A Knight's Tale (~ Sövalye) ' Filminin Konusu : Efendisi öldükten sonra William (Heath Ledger) arkadaşları ile birlikte yola koyulur. Yolda Chaucer isimli bir yazara rastlar. William, ondan genetik dökümanlarla oynayarak kendisini şovalye yapabilecek bir soyağacı ister.
10 Things I Hate About You(1999)(7,3-307112)
The Patriot(2000)(7,2-249310)
The Imaginarium of Doctor Parnassus(2009)(6,8-142502)
Casanova(2006)(6,5-49306)
The Four Feathers(2002)(6,5-32093)
The Brothers Grimm(2005)(5,9-110113)
--- spoiler ---bir sahnesinde esas çocuğun arkadaşları fransa'da, turnuva öncesinde bir fransız hanında fransızlarla atışmaktadırlar. fransızlar bizim ingiliz çocuklara bir iddia önerirler ama ekibin en yaşlısı, olgunu, temkinlisi ve en hristiyanı roland hiçbir şekilde bu iddiaya yanaşmaz. o sırada fransızlardan biri ayağa kalkar ve şu talihsiz cümleyi kurar:-iddiaya girememelerinin sebebebi aslında belli. ne de olsa papa fransız!işta bu sırada roland ayağa fırlar ve cevabı yapıştırır:-papa fransız olabilir ama isa'nın ta kendisi basbaya ingilizdir!sonuç olarak roland iddiaya girer ve kazanırlar.--- spoiler ---
(kadimokul - 3 Şubat 2007 22:59)
her şeyden önce geoffrey chaucer'in canterbury tales'inden ilham alınarak yaratılmış bir senaryosu olduğundan kelli, muhteşem bir şekilde geoffrey chaucer hikayeye dahil edilmiştir. ve hatta ince ince göndermeler ile, adeta saygı duruşunda bulunulmaktadır. filmdeki chaucer, 'sanırım bu hikayeyi yazacağım' gibi bir şey söylemektedir, wat ise, 'sadece şövalyelik ile ilgili kısmını mı?' der ve chaucer'in cevabı 'hayır, bütün hepsi, bütün insan aktiviteleri yazarın kapsamındadır' gibi bir cevap verir. bunun yanında chaucer'in eşinin, 'bu insanlar geçen seneki hacılardan çok daha eğlenceli' demektedir ki bu da doğrudan canterbury tales'a göndermedir. ve bir de, simon the sorcerer ve peter'a chaucer'in söylediği 'siz kurgum sayesinde sonsuza dek çıplak kalacaksınız' lafı da, sevgili chaucer'in canterbury tales'ında kullandığı alegorik anlatıma göndermedir. sırf bu güzel saygı duruşu için bile çok sevdiğim bir filmdir.onun yanında, dozunda ve muhteşem yerlerde kullanılan anakronizm, ziyadesiyle suratımızda gülümseme meydana getirmektedir. heath ledger'e zaten laf yok, fakat özellikle wat'ı oynayan alan tudyk, chaucer'i oynayan paul bettany ve özellikle count adhemar'ı inanılmaz bir antipatiklikle canlandırmış rufus sewell oyunculuk açısından döktürmektedirler. yolda görsek rufus beye, ne pislik adamsın sen ulan demeyi isteriz, ki bir oyuncu için muhteşem bir başarıdır bu.yan karakterler açısından da muhteşemdir bu film. özellikle karşılaşmaları tanıtan insanlar vs inanılmaz seçilmiş tiplerdir. sizi o dünyaya gerçekten sokup da, bir sonraki sahnede 'we will rock you' ile şaşırtmaktadır bu film.öncelikle gurur, ardından aşk ve dostluk değerlerini ayrı ayrı birbirlerine karıştırmadan, sulandırmadan sunmaktadır. oldukça fazla kere izlediğim, canım sıkıldığında tekrar izlemekten sakınmadığım endorfin deposudur.william: oi sir, what are you doing? chaucer: uh... trudging. you know, trudging? [pause] chaucer: to trudge: the slow, weary, depressing yet determined walk of a man who has nothing left in life except the impulse to simply soldier on. william: uhhh... were you robbed? chaucer: [laughs] funny really, yes, but at the same time a huge resounding no. it's more of an... involuntary vow of poverty... really.
(goldenwand - 15 Mart 2008 19:04)
nike marka zirhlarin olduğu filmdir ayrica... bu da size film hakkinda bir fikir versin...
(portakal - 17 Eylül 2002 01:39)
türkçeye çevrilen ismi için..(bkz: sovalye)
(ex - 17 Eylül 2002 01:41)
balodaki dans figurleriyle yaran film.
(caynik - 17 Eylül 2002 01:56)
bir kez daha "heath ledger ne güzel oyuncuymuş ya, yazık olmuş," demekten kendinizi alıkoyamayacağınız film. çok da eğlenceli. nike marka zırhı görünce çayımı püskürttüm. james purefoy da göründüğü sahnelerde rol çalıyor.
(heroes of another era - 19 Eylül 2009 19:28)
yalnızca ledger'ın ve bettany'in oyunculukları hatrına dahi 7 puan verilmesi gereken, biraz biraz müzikal öğeleri de içeren film. özellikle chaucer'in takdim sahneleri ve balo sahnesi, jocelyn'in doğaçlama yardımı tekrar tekrar izlenir."sir ulllllrich von lichtenstein !"
(lanc - 10 Şubat 2010 20:19)
en başından we will rock you çalınca bir an gereksiz olduğunu düşündüğüm fakat daha sonrasında gerek kullanılan aksanlar, gerek atmosfer ve esprileri ile baya baya eğlendiren film olmuştur. tek olayı bu değil tabi. hikaye gerçekten çok klişe olabilirmiş hatta belki de öyle ama karakterler o kadar ön planda ki, bu klişelik hiç gözünüze batmıyor zira umurunuzda olmuyor. devamlı karakterlerin artı, eksi özellikleri üzerine yorum yapıyorsunuz, arkada akıp gitmekte olan konu bu şekilde paçayı sıyırıyor. başrol karakterine odaklanma, bir tek onu süsleyip püsleme durumu olmamış. her birisi için ayrı ayrı uğraşılmış. filmi zaten vasatın üzerine çıkan durum bundan başka bir şey değil.karakterler dedik, chaucer için ayrı bir şeyler yazmak gerekir. sunumları muhteşemdi. hani şövalye olsam bu adamı her türlü alırdım yanıma. konuşsun ya, hem bana gaz versin, hem seyirciyi kazansın. daha ne olsun. istediği kadar da kumar oynasın. hiç sorun değil. her dahinin deli bir yönü yok mudur sonuçta? ben böyle baktım olaya. chaucer için yazdık, wat için yazmazsak olmaz. eğlenceli bir herif alan tudyk, hani ingiliz olsa sırıtmayacak bir tip, simon pegg'i andırıyor bana nedense. 3 10 to yuma' da baya beğenmiştim karakterini fakat bu wat denilen elemanla değişmem. çok eğlenceli olmuş. çok güldüm. --- spoiler ---- pain, lots of pain!!--- spoiler ---günlük yaşamda kullanmaya kadar gider bu replik. süper!kıssadan hisse, iki saatlik eğlence arayanlar için güzel bir alternatiftir. yapım yılına bakıp aldanılmasın. oldies but goldies diye bir şey var sonuçta.
(kon - 7 Ocak 2011 12:43)
izleyince hüzünlendirir...tıpkı diğer heath ledger filmleri gibi...
(obyon - 7 Ocak 2011 12:45)
queenin we will rock u şarkısıyla karizmayı baştan dağıtmış romantik güldürü...
(mahfell - 28 Ocak 2003 20:12)
film eleştirmenlerinden hiç de iyi notlar alamamış olsa da, bilinçli olarak kullanılmış anakronizmin ilginç kıldığı, oldukça eğlenceli bir film. öykümüz william thatcher (heath ledger) adlı bir köylünün, kariyerini tamamlamış ve henüz ölmüş bir şovalyenin kimliğine bürünüp, sadece asillerin katılabildiği at üzerinde dövüş turnuvalarına iştirak etmesiyle başlıyor. günümüzün seyirlik sporlarındaki mantığın ortaçağ avrupası'nın popüler bir yarışmasına uyarlanmasıyla bir tür tarih kolajı yapılmış, hoş bir film olmuş sonuçta...
(bleufonce - 22 Mayıs 2003 17:31)
queen ile başlayıp queen ile biten sempatik ve zeki bir komedi frp (fantastik rol yapma) filmi.--- spoiler ---queen – we will rock you şarkısı ile başlayan kaç ortaçağ savaş filmi izlediniz? bence hiç. yani benim hiç. bildiğin distortion solo girdi az önce. geç de olsa, an itibariyle, yani şu an tecrübe ediyorum bu ilginç deneyimi.evet, bir şeyler ti’ye alınabilir, filmler bunu başarabilir, ama bu şövalyelik olmamalıydı. “sırf para için yapılan epiklikten ne hayır gelir a-ga,” desem de siz bana bakmayın. burada nevi şahsına münhasır bir don kişot hikâyesi mevcut.şövalyemiz öyle bir sunucuya sahip ki, her türlü bilgiye, kumara ve maceraya sahip. miguel de cervantes saavedra’lığa soyunan bir şövalye sunucusundan bahsediyorum sizlere, onun adı: geoffrey chaucer (paul bettany). şimdiye kadar tek bir eserini okumadı insanoğlu, lakin kendisi oldukça iyi bir yazar. çok, çok iyi şair. diablo severlerin deyimiyle: bard! ve şimdi de babası damcı olan, bununla paralel hiçbir stili olmayan, sadece gözleriyle ve yüreğiyle mücadele eden bir arena şövalyesi düşünün, onun adı: william thatcher (heath ledger). hiçbir frp filminde göremeyeceğimiz denli ti’ye almalar var. misal demirci kate’nin sahneleri. o öyle bir zırh imal ediyor ki, başka bir şövalye o zırhı beğenirse diye ticari sembol bile yapıyor üzerine. (gülüşmeler) nike işaretini kakalıyor o kendine özel çelik ısıtma yöntemi ile yarattığı zırhına. daha ince ve ufak, ama sağlam.jocelyn (shannyn sossamon): “kaybetmek aşkının çok daha güçlü bir kanıtı. kaybetmek bencilliğinle çelişir. kendine değil, sevgiline itaatini gösterir!”bir şövalyenin, sevdiği kadına aşkını anlatmasının hazin öyküsünü izliyoruz bu dakikalardan sonra. kaybetmek neymiş gösteriyoruz leydiye. bu da izleyicide farklı duygular ve bakış açıları geliştiriyor. filmin mutlak surette anlattığı bir şeyler mevcut oluyor böylece. bir şövalyelik hiç bu kadar zekice ti’ye alınmamıştı. şövalyeliği ne incitiyorlar ne de şımartıyorlar, olması gereken yerde olması gerektiği gibi bırakıyorlar. bize de saygı duymak düşüyor.roland: “yürekte şövalyesin, kâğıtta değil. onlar sırf kâğıtlara bakarlar!”fakirlerin ne denli büyük bir dünya olduğunu tek bir replikle anlatıyor film. jocelyn: “fakirler aşk için evlenebilir.” bütün fakirler için geçerli değil elbet bu. kendini medeni anlamda ve ruhen üste taşımış, birçok gömlek değiştirmiş fakirlerden bahsediliyor. aman, tüm fakirler alınmasın; öyle olunca önce aşk, sonra da fakirlik kirleniyor, aman, aman diyeyim.kötü karakterin sesindeki felsefe de bir o kadar sert. count adhemar: “yıldızlara dokunmak için uğraşan, genellikle bir saman parçasında tökezler.”ve film queen – we are the champions eşliğinde biralarla ve şiddetli osuruklarla bitiyor. şaka değil, sadece spoiler! hadi wat, biraları ısmarla.--- spoiler ---
(saykoblack - 13 Mart 2013 22:24)
film eleştirmenlerinin olaylardan haberdar olmadan izleyip yorum yaptıkları için kötülenen film. ilk başta bir canterbury tales okumak, chaucer bilmek gerekir filmdeki binbir göndermeyi yakalayıp tad alabilmek için. chaucer'ı canlandıran kişi ve diyalogları gerçek chaucer'ın mizah anlayışını çok yerinde yansıtmış, anakronizm ortamı şenlendirmiş, her karakter ise ayrı ayrı filmi eğlenceli kılmıştır.
(zortezurtek - 2 Aralık 2003 15:21)
son yazılarının da sonrasını beklerseniz bir sürprizle karşılaşabileceğiniz film...
(daphne - 18 Ocak 2004 22:50)
izleyebildiğim nadir komedilerden biri.
(patlicangil - 18 Ocak 2004 22:52)
paul bettany'nin süper oynadığı, shannyn sossamon'ınsa çıkış yaptığı ama tip ve oyunculuk olarak rolüne hiç gitmediği eğlencelik film.
(festis - 16 Eylül 2004 23:09)
izlerken "işte abi kadın milleti böle!" (bkz: hatunlar) dedirten; asla kaderine razı olma , daha fazlasını iste (bkz: ask for more) felsefeli güzel bir film.
(neterrorist - 4 Ekim 2001 17:21)
her bir karakterin ayri bir alem oldugu, ortacag avrupasina 20. yy kavramlari sikistirilmis, ayni zamanda hafif bir muzikal tadi olan, hem gaz hem komedi hem dramatik hem epik olan, super bir film. acikcasi filme giderken hollywood simdi kimbilir tarihin icine ne bicim etmistir sinir olurum diye dusundugum ancak filmde bu dediklerim aynen olmasina ragmen yonetmenin bunlar gercekten boyledir diye kastirmak yerine; yok baba o zamanlar kafalar simdiki gibi olsaydi durum aynen boyle olurdu seklindeki yorumlamasiyla uctugum yapit. en kisa zamanda arsivime girecek. kacirmayin derim.
(eben - 8 Ekim 2001 13:19)
william abinin "faithful squire"larindan daha tombulca olan roland'i the full monty'den de hatirlayabiliriz .
(set - 19 Kasım 2001 12:55)
çekimleri çek cumhuriyeti'nde gerçekleşmiş, yönetmenin* akla zarar tutumuyla at üzerindeki mızraklı dövüş sahnelerinde görev alan çek düblörlerin ağır yaralandığı ve günlerce hastanelik oldukları filmdir, atlara ise bir zarar gelmemiştir. olay basına yansıdığında ülke, "amerikalıdır, ne yapsa yeridir, ülkemize dolar getirmektedir" ve "para için atla diyorlar, atlıyorlar, yan diyorlar, yanıyorlar, hemen düblörleri koruma yasası çıkaralım" tartışmaları arasında gidip gelmiş, sonuç itibarıyla yasa hemen hazırlanmış, dolarlar akmaya devam etmektedir.
(mago de oz - 1 Haziran 2006 00:42)
Yorum Kaynak Link : a knight's tale