• "italyanca "bizim şeyimiz" anlamına gelmesinin yanında aslen italyan "mafia"cı abilerin kendi birlikteliklerine, örgütlerine taktıkları isimdir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    sicilyalilarin, kendilerni "akdeniz'in paspasi" ve "vergi muslugu" olarak gorme egilimindeki ortacag avrupa kralliklarina karsi savunma amaciyla olusturduklari; "davamiz" olarak adlandirdiklari ideoloji ve orgutlenme.
    islevsiz kalinca zamanla yozlasmasi kacinilmaz olmustur.


    (tremola - 21 Temmuz 2007 22:54)

  • comment image

    sicilya mafyası cosa nostra'nın on emri şöyle:
    - hiç kimse bir başka 'aile' üyesine kendisine doğrudan tanıtamaz. bunu üçüncü bir kişinin yapması gerekir.
    - arkadaşların eşlerine kötü gözle bakmayın.
    - hiçbir zaman polisle birlikte görülmeyin.
    - bar ve klüplere gitmeyin.
    - cosa nostra'nın vereceği görevler için her zaman hazır olun. eşiniz doğum yapıyor olsa bile.
    - randevularınıza kesinlikle geç kalmayın.
    - eşlerinize saygıyla davranın.
    - bir bilgi sorulduğunda hep doğruyu söyleyin.
    - diğer 'aile' üyelerine, ya da başka 'aileler'e ait parayı kendinize ayırmayın.
    - polis akrabası olanlar, ailesinde hem mafyaya hem de polise çalışanlar, kötü ve ahlaksız davranışlar sergileyenler cosa nostra üyesi olamaz.


    (welcome to the machine - 11 Kasım 2007 11:27)

  • comment image

    'bir hukuk adamının mafia'yla mücadelesi ' başlığıyla cep belgesel yayınlarından çıkan kitabın adı. kitap, gazeteci padovani'nin efsanevi savcı giovanni falcone ile yaptığı raportajlardan oluşuyor. soru cevap şeklinde değil. cosa nostra ya da mafia ya da mafya ( tabi italyan mafyası) hakkında bulunabilecek en kapsamlı bilgileri içeriyor.

    altı bölümden oluşan 'cosa nostra' ' en iyi söz hiç söylenmeyendir ( eski bir sicilya atasözü) ' epigrafıyla başlıyor. bölümler şunlar:
    1. bölüm: şiddet eylemleri.
    2. bölüm: mesajlar ve onları iletenler
    3. bölüm: benzerlikler
    4. bölüm: cosa nostra
    5. bölüm: kayıplar ve kazançlar
    6. bölüm: iktidarlar

    defalarca okunacak, zevkli bir kitaptır.

    --- spoiler ---
    4. bölüm
    cosa nostra
    (...)
    ilk adımı atma zamanı geldiğinde, aday yada adaylar, gizli bir yerdeki bir odaya götürülürler. burada ailenin temsilcisi, görevli kişiler ve onur adamları bulunur. çoğunlukla bir tarafta onur adamları öteki tarafta da daha üst düzeydekiler dizilir. kimi kez adaylar saatlere kapalı odada bekletilir ve sonra birbiri ardında dışarı çıkartılır. işte o zaman ailenin temsilcisi geleceğin onur adamlarına örgüt'ün hangi kurallara göre çalıştığını anlatır ve başlangıç olarak, mafia olarak adlandırılan kuruluşun adının cosa nostra olduğunu söyler.

    (...)
    ---
    spoiler ---


    (brasi - 30 Temmuz 2010 21:42)

  • comment image

    cumle icinde kullanalim:
    "i have never been arrested or indicted for any crime whatsoever.that no proof linking me to any
    criminal conspiracy; whether it is called 'mafia', 'cosa nostra' or whatever other name you wish to give."
    (bkz: the godfather part 2)


    (flagg - 10 Nisan 2003 08:23)

  • comment image

    sadece ve sadece italyan amerikan mafyası için kullanılan isimdir. bizim sırrımız anlamındadır. sicilyada örgütlü suçun ismi mafia dır. bu isim yıllar içinde tüm orgutlu suç şebekelerini tanımlamak için kullanılmıştır. mafyanın etimolojik kökeni bilinmemektedir.çeşitli söylentiler olmakla beraber kesinlikle fransızlara karşı savaşan bilmem bişeyin baş harfleri geyiği doğru değildir..


    (fontainebleau - 2 Haziran 2012 23:10)

  • comment image

    önceki bir entryde belirtildiği üzere sicilya'da bulunmayan örgüt. amerika'da bulunan bir suç organizasyonunun ismidir. ayrıca amerika'daki bu yapının mafya olmadığı belirtilmelidir. bu yapı mafya tipi örgüttür. doğru ismi de la cosa nostra'dır (dilbilgisi açısından doğru olan cosa nostra). lcn diye anılır.

    ayrıntılı bilgi için;

    (bkz: mafya/@cukum dustu)

    lcn'nin kısaca tarihi:

    11 zengin toprak sahibi ile sicilya şehirlerinden birinin yöneticisi ve onun yardımcısını öldürdükten sonra sicilya’yı terk etmeye zorlanan giuseppe esposito ve diğer altı sicilyalı, palermo’dan yola çıkmışlar ve paris üzerinden kasım 1878’de gemiyle new york’a gelmişlerdir. esposito ve altı adamının new york’a geldiği tarihlerde ingilizce konuşmayan mültecilere karşı ciddi bir düşmanlık vardı ve şehrin politik ve suç yapısı yahudiler ile irlandalılar’ın kontrolü altındaydı. şehirdeki kendilerine yönelik bu olumsuz ve düşmanca yaklaşımı sezinleyen ve böyle bir atmosfer içerisinde kendilerine uyan, sıcak bir ortam arayışı içerisinde bulunan esposito, çok kısa bir süre içerisinde daha büyük bir sicilyan topluluğunun yaşadığı new orleans şehrine geçmiştir. esposito, new orleans’a yerleştikten sonra, şehrin meşhur polis yetkilisi david hennessey tarafından 1881 yılında tutuklanıp içeri girene kadar buradaki sicilyan mafya tipi örgütünü yönetmiştir. hennessey, esposito’yu çok ilginç bir yöntemle tutuklamıştır. esposito’nun italya’daki geçmişini, suçlarını ve amerika’ya kaçış nedenlerini öğrenen hennessey, italyan yetkilileri tarafından adı geçen hakkında sonradan ‘kaçak’, ‘bulunduğu yerde yakalanması ve iade edilmesi’ konulu bir karar çıkarttırmış ve buna dayanarak esposito’yu yakalamıştır. adı geçen mafya lideri daha sonra ülkesine, yani italya’ya iade edilmiştir.

    esposito’nun yerine ilk amerika doğumlu mafya lideri olan joseph macheca geçmiştir. sicilyan bir anne babanın oğlu olan macheca, new orleans’ta doğmuştur. macheca ve onun yakın arkadaşı charles matranga, sicilya kökenli çok sayıda yeni adamlarla new orleans mafya tipi örgütünü kısa bir süre içerisinde çok büyük bir güç hâline getirmiştir. bu mafya tipi örgüt, gerçekleştirmiş olduğu çok sayıda yasa dışı eylemlerin yanı sıra özellikle, esposito’yu yakalayan ve onun yakalanmasından sonra new orleans polis müdürlüğüne yükselen david hennessey’in 15 ekim 1890 tarihinde öldürülmesi olayı ile adını duyurmuş ve amerikan toplumu üzerinde silinmez bir iz bırakmıştır. bu cinayetlerle ilgili olarak söz konusu mafya ailesi üyesi on kişi mahkemede yargılanmış ancak, uzun bir yargılama süreci sonucunda hepsi beraat etmiştir. hiç beklenmeyen ve umulmayan bu beraat kararı şehirde büyük bir yankı meydana getirmiş ve kararı duyan öfkeli bir grup vatandaş 19 sicilyalı mahkumun kaldığı kasaba cezaevini basmıştır. büyük bir kinle ve kontrolsüz bir şekilde hareket eden öfkeli kalabalık, acımasız bir linç eylemi gerçekleştirerek mahkûmların on altısını öldürmüştür.

    new orleans mafya ailesinin sicilya’daki sicilyan mafya aileleriyle doğrudan ilişki içerisinde olduğu ifade edilmektedir. bununla birlikte, 1800’lü yılların sonlarında amerika’daki sicilyan mafya grupları new orleans’ın yanı sıra, özellikle 1890’lı yıllarda, san francisco, st.louis, chicago, new york ve boston şehirlerinde de yoğun bir şekilde örgütlenmiş ve böylece amerika’nın büyük bir kesimi italyan-amerikan mafyası ile tanışır hâle gelmiştir. ancak, organize suçun amerika’da çok ciddi bir resmî devlet endişesi hâline gelmesi senatör estes kefauver özel komisyonunun 1951 yılında televizyon ve diğer basın organlarına yaptığı açıklamalarla başlar. bu komisyonun hazırladığı rapor amerika genelinde faaliyet gösteren ve mafya olarak bilinen büyük bir organize suç örgütlenmesinin varlığını ilan etmiştir.

    senatör kefauver, 5 ocak 1950’de senato’dan çıkarttığı 202 sayılı kararla ‘kumar, dolandırıcılık ve haraç toplama’ suçlarını incelemek üzere özel bir alt komisyon kurulmasını sağlamıştır. bu yaklaşım ile, o güne kadar yerel ve eyaletler arası düzeyde işlenen organize suçların yerel hükümetler üzerindeki olumsuz etkileri de yakın inceleme altına alınmıştır. alt komisyon, aşağıdaki üç temel konuyu incelemek ve soruşturmakla görevli ve yetkili kılınmıştır:

    • organize suç örgütlerinin, faaliyetlerinde eyaletler arası şirketleri kullanıp kullanmadığını, bu şirketler üzerinden yaptıkları para transferlerinde herhangi bir yerel veya federal kanunu ihlal edip etmediklerini incelemek ve soruşturmak
    • bu türden kanun dışı işlem ve uygulamaların tespit edilmesi hâlinde, bu organize suç zinciri içerisinde yer alan kişileri, şirketleri veya kurumları belirlemek
    • eyaletler arası meydana gelen bu suçlu faaliyetlerinin herhangi bir yolsuzluğa yol açıp açmadığını tespit etmek

    alt komisyonun kurulması ve çalışmalara başlamasıyla birlikte kamuoyunda yoğun bir ilgi ortaya çıkmıştır. medyada yer alan haberler ve televizyon kanallarındaki halka açık toplantı ve duruşmalar amerikan halkı üzerinde büyük bir etki yapmış ve organize suç ve suçluluk, halkın ve yetkililerin ilgi odağı hâline gelmiştir.

    1963 ve 1964’te joseph valachi, italyan-amerikan mafyasının ilk itirafçısı olarak birleşik devletler senato komitesi önünde organize suç dünyasıyla ilgili suçlamalara esas olmak üzere tanıklık yapmıştır. bir uyuşturucu kaçakçısı ve genovese ailesinin üyesi olan joseph valachi, uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle 1962 yılında atlanta, georgia’daki bir cezaevinde hükümlü olarak bulunuyordu. valachi’nin yanında bulunan bir hükümlü valachi’nin fbi adına çalışan bir ajan olduğunu ileri sürerek bazı iddialarda bulunmuştur. valachi için çok ciddi bir risk taşıyan bu iddia aslında bir oyundan ibaretti. valachi’yi köşeye sıkıştırmak için planlı olarak oynanan bu oyun karşısında valachi, kendi hayatının tehlikede bulunduğunu ve üyesi olduğu örgüt tarafından her an öldürülebileceğini ileri sürerek koruma istemiştir. 22 haziran 1962’de, başka bir hükümlü valachi’ye yaklaşmaya çalışır. amaç valachi’yi tedirgin etmektir. kendine yaklaşan bu kişiyi genovese ailesinin bir üyesi zanneden ve büyük bir tedirginlik duyan valachi, karşısındaki şahsa saldırarak onun ölümüne neden olur. bu gelişmeler sonucunda endişe ve korku dolu günler geçiren valachi, itirafçı olmak için başvuruda bulunmuştur. bunun üzerine valachi, mcclellan komisyonunda ifade vermek üzere 1963 yılının eylül ve ekim aylarında washington’a götürülmüştür.

    valachi, üyesi olduğu örgütün üyelerinin bağlılık şekli ve yeminleri, yapısı, liderliği, amaçları, faaliyetleri, örgütün özel silahlı güçleri, üyelerin ve yardımcı elemanların davranışlarını düzenleyen disiplin kuralları ve örgüt içerisindeki dönemin fbi başkanı hoover, 1966 yılında temsilciler meclisi bütçe alt komisyonuna la cosa nostra’nın amerika’daki yer altı dünyasının en büyük örgütü olduğunu belirtmiştir. hiyerarşik yapı ve örgütün bilinen adı (la cosa nostra) hakkında çok önemli açıklamalarda bulunmuştur. valachi, ayrıca italyan mafya ailelerinin yapısı, ailelerin birbirleriyle olan ilişkileri ve bu ilişkileri düzenleyen üst komisyon hakkında da çok önemli bilgiler vermiştir.

    valachi, mafya hakkındaki bilgileri caddelerde gerçekleştirilen eylemlerle sınırlı olan alt düzeydeki bir üyeydi. bu nedenle, onun söylediklerinin büyük bir kısmı aslında, hiçbir zaman bilemeyeceği türden bilgilerdi. bazen de, onun hiç söylemediği konular sanki o söylemiş gibi konuşuluyor ve birçok konuda yanlış bilgilendirme ve değerlendirmeler yapılıyordu. bu çerçevede, valachi’nin ifadelerinin önemli bir kısmının belirsiz, anlaşılmaz, yuvarlak, kafa karıştırıcı ve birbiriyle uyumsuz olduğu ifade edilmektedir. valachi, verdiği ifadelerde belki doğru olduğuna inandığı, belki de mahkemeyi ve soruşturmacıları kasıtlı olarak yanlış yönlendirmek için, bu türden bilgiler veriyordu. bu konu hiçbir zaman tam olarak anlaşılamamıştır.

    valachi, bu yapının birkaç liderin emrinde çalışan, sıradan ve gevşek bir suçlular grubu olmadığını, bunun tam tersi ailelerden her birinin kendi şehirlerindeki organize suç faaliyetlerini yönettiğini; mafyanın merkezî, hiyerarşik ve katı disiplinli bir aileler ordusu olduğunu ifade etmiştir. valachi’nin tanıklığından sonra cosa nostra veya mafya, amerikan medyasının, halkının ve devlet yetkililerinin önemli bir gündemi hâline gelmiş ve amerikan kanun uygulayıcıları tarafından öncelikli hedef olarak tespit edilmiştir. ayrıca, valachi’nin ifadelerinin organize suçlarla ilgili literatür ve birleşik devletlerin organize suçlar konusunda görevli başkanlık komisyonu üzerinde çok önemli bir etkisi olmuştur.

    cosa nostra, ‘bizim davamız veya bizden biri’ anlamına gelmektedir. la cosa nostra ise gramer olarak yanlış bir kelimedir, ancak organize suç literatüründe italyan-amerikan suç ailelerini-örgütlerini ifade etmek için kullanılmaktadır. sicilya kökenli suç örgütleri içerisinde en tehlikelisi, en iyi organize olanı, en eskisi ve en güçlülerinden birisi olan cosa nostra örgütü boğazına kadar kan, intikam, şiddet ve cinayetlerle dolu bir sistemin adı olarak anılmaktadır.

    cosa nostra örgütü o kadar kapsamlı, güçlü ve merkezi ki, onun kesin bir tanımı bütün bir organize suç örgütleri için de geçerli olacaktır. cosa nostra kendisine bağlı personelden bağımsız olarak ayrı bir yapıya sahiptir ve onların dışında ve üstünde çok büyük bir kimliğin simgesidir.

    italya ve amerika’da güç ve zenginlik olarak çok iyi bir durumda olan la cosa nostra, faaliyetleri, üyelik sistemi, emir komuta düzeni ve devlet yetkilileri ve kurumlarıyla ilişkilerinde son derece rasyonel, planlı ve etkili bir örgüt olarak dikkat çekmektedir. la cosa nostra’nın varlığı ve faaliyetleriyle ilgili bilgilerin bir kısmı cleveland organize suç ailesinin eski patron yardımcılarından angelo lonardo’nun verdiği ifadelere dayanmaktadır (uyuşturucu ticaretini yapmak ve bu piyasada iş bitiriciliği garanti etmek, diğer suçlar ve girişimcilere koruma sağlamaktan çok daha zor ve risklidir). bu konuyu soruşturan savcı yardımcısı mastro, lonardo’nun la cosa nostra ile ilgili olarak şu noktalara işaret ettiğini belirtmiştir. la cosa nostra;

    • birleşik devletler genelinde faaliyet göstermektedir.
    • new york’un beş la cosa nostra ailesinden oluşan bir ‘komisyon’ bulunmaktadır. bu komisyon üyeleri değişik zamanlarda birleşik devletler genelindeki diğer la cosa nostra ailelerinin temsilcileriyle bir araya gelmektedir.
    • ‘komisyon’, mafya gruplarının ulusal yönetim konseyi olarak görev yapmaktadır.
    • mafya grupları arasındaki ilişkileri düzenlemek, kolaylaştırmak ve kontrol etmek, komisyonun en önemli işlevlerindendir.

    hoover, çok iyi bir yapılanma ve disiplin anlayışına sahip olduğunu vurguladığı bu örgüt hakkında şu tespitlerde bulunmuştur:

    la cosa nostra, üyeleri doğumla ya da köken olarak italyan olan bir suçlu kardeşler örgütüdür. bu örgütün sık olarak diğer etnik geçmişten gelen suçlularla işbirliği hâlinde çalıştığı ve büyük metropol bölgelerin çoğunda haraç toplama faaliyetlerini kontrol altında bulundurduğu tespit edilmiştir. bunlar, ülke genelinde uluslararası bağlantılarıyla birlikte faaliyet göstermektedirler ve son yıllara kadar faaliyetlerini adeta tam bir gizlilik içerisinde yürütmüşlerdir. bir suçlu karteli şeklinde örgütlenen ve işlerini yürüten la cosa nostra, kendilerine ait “kanun” ve “adalet” anlayış ve sistemlerine bağlıdırlar ve dolayısıyla da yasal olarak kurulan adli kuruluşların otoritesini engeller ve gasp ederler.

    not: aytekin geleri'nin "organize suçların ortaya çıkışı ve gelişimi: italyan-amerikan mafyası üzerine bir çalışma" adlı çalışması yukarıdaki yazının tamamını oluşturmakla beraber bir iki yerine ekleme/düzeltme yapılmıştır. bu çalışmayı direk buraya kopyaladım esasen.


    (cukum dustu - 22 Mayıs 2013 16:46)

  • comment image

    italyanca kelime karsiligi "bizim seyimiz" olsa da sicilya diyalektiginde "bizim isimiz" anlamina gelir, sirla veya sir tutmakla bir alakasi yoktur, neden mi?

    kurulusu 19. yuzyilin baslarina tekabul eden bu olusumun, o donemlerde sicilya'da yaptiklari tek is feodal beylerin sattigi yada varisi olmadigi icin koylulere gecen topraklari isleyen ciftciler (genelde portakal bahceleri) ve kendi ordusu olmayan soylulardan koruma karsiligi harac almak, zannediyorum harac alma olayini ilk olarak suc literaturune sokanlar bunlardir, isin komik olan kismi bu kisilere para karsiligi sagladiklari koruma olayinda koruduklari insanlarda yine kendileri, cunki bunlardan baska suc unsuru bulunmamakta, hali hazirda o donemlerde sir tutmakla alakali bir kaygilari bulunmuyor.

    20. yuzyil baslarinda amerikaya goce eden italyanlar sayesinde dunya capinda une ve guce kavustuklari kesindir, dogru ata oynadiklarina suphe yok, orgutlenme/yayilmas sekilleri asagi yukari soyle: gelismekte olan veya sanayi, tarim vs. nedenlerden ekonomik olarak ilgi alanlarina giren bolgelere gorevlendirilen ailenin capo'su* tarafindan caporegime* ataniyor ve arkadas yanina aldigi soldato'su ** ile o bolgedeki kucuk suc unsurlarini kendine baglayip birlestiriyor*. italya'daki diger kriminal olgularin orgutlenme haline gelmesi boyledir, yani stidda, ndrangheta, camorra, sacra corona unita, basilischi*, mala del brenta, banda della magliana vs. gruplarin ortaya cikisi aslinda cosa nostranin yayilma politikasindan baska bir sey degildir.

    yapi olarak godfather'dan da asina oldugumuz gibi aile* ya da klan* olarak adlandirilan gruplarin birlesiminden olusuyor, her bolgeyi* nufuzlarina ve bolgenin buyuklugune gore 1-3 aile yonetiyor, her ailenin basinda bir capo bulunuyor, bu uc capo iclerinden birisini capo di capi* olarak secerler, capo di capi'den itibaren her ust rutbe * bir consigliere'ye sahiptir, ve tum bu capo di capi'ler yine kendi aralarinda birisini capo di tutti capi*olarak seciyorlar, cogunlugun burada yanildigi bir nokta ise capo di tutti capi'yi kelime anlamindan dolayi babalarin babasi zannetmeleri, boyle anilabilecek kisi aslinda genelde en yasli ve tecrubeli, sozu dinlenen capo di tutti capi olan padrino'dur, padrino genelde aileler ustu bir konumdadir. tabi tum bu secme secilme hakki bazen kanli sekilde yurumektedir o yuzden mafya degil sanki belediye meclisi aq girerim ben buraya diyorsaniz, gotunuzu kesebileceklerini hatirlatirim, ki zaten italyan bir anneden dogmadiysaniz ailede en fazla yardimci rol alirsiniz*

    ironik olsa gerektir 1981-1983 yillari arasinda sure gelen ve binin uzerinde orgut uyesinin olumune neden olan ikinci mafya savaslarini* baslatan ve galip cikip capo di tutti capi olan toto riina* sicilya'nin corleone kasabasindan olup basina gectigi grubun cosa nostra icindeki adi corleonesidir, 16 kasim 2014'te 84 yasina girecek olan toto riina il padrino olarak aktif mafya iliskilerine devam etmektedir.*


    (oeh - 2 Kasım 2014 02:00)

  • comment image

    43 senedir peşinde koşturan bernardo provenzano'nun bugün palermo'da yakalanması ile büyük darbe yiyen efsanevi mafya. mafya savaşçısı savcı piero grasso ile beraber içişleri bakanı beppe pisanu'nun büyük başarısı olarak gösteriliyor. seçimden bir gün sonra olmasıyla berlusconi'ye yaramadı, o ayrı.


    (monchhichi - 11 Nisan 2006 21:22)

Yorum Kaynak Link : cosa nostra