Süre                : 1 Saat
Çıkış Tarihi     : 17 Eylül 2006 Pazar, Yapım Yılı : 2006
Türü                : Komedi,Drama
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Warner Bros. Television , Shoe Money Productions
Yönetmen       : Timothy Busfield (IMDB), Thomas Schlamme (IMDB)(ekşi), John Fortenberry (IMDB)(ekşi), Daniel Attias (IMDB)(ekşi), Lesli Linka Glatter (IMDB)(ekşi), Bryan Gordon (IMDB), Christopher Misiano (IMDB), David Petrarca (IMDB), David Semel (IMDB), Andrew Bernstein (IMDB), David Chameides (IMDB), Laura Innes (IMDB), Lawrence Trilling (IMDB), Bradley Whitford (IMDB)
Senarist          : Aaron Sorkin (IMDB)(ekşi),Cinque Henderson (IMDB)(ekşi),Melissa Myers (IMDB)(ekşi),Amy Turner (IMDB)(ekşi),Christina Booth (IMDB)(ekşi),Jessica Brickman (IMDB),David Handelman (IMDB),Dana Calvo (IMDB),Mark Goffman (IMDB),Mark McKinney (IMDB),Chad Gomez Creasey (IMDB),Dara Resnik Creasey (IMDB),Eli Attie (IMDB),Jack Gutowitz (IMDB),Ian Reichbach (IMDB)
Oyuncular      : Matthew Perry (IMDB)(ekşi), Amanda Peet (IMDB)(ekşi), Bradley Whitford (IMDB), Steven Weber (IMDB)(ekşi), D.L. Hughley (IMDB)(ekşi), Sarah Paulson (IMDB)(ekşi), Nate Corddry (IMDB), Timothy Busfield (IMDB), Nate Torrence (IMDB), Lucy Davis (IMDB), Ayda Field (IMDB), Camille Chen (IMDB), Simon Helberg (IMDB), Merritt Wever (IMDB), Mark McKinney (IMDB), Columbus Short (IMDB), John F. Carpenter (IMDB), Diana Maria Riva (IMDB), William Stanford Davis (IMDB), John Mahon (IMDB), Josh Stamberg (IMDB), Edward Asner (IMDB), John Ennis (IMDB), Kari Matchett (IMDB), Julia Ling (IMDB), James Lesure (IMDB), Amy Honey (IMDB), Evan Handler (IMDB), Carlos Jacott (IMDB), J.D. Walsh (IMDB), Raymond Ma (IMDB), Wendy Phillips (IMDB), John Cabrera (IMDB), Wendle Josepher (IMDB), Stephanie Childers (IMDB), Christine Lahti (IMDB), Jah Shams (IMDB), William Duffy (IMDB), John Goodman (IMDB), Casey Sander (IMDB) >>devamı>>

Studio 60 on the Sunset Strip (~ Studio 60) ' Dizisinin Konusu :
Dizimiz bir cuma gecesi şovunun kamera arkasında geçiyor. şovumuzun yapımcısı Wes Mendell bir gece şovun gidişatından memnun olmadığı için öfkeleniyor ve bir skecin ortasında canlı yayına girerek yaklaşık 1 dakika boyunca şovun politik bir yanının kalmadığından, dini gruplara yaranıldığından bahsediyor ve haliyle kovuluyor. Yeni terfi alan başkanımız da -ki kendisini en son Syriana'da izlediğimiz Amanda Peet canlandırıyor- 4 yıl önce kovulan iki yazarı şovun başına getiriyor : Matthew Perry ve Bradley Whitford, olaylar gelişiyor.


  • "amanda peet'in de oynadigi gecen hafta nbc ekranlarinda yayinlanmis dizimiz. ayrica wb lot'inda* koca soundstage'i tek bir set icin kullanmislar, oha demek lazim."
  • "pilot bölümü itibariyle hiçbir benzeri olmayan, sağlam temelli iyi bir dizi görünümünde... bu kalitede giderse sanırım çok ödüllü ve ses getiren yapımlardan birisi olarak bilinecek..."
  • "aaron sorkin ve thomas schlamme nin the west wing bitince izleyecek bir sey bulamayan ben gibileri heyecanlandiran yeni dizisi. danny tripp rolunde bradley whitford var."
  • "iptal edildiği pazartesi günü resmiyet kazanacak dizi. sevmiştim yaf."
  • "belli ki fazla kaliteli olmasından mütevellit amerikan seyircisini saramamış olan dizi. yazık oldu."
  • "bitmis bir dizidir ne yazik ki."
  • "biteyazdigi haftalarda diger iki aaron sorkin/thomas schlamme dizisini de oturtup izletmis dizidir. (bkz: sports night) (bkz: the west wing)"
  • "digiturk- dizimax kanalında yayımlanacak olan dizi."




Facebook Yorumları
  • comment image

    pilot bölümü itibariyle hiçbir benzeri olmayan, sağlam temelli iyi bir dizi görünümünde... bu kalitede giderse sanırım çok ödüllü ve ses getiren yapımlardan birisi olarak bilinecek...


    (madcan - 1 Ekim 2006 15:31)

  • comment image

    pilotuyla "iyi ama daha tam olmamis" diye dusunduren, ikinci bolumunde toparlandigini hissettirip ucuncu bolumuyle temposunu bulmus dizidir. boyle devam ederse bir saatlik diziler kategorisinde farkli bir ses olarak yerini alacaktir.


    (genetikci - 3 Ekim 2006 05:49)

  • comment image

    son derece orjinal bir dizi olmasına rağmen tutmayacak ve yayından kaldıracak dizidir. matthew* studio 60'ın ratinglerini kurtarsa da bu diziyi kurtaramayacak gibi görünüyor. tv izleyicisi klişe ister, ihtiras ister, aşk ister; en olmadı son derece sade, basit, umursamaz bir sarcasm ister seinfeld ve married with children gibi.. her şeyden önemlisi acaba öbür bölümde ne olacakı ister.. izlediğim ilk 3 bölümü kadarıyla pek bir sürükleyicilik göremedim ben her ne kadar izlerken keyif almış olsam da.. ilk sezonu tamamlasa dahi ikinci bir sezon yaşamasına şüpheyle bakıyorum, bu entrymi de 1 sene sonra editlemek üzere nadasa bırakıyorum.


    (justhink - 21 Kasım 2006 05:08)

  • comment image

    gerçekliğine şaşakaldığımız**, gerçekle örtüşmeyen bir takım bilgiler karşısında "nea?" diyekaldığımız, amanda peet'i sevdiği*, amanda peet'i sevmediğim*, sevmesine de gıcık olduğum, sarah paulson*ın dudaklarının köşelerini sıkıştırmak istediğim dizi.

    ayrıca: amanda peet sulukule doğumlu değilse ben de deja değilim.


    (deja - 27 Kasım 2006 16:57)

  • comment image

    gittikce guzellesen, bradley whitford, amanda peet, matt perry ve sarah paulson'in super oynadigi bir dizi. pazartesi nbc yayinini beklemek istemeyenler pazar aksamlari ctv'de de izleyebilir*. seyircinin isteklerini de aaron sorkin hepimizden iyi biliyordur diye dusunuyorum.


    (disq - 27 Kasım 2006 22:24)

  • comment image

    kacirilmamasi gereken guzide dizi. olmus, cok guzel olmus. hakkinda sadece 10 adet entry girilmis olmasindan dolayi buyuk uzuntu duyuyor, cnbc e'de yayınlanmaya baslamasi ile birlikte bunun degisecegini umud ediyorum. bu diziye dikkat.


    (jerusalem - 19 Aralık 2006 03:28)

  • comment image

    efendim geçenlerde la'dayiz, universal studio'larını geziyoruz, bir sürü soundstage gezdirdikten sonra sırf bu show için ayrılmış koca bir soundstage'e soktular bizi. baktığımızda enteresan ve farklı birşeye benziyordu, hakkaten öyleymiş, izleyip gördük. kolay kolay yayından kaldırılacak bir eser gibi durmuyor, ciddi bir ekip, ciddi bir prop ve set var ortada.


    (magnus - 24 Ocak 2007 21:38)

  • comment image

    belli ki fazla kaliteli olmasından mütevellit amerikan seyircisini saramamış olan dizi. yazık oldu.


    (venus - 13 Mayıs 2007 00:52)

  • comment image

    sizi yerlere düşürmeden güldürebilen komik dizi. espri tarzı fazla elit gelebilir ama çok kaliteli bir senaryoya sahip ve beni gerçekten dizinin içindeki o şovu izleme isteğine sokuyor. keşke bir de o şovu çekseler madem dizi iptal oldu. nicholas cage ve tom cruise taklidi yapan oyuncuya hastayım.


    (asden - 31 Ekim 2007 11:25)

  • comment image

    matthew perry , bradley whitford ve amanda peet in oynadigi amerika ' da nbc de , turkiye de ise dizimax de izlenilebilir.bir tv sovunun sahne arkasinda yasananlari cok guzel bir bicimde anlatir bize.

    sovun bir bolumunu yazarken "su kesimin dikkatini ceker" , "bu kesimi ayaga kaldirmamak lazim" , "basin sonra ne der" , "kalite mi izleyici mi" gibi sorgulamalarla gecip giden bolumleri ile sizi ekrana baglar.dizimax de sali gunu saat 21:00 da gosterilmektedir.kacirilmamalidir.


    (master katarn - 4 Kasım 2007 18:36)

  • comment image

    2006 – 2007 yayin doneminde, nbc’nin buyuk hayallerle yeni sezonunun amiral gemisi olarak sundugu, fakat rating alamamasindan dolayi ayni donem iptal ettigi aaron sorkin imzali drama dizisi.

    aaron sorkin’in yaraticisi ve showrunner’i (dizinin hikaye ve yapimindan sorumlu kisi) oldugu the west wing dizisi, 2003 yilinda yayinlanan dorduncu sezonunda cok da olmasa rating kaybetmeye basladi. dizinin ultra-liberal havasinin 11 eylul sonrasi ve irak savasi oncesindeki amerika zeitgeistina uymamasi, ve sorkin’in uyusturucuyla olan sorunlari da buna eklenince, nbc, karsilikli anlasma ile, sorkin’in showrunner ve bas yazarlik kontratini iptal etti. ortaginin yaninda yer alan thomas schlamme da ikinci showrunner gorevinden istifa ederek diziden ayrildi (the west wing’in boka sarmasi da haliyle bir sonraki sezon basladi).

    ikilinin the west wing’den ayrilmasindan iki ay kadar sonra, sorkin’in, saturday night live tarzi bir komedi-varyete sovunun sahne arkasinda gecenleri anlatan bir dizi uzerinde calistigi haberleri cikti. fakat yazar, the farnsworth invention adli oyunu ve charlie wilson’s war adli senaryosu uzerinde durunca, bu planin da rafa kaldirildigi dusunulse de, variety, kasim 2005’de, sorkin ve schlamme’nin iki yil boyunca dedikodusu yapilan bu diziyle nbc’ye geri donecekleri haberini verdi. habere gore, sorkin, nbc ve diger televizyon studyolarina dizinin ana hatlarinin sunuldugu “pitch” toplantilarina gitmeden once, dizinin pilot bolumunun senaryosunu yazmisti. bunun sayesinde de, studyolar arasinda bir teklif savasi yaratmis ve nbc’yle cok iyi bir kontrat imzalamisti. kontrata gore nbc - bir sezon 22-24 bolum olarak dusunulurse - dizinin ilk 13 bolumunu oynatmayi, eger oynatmazsa da, dizinin yapimcilarina yine de imzaladiklari ucretin hepsini vermeyi kabul etti. bunun yani sira studyo, sorkin’in diziyi, pazartesi – persembe gunleri arasinda, saat 8 ya da 9’da baslatma sartini da kabul etti. the west wing’de oldugu gibi, sorkin ve schlamme’yi kontrol edecek (john welles gibi) bir uber-yapimci dab u kez olmayacakti. iste, o zamana kadar benzeri gorulmemis bu acik cekle sorkin ve schlamme, studio seven on the sunset strip adli dizilerini hazirlamaya koyuldular (studio 60 isim degisikligi, bir kac ay sonra, onceki yillarda oynamis studio seven adli bir reality show’la karisiliklik olmamasi icin yapildi).

    (nbc, ayni siralarda, ana konusu studio 60’yle neredeyse birebir olan, tina fey’in 30 rock adli komedi dizisini de aldigini acikladi ama kimse dizinin basarili olacagina inanmadi. anafikir: kimseye inanmayacaksin.)

    casting sureci icinde (ki matthew perry ve amanda peet en once sunulan ucreti begenmedi ve sorkin sayesinde sova dahil oldular), pilot bolumun senaryosu projenin aciklanmasindan bir aydan az sure sonra internete sizdi. daha onceki iki sorkin dizisi sports night ve the west wing’inkilerde oldugu gibi, bu pilot bolumde de bir kriz sonucu isini kaybeden veya kaybetme noktasina gelen bir kisinin ozelinde, onlarin kendilerini bulmasiyla gelecegin cok guzel olacagina dair umit veren bir hikayeydi. dizinin pilot bolumunde, nbs kanalindaki studyo 60 adli varyete sovunun, lorne michaels’dan sadece ismi degisik olan sorumlu yapimcisi, “crazy christians (deli hristiyanlar)” isimli cok komik bir skecin sovda gosterilmesi engellenince, network filminde oldugu gibi, ekranda kafayi yiyor, amerika televizyonun ne kadar kotu oldugunu, reality tv’nin amerikan kulturunun icine ettigini soyluyor, savasin bile bir tema muzigi oldugunu belirtiyordu. canli yayindaki bu sinir krizinden sonra kovulan yapimcinin yerine ise, kanalin yeni (ve genc ve kadin ve cazibeli) baskani, sovda daha once calisan fakat 11 eylul’deki politik esprilerinden dolayi uc yil once kovulan (ve sonra unlu olan), eski bas yazar ve yapimciyi getiyor; bu olayi pek de icine sindiremeyen kanal da bunlardan bir mucize bekliyordu. ilk bakista, yazarlarin kendi bildiklerini yazmalari gerektigi kuralini da dusunerek, sorkin’in hayati ve pilot bolumun hikayesinin benzerlikleri, hjayranlarini pek de rahatsiz etmedi (hatta internet’teki bir suru forum pilotu cok begendi). fakat, senaryoya biraz daha yakindan bakinca, sorkin’in, dizide belki de hastalik derecesinde kendi hayatini anlatacagi ve kendine gore dogrulari savunacagi goruluyordu. daha o zaman hayranlari bilmiyordu ama, studio 60, aaron sorkin’in ekranda bir terapisi, hatta bunu da gecip, yazarin icini son uc senedir kemirdigi anlasilan sinir krizlerinin yansimasi olacakti.

    her seyden once, dizinin bas karakterleri olan matt albie ve danny tripp (ki bu karakterin adi orjinal olarak danny moore’du – sorkin’in bir uyusturucu bagimlisina “tripp” soyadini daha uygun bulmasi ne kadar akillicadir, tartisilir) bariz bir sekilde gercek hayattaki ortaklar aaron sorkin ve thomas schlamme’den esinlenmisti. (oyle ki sorkin, dizinin olusumunu da su cumleye baglar: “what if, for once, tommy fucked up and not me? [bir gun benim yerime islerin icine tommy etseydi ne olurdu?]”) ayni sorkin gibi, albie’nin de stresle, uyusturucuyla, baska yazarlarla birlikte calismayla ve kadinlarla inanilmaz sorunlari vardi. danny tripp, albie 11 eylul sonrasinda isten atilinca, studio 60’de calismayi kendisi birakmisti, tipki schlamme’nin the west wing;den ayrilma sebebi gibi. studio 60’nin yayinlandigi kanal nbs’in basindaki seksi genc kadin baskani jordan mcdeere, abc’nin 1996 – 1999 yillari arasi baskanligini yapan ve o zamanlar ayni dizideki jordan gibi genc ve seksi olan, sorkin’in sports night sirasinda birlikte calistigi, jamie tarses’den ilham aliyordu. ek olarak, “dizinin icindeki dizi” studio 60’nin bas kadin oyuncusu olan harriet hayes ile aaron sorkin’in ebedi yavuklusu kristin chenoweth de birbirleriyle ortusuyorlardi. iki kadin da, yazar olan sevgilileriyle bir ayrilip, bir beraber oluyorlar, ikisi de dinine bagli hristiyan ve ikisi de dini goruslerini ozel hayatlariyla uzlastirmakta zorlaniyorlardi. bunlarin disinda, dizideki digger bir suru karakter de, gercek hayattaki bir, kac insanin amalgamindan olusuyordu.

    tabii karakterlerden de ote, dizideki konularin neredeyse hepsi sorkin’in kendi hayatindan ve kariyerinden alinmisti. yasadigi uyusturucu sorunlari, the west wing’in yazar kadrosundakilerle olan anlasmaziklari, is ortagiyla ve zirt, pirt ayrildigi kiz arkadasiyla olan iliskileri, isten atilmasi ve yeniden buyuk umutlarla ayni kanala donmesi gibi. oyle ki, dizinin pilot bolumunde, sorkin’in alter ego’su olan matt albie'ye asistanin biri su soruyu soruyordu: “bizi kurtarmaya mi geliyorsunuz?” bu, ust-metin soruya albie, maalesef, “evet, ama en once su suyun ustunde yurumem lazim” diye cevap vermiyordu.

    neyse, 2006’nin eylul ayinda, dizinin persembe aksamlari saat 10’da nbc’de yayinlanacagi aciklandi. fakat, nbc’nin bu kararindan caymasi bir haftayi bile bulmadi, cunku diger kanallarda ayni saatte grey’s anatomy ve csi gibi rating canavari iki dizi, studio 60’yi baslamadan bitirecekti. dizinin yayin gunu pazartesiye alindi ve cbs’deki csi: miami’ye counter programming olarak yayin saati ona alindi (lead in’i heroes’du). aaron sorkin ve matt perry’nin televizyonlara donusu diye lanse edilen dizi, elestirmenler tarafindan da begenildi ve yayinlanmaya basladi. pilot bolum, 14 milyon kisi tarafindan izlendi, fakat bu, buyuk bir rakam olmasina ragmen, nielsen istatistiklerinden, izleyenlerin yarisindan fazlasinin, bolumun ilk yirmi dakikasindan sonra baska kanala gectikleri anlasiliyordu. ikinci bolumu 10 milyondan biraz fazla kisi tarafindan izlendi ve bu dusus dizinin yayin hayatinin sonuna kadar hizla devam etti. nbc, diziyi izlettriebilmek icin turlu atraksiyonlara girdi. bir bolumde, masi oka’yi oynatti mesela, yayin zamaniyla oynadi, promosyonlari artirdi. ratinglerdeki dusus durmadi. diziye 2007 subatinda ara verip yerine the black donnelly’s’i gosterdi ki insanlar diziyi bniraz ozlesin. dizinin seveni olmadigindan, geri dondugunde cok daha az rating almaya basladi. en sonunda, sessiz, sedasiz, ne sorkin ne de schlamme’den bir yoprum gelmeden, nbc’nin internet sitesinde kucuk bir haber olarak studio 60’nin bir sonraki sene yayin akisinda olmayacagi aciklandi.

    dizinin bu kadar gorkemli bir sekilde cakmasinin bir cok sebebi var. birincisi, sorkin’in elestirdigi ve tiye aldigi televizyon “trendleri” coktan kaybolmustu bile. boktan reality showlar artik tutmuyordu, tutanlar da, en muhafazakar elestirmenler tarafindan bile seviliyordu. amerika artik, insanlarin kendilerini rezil ettigi programlari degil, sonu mutlulukla biten reality showlari izliyordu. bunun yaninda, 2006 yilinda sov basladiginda, amerikan televizyonu yeni bir altin cagi yasiyordu – sadece ticari ve popularite bakimindan degil, kalite bakimindan da. 1999’da the sopranos’la baslayan bu evre, the wire, deadwood, six feet under (bence yarak gibi bir dizi olsa bile), dexter, weeds gibi kablolu televizyon dizileriyle devam ediyordu. bunun yaninda, daha ticari dusunen network sirketlerinin bile lost, house, ugly betty, desperate housewives (ilk sezon – ki bence bu da bir sikime benzemez ama neyse, genel olarak algilanani yaziyorum ben) gibi dizileri hem elestirmenler hem de halk tarafindan el ustunde tutuluyordu. sitcomlar desek, yine arrested development, 30 rock, curb your enthusiasm, the office, how i met your mother ve my name is earl gibi dizilerle formatlarini her bolumde bastan yaratiyorlardi. politik hiciv the daily show, the colbert report veya south park’ta tavan yapmisti. normalde, gercek hayata yabanci, acinasi genclerin izledigi janr dizileri bile ust-metin yorumlar ve yeni drama anlayislariyla, klasik izleyici kitlelerini asmislardi - buffy the vampire slayer (tamam, son uc sezon haric), veronica mars veya (bana gore kendini gereginden birazcik fazla ciddiye alan) battlestar galactica gibi. her seyi birakalim, sorkin’in elestirdigi studyolar ve halk, ilk dizisi sports night’i bir kult haline getirmekle kalmamis, bir sonraki saheseri the west wing’i tam anlamiyla bagirlarina basmislardi. herkes bu kadar aptal ve studyolar bu kadar ac gozluyken, beyaz saray’la ilgili bir dizi nasil ilk dort senesi boyunca en cok izlenen 15 dizi arasina (ucuncu senesinde 8. siradaydi) girdi? veya nasil, dort sene boyunca, arka arkaya, en iyi drama dizisi emmy odulunu aldi?

    baska sorunlari da vardi dizinin. bir kere “dizinin icindeki dizi” hic ama hic komik degildi. gosterilen skecler ucuncu sinif, dizideki karakterlerin bu skeclere olan hayranligi ise can sikiciydi. sorkin’in kendine has kustahligi bu diziye bes boy buyuk geliyordu. sorkin'in karakterlerinin agzindan kendi zekasini gostermeye calismasi ne konuya uyuyor, ne de ekrandaki hikayeyle uyusuyordu. strindberg, moliere, commedia dell'arte, gilbert and sullivan... bu referanslarin hepsi iyi ve guzel olmasina ragmen, hicbiri asil hikayenin icinden dogal olarak gelmiyor, sanki "bakin, be ne akilliyim, ne cok sey biliyorum" edasinda sorkin'in yapayligini ortaya cikariyordu. izleyicisi zaten belli bir entelektuel seviyenin ustundeki insanlar olan dizi, bu gibi basit oyunlarla kendini sevdiremiyor, kazanmasi gereken yeni kitleyi de bastan sogutuyordu. bu sevimsiz yaklasima bir de yok mccarthy cadi avlariymis, yok amerika'nin irksal sorunlariymis gibi olaylara, erturk yondem vari bir sekilde damardan dalmasi (ve sorkin eserlerinin her zaman en zayif halkasi olan erkek-kadin iliskilerinin, diger dizilerine gore daha merkeze kaymasi) da eklenince dizi bayatlamis asureye dondu.

    dipnot olarak, sorkin’in her karakterine soyletmeyi sevdigi, ince mizahi bir anekdotu da koyalim ki tam olsun. 30 rock dizisi icin writers guild of america’dan en iyi dizi odulunu almak icin sahneye cikan tina fey, ustundeki giysisine isaret eder: “bu gece aaron sorkin de los angeles’da ayni giysiyi giyiyormus. yalniz onunki daha uzun ve daha az komikmis.” ah, ah.


    (alibeyler - 8 Kasım 2007 15:33)

Yorum Kaynak Link : studio 60 on the sunset strip