Süre                : 1 Saat 56 dakika
Çıkış Tarihi     : 11 Mart 2011 Cuma, Yapım Yılı : 2011
Türü                : Drama
Taglar             : ethnic conflict,Yunan,Köy,kilise,Cami
Ülke                : Türkiye
Yapımcı          :  Maraton Filmcilik
Yönetmen       : Dervis Zaim (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Dervis Zaim (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Osman Alkas (IMDB), Popi Avraam (IMDB), Mustafa Bolukbasi (IMDB), Hazar Ergüclü (IMDB)(ekşi), Nadi Güler (IMDB)(ekşi), Bugra Gülsoy (IMDB), Ahmet Karabiber (IMDB), Erol Refikoglu (IMDB), Settar Tanriögen (IMDB), Cihan Tariman (IMDB), Ekrem Yücelten (IMDB)

Gölgeler ve Suretler (~ Shadows and Faces) ' Filminin Konusu :
Derviş Zaim'in “Minyatür” sanatını anlattığı “Cenneti Beklerken”, “Hat” sanatını anlattığı “Nokta” dan sonra üçlemenin son filmi olan ve “Gölge” sanatını anlatacağı “Gölgeler ve Suretler” isimli filminin çekimleri Nisan 2010 tarihinde başlayacak. 1963 Kıbrısta geçen hikayede Buğra Gülsoy “Ahmet” isimli Kıbrıslı Türk bir genci canlandıracak. Yönetmenle karakter çalışmalarına başlayan Buğra Gülsoy “Derviş Zaim gibi usta bir yönetmenle çalışmak çok onur verici. Yönetmenimle masa başı çalışmalarına başladık. 1963 siyasi olaylarının içinde geçen hikaye kanlı Kıbrıs tarihine gerçek bir ayna tutuyor.” yorumunda bulundu


  • "gölge metaforu, oyuncular, fakirlik, çobanlar, sağduyu, gençlik, hırslar, öfkeler, mekanın tarihe bezenmesi olağanüstüydü..."
  • "başarılı bir film olması bir yana, türk sinemasında gördüğüm en korkunç karabasan sahnesini içinde barındıran derviş zaim filmi."
  • "bütün "iyi"ler öldü bu filmde. oysa bize öğretilen "iyiler kazanır!"dı."
  • "muazzam olmuş film. şimdiden millete de izletmek için nasıl kafa sikerim diye düşünüyorum.oha lan kıbrıs diye bir ada var ve bunun üstünde insanlar yaşıyor, ne garip."
  • "şu an trt 1'de yayınlanan film.gerçi sağolsunlar, alt yazı filan hiç uğraşılmamış hepimiz on numara rumca bildiğimiz için..."




Facebook Yorumları
  • comment image

    gölge metaforu, oyuncular, fakirlik, çobanlar, sağduyu, gençlik, hırslar, öfkeler, mekanın tarihe bezenmesi olağanüstüydü...


    (zongo - 15 Mart 2011 00:35)

  • comment image

    en iyi film ödülü - gölgeler ve suretler / derviş zaim
    en iyi kurgu ödülü- aylin zoi tinel/ gölgeler ve suretler
    en iyi sanat yönetmeni ödülü - elif taşçıoğlu / gölgeler ve suretler
    siyad en iyi film ödülü - gölgeler ve suretler / derviş zaim
    en iyi kadın oyuncu - popi avraam / gölgeler ve suretler
    en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü - settar tanrıöğen gölgeler ve suretler

    --- spoiler ---

    derviş zaim’in yönettiği ‘gölgeler ve suretler’, 22. ankara uluslararası film festivali’nde yedi ödül birden kazanarak festivale damgasını vurdu.

    ---
    spoiler ---
    http://www.radikal.com.tr/…28.03.2011&categoryid=82


    (good room beautiful - 28 Mart 2011 16:31)

  • comment image

    yönetmenin deyimiyle "eflatun'un mağara metaforu'dan oldukça etkilenerek yapılan ve bu öğeleri içinde bolca barındıran film.

    mağara metaforunu okudum ve adama hak verdim. dün bir şey daha öğrendim sözlük.


    (jordan - 11 Nisan 2011 12:42)

  • comment image

    başarılı bir film olması bir yana, türk sinemasında gördüğüm en korkunç karabasan sahnesini içinde barındıran derviş zaim filmi.


    (31feetunder - 12 Nisan 2011 14:48)

  • comment image

    madem "gölgeler ve suretler"den bahsedeceğiz, çalakalem olsun birazcık.
    "gölgeler" hem geleneksel gölge oyununa, hem platon'un kadim meselesi idealar evrenine, mağara metaforuna ve bundan çatallanan metaforlara işaret ediyor.

    filmde en hoşuma giden detaylardan biri evlerin dış kapıları yanına asılmış aynalardı. kamera kapıyı gösterirken, kapıdan çıkıp uzaklaşanı, yani göz hizasından çoktan ayrılmış olanı, o aynalar sayesinde gördük. "meselenin künhüne vakıf olmak" mı, "görünenin ardındaki görünmeyeni görmek" mi, "hiçbir şey göründüğü gibi değildir" mi, ne derseniz deyin artık. ayna cenneti beklerken'de de düğüm noktalarından birindeydi. lacan ve borges'i* de hatırladık aynalarla.

    diyaloglar, üçlemenin ilk iki filmi cenneti beklerken'de kesif, nokta'da kesafeti durulmuş, gölgeler ve suretler'de ise büsbütün rahattı. bunu derviş zaim'in bilinçli yaptığını düşünüyorum. saray etrafında teşekkül etmiş bir sanatkâr sınıfı arasında değil, kıbrıs'ın mütevazı bir köyünde geçiyor her şey bu filmde; diyaloglar da öyle, mütevazı. yani film, kendi gerçekliğinden bekleneni yerine getirmiş oluyor böylelikle.

    rollere de iki kelam. başroldeki kadın oyuncuya hayran kaldım, gözümün önünde kanlı canlı bir "anna" olup çıktı ekrandan. settar tanrıöğen artık zaim filmlerinin tadı tuzu, hemen benimseyiveriyor "cevdet" giysisini, yarı meczup halleri.

    son olarak, böyle bıçak sırtı bir mevzuya böyle sanatkârane dokunmak, acıyı bile salt acı olmaktan çıkarıp estetize edebilmek derviş zaim'in başarısı. âyineye güzel bir görüntü bıraktı derviş.


    (kirkinin da kulpu kirik kup - 25 Mayıs 2011 23:17)

  • comment image

    muazzam olmuş film. şimdiden millete de izletmek için nasıl kafa sikerim diye düşünüyorum.

    oha lan kıbrıs diye bir ada var ve bunun üstünde insanlar yaşıyor, ne garip.


    (ole de olur bole de - 17 Temmuz 2011 06:01)

  • comment image

    dün gece bu filmi izlerken genç kızın sürekli bağırarak etrafa saldırmasını, herkesi terslemesini ergenlikten öte rahatsız edici derecede abartılı bulmuştuk.
    19 ekim 2011 çukurca çatışması sonrası insanların öfkeyle klavyeye sarıldığını, bu olayı sevmediği tarafa (hükümet, devlet vs vs) yamamaya çalıştığını, arşivindeki en ağır küfürleri cümle içinde kullanarak duyarlılığını gösterme yarışına girdiğini görünce anlıyorum ki, bu karakter hiç de abartılı değil, bilakis bizden biriymiş.
    sonuç: derviş zaim bizim yas tutmayı dahi bilmediğimizi anlayacak kadar bizi iyi tanıyor. ve çoklukla öfkeler, tarihe kazınmış büyük 'acı'ların mimarı oluyor.


    (polkadot - 19 Ekim 2011 15:43)

  • comment image

    şu an trt 1'de yayınlanan film.
    gerçi sağolsunlar, alt yazı filan hiç uğraşılmamış hepimiz on numara rumca bildiğimiz için...


    (guzelcehulis - 15 Ocak 2013 00:51)

Yorum Kaynak Link : gölgeler ve suretler