cocuk mizacini gelistirip karsimiza guclu cevik ve ne istedigini bilen bir yalanci koyuyor, elbette walter neff de iyi bir yalanciydi, ancak bu abimizin baska meziyetleri de var.

    saniyorum 1944 *te gelistirdigi karakterini 1950*de tamamliyor ve 51de karsimiza ikisinin karisimi bir gazeteci cikartiyor.

    chuck tatum gercekten tam bir gunumuz gazetecisi olmaya aday, bad news sells best. cause good news is no news. diyisi bile yeterli.
    film tatum'un etrafinda siz sinirlenirken suruyor, bittiginde hayir bu yanina kar kalamaz diye ekrani tokatlayacakken wilder size onlarca yil arkasindan gulumsuyor, wilder da sadece dogruluk kazanir.

    ızleyecek olanlara da benden mini bi tavsiye, wilderin filmlerini izleyecekseniz baxterımizi sona birakin. (bkz: the apartment)

    ayrica, walter neff (bkz: double indemnity)

    edit: bu entryi ekside surekli duygusal duygusal takiliyosun, arada bir de genel kulturunu yansit diyen anneme adiyorum.


    (sputtups - 21 Aralık 2013 14:57)

  • comment image

    "çalıştığı yerlerden yalan haber, alkolizm gibi sebeplerden dolayı atılmış olan chuck tatum, new mexico’ya gelmek zorunda kalmış bir gazetecidir. bir yıldır yazdığı albuquerque sun-bulletin gazetesindeki işinden de memnun değildir. önemsiz bir habere giderken göçük altında kalan yerel bir dükkân sahibi minosa’dan haberi olur. tatum bundan iyi bir haber çıkaracağını düşünür. ancak olayın daha uzun sürmesi, gündemde kalması için bilinçli olarak kurtarma ekibini etkiler. tatum’um amacı uzun süren kurtarma çalışmaları sayesinde yaptığı haber ile gündeme gelmektir. yavaş yavaş binlerce insan kurtarma operasyonuna şahit olmak için göçük alanına gelir, artık kurtarma operasyonu bir karnaval alanına dönüşmüştür."

    yazının devamı için: http://www.cinerituel.com/…ly-wilder.html#more-1841


    (budemu - 2 Temmuz 2014 19:33)

  • comment image

    billy wilder’ın kara film/#36965810in tematik çerçevesinin sınırlarını genişlettiği, gişede feci şekilde başarısızlığa uğrayan ace in the hole’de "düşmüş" gazeteci chuck tatum (kirk douglas) büyükler ligindeki ihtişamlı koltuğuna dönebilmek, fazla para kazanabilmek amacıyla ıssız bir taşra kasabasını panayır yerine dönüştürerek şansını denemek ister. gazeteciliğin, gazetecilik ahlakının kapitalist toplumlardaki ahlaksızlık ve ikiyüzlülüğünü betimleyen anlatı, karamsar yapısıyla, ironik söylemiyle, ele aldığı sorunlarla bugün bile güncelliğini koruyan bir filmdir. haber yaratmanın sahte motivasyonlarının, kamuoyunu kaygısızca meşgul etmenin, insanları tehdit ve şantajla satın almanın kitabını yazan kara kurmaca şu eski konuyu gözden geçirir: para ve yükselme hırsı; yani kapitalizme özgü sınıfsal çehresi olan enternasyonal sorunlar.

    ace in the hole sansasyonel haberciliğin, fellini'nin la dolce vita'sı paparazzi'nin manifestosunu yazmışlardır.


    (hanging rock - 18 Ekim 2014 20:28)

Yorum Kaynak Link : ace in the hole