Çıkış Tarihi     : 02 Mart 2006 Perşembe, Yapım Yılı : 2006
Türü                : Aksiyon,Macera,Drama,Fantazi
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Electronic Arts (EA) , New Line Cinema , Tolkien Enterprises
Yönetmen       : Richard Taylor (IMDB)
Senarist          : Nuno Miranda (IMDB),Nuno Miranda (IMDB),Mical Pedriana (IMDB),J.R.R. Tolkien (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Billy Boyd (IMDB)(ekşi), Dominic Monaghan (IMDB)(ekşi), John Rhys-Davies (IMDB)(ekşi), Hugo Weaving (IMDB)(ekşi), J. Grant Albrecht (IMDB)(ekşi), Dee Bradley Baker (IMDB)(ekşi), Greg Ellis (IMDB), Steve Blum (IMDB)(ekşi), David Boat (IMDB), S. Scott Bullock (IMDB), Jesse Burch (IMDB), Jason Carter (IMDB), Dan Conroy (IMDB), Neil Dickson (IMDB), Richard Doyle (IMDB), Chris Edgerly (IMDB), Stoney Emshwiller (IMDB), Crispin Freeman (IMDB), David Fries (IMDB), Brian George (IMDB), Kim Mai Guest (IMDB)

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II (~ Der Herr der Ringe: Die Schlacht um Mittelerde II) ' Oyununun Konusu :
Çok eski çağlarda Elf demircileri, güç yüzüklerini sihirli ustalıklarıyla yapmış ve Karanlıkların Efendisi Sauron, bu yüzükleri işleyip kendi gücüyle doldurmuştur. Daha sonra kendisinden çalınan, diğer tüm yüzüklere hükmeden, Tek Yüzüğü bütün gücüyle tüm Orta Dünya'da aramasına rağmen bulamamıştır. Yüzük, Shire Bölgesi'nde yaşayan Frodo Baggins adlı bir hobbitte bulunmaktadır. Ancak çok büyük bir güce sahip bu yüzüğü yok etmek gerekmektedir. Frodo ve arkadaşları, diğer ırklardan gelen arkadaşlarıyla birlikte yüzük kardeşliğini oluşturur ve hepsi bu yolculukta büyücü Gri Gandalf'ı izler.


  • "dağıtımcısı olan ea'in origin'e eklemediği oyun. alayım diyorum, alacak platform yok anasını satayım."




Facebook Yorumları
  • comment image

    birçok strateji oyunu oynadım, ama sanırım en gazı (en doğru kelime bu) bu oyundur arkadaş. pek ayrıntılı değil, karakterlere daha fazla özen gösterilebilirmiş, bir süre sonra oyunda yapabileceğiniz her şeyi yapmış buluyorsunuz kendinizi... ama o gaz yok mu o gaz... karşı taraftan akın akın troll gelirken, siz ha yenildim ya yenileceğim dediğiniz anda, okçularınızın "remain archers!" diye bağırarak sizi gaza getirmesi, atak yaptığınızda "let them not rest" diye bağıran mirkwood archers... özellikle mutiplayer oynuyorsanız, bir anda gökten yağan kayaların, yanı başınızda beliren entlerin oyunun kaderini değiştirmesi, oyundan sonra bir saat oyunun geyiğini çevirmeniz... soundtrack'i falan hiç saymıyorum zaten.

    tek kelimeyle: gaz.


    (vicdani redci padawan - 1 Aralık 2008 21:49)

  • comment image

    geçen 3 kişi oynuyoz, ben elf oldum, karşımdakiler tek takım olarak dwarf ve men. benim legolas yiğitçe savaşıyor ama birden karşısına gimli ve aragorn çıkarak, double dalmaya başladı. e haliyle legolas tek olarak başa çıkamadı. ölmeden önce ise son lafı : "aragorn, gimli... i require aid".

    mantık hatası olmayan oyun icat etsinler.


    (teoberk - 29 Aralık 2010 21:32)

  • comment image

    --- spoiler ---

    rivendell kuşatması sırasında kan gövdeyi götürmektedir. sizin tarafınızda mouth of sauron, witch king ve nazgûllar; karşı tarafta ise elrond, arwen, ve galadriel... hatta sonra yardımlarına koşan aragorn, legolas, gimli ve gandalf... oha kısacası... tüm babalar toplanmış her iki tarafta da.

    savaş tüm vahşetiyle sürerken bir an ürkütücü bir ses duyulur ormanda. "noluyoz yaa" derken birdenbire sauron belirir tüm ihtişamıyla. ama o ne geliş... "noluya lan burda?" der gibi... o an ayağa kalkıp selam verecektim neredeyse. o nasıl karizma lan? kendisiyle oynama şerefine ve zevkine erişmiş olduk böylece.

    ---
    spoiler ---


    (goth bash - 1 Mayıs 2011 01:28)

  • comment image

    strateji oyunlarını kronolojik sıraya dizersek; multiplayer oynarken stresten elimin terlediği son oyundur the battle for middle-earth 2. 15-30 dk oyun süresiyle her an heyecan faktörünün üst düzeylerde gezdiği, hiçbir zaman ordum da çok güzel oldu lan diyemeyeceğiniz bir oyun. oyun bir sürü ünitenin çoğunlukla birbirlerine taş kağıt makas usulü üstünlük sağlamasıyla korkunç bir şekilde ivme değiştirirken verdiğiniz kararlar oyunun kaderini belirliyordu. bu oyundan beri bu kadar aksiyon dolu ve çekişmenin üst düzeyde olduğu bir strateji oyunu oynamadım.


    (birboluikigetekare - 17 Haziran 2011 22:52)

  • comment image

    4 arkadaşın, ki bunlardan 2si evli, cumartesi geceleri sabahın ilk ışıklarına kadar oynadığımız süper ötesi efsane strateji oyunu.

    normalde 2'ye 2 takımlar halinde oynardık, ama geçen gaza gelip herkes tek olarak başladık oyuna. ben her zamanki gibi mordor'um. diğer arkadaşlarda, men, dwarves ve goblins olmuşlardı. her şey günlük gülistanlık giderken, bu 3'ü bana eş zamanlı dalmaz mı ! hayatımın en büyük direnişini gösterdim. yaklaşık 1 saat boyunca bunlara direndim ama en sonunda hem ekonomi göçtü, hem de kalem artık hayvan cücelerin darbelerine dayanamadı ve defeat oldum. ama mordorla bu direnişim, tarih kitaplarında anlatılacak nitelikteydi.

    (bkz: #direnmordor)


    (i am aysberg - 8 Eylül 2013 13:09)

  • comment image

    takımlar arasında büyük dengesizliklerin olduğu strateji oyunlarından biri.

    random oyunlarda, size güçsüz bir ırk geldiğinde, oyun başlar başlamaz atak odaklı oynamak ve karşı tarafın gelişmesini bir an önce önlemek için seri ve saldırgan hareket etmeniz gerekiyor. aksi taktirde kuvvetli ırkın oyunda üstün gelmesi kaçınılmaz oluyor.

    sürekli oynanan oyunlardan sonra, size gelen takıma göre artık çoktandır benimsediğiniz stratejileri uyguluyorsunuz. ezberlenmiş bir süreç başlıyor. ne yapacağınız belli, oyunu ruhsuz ve mekanik bir şekilde oynuyorsunuz ve oyundan artık eski lezzeti alamıyorsunuz.

    oyunun bolca detaylarına kısa sürede vakıf oluyorsunuz. heroların, birimlerin ve ana binanın onlarca farklı özellikleri oynandıkça hafızaya yerleşiyor. oyun esnasında tüm özelliklerden istifade etmesini biliyorsunuz artık.

    men random'da gelene zaferle gülümseten bir ırk, dwarves yapı ve askerler bakımından en dayanıklısı aynı zamanda en yavaş askerlere sahip olan, elves ise oldukça dayanıksız, silver arrow dışında pek bir esprilerini göremedim, goblins'in üç farklı asker binası çok çeşitli kombinasyonlar yapmaya elverişli, heroları çok pahalı ve yeteneksiz, isengard'da warg riders ve berserker iyi iş görüyor, mordor mızraklılar tarafından çok kısa saniyelerde hemen öldürülen mumakil ve attack trollere sahip, nazgul'lerin küçük faydaları dokunuyor, uçan nazgul o kadar işe yaramıyor.

    men'e şöyle bir baktığımızda, insanların üstün ırk olduğunu görürüz, birçok hero ve hepsi daha az leveldeyken kullanabileceğimiz çok faydalı skilleri var. boromir'in borusu, theodon'un atlıları neredeyse ölümsüz yapma skilli, eomer'in para getirme özelliği ve hepsinin leadership özellikleri... ekonomi geliştikçe çıkarabileceğimiz diğer pahalı herolar ve onların skillerini buraya yazmadım bile. askerleri ise aynı şekilde güçlü ve etkili,hem ok hem kılıç kullanabilen rohirimler oyunun favorisi oluyor menlerde, rangers okçularının 10 puanlık ok büyüsüne sahip olmaları ''yeter'' dedirtiyor artık men için. bu kadar fonksiyonlu yapılmamalıydı birimleri. kuşatma silahları yönünden zayıf olan men'de, bir sürü etkili tabur varken buna ihtiyaç duyulmuyor bile.

    elves'de öyle bir hero koymuşlarki oyunun sanki ilahı. hem görünmez hem de metrelerce öteden tek okta bir asker indiriyor.(cüceler ve zırhlı askerler hariç), level atladıkça sahip olduğu skillerle daha da bir şahlanıyor. anlayan anladı ki, legolasın babası taranduil'den bahsediyorum. fark edildiği anda attığı deparla çabucak tehlikeli konumundan kurtulabiliyor. onu yalnızca atlılar, warg riders veya spider riders ile halledebiliyoruz. vur-kaç taktiği ile rakibi deli ediyor, üstelik görünmez olduğundan dolayı sinir krizi geçirtiyor. elves okçuları ile nam salmış, mirkwoodlar güzel fakat binaya level atlatana kadar rush yiyorsunuz. gelişmeli oyun olsa bile elves'in korkutucu hiçbir gücü yok oyunda. bir taranduil sıkıntı o kadar.

    dwarves askerleri bir türlü ölmüyor, aşırı dayanıklılar. gloin oyunun başında çıkartılıp direk rakibe gönderiliyor, 5 puanlık büyü ile iki canı olan hero yanında birkaç tabur asker ile ana binayı yıkmaya yetiyor da artıyor. cüce olduysanız rush'tan başka çareniz yok, gelişmeli oyunlarda o hantal askerler ile oyunu kazanmanız çok zor.

    isengard, warg riders ve berserkeri olmasa bir hiç. bu ikisiyle güzel kombo yapabiliyorsunuz rakibe, berserker gerçekten müthiş bir asker, hem binalara hem taburlara karşı, birçok oyuncu onun özelliklerini bilmez ve küçümser, halbuki bana oyunu kazandıran kilit asker berserker olur. lurt'un hero kilitlemesi ve level'i arttıkça açılan özellikleri onu oldukça kullanışlı hale getiriyor.

    goblins olan ise paso half-troll basıyor, başka da bir şey yapmıyor ve en mantıklısını yapıyor. half-troller dayanıklılar, büyük cüsseleri ile korku salıyorlar. zırhları da geliştirilirse çok iyiler. spider riderslar da iyi iş görüyor. goblinslerde ucuz askerler ile küçük küçük taciz saldırıları yapabilir, rakibi yanıltabilirsiniz.

    mordor en sevmediğim ırk. kullanışlı bulduğum nazgul'ler dışında hiçbir şeyini göremiyorum. attack troller ve mumakiller mızraklılara yem oluyor saniyeler içinde. attack troll çıkarmak için zaten binanın level atlaması ve para gerekiyor, rush'ın serbest olduğu oyunlarda bunu çıkarmak çok zor. yoksa attack troll oyunun ağasıdır, çok işe yarar.

    büyü puanları ile elde ettiğimiz özelliklerde ise gene good takımlar bir adım daha önde. heal basma, binayı onarma, istenilen yere tabur getirme, taş yağdırma, deprem. eviller'de 25 puanlıklarda bizim kontrolümüzde ejderhalar veriyor ve bunlar hiç o kadar tesirli olmuyor, taş ve deprem büyülerinde tek tık yeterken, balrogu yönetmek ve rakibe kalıcı zarar vermek çok zahmetli üstelik rakibin bizim balrog'umuzu öldürme ihtimali de var.

    oyunu çok acemiyken hiçbir şey bilmezken oynadığımda aldığım zevkle, şimdi tüm detaylarına vakıf olarak hangi ırkta ne yapacağımı adım gibi bildiğim bu bilinçlilik seviyesinde aldığım haz tabii ki de karşılaştırılamaz. bende anlamını yitirmiş bir oyundur kendileri.


    (yassayf - 11 Ocak 2014 14:02)

  • comment image

    full ekran oynamanın mümkün olduğu oyun. şimdi aşamalırımız şu şekilde.

    bilgisayarım > c > kullanıcılar > user > appdata > roaming > my battle for middle-earth(tm) ii files > options

    şimdi orada resolution var. o değeri ekran çözünürlüğümüzle aynı olarak ayarlıyoruz. işlem bu kadar.


    (heroicfolk - 27 Nisan 2014 00:53)

  • comment image

    bu oyunla ilgili çok anım vardır. hepsi birbirinden değerli tabii. oyuncu kitlesi yıllar yılı azalıyor. biz bırakalı da çok oldu. oyun hakkında kendi oyuncu arkadaşlarımdan ve hem hakemlik yaptığım hem de oyuncu olarak iştirak ettiğim turnuvalardan edindiğim deneyimlerimi paylaşayım.

    en tartışmalı mevzudan başlayalım, öncelikle bu oyunda en iyi ırk, en kötü ırk diye bir kavram yoktur. en iyi ırk kavramı, rakip ırka ve maçın oynandığı map ile maçın dakikasına göre sübut bulur. hemen örnek verelim. çoğu kişiye göre isengard bu oyunun zayıf halkasıdır, zira hero yönünden güçsüzdür, late game'de* neredeyse aciz durumdadır. bununla birlikte early game'de* isengard'a kafa tutabilecek bir baba yiğit daha yoktur. oyunun en baş belası ırkı ve pek çoklarına göre de oyunun en etkin ırkı olan goblinlere karşı bile muhteşem bir oyun açılışı yapabilirsiniz. zira 1k ile başlayacağınız game'lerde warg riders muhteşem bir makro hakimiyeti kazandırır sizlere. rakibin ise goblin warriors basıp oyunu uzatabildikçe uzatmaktan ve çıkaracağı spider riderslar ile önce denge kurup ardından map üstünlüğünü ele geçirmekten başka çaresi yoktur. yani geçen her dakikada isengard biraz daha yenilir. maçın başındaki dezavantajına rağmen geçen her dakikada ise goblin kazanır, zira muhteşem bir late game ırkıdır. zaten goblinler hem early'de hem late game'de muazzam dengelidir. ekonomik açıdan hiç yormaz sizi. gördüğünüz üzere maçın dakikası, map'in genişliği, lairlar ve barrow wightların konumu bile bir ırkın oyundaki kaderini etkileyebiliyor.

    ikinci konuya gelecek olursak, bu durumlar dengesizlik yaratmaz mı mevzusuna yani. aslında bu oyunun en güzel yanı buydu. o kadar dengesizdi ki oyuncular kendi içlerinde hazırladıkları kurallar ile önce bir şema oluşturdular ardındansa oyun içindeki ırk-anti ırk kavramına haiz olmaları ile birlikte eşit bir ortam yarattılar. oyundaki bazı kurallar:
    ffa** maçlarda rakibinize 2v1 yapmak yasaktır. aslında yasak değildir ama kavga sebebi olacak kadar üzücü bir durumdur. düşünün birisi can havliyle kendi base'ini savunmaya çalışırken bir başkası da farmlarına dadanıyor. ffa'de kurallar daha keskindir o yüzden. mesela sur çekmek yasaktır. tower sayısı bellidir, max 5 tower. ffa dışındaki oyunlarda bu 3'tür. kale sayısı ise her zaman 1'dir. kale ve tower noktasında bir sınırlama getirmediğimiz takdirde oyun 15 saat bile sürebiliyor. abartmıyorum, bu yaşanmış bir olaydır.

    anti ırk kavramını açacak olursak ise:
    mesela elfler iyi bir ırktır. özellikle late game'de harikalar yaratır. gelişmiş heroları ve gümüş okları ile durdurulamaz bir hal alırlar. bununla birlikte men ırkı elflerin antisidir. men ırkının antisi ise goblinlerdir. goblinlerin mızraklı yarı trolleri men'in atlılarına geçit vermez. rohirrim bu mızraklıları diğer mızraklı ırklar gibi tepeleyemez. men'in goblins'e karşı kazanmasının tek yolu boromir eşliğindeki yaya birlikleri ile baskın yapmasıdır. gelelim goblinin antisine. elfler goblinlerin en net antisidir. elfler narin görünseler de goblinleri zavallı hale düşerecek kadar zalim bir goblin antisidir. burada ana nokta rakibi olabildiğince dar bir popülasyonda tutabilmektir tabii ki. isengard ise oyun başında etkiliyken sonlara doğru acınacak haldedir.

    ve oyunun en dengesiz ırkı, cüceler...
    bunlar hem herkesin antisidir hem de herkese yenilebilecek bir ırktır. tuhaf bir tayfa. late game'de de iyi early'de de. harika heroları var. wagonlar muhteşem iş çıkarıyor. kontrol altına alındığı takdirde muhteşem bir güce sahip cüceler.

    bu oyundaki en etkili birlik tartışmasız bir şekilde spider riders, goblinleri ''goblin ırkı'' yapan da bunlardır. bunlar varken maç kaybetmek de zordur. 3v2'de, kalan 2'nin 1 tanesi bile goblinlerse rakip 3'lüye soğuk terler döktürür. maçı bile kaybedebilirsiniz. kapsamlı bir overall kavramı bu oyunda yoktur aslında, ama olsaydı, 97 olurdu heralde bu örümceklerin overalli. hızlılar, zehirliler, ok kullanabiliyorlar ve okları oldukça güçlü, rohirrim'in okları gibi cılız değil bunların okları. bununla birlikte spider riders'ın oklarını ateşli hale getirmemek daha avantajlı zira ateşli hale getirirseniz damage'i azalıyor. tıpkı men of the west ırkının mancınıklarının ateşli hale getirilmesi sonucunda şarapnel etkisini kaybederek damage'inin azalması gibi.

    mordor'da late game'de ana hücum seti mancınık+atak trolldür. atak troller mancınıkların emniyetini sağlar. rakibin mızraklıları ve ana defans setini oluşturan kuleleri halledildikten sonra rakibin base'ine trollerle girersiniz. zaten oyun o dakikadan sonra 30 saniye bile sürmez. geriye kalan fellbeastler ile kaçan işçiyi ve yeni kurulan karargahı aramaktır.

    anlatılacak daha çok detay ve çok anı var, zamanla editlerim.


    (cazur - 28 Haziran 2018 20:27)

Yorum Kaynak Link : the battle for middle-earth 2