• "oyungezer tarafından 2017'nin en iyi oyunu seçilmiştir kendisi..hak etmiştir efem."




Facebook Yorumları
  • comment image

    bugün satışa sunulacak oyun. dragon age tarzı altı tane geçmişleriyle, hikayeleriyle, yetenekleriyle kendine has karakter var. direk bunlardan birisi ile oyuna başlayıp diğerlerini yoldaş olarak alabileceğiniz gibi kendi karakterinizi de yaratmanız mümkün. pr çalışması oldukça iyi yapıldı, firmanın oyuncularla iletişimi takdire şayan. yapımcı firma larian studios şimdiden obsidian, cdproject red gibi oyuncu dostu firmalar arasına girdi bile. şahsen ilk oyuna iyi başlayıp sonunu getiremesem de ikincisi için moda biraz girmiş olabilirim. özellikle kızkardeşi tarafından sürgün edilmiş korsan cüce ( şimdi böyle yazınca bir yerden tanıdık geldi lol), ve divine'ın oğlunu öldürmeye çalışan suikast tarikatı üyesi (bu da tanıdık geldi lan?) ilgimi oldukça çekti.


    (geraltofrivia - 14 Eylül 2017 10:44)

  • comment image

    gelmiş geçmiş en iyi taktiksel rpg'lerden biridir. şahsımda ikinci bir witcher etkisi yaratmıştır. aynı şeyleri farklı ambalajlarla ısıtıp ısıtıp önümüze koyan büyük oyun studio'larından bıkmışken ilaç gibi geldi.

    şuraya mini bir başlangıç rehberi koyup öyle gidiyorum;

    - herkesle konuşun.
    - oyunda herkes birşeyler satıyor. her konuştuğunuz ne satıyor hemen bakın.
    - lucky charm ve bartering iyi bir ekonomi için çok önemli. 2 farklı karakteri mutlaka bu ikisinde uzmanlaştırın.
    - fane iskelet parmaklarını lockpick için kullanabiliyor. fane'ın hırsızlık özelliklerini geliştirip her kapı ve chest'i üzerine sağ tıklayıp lockpick seçerek bedavadan açabilirsiniz.
    - oyunda esnek bir quest sistemi var. bir dialogtan birşey çıkmassa, yanlış birşeyleri seçerseniz, bir quest vereni atlarsanız, questle ilgili biri ölürse dert etmeyin. oyun her türlü akıyor.
    - f5 hızlı kayıt f9 geri yükleme. her dialogtan ve loottan önce mutlaka yapın.
    - loot'lar kayıt yapıp tekrar yükledikten sonra değişmiyor ancak item'ların stats'ları değişiyor. o yüzden bir chest'i, görev ödülünü veya kazıyı loot etmeden önce save-reload yaparak en uygun stats'ları düşürmeye çalışabilirsiniz.
    - hırsızlık, oyunun başına sağlam ekonomik katkı sağlıyor. özellikle skill kitaplarını çalmak çok işe yarıyor. karakterlerinizden birini oyunun başında hırsız yapabilirsiniz.
    - hangi class seçtiğiniz çok önemli değil. birinci bölgenin sonunda tüm ekipteki karakterlerinizi baştan aşağı değiştirebiliyorsunuz.
    - necromancer mı olsam, pyro mu olsam, healer mı olsam diye çok kafa yormayın. karakterleriniz birden fazla, hatta isterlerse tüm class'ları aynı anda olabiliyorlar. oyun ilerledikçe hem level atlamaktan hem de item'lardan gelen yetenek puanları tüm karakterleri multi class hale getiriyor.
    - klasik tank-healer-dps kurgusu işe yaramıyor. çünkü oyunda aggro diye birşey yok. o yüzden oyunun başında kalkanlı tank warrior yapmayın. boş boş ortada dolaşmaktan başka bir işe yaramıyor. onun yerine dps, healer ve kitle kontrolüne odaklanın.
    - dövüş ile ilgili en kritik konu kalkanı meselesi. tüm karakterlerin iki kalkanı var; fiziksel kalkan ve büyü kalkanı. bu kalkanlar bitmeden her türlü dmg ve özellikle stun, sleep, knock down gibi crowd control özellikleri işe yaramıyor. o yüzden dövüş başladığında hızlı bir şekilde kalkanları indirmeye odaklanıp, kalkanını indirdiğiniz düşmanları da crowd control özellikleri ile oyundan düşürmeye bakmanız gerekiyor. oyundaki tüm dövüş yetenekleri bu mekanik üzerine kurgulandığı için item bilgilerinde o özelliğin hangi kalkan tarafından resist edileceği yazıyor. burada kalkanlardan birine odaklanmak önemli. örneğin düşmanınızın 125 fiziksel 90 büyü kalkanı var. bu düşmana hem büyücünüz hem de yakın dövüşçünüzle saldırırsanız biri büyüye diğeri fiziksele vuracağı için düşmanın düşmesi vakit alacak. bunun yerine örneğin bu örnekte düşmanın büyü kalkanı az olduğu için büyücülerinizi bu düşmana, yakın dövüşçülerinizi fiziksel kalkanı düşük olan düşmanlara odaklayabilirsiniz. bu mekanik oyunun başınca ciddi bir taktiksel düşünme süreci gerektiriyor.
    - düşmanlarınıza sağ tıklayıp özelliklerini incelerseniz resistance ve diğer buff'larını görebilirsiniz.
    - oyunda en kritik ikinci mesela gear meselesi. yukarıdaki dövüş meselesini göz önünde bulundurarak büyü ve fiziksel kalkanlarınızı güçlendirmeniz önemli. yoksa dövüş başında düşmanın atacağı bir alan büyüsü bütün karakterlerinizi stun edebilir ve fight'ı başlamadan kaybedebiliriniz.
    - dövüşlerde güçsüz kalıyorsanız haritayı gezmeye, herkesle konuşmaya, dövüşsüz görevleri yapıp para ve xp toplamaya devam edin. tüccar'ları bulup item alın. paranızı önce item'a sonra yeteneklere harcayın. ıtem'larınızı geliştirip geri gelin. özellikle yeni bölgelere geçerken aniden çok zayıf kalabiliyorsunuz, dert etmeyin pass geçin.
    - pet pal'i mutlaka bir karakterinize alın. hayvanlarla konuşup hem eğlenceli görevler keşfediyorsunuz hem de fazladan xp ve para kazanıyorsunuz.
    - karakterleri portrelerinden tutup birbirlerinden ayırabiliyorsunuz. böylece grup olarak gezmelerini engelleyebilir, daha önemlisi dövüşlerden önce tüm karakterleri dağıtabilirsiniz. böylece düşmanın dövüş başındaki alan büyüleri tüm karakterlerinize vurmaz.
    - kalabalık kontrolü (cc) büyüleri önemli. dövüşlerde bir kaç düşmanı dövüş dışı bırakmak çoğu dövüşü kazanmak için kritik. polymorp, scoundrel ve geo'yu tüm karakterlerinizde lvl 1 yapmak ve cc büyülerini almak işe yarıyor.
    - polymorp ile fiziksel kalkanını bitirdiğiniz düşmanı tavuk yapıyorsunuz. özellikle boss'larda çok işe yarıyor. 3 turnde düşman kalkana kadar iyi temizlik yapıyorsunuz, birden fazla karakterinizde varsa dövüş sonuna kadar bir karakteri sürekli tavuk olarak tutabiliyorsunuz.
    - polymorp'un chamelon cloak'u 2 turn görümezlik veriyor ve zor durumdaki karakterlerin kaçmasını sağlıyor.
    - geo'nun kaya fırlatma özelliği yakın dövüşçü düşmanları yavaşlatıp yanınıza gelmelerini geciktirip 2-3 turn oyundan düşürebiliyor.
    - scoundrel hem büyü kalkanı olmayanları uyutabiliyor hem de fazladan 2 ap veren özelliği ve hareket buffları ile özellikle yakın dövüşçülerde çok işe yarıyor. bunların hepsi lvl 1 skiller. tüm karakterlerde olması işe yarıyor.
    - dövüşlerde eğer zorlanıyorsanız taktik değiştirin; siz düşmana doğru gitmeyin, geri çekilin düşman size gelsin. özellikle dar alanlı mekanlarda dövüşlerde bu taktik çok işe yarıyor. gerideki düşmanlar yanınıza gelene kadar öndeki temizleyebiliyorsunuz.
    - bonus; oyunun ilk bölümü fort joy'da braccux rex'ın sağlamcı bir warrior seti var. tek tek giyerseniz curse'lü. hepsini giyerseniz curse kalkıyor. seti toplamak isteyenler için tüm parçaların lokasyonları

    oyun bi dünya, yaz yaz bitmez, yeni başlayanlar için bu bilgiler iyi iş görür diye tahmin ediyorum.

    ekleme:
    - oyun gamespot'ta 1996'dan bu yana 10 üzerinden 10 alan 13 oyundan biri oldu. 9'un altında puanı yok. çok iyi.
    - aşağıdaki arkadaşın tank guide'ı oyundaki çeşitliliğe güzel bir örnek olmuş. kendi tarzınıza uygun bir ekip kurup her class'tan verim alabileceğinizi göstermiş.
    - ben de kendi ekip kompozisyonumu ekleyeyim belki yeni başlayanlara bir fikir verir; tactician'da oynuyorum. takımı fiziksel kalkana abanmak üzere dps ve kalabalık kontrolü odaklı kurdum. amacım oyunun başında mümkün olduğunca düşmanı oyundan düşürmek. sayıyı azaltıp, kalanları full dps ile hızlıca kesmek. fiziksele odaklanmanın iyi yanı; başa bela büyücülerin fiziksel kalkanları genelde düşük oluyor ve inmeleri kolay oluyor.
    bunun için full dps rogue, çift el dps warrior, dps huntsman ve full support necromancer'dan oluşan bir ekip kurdum. defansım genelde ilk 2 turn'ü atlatacak kadar. geri kalan herşeyi dps'e yatırdım. necro'nun iyi yanı bütün büyüleri fiziksel hasar veriyor. necro olarak fane'i seçtim. caster en zayıf eleman olacağı için fane'in ölü numarası yapan büyüsü sıkıştığında çok işe yarıyor. necro'nun bir güzel yanı da büyüleri aynı zamanda büyücüsünü iyileştiriyor. özellikle 3 büyüsü oyundaki en güçlü büyüler bence; karakterin azalan canı kadar hasar bonusu veren buff'ı, soullink yapıp kendi hasarını düşmana yansıtan büyüsü ve 2 turn ölmeyi engelleyen büyüsü. necro büyülerinin dışında pyro ve hydro'nun buff büyülerini aldım. bunun haricinde tüm karakterlere comeback kid pasif yeteneğini aldım. böylece ölen karakter %20 sağlıkla oyuna geri geliyor. yakın dövüşçüler için the pawn pasif özelliği 1 ap'lik beleş yürüyüş veriyor artı scoundrel sayesinde de her yere koşabiliyorlar. wits özelliği karakterlere ınitiative denilen bir stats veriyor buna göre; dövüşlerde hangi karakterinizin önce başlayacağını belirleyebiliyorsunuz. ben sırayı şöyle ayarladım; necro, rogue, hunter, warrior.
    bir dövüş genelde şöyle gelişiyor; ınitiative'i en yüksek benim necro olduğu için oyuna düşmandan önce ben başlıyorum. necro ile ekibi bufflıyorum. ikinci sırada rogue ile karşıdaki en tehlikeli düşmana dalıp hızlıca fiziksel kalkanını yok ediyorum. en son polymorp ile tavuk yapıyorum. eğer ap'im kaldıysa rogue'u camelon cloak ile görünmez yapıyorum. üçüncü sırada hunter ile devam ediyorum. eğer önceden yüksek bir yere yerleştirmediysem, retreat ile en yüksek yere çıkıyorum böylece dmg bonusu %65'e kadar çıkıyor. özellike ağır hasar veren, mesafe çarpanı ekleyen ve yükseklik bonusu ekleyen iki yeteneği ile diğer karakterlerin fiziksel kalkanlarını düşürmeye çalışıyorum. son olarak sahneye warrior giriyor. önce fiziksel kalkanları inenleri knock down ediyorum. genelde 2-3 karakter devriliyor. sonrası full dps. ayağa kalkan karakterleri battleram ile tekrar knock down edip 2 turn oyundan düşürmüş oluyorum. 3. turn'un sonunda polymorp'u biten karakteri tekrar tavuk yapıyorum. eğer mümkünse necro ile karakterlerden birini çok uzağa teleport edip yavaşlatıyorum. bu ekip yapısında en kritik özellikleden biri scoundrel'ın 2 ap veren adrenaline özelliğini caster haric tüm karakterlere aldım. böylece ilk turn'de dövüşten adam düşürmek için büyük taktiksel avantaj sağlıyor. tabi bu ideal senaryo. genelde pek çok aksaklık çıkmasına rağmen dövüşler aşağı yukarı bu ayarda şekilleniyor.
    umarım oyun mekanikleri hakkında fikir verir. en iyi dövüş kompzisyonu sizin oynamaktan hoşlandığınızdır. o yüzden biri diğerinden daha iyi midir diye kasmayın, oyun bu açıdan çok zengin ve büyük esneklik sağlıyor.. ben ikinci turu tamamen caster ekibi üzerine kurmayı düşünüyorum.

    ekleme 2:
    - acuracy rating'i karakterlerin vuruş kaçırma oranını belirliyor. eğer dövüşlerde çok sayıda "missed" yani vuruş kaçırma alıyorsanız bu rating'i kontrol edin. genelde tüm karakterlerde %95 civarında oluyor. yani 20 vuruştan biri miss olacak demek bu. ancak oyunda kendi levelinizin üzerinde bir silah kullanırsanız bu rating ciddi oranda düşüyor. 2 level yukarı bir silah için -%30-40 arası bir acuracy penaltısı var. bu her 2 vuruştan birinin kaçması demek. bu durum bulduğunuz üst level, hasar gücü yüksek silahları kullanmanızı zorlaştırıyor. eğer bir nedenden dolayı acuracy'niz düşükse yükseltmenin yolları şunlar; hothead pasif özelliğini almak %10 veriyor, kolye'lere acuracy veren rune takabiliyorsunuz, one handed her puan için %5 veriyor ve son olarak bazı silahlarda bu stats yer alıyor.
    - köprülerde karşılaştığınız troll'lerin troll blood denilen hayvani bir buff'ı var. ne kadar hasar verirseniz verin bir sonraki turn tekrar full sağlık oluyor. bunu önlemenin yolu; her troll'ü exemine edip hangi element'e negatif resistansı olduğunu öğrenmek. o element ile vurduğunuz sürece troll blood buff'ı kalkıyor. driftwood'daki iki troll'den biri poison diğeri fire'a karşı dayanıksız.
    - zorlu dövüşlerde işe yarayan şöyle bir taktik geliştirdim yazayım belki işe yarar; ekibi 1-3 şeklinde ikiye bölüyorum. tek kişi ile düşmanlara önden yaklaşırken diğer 3lüyü arkalarında sneak modda konumlandırıyorum. tek karakterle dövüşü başlatıyorum. bütün yakın dövüşçüler tekli karakterin üzerine yürürken tekli karakteri geri kaçırıp adamları uzağa çekiyorum. diğer üçlü henüz dövüşe girmemiş oluyor. gizlice arkadan yaklaşıp geride kalan ranged ve casterları süpriz atakla hızlıca yiyorum. daha sonra yakın dövüşçüleri peşine takan karakterim de ekibe katılıyor ve son olarak hep beraber yakın dövüşçüleri dövüyorum. çok işe yarıyor. mesela düşmanlar arasında boss varsa arkadaki üçlü ekipin ilk süpriz atağını teleport yapıp boss'u çok gerilere çekiyorum. diğerleri yanına gelinceye kadar boss ölmüş oluyor. uzun lafın kısası ekibi bölmek bir çok taktiksel avantaj sağlıyor.


    (aptal - 26 Eylül 2017 15:04)

  • comment image

    yukarıdaki arkadaşın dediklerine büyük ölçüde katılmakla beraber kılıç, kalkanlı tank yaratmayın önerisine katılmıyorum.

    özellikle taktisyen zorlukta pusuya düştüğünüz durumlarda mage, rogue gibi glass cannon diye tabir ettğimiz parti üyelerinin tek yemesi işten bile değil. işte böyle durumlarda kolay kolay ölmeyecek bir adamınızın olması çok önemli.

    yukarıda yazıldığı gibi oyunda fiziksel ve büyüsel zırhınız ne kadar çoksa o kadar dokunulmaz oluyorsunuz. oyunda bu iki zırhı da yüksek seviyede tutmanın tek yolu da kalkan kullanmaktan geçiyor. ben on levelim şuan ve tokmak&kalkan kullanan cleric'imin kalkanının verdiği zırh değerleri neredeyse kalan zırh parçalarının verdiği değere eşit. üstelik her kalkanla gelen "shield up" özelliği sayesinde her iki zırhınızın değerini belli bir oranda yenileyebiliyorsunuz.

    tabi bu arkadaştan hasar namına bir şey beklemeyeceksiniz.boşuna single hand falan vermeyin boşa gider puanlar. ben şahsen cleric ana karakterimi persuasion, leadership özelliklerini fulleyerek heal ve knockdown özellikleri ile donattım. ne kadar scroll bomba neyim varsa da bu arkadaşa verdim. ortaya, kalabalık kontrolcüsü, healer, buffer, tank bir arkadaş çıktı ve çok iyi iş yapıyor. yeri geliyor tek yiyen büyücümü kaldırıyor, yeri geliyor yağmur yağdırıp şok bombası atıp düşmanları stunluyor, kısacası her türlü zorluğa göğüs gerebilen kolay kolay da ölmeyen bir cengaver çıktı ortaya, şu ana kadar hiç bir ikna etme girişiminde başarısız olmamak ve leadershipten partiye verdiği bufflar da cabası.

    bu arada oyunda aggro yok cümlesine de katılmıyorum. oyunda gayet tabii agro var ama gerçekçi bir agro var. oyuncuyla aynı şekilde düşünen bir yapay zeka olduğu için hiçbir sebep yokken gelip de tankına saldırmıyor doğal olarak arkadaki bir sıkımlık wizard dururken. fakat bu arkadaki kırılgan arkadaşlara invis, kanat, zıplama gibi kaçış büyüleri verip güvenli yerlere yerleştirdiğinde el mahkum tankına saldırmak durumunda kalıyorlar. ayrıca oyunda taunt büyüsü de var fiziksel zırhı biten düşmanlarda gayet işliyor.

    sonuç olarak tank iyidir.

    edit: bir tüyo da ben verecem lan dün keşfettim. disease'den kurtulmak için bless basıp source puanını harcamak yerine ne yapın biliyor musunuz? sarımsak yiyin:)


    (geraltofrivia - 27 Eylül 2017 10:19)

  • comment image

    nolan filmi gibi oyun şerefsizim. metacrit'in all time listesine ilk 10'dan girdi. hem de izometrik bir rpg, hem de 2017 yılında. şöyle bir düşündüm, fallout 2 ve planescape torment'ten sonra en sevdiğim 3. izometrik rpg oldu. kısa sürede bir oyunun kendini bu kadar sevdirmesi muhteşem.

    uzun zamandır hiçbir oyunu oynarken bu kadar heyecanlanmamıştım. divine divinity'den beri larian ne çıkarsa yiyen birisi olarak şunu diyim, bu oyun en iyi işleri açık ara. d:os'u 4 kere bitirdim, çok sevdim hala seviyorum ama bu oyunla çok seviye atlamışlar. abi bunu yazarken bile bitse de oyunu oynasam diyorum. bir süre oyunu ve larian'ı öveceğim kusura bakmayın, taktik isteyen varsa sona baksın.

    şimdi öncelikle larian almış d:os'ta yaptıkları en iyi iki şeyi arşa çıkarmış. ilki aslında çizgisel olmasına rağmen çoğu open world tipi oyunlardan daha esnek yapıya sahip olması. şöyle açayım, mesela ilk oyunda ne zaman black cove'a girmeniz gerektiği, ne zaman hiberheim'ı yapmanız gerektiği falan üç aşağı beş yukarı belliydi, biraz erken biraz geç girerdiniz sadece. burda çok daha rahat olmuş bu esneklik.

    ikincisi de herkesin favorisi combat mekanikleri. adamlar fallout 2'den bu yana oynadığım en iyi turn-based rpg'yi yapmışlardı. ikinci oyunla aynı cümleyi tekrar kurdurdular. şimdi ben ilk oyunda her turuna 20 ap ile başlamayı seven, speed kasan bir manyak olarak 2. oyunda max. ap'nin 6 olacağını (lone wolfla 8 oluyor) öğrenince sağlamından bir "hassiktir be swen abi" çekmiştim. kulakları çınlasın. neyse hele biraz oynayın ne demek istediğimi anlayacaksınız.

    yav seslendirmeler ki her şeyi ama her şeyi seslendirmişler la. ilk oyunda yapamamışlardı da ee'ye yetiştirmişlerdi. müzikler zaten yine efsane. divine divinity'den, d:os'tan tanıdık tınılar duymak mümkün. ulan ne ekmeğini yediler o müziklerin 15 senedir.

    hadi biraz da larian'ı övelim. ya adamlar hakikaten oyuncusuna değer veriyorlar. d:os ee'yi ilk oyunu alanlara beleş verdiler la bu adamlar. işlerini amatör ruhla yapmaya çalışıyorlar. bir de çok bahtsızlar. lan olm oyunun çıkacağı gün elektrikleri kesildi, rusya üzerinden dağıtmaya çalıştılar.

    sabaha kadar överim ben bu oyunu bıraksanız. bir kere daha bitireyim, gelir editlerim olmadı.

    ufak bir iki taktik vereyim. alpha çıkarken wits ve sneake gelen nerfle, bence şu an en iyi build summoner temelli. alpha'da rogue çok başkaydı, şu an sadece iyi. level 6 7 gibi summon'ı 10 yapabiliyorsunuz çok rahat. sonrası summonerla fort joy'u sololarsınız.

    tank mevzusu dönmüş, oyun stiline göre değişir ihtiyaç. mesela ben duymuyorum, çünkü ben genelde apaçi gibi oynayıp, 3 turda combatı bitirmeye odaklanıyorum. flesh sacrifice yiyip adrenaline sıçıyorum. ama kimi de 4 tankla oynar, 10 turda bitirir ama bitirir.

    ha bu arada nasılsa wits vereceksiniz bir karakterinize, her kim olursa olsun rogue hariç olsun derim. backstab zaten auto-critical olarak sayılıyor. bence savage sortilege talentıyla beraber casterınıza wits verin. coşarsınız. rogue demişken sneak kasmanıza gerek yok, 4 ap istiyor zaten. ilk oyundan ee'ye geçerken ağzını burnunu siktikleri sneaki gömüp, üzerine toprağı atmışlar.

    bir tüyo da fm'de save load yapan çakallar için geliyor. şimdi önceki oyunda combat sırasında sıra sıralaması -sırayı kes- başlayan tur için, ölüm hariç değişmezdi. bu oyunda sonradan fighta dahil olan bitmeyen turun sonuna ekleniyor. yani şöyle bir uyanıklık yapabilirsiniz,

    - herkese escapist talentini alıyoruz -hepsine gerekli olmayabilir-
    - 3 ap harcayıp, flee
    - tekrar fighta sok, varsa piramit
    - profit

    böylece sonsuz tur hakkımız oluyor. ilk turu bitirmeden, fightı bitiriyoruz. muhtemelen fixlerler bunu, hatta fixlemiş bile olabilirler ben bunu yazarken. oyundan harbiden keyif almak istiyorsanız, yapmayın olm.

    velhasıl azıcık oyun oynamayı seviyorsanız, bunu oynayın. rpg seviyorsanız yarın başlayın. çok rpg oynadım, çok azında d:os 2'de hissettiklerimi hissettim. witcher oynarken, kotor oynarken, fallout oynarken hissettiklerime benzer şeyler. oyunun tek kötü yanı, çok vakit alıyor namussuz. tabi bu kötü mü iyi mi değişir. hem her gün mü geliyor böyle oyunlar, varsın sürsün. hem de yıllar sonra bir oyun için entry girmişim, fena mı?

    adettendir puan vermek. 9.5/10

    edit: çok soran oluyor, hangi karaktere nası build yaptın diye? kısaca ilk oyunumdaki partiyi özetliyim.

    - esas karakterimi elf -rogue yaptım, finesse ağırlıklı. act 1 bitene kadar wits abanmıştım ama yukarıda dediğim gibi rogue için verimsiz.
    - dual wield ve scouldrel, üçüncül oalrak warfare, civil olarak persuasion kastım. persuasion'ı açmak lazım, her bir puan konuşmadaki statı 5 arttırıyor. yani 20 str ve 4 persuasionla birine intimidate çektin, hop 20+4x5 oldu mu sana 40. işleyişi böyle.
    - bir de polymorph iyi olur, ilk turda flesh sacrifice, backslash, backstab, hex kombosuyla karşıdan birisini kontrol etmek iyi oluyor.
    - parry master ve the pawn en lazım olan talentlar. comeback kidveya opportunistten birisi iyi olur. guerilla veya hotheade gerek yok bence. bir de mnemonic, her karaktere alın kesinlikle. bigger and betterda olur ama mnemonik daha iyi.

    -red prince'i two handed yaptım. str abandım biraz con.
    - two handed ve warfare dengeli dağıttım. dengeli olmaları tekine max yapmaktan daha iyi. 20 puanın 20sini 2h yaparsanız damageın %100 artar %200 olur. 10 - 10 dağıtırsanız 1.5 x 1.5 %225 olur, crit multiplier (chance değil) kaybersin biraz ama değer.
    - buna hiç bi şey bulamadım o yüzden thievery kastım civil olarak.
    - opportunist, comeback kid, executioner. bu üçü her fightera şart. mnemonic ve picture of healts yakışan talentlar.

    - ifan'ı caster ağırlıklı ranger yaptım. aslında kılıç-kalkanlı, hydrosofistli healer tarzı bir builde başladım ama hiç verim alamadım. act 1 bitince caster kısmına ellemeden, değiştirdim. daha iyi oldu.
    - witsli karakterim bu oldu. kalanlar intelligence, biraz finesse.
    - ranged pek veremedim ama bufflar ve removallar için biraz hunstman verdim, gerisi ateş, su, hava. tahta yok o diğer karakterde. son olarak wings için 2 poly.
    - lucky charmlı karakterim bu oldu. ilk oyuna göre lucky charm daha verilesi olmuş. oyun boyu item ihtiyacı çekmedim.
    - wits abandığım için, bir de ifan'da humandan gelen ingenious olduğu için, bir de hothead aldığım için üzerine savage sortilege aldım. süper oldu. int eksikliğini böyle kapattım. mnemonic , far out man yakışanlar. arrow recovery'de şart gibi, ilk oyunda paso arrow bulduğum için ihtiyaç duymamıştım hiç ama bunda sanki azaltmışlar. elemental affinity ve elemental ranger da iyi olabiliyor duruma göre, şart değil.

    - sebille summonerımdı.
    - summon 10 olana kadar. sonra geo ve necro. en az 2 poly. socialda loremaster.
    - all skilled up, far out man, mnemonic, pet pal, duck duck goose, elemental affinity. gerisi kafanıza göre.


    (waldis - 28 Eylül 2017 01:09)

  • comment image

    oyun gercekten cok iyi bir rpg. 10 saat oynadim ve kendimce bir pros/cons listesi cikardim;

    pros +;

    - ana karakterlerin hikayeleri cok iyi. ozellikle the red prince ve lohsa. insani role play havasina sokuyor. karakterler guzel yorumlanmis ve betimlenmis.
    - diyaloglar cok iyi. espriler sarkastik sozler hakaretler vs vs gayet basarili. karakterinizin hikayesini iyi yansitacak sekilde kurgulanmis.
    - grafikler iyi. ses efektleri cok iyi.
    - haritalar cok iyi kurgulanmis. insan emege saygi duyuyor. cok fazla hidden item, kesfedilecek gizli sakli oge var. insan surekli gozlerini acik tutmak zorunda kaliyor.

    cons -:

    - oyunda gordugum en buyuk ilk eksiklik ilk oyunu oynamayan oyuncular kolay adapte olamiyor. dogru duzgun bir tutorial mod yok. stat dagilimlarini sinerjileri vs vs bilale anlatir gibi anlatmadigin zaman bizim gibi 30 luk abiler error verebiliyor. gerci oyun ara yuzu ve mekanikler oldukca basitlestirilmis fakat gecmisten gelen tecrube olmadigi icin bazi seylere adapte olmaniz zaman aliyor.

    - genel olarak oyun inanilmaz yavas ilerliyor. ben her zaman tum oyunlarda (fallout dahil) butun diyaloglari sonuna kadar dinlerim veya okurum. bu oyunda bazen hakikaten insani bayiyor diyaloglar.

    - oyunda gordugum ikinci ve en buyuk eksiklik openworld olusunun zaman zaman dezavantaja donusmesi. bunu asagida bir ornekle acikladim. quest log mantigi da daha cok dairy tarzinda oldugu icin bilindik quest loglar gibi degil.

    - sistem gereksinimleri biraz fazla gibi geldi bana. gerci bendeki ekran karti da pek iyi sayilmaz (gtx 950m) ama fps yi 60 seyiyesinde tutmak icin grafiklerden baya odun vermek gerekti.

    --- spoiler ---

    ornegin fort joydan ayrilip mezarligin oldugu adaya geldiginizde bir noktada karsiniza bir skeleton philosopher cikiyor. size uc soru soruyor ve dogru cevap vermezseniz sizi aninda olduruyor. bu skeletona dogru cevaplari verebilmek icin bir eve girip evdeki 3 kitabi okumuz olmaniz lazim. ama dolasa dolasa giderken o evi atlamis olma ihtimaliniz yuksek. dolayisiyla bu skeletona kitaplari okumadan gidiyorsunuz ve is tam bir iskenceye donusuyor. dogru mantigi oturtmak icin defalarca kombinasyon deniyorsunuz ve karakteriniz defalarca oluyor. olan pahali ressurrect scroll lara oluyor. ben bunu artik olmekten sikilip internetten arastirinca ogrendim. e kusura bakmasinlar her attigimiz adimi internetten konfirme mi edecegiz ? bir ipucu bir hint lazim bu tip durumlar icin.
    ---
    spoiler ---

    sonuc:

    oyun genel olarak sizi maceranin icine atiyor ve bircok seyi kendinizin tecrube ederek cozmesini bekliyor. bu kotu birsey mi ? bence degil. zaman zaman can sikici olabiliyor onu kabul etmek lazim. ama genel olarak divinity 2 original sin tum rpg severlere onerebilecegim gayet basarili bir oyun.


    (volkanslim - 17 Aralık 2017 11:24)

  • comment image

    çocukluğumdan beri iyi bir oyuncuyumdur, gelişmeleri yakından takip eder mümkün olduğunca çeşitli oyunları oynamayı denerim. şöyle söyleyeyim 35 yaşında bir adam olarak şu yaşıma kadar oynadığım en ama en iyi oyunlardan biri. hikaye, çeşitlilik, taktik ekranı, grafikler, ortam tek kelimeyle muazzam. bug'ı vs'si umrumda değil ayıla bayıla oynuyorum. emeği geçen herkesi alnından öpüyor, halaya davet ediyor sonra da viskimden bir yudum alıp halay çekenleri izlemeye koyuluyorum.


    (legiogemina - 23 Ocak 2018 00:59)

  • comment image

    honour modda solo karakterle bitirmiş birisi olarak artık huzur içerisinde ölebilirim dedirten efsane oyun. kısaca anlatmam gerekirse, elf okçu karakter açın. finesseye abanın 15 levele kadar, sonrasında witse abanın. skillerde ise önemli olan warfare. bakın çoğu kişi huntsmane abanıp yüksek yerlere çıkma derdinde. onun yerine warfare ve scoundrele yüklenirsenir, fiziksel hasar ve kritik bonus elde eder, kralına tek atarsınız. yani huntsman skill ağacına skilleri açacak kadar verip gerisini abanın warfare’e. silah olarak bow, crosbow farketmez, finesse ve kritikle beraber soketi olsun. silahın soketine fiziksel hasar verenden takın. eldiven olarak second skin kullanın oyunun sonuna kadar götürür. kemeri ise act 2’deki ethiene adlı cadıdan alırsınız. talentler: statlarınızı coşturacak şekilde olsun. lone wolf, hothead,all skilled up gibi.

    ya dostlar, tek bir savele ölmeden bitirmekte varmış bu oyunu..oyunun birincisini de oynadığım için antrenmanlıydım. oyuna ilk kez başlayacak kişiler için build tavsiyesi değildir. dörtlü partiyle dinlene dinlene normal modda oynayın.


    (rowt - 22 Şubat 2018 05:45)

  • comment image

    içerisinde “doktor” isimli kahpenin evladı, fetöcü, terörist bir boss bulunduran oyun.

    o fetöcü pezevenk dışında ( ki bir boss’un kalitesi bile oyun seviyesinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor) 10 üzerinden 10’luk bir oyundur. büyüklere masallar tadında, satranç gibi işlemeli ve klastır.


    (siir ve futbol seven adam - 10 Nisan 2018 11:49)

  • comment image

    hikayeyi anlamak için ilkini gerektirmiyor oyun. direk 2'yi alabilirsiniz. her yönüyle ikincisi daha iyi.

    rpg sevene şiddetle tavsiye edilir. ayrıca oyun çok detaylı. sağda solda bulduğunuz her item önemli iş görebiliyor. örneğin çivileri botunuza takarsanız buzlu yüzeylerde kayıp düşmenizi önlüyor.

    özellikle hoşuma giden bir şey de oyunun büyücülüğün hakkını vermesi: su birikintisine fireball atarsanız buharlaşıyor, buhar olunca okçuların isabeti azalıyor, buhara hortum atarsanız dağılıyor, kanlı yüzeye buz atarsanız donuyor vs vs

    bir perk var hayvanlarla diyaloğa girmenizi sağlıyor. çiftlik ineğinden sıçana kadar seslendirmişler, bu perki almazsanız çok şey kaçırırsınız


    (le fougueux - 22 Aralık 2018 02:06)

Yorum Kaynak Link : divinity original sin 2