• "ozelikle ormandaki ruh sahnesi muhtesemdir. bir de oklu finalde her parti atildiginda mifune'nin olup olup dirilisi var tabi. kurosawa'ya bir kez daha saygi duyduran bir sahnemiz bu da."
  • "film üzerine detaylı bir fresk için şuradaki incelemeye bakılabilir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    kurosawa-san'ın sinematografi harikası filmlerinden biri. noh tarzı oyunculuğun kullanıldığı bu mükemmel shakespeare uyarlamasında, sadece toshiro mifune'nin suratına bakılarak film okunabilir. özellikle cadı - kötü ruh sahneleri muazzamdır.

    --- spoiler ---

    filmin sonundaki ok sahnesi sinema tarihinin en etkileyici sonlarından biridir. sahnenin çekiminde gerçek oklar ve profesyonel okçular kullanılmıştır. bu sayede toshiro mifune'nin gerçekten ölüm korkusuyla yüzleşerek osuruğunun düğümlenmesi sağlanmış ve muhteremden maksimum verim alınmıştır.

    ---
    spoiler ---


    (axellennox - 26 Şubat 2007 22:05)

  • comment image

    --- spoiler ---

    ozelikle ormandaki ruh sahnesi muhtesemdir. bir de oklu finalde her parti atildiginda mifune'nin olup olup dirilisi var tabi. kurosawa'ya bir kez daha saygi duyduran bir sahnemiz bu da.

    ---
    spoiler ---


    (mayapan - 22 Mart 2009 22:24)

  • comment image

    kurosawa'nin kendinin soyledigi iddia edilen bir de soylem var. buna gore, filmin cekimleri 52'de bitmi$; fakat ayni sene orson welles'in macbeth'i de cikacak oldugundan seyirci onune, kurosawa ikisinin birlikte hafizalarda kalmasini ve surekli kiyaslanmasini istemedigi icin 5 sene bekletmi$ filminin ciki$ini.
    iyi mi yapmi$? ha! bence...bence...iyi yapmi$.

    kaynak: http://www.imdb.com/…1/comments?order=date&start=30

    ayni imdb welles'in macbeth'inin yanina (1948) koymu$, kanmayin. filmin japonya'da seyirciyle bulu$masi 1952'ye rastlar (release date'ten gorulebilir tiklanip).


    (morkahve - 8 Ekim 2009 12:23)

  • comment image

    --- spoiler ---

    birçok akira kurosawa filminde olduğu gibi baş karakter filmin sonunda dramatik bir şekilde ölür. kagemusha'daki final sahnesiyle beraber en dramatik ikinci ölüm sahnesini barındırır. özellikle oklardan birinin washizu'nun boynuna saplandığı sahne ve washizu'nun direnmeye devam edip, kınından kılıcını çekerek yere yığılması çok etkileyicidir.

    ormandaki kötü ruhun tasviri de gerek biçim olarak gerekse ses olarak mükemmel yansıtılmıştır. filmi gece tek başına izlediğinizde birçok korku filminden daha fazla korkutucu bir etkiye sahiptir.

    filmin sonundaki ağaçların yürüme sahnesine değinmiyorum bile.

    ---
    spoiler ---


    (halitkin - 6 Şubat 2011 13:06)

  • comment image

    ustayı selamlıyorum..

    ah keşke sinema endüstrisi ve teknolojisi, onun genç ve dinamik zamanlarında şimdiki kadar gelişmiş olsaydı..
    açıkcası ben, shichinin no samurai, yojinbo, kumonosu jo, rashomon, tsubaki sanjuro gibi filmlerini renkli izleyebilmek isterdim..

    filmle ilgili bir tavsiyem olacak, özellikle tiyatro severler için söylüyorum, kumonosu jo mükemmel bir macbeth uyarlamasıdır.. macbeth oyununu izlediyseniz bu filmi de mutlaka izlemelisiniz..


    (microsofistice - 6 Nisan 2012 14:25)

  • comment image

    andrei tarkovski, mühürlenmiş zaman' da kurosawa' nın bu filmdeki mekan kullanımını över. çünkü kurosawa, macbeth' in ormanda kaybolduğu sahnede atlıları diğer ağaçlardan farklı görünen bir ağacın etrafında dolaştırarak seyirciye, macbeth' in kaybolduğunu kusursuz bir yöntemle gösterir. seyirci ağacı tanır ve onu yeniden gördüğünde atlıların sürekli aynı yerde dönüp durduklarını anlar. tarkovski, kötü bir yönetmenin bu sahnede oyuncusunu ormanda deli gibi koşturacağını söyler.


    (uyuyan adam - 12 Nisan 2012 16:34)

  • comment image

    shakespeare’in macbeth’ine japonya'dan selam çakan 1948 yapımlı bir akira kurosawa şahaseri.japonya'nın imparatorluk-derebeylik eksenindeki güç dengesini ve çatışmasını kendine has üslubuyla ortaya koymuş yönetmen.
    anlatımından, muhteşem oyunculuğa kadar her karesinde kurosawa izini bulmak mümkün. hırs ve intikam ve ihanet temaları ve insani duyguları yitirmemenin değerini film bitince bir kez daha anlıyorsunuz.kurosawa'nın herzamanki demirbaşı vazgeçilmez oyuncusu toshiro mifune bu filmde de döktürmüş yine.


    (afrozist - 10 Ağustos 2012 02:42)

  • comment image

    akira kurosawa'nın macbeth uyarlamasıdır ama akabinde "boyle olur japonların macbeth'i" diyor ve perdeyi sayın akira kurosawa'ya bırakıyoruz.

    içinde no-h tiyatrosu ögeleri de var.

    1957 yapımı...ne oldu da durmadan bu filmi düşünüyorum, shakespeare bile bu kadar güzel anlatamamıştır ondan mıdır nedir..ne değildir.

    hay büyük üstad hay.

    müthiş bir uyarlama.. resmen japonize edilmiş bizim bildiğimiz macbeth..

    http://www.imdb.com/title/tt0050613/


    (the tempest - 9 Mart 2013 18:13)

  • comment image

    filmin müziğinin sözleri şöyledir, *

    "aldanışın kalesinin ardındaki kalıntılara bak!
    artık sadece yok olanların ruhları uğruyor buraya

    vallahi çok güzel söylemiş.

    "insanların hayatı anlamsızdır
    tıpkı böceklerinki gibi
    insan yaşar
    ancak bir çiçeğinki kadardır ömrü

    sonunda insanı bekleyen
    çürümüş leş gibi kokan bir cesettir
    yolculuğunun en sonunda
    kötü kokusunu hoş bir kokuya dönüştüren
    bir çiçek gibi çiçeklenecektir "


    (the tempest - 25 Nisan 2013 07:42)

  • comment image

    akira kurosawa'nin 1957 yılında kalabalık bir ekip ile birlikte senaryosunu macbeth'ten alarak yönettiği filmdir. fimin başrolünü yönetmenimizin vazgeçilmez oyuncusu toshiro mifune oynamaktadır. filmin konusu ise kısaca iki yakın arkadaş savaş kahramanının zafer sonrası öğrendikleri bir kehanet üzerine birisinin karısının tesis ettiği işlem ve eylemler yüzünden başlarına gelenlerdir.

    o dönem kurosawa'nın yönettiği pek çok filme benzer şekilde ortak insan duyguları ve kişilik halleri, sağlam bir kurgu ve akıcı bir aksiyon örgüsünde seyirciye sunulmaktadır. kurosawa bunları yaparken yine olağan üstü görüntüler yakalamakta ve doğa güzelliklerine yer vermektedir.

    filmnin aksiyon sahneleri o seneler için düşünüldüğünde günümüzün pek çok yaptının ötesindedir. hele ki filmin sonlarında yer alan ok sahnesi tekrar tekrar izlenmelidir.


    (aegeus - 10 Ekim 2003 11:36)

Yorum Kaynak Link : kumonosu jo