• "bu filmin sonlarına doğru bir sahnede başrol oyuncusu marlon brando'nun küçük (!) marlon'uydu. ilginç bi film. ennio morricone imzalı müzikleri şahaneydi."
  • "yine bir marlon brando filmi olan viva zapata ile "başeğmeyen önderlik" konusunda benzerlik gösteren ve marlon brando'nun harikalar yarattığı filmdir."bir efsaneyi öldüremezsiniz.""
  • "gillo pontecorvo'nun 1969'da yönettigi ve basrolünde marlon brando'nun oynadigi film."




Facebook Yorumları
  • comment image

    sömürgecilik, ulus devletlerin doğuşu, burjuva devrimleri, mücadele ve daha bir dolu konuya birbiriyle bağlantılı ve oldukça yerinde yanıtlar silsilesi sunmuş süper ötesi film. antiller'de portekizler tarafından tamamıyla yakılarak ele geçirilebilmiş bir ada kurgusuyla latin amarika'da kolonyalizm ve kolonyalizme karşı mücadele özetlenmiştir.
    filmde marlon brando mr. walker karakteri ile gönüllerimizi bir kez daha fethetmiştir.
    filmin "özgürlük sana veriliyorsa özgürlük değildir" ve "insan bir başkası için çalışıyorsa bunun adı işçilik olsa da köleliktir" gibi ince mesajları oldukça oturaklıdır.

    --- spoiler ---
    walker'in adayı portekiz sömürgeciliğinden kurtarıp ingiliz egemenliğine devretme çabası, bu çabasına afrika'dan getirilen zencileri katması ama siyahların değişenin yalnızca sömürgecinin ve patronun dilini idrak etmeleriyle isyanı... bununla birlikte walker'ın diğer bir ulvi görevide portekiz'in adadan kovuluşundan hemen önce şeker plantasyonu sahipleriyle yaptığı ikna konuşması sahnesi de son derce çarpıcıdır. ki walker burada fahişe ve eşi mukayese ederek, sadece canınız istediğinde kullandığınız, istemediğinde yol vererek bakımından, hastalığından kurtulabileceğiniz fahişelerin "daha ekonomik" olduğunu anlatarak patronların aklını almaktadır.

    bu nedenledir ki, zenciler köleliğin kaldırılmasına sevinemeden isyana girmişlerdir.

    filmin sonunda asilerin lideri dolares'in idamı yürek burkar...ama walker'ın dediği gibi "insanlar ölebilir ama haklarında anlatılan hikayeler asla"...

    ---
    spoiler ---


    (jargovit - 24 Temmuz 2009 03:41)

  • comment image

    tarihin en iyi siyasi filmlerinden biri kabul edilir.marlon brando da hayatımın filmi ve en iyi oyunculuk performansım demiştir bu film için.

    chp lideri kemal kılıçdaroğlu da geçenlerde bir röpörtajında; en favori filmi sorusuna,marlon brando nun quiemada filmi cevabını vermişti.

    filmin kalitesi çok çok yüksek çok özel bir film anlayacağınız, ama şunuda belirtelim, siyasi bir film olarak kimilerine filmin başları sıkıcı gelebilir.3 kez felan izledim hepsindede aynı şey oldu.filmin başları sarmıyor, bir yere doğru gitmeyen bir hikayesi var gibi, sıkıcı daha fazla izlemeyelim havalarındaydı.ama her dafasında da filmin ikinci yarısı birden atağa kalkarak, müthiş büyüleci insanın ruhuna işleyen bir filme dönüşüyor.yani izlemeye kalkarsanız sakın yarıda bırakmayın. inanın filmin ikinci yarısını izledikten sonra eğer bıraksaydık büyük bir hata yapmış olurduk dersiniz

    marlon brando nun yüzüne tükürüldüğü sahnede adamın gözlerinde öyle bir bakış beriliyor ki, ustanın oyunculukta neden en büyük kabul edildiği, hatta kimsenin yanına bile yaklaşamadığını hemen oradan anlarsınız.gerçekten marlon brando en iyi bir iki performansından birini sergiliyor, adeta tanrı edasıyla oynuyor namussuz.adamın oyunculuktaki başarısı elektirik çarpması gibi bir etki bırakabilir üzerinizde.


    (citylights1905 - 25 Nisan 2011 15:30)

  • comment image

    eskilerden bir arkadaşım 1969 yapımı bu filmin 1971'de türkiye'de gösterime girdiğini fakat anında yasaklandığını anlatmıştı. hatta arkadaşlarıyla beraber filmin yasaklanacağını tahmin ettikleri için ilk seansına yetişip filmi izleyebilmişler, aynı gün sonraki seanslara yasaklama gelmiş zaten.

    not: imdb'ye göre türkiye'de 1974'te gösterime girmiştir.


    (ferhadbey - 30 Haziran 2011 20:52)

  • comment image

    kolonyalizmden emperyalizme geçişi anlatan muhteşem bir gillo pontecorvo yapıtı. filmin çok iyi olmasındaki en büyük pay sömürgeciliğin çeşitli renklerini detaylı bir şekilde analiz etmiş olmasıdır. yönetmenin diğer filmlerinde olan marksist çözümleme yeteneğini en güzel bu filmde görürsünüz. la battaglia di algeri ile birlikte düşünülürse tarih dersi niteliğinde olduğu anlaşılır.

    filmde marlon brando inanılmaz bir performans sergiler ki kendine sorulduğunda en iyi performansının bu film olduğunu söyler. isyan önderini oynayan kişi aslında bir aktör değil, gerçekten de yoksul bir kolombiya köylüsüdür.


    (yirmibesbininci - 22 Temmuz 2012 20:20)

  • comment image

    okuduğunuz tarihi tekrar sorgulatan bir filmdir. politikadan iğrendirir. günümüzle çok sayıda ilişki kurulur, mantalitenin değil sadece silahların değiştiği farkedilir.

    --- spoiler ---

    asilerin lideri dolores'in idama götürülürken, ingiliz ajanı walker'a söylediği sözler herşeyi özetlemektedir aslında...

    - hey ingiliz! ne dediğini hatırlıyor musun? "uygarlık beyazlara aittir". ama hangi uygarlık ve ne zamana kadar!

    ---
    spoiler ---


    (cokur - 30 Temmuz 2012 22:43)

  • comment image

    kölelikten ücretli köleliğe, ulusal bağımsızlık mücadelesinden sınıf mücadelesine, ulusal bağımsızlıktan sınıfsal tahakküme, klasik sömürgecilikten modern emperyalizme geçişin mükemmel bir özeti bu film.


    (lairocse - 18 Eylül 2012 22:28)

  • comment image

    film çok iyi filmdir evet, sinema tarihinin en iyi politik filmlerinden birisi olduğu söylenegelir haklı olarak ve fakat bana göre en önemli özelliği, izleyen hemen herkese "şimdi anladım marlon brando'nun neden efsane olduğunu!" cümlesini söyletebilmesidir.


    (atelye - 5 Şubat 2014 14:22)

Yorum Kaynak Link : queimada