• "kendi hikayesindeki problemleri çözememiş, bir matamatik filmi."
  • "merak ediyorum acaba filmi türkçe seslendirdiklerinde son sahnede mucit yorgan gitti kavga bitti diyecek midir?"
  • "poseidon firması için hazırlanmış viraldir. ne cendereymiş arkadaş..."




Facebook Yorumları
  • comment image

    matematikçiler için eğlenceli olabilecek göndermeler olan film. zaten en başında diyor "asal sayı nedir bilmiyorsan bundan sonrasını anlaman zor" gibi bir şeyler. buradan goldbach hipotezi'ne geçiş yapıyor ve sonra hipotezi sağlayan 3-4 örnek bile veriyor.

    fakat filmin ileriki anlarında koskoca matematikçilere sorulan soruları ele alırsak eğer; internette az buçuk takılan herkesin çözebileceği sorulardı. yani öyle ahım şahım bir şeyler göremedik. fakat filmin normal insanlara da hitap etmesi açısından teorik şeylerden kaçınarak daha çok zeka problemlerine ağırlık vermiş olabilirler. yoksa orada üçüncü dereceden denklemler, katsayılar matrisi veya kutupsal koordinatlar görmek sıkıcı olabilirdi. evet evet düşündüm de o kolay sorular daha eğlenceli olmuş. :))

    zeka sorularını seven bir kişinin gidip görmesi gereken bir filmmiş türkiye'de gösterilen adı ile kapan ya da fermat's room filmi. tavsiye ederim.

    yazının gerisi feci spoiler içerir seyretmeyen ilk cümleyi bile okumasın.

    ---
    spoiler ---

    olayı tezgahlayan adamın taa en başta bozuk araba numarası yaptığını çakmayan yoktur sanırım. fakat buna rağmen film kendi halinde başka sürprizler de yaşatıyor.

    buna rağmen bazı mantık hataları vardı ama. mesela lambalı soru veya kum saati sorusu gibi uzun cevaplı soruların cevaplarını nasıl yazdılar merak ettim. cevabını anlatırken bile 30-40 saniye süren hikayeyi 1 dk içinde nasıl okuyacak, nasıl çözecek ve nasıl yazacak? okuma ve çözme kısmını atlasak bile yazması çok uzun be abicim kısa cevaplı sorular bulamadınız mı? hadi tamam orasına da bir şey demiyorum da asıl mantıksız olan; -matematikçi ya da bilgisayar mantığını bilen insan gözüyle bakarsak- cevapların doğruluğunu kimin belirlediği. bilgisayar değil mi bunları yapan? çünkü karşıda birisi yok. öyleyse o kadar uzun ve hikaye gibi cevapları olan cümlelerin doğru olup olmadığını nasıl biliyor? bilgisayara bir veya yüz cevap yüklersin ama o en ufak bir virgülü bile göremezse "yanlış" der geçer. neticede aptal makina. yorum yapamaz. sadece kelimelere göre bilse, 7 kelimelik bir cümlenin 5040 farklı yazılışı var. böyle geniş olasılıkların cevaplar arasına yüklenmiş olabileceğini düşünsek bile binbir türlü farklı kelime ile de yazabilirsin cevabı. eğer tüm cevapları yazan kişi, olayı tezgahlayan kişi olsaydı, bu açık kapanmış olurdu. keşke öyle yapsalarmış be.

    --- spoiler ---

    filmin imdb linki: http://www.imdb.com/title/tt1016301/

    web sayfası olan http://www.mangafilms.es/lahabitaciondefermat/ adresi de filmi seyredenler için çok aşina gelecek bir sayfa olmuş. sorular geliyor o sayfada ve bilemezsen kötü şeyler oluyor.


    (mewluth - 20 Nisan 2008 17:17)

  • comment image

    istatistik bilimiyle dalga geçen film.

    --- spoiler ---
    ehliyetini unutmuş adam, arabada yan koltuğunda yanında bir polis memuru olduğu halde ehliyetini almaya gitmektedir. adam emniyet kemerini takmamıştır. şu dialog geçer:
    polis memuru: yolda ölen insanların %28'inin senin gibi emniyet kemeri takmadığını biliyor muydun?
    adam: hmm. kalanların hepsi, yani %72'si emniyet kemeriyle ölüyor demektir.

    ---
    spoiler ---


    (arsenelupin - 26 Nisan 2008 11:20)

  • comment image

    film, maket bir odanın içine maket eşya ve aksesuarların yerleştirildiği keyifli bir jenerikle başlar. evin içinde bir araya gelen insanlar, hani hep derler ya "çeşitli hallerde görmek lazım!" diye, kaosun ve gerilimin ortasında maskelerini düşürür. ilerleyen dakikalarda dekor da paramparça olur.
    kapana kısılan hangi yanıbaşındakine güvenecek, hangi yanıbaşındakine kuşkuyla bakacaktır. hayat da bir çeşit kapan değil midir?


    (uzunada1969 - 23 Haziran 2008 02:30)

  • comment image

    bütün film matematiğin hala çözülememiş problemlerinden biri olan goldbach hipotezi üzerine kurulmuş olsa da filmde bu hipotezin ne olduğu açıklanmıyor bile ,filmin başında karakterlerden biri kızlara hava atmak için hipoteze bir iki örnek veriyor ama hipotezle alakalı olduğu bilgisi ortada yok.


    (devaki - 3 Eylül 2008 00:23)

  • comment image

    beklentilerin çok altında kalan, mini cooper lı bi ispanyol filmi. sonu gelip çattığında çözemediklerimle, kafam karışık perdeye bakakaldığım.

    --- spoiler ---

    içindeki bilmecelerle gönül eğlendirdik deyip, filmin çok da sağlam bir temele oturtulmamasını , içeriğin kofluğunu bir yana bıraksak bile filmin sağlam bi sonu olacağından umut kesilmiyor. öyle ki ne yapacaklar da bu kapandan kurtulacaklar diye düşünülüyor, kütüphanedeki raf sayısından duvardaki kare sayısını çıkarıp kitaplarda fermat kelimesinin geçmesi kadar eklemeleri sonra da bunu cep telefonuyla mesaj attıktan sonra huup diye preslerin geri çekilmesi hayal edip duruluyor. ama neymiş olay. kara tahtayı kırıyosun ve çıkıyosun. bi kere diğer 4 kişi ölecekti de hilbert hayatta kalacaktı da ondan sonra bu kara tahtayı delip o asansör düzeneğiyle kaçacak mıydı. diğerleri preste un ufak olurken sağ kalacak da bunu yapacak hali mi olacaktı. nedir hala çözemedim.

    üzerinde fazla düşünülmemiş bu sonu hatır dışı edersek, hikayenin başrolündeki hilbert dahi bi matematikçi midir (250 yıllık problemi çözebilecek) , pazar pijamalarıyla matematik bilmece-bulmacalarını çözmeyi seven bi tonton amca mıdır. zira ben bayaaa farklı şeyler olduğunu düşünüyorum. bu da çözemediğim bişidi mesela. kafam hala karışık.

    ---
    spoiler ---


    (mesecina - 27 Ekim 2008 09:29)

  • comment image

    daha güzel bir filmin ortaya çıkmasına vesile olabilecek bir senaryoya sahip olduğundandır ki; bu filmin uyandırdığı his genel itibariyle hayalkırıklığı. sanki aceleye gelmiş bir havası var bu filmin ve hele tüm detaylarıyla düşünülmüş bir oyunu canlandırırken epey eğreti duruyor.


    (jack in the box - 1 Ocak 2009 13:44)

  • comment image

    en cok hedef kitlesini memnun edemeyen film.

    şöyle ki, sinemaya olan ilgimiz ne kadar olursa olsun ilk bakışta butun matematik ya da diğer pozitif bilimlere ilgi duyan insanlarda merak uyandıran bir film la habication de fermat. "guzel bir film olsun da ne olursa olsun" diyenlerden çok "oo senaryosu iyiye benziyor bir bakalım la" diyenleri memnun edememiştir esasında. yani nasıl desem, kurtlar vadisi bilmemneyi izleyip benim bunu sevmem gibi, ya da bir çizgi filmi en çok çocukların sevmemesi gibi birşeydi la habitacion de fermat. hedef kitlesini şaşırmış bir konuya sahipti kısaca.

    filmin daha en başından itibaren anlaşılıyor aslında basitliği. 4 tane dunyanın sayılı matematikçisi kayıkta çoban kurt ve lahana(filmdeki adıyla) bilmecesini konuşuyorlar. açılış bu şekilde olunca daha fazla da birşey beklemiyorsun aslında. kısa tutulması filmin tek avantajı sanırım, dizi izler gibi bir çırpıda bitiriyorsun. beklentileri yuksek tuttugu için, hitap etmeye çalıştıgı izleyici kitlesine siktir git bir çay koy ya ya dedirttigi için bence buyuk hayalkırıklıgı. ama matematikle falan uzaktan yakından alakam olmasaydı ilginç bulurdum sanırım.


    (dirtyfrank - 29 Ocak 2009 12:47)

  • comment image

    --- spoiler ---
    elin ispanyolu ile artık bu tür filmlerin piçi olmuş amerikalının sinemaya bakış farklılığı bu filmle bir kez daha ispatlanmış oldu. amerikalı bu filmin finalini her türlü iddiasına girerim daha farklı yapardı. diğer üç kişi amcık kadar asansörle odayı terkettikten sonra esas adamımız dravdan bayılma numarasıyla yattığı yerden kalkar ve gülümserdi. bu esnada asansörle aşağıya inen üç kişi küçük bir odada hapis kalırdı. fermat'ın odasındaki mengene esas adamımızın dibine kadar gelip durduğunda diğer üç kişinin bulunduğu odadaki mengene çalışmaya başlardı. asansörü kullanarak kurtulduğunu zanneden üç dangalak domates gibi ezilirken, esas adamımız gülümseyerek asıl odadan çıkardı.

    sonra fermat's room 2 filminde aynı binada başka bir oda daha olduğuna ve ilk filmle aynı zamanda başka bir grubun daha esir tutulduğuna şahit olurduk. üçüncü filmde artık esas adamımız ilerlemiş kanserinden dolayı yerini yeni müridine bırakırdı. dördüncü filmde esas adamın çocukluğuna iner, beşinci filmde de ebesinin amını tersten görürdük. altıncı filmin de ta amına koyim ben.
    ---
    spoiler ---


    (jokond - 27 Nisan 2009 12:00)

  • comment image

    cube veya pi'den çok saw filmlerine benzettim ben bu filmi. bir tuzak ve içindeki kurbanlar.. birbirlerini tanıdıkça aslında hayatlarının bir şekilde kesişiyor olması hatta o tuzağın içinde birlikte olmalarının sebebinin o kesişim olması vs. vs. ah bir de sorulan bilmeceler* o kadar gülünç ki.. matematiğe azıcık saygınız varsa izlemeyin derim.


    (barut hakki - 30 Ocak 2011 01:16)

  • comment image

    çok büyük beklentinin iyi birşey olmadığını bana tekrar gösteren film oldu. yok efenim mükemmel kurgu , değişik tarz derken bildiğin boktan bir film çıktı. haaa şu var hikayeyi , filmdeki diğer ıvır zıvırları atarsan konu olarak çekici ama o konuyu öyle bir çekmişler ki resmen güzel bir başlangıç cümlesi buldum diye kitap yazan romancı tadını yakalamışlar.hele o zeka soruları diye sordukları sorular içler acısı. bir ara bilmece olarak bill gates 1 milyon dolar verse bi kere verir misin diye sorulacak sandım. kısacası izlemeyin. ileride başka birisi bu fikir üzerinden bir film yaparsa onu izlersiniz.


    (kendicoplugundeotenhoroz - 19 Şubat 2012 09:47)

  • comment image

    filmdeki bulmacalarin kolay olmasinin nedeni matematikcileri güldürmek degil, her seviyeden seyircinin filmdeki atmosfere dahil olmasini saglamaktir. zaten filmde de oldugu gibi, normalde 1 dakikada cözülebilecek sorular soruluyor oda kücülürken.

    he sen filmde 100 senedir cözüm bekleyen teoremlerin kanitlanmasini filan bekliyorsan zaten yanlis adrestesin demektir. öle olsaydi adamlar zaten ilk soruda nallari dikerdi..

    kurgusu güzel, zamaniniz varsa acin izleyin. ama ileri zeka matematikciler kiymetli zamanlarini heba etmesinler.


    (acsr777 - 24 Ekim 2012 23:53)

  • comment image

    (bkz: goldbach hipotezi)

    --- spoiler ---

    1742 yilinda christian goldbach, euler'a mektup gonderdi. mektupta, ikiden buyuk her cift sayinin iki asal sayinin toplami seklinde yazilabilecegini soyledi. *

    kucuk sayilar icin bu kolaydir ve kolayca calistigini gorebilirsiniz.

    ornegin,

    18=7+11
    24=5+19
    50=13+37
    100=17+83
    1000= 479+521
    7112= 5119 + 1993

    bu islemleri tek tek tum cift dogal sayilarda kontrol edemezsiniz. cunku dogal sayilar sayilabilir sonsuz tanedir.
    o yuzden bu tek tek islemlerin hepsini birden saglayan tum dogal sayilar icin gecerli bir kanun bulunmak zorundaydi. goldbach hipotezi kanun haline getirilemedi (ispatlanamadi). goldbach hipotezi hala matematik tarihinin en zor problemlerinden biridir.

    ---
    spoiler ---


    (theory of everything - 25 Temmuz 2013 10:19)

  • comment image

    farklı bir şeyler yapmaya çalışmış, izlerken sıkmayan ve izleyicide merak uyandıran güzel bir filmdir. güzelden kastım ben 7/10 verdim.

    benim takdirimi kazandığı bir yönü var filmin: 4 elemana odada gelen problemler bulmaca tipi şeyler, bazıları yaş problemi tipi şeyler. kısacası çok kompleks şeyler değil. yani özellikle hepsine dikkat etmedim, ama izlerken 4 elemanımızın çözümleri doğruymuş gibi geldi bana(kapı-gardiyan sorusu vardı mesela, en iyi anladığım o soruydu). ayrıca özellikle bu konuda herhangi bir eleştiri görmeyince de yanılmadığımı düşünüyorum (bu soruları matematik sorusu mudur? bu ayrı bir konu).

    mesela bol matematik jargonuyla süslü diyaloglarla bir şeyler çözermiş gibi yapan ama aslında boş konuşan karakterlerin olduğu bir hikaye görebilirdik. izleyici, çok azı çok iyi matematik bileceği için, akıllıca bir hikaye zannedebilirdi bu tip bir hikayeyi (mesela numb3rs denilen salak dizide durum bundan ibaret gibi duruyor), ama özünde boş konuşmadan ibaret olabilirdi izlediğimiz problem çözümleri (bunun olmayacağı tek durum senaristin gerçek bir matematikçi olması olur). bu haliyle film izleyiciyi düdüklemeye kalkmamış oluyor, önemli bir özellik bence.

    ayrıca karakterlerin odadaki hallerini bence daha fazla tepeden çekimle yasıtmalıydı yönetmen (tek tük var bu tip çekimler). karakterlerin çaresizliği hem daha iyi anlaşılırdı hem görsel olarak daha iyi olurdu diye düşünüyorum.


    (entropia - 1 Nisan 2015 13:29)

  • comment image

    ilgi çekici bir konuya sahip olsa da mantık hatalarıyla dolu, kurgusu ve soruları çok zayıf kalmış film.
    kurbanlara sorulan sorular bizim lisede birbirime sorduğumuz soruların birebir aynısı.

    ----spoiler----
    ikinci soruda ilk olarak "bir yüz" yazıp hatalı cevabı veriyorlar. error uyarısından sonra "kafatası" yazıyorlar ve doğru cevap bulunuyor.
    fakat üçüncü soruda şıklardan birini seçmenin mümkün olmadığı, yalnızca ifade edilerek cevaplanması mümkün olan "ampul ve üç anahtar "sorusu soruluyor.
    fakat arkadaşlar uzun süre istişare ettikten sonra şıklardan birini seçiyorlar. mantığı doğru kuruyorlar fakat cevabı yazma sürelerine (3 saniye) bakarsak, cevap olarak anahtarlardan birini yazıyorlar. halbuki hangi anahtar olduğunun bilinmesi mümkün değildi. ampulü yakan anahtarı nasıl bulacaklarıydı cevap.
    ayrıca madem anahtarlardan birisini yazacaksınız, ne diye iki saat düşünüyorsunuz. deminki soruda nasıl önce yanlış sonra doğru yazdıysanız bunda da sırasıyla tüm anahtarları yazın. zaten o sahnede ne yazdıkları gösterilmiyor ve konuşulmuyor.
    ----spoiler----


    (tanri oldu nietzschez ki simdi - 31 Mart 2016 10:25)

Yorum Kaynak Link : la habitacion de fermat