Süre                : 2 Saat 18 dakika
Çıkış Tarihi     : 22 Eylül 2010 Çarşamba, Yapım Yılı : 2010
Türü                : Cinayet,Drama,Savaş
Ülke                : Fransa,Cezayir,Belçika,Tunisia,Italy
Yapımcı          :  Tessalit Productions
Yönetmen       : Rachid Bouchareb (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Rachid Bouchareb (IMDB)(ekşi),Olivier Lorelle (IMDB)
Oyuncular      : Jamel Debbouze (IMDB)(ekşi), Roschdy Zem (IMDB)(ekşi), Sami Bouajila (IMDB)(ekşi), Chafia Boudraa (IMDB), Bernard Blancan (IMDB)(ekşi), Sabrina Seyvecou (IMDB)(ekşi), Assaad Bouab (IMDB)(ekşi), Thibault de Montalembert (IMDB)(ekşi), Samir Guesmi (IMDB), Jean-Pierre Lorit (IMDB), Ahmed Benaissa (IMDB), Larbi Zekkal (IMDB), Louisa Nehar (IMDB), Mourad Khen (IMDB), Mohamed Djouhari (IMDB), Mustapha Bendou (IMDB), Nacer Chenouf (IMDB), Mostefa Djadjam (IMDB), Abdelkader Secteur (IMDB), Yacine Bendjemline (IMDB), Kheiza Agboubi (IMDB), Aziz Boukrouni (IMDB), Mohamed Graïaa (IMDB), Ikram Azouz (IMDB), Stéphane Temkine (IMDB), Nisaf Hafsia (IMDB), Pietro Sampieri (IMDB), Jean Reynès (IMDB), Régis Romele (IMDB), Claude Sésé (IMDB), Pierre Roukhon (IMDB), Ange Basterga (IMDB), Alain Blazquez (IMDB), Damien Bonnard (IMDB), Arbi Aloui (IMDB), Mohamed Khalil Djalil (IMDB), Abdelslam Rouabi (IMDB), Paul Cant (IMDB), Christian Crahay (IMDB), Mohamed Dhirif (IMDB) >>devamı>>

Hors la loi (~ Outside the Law) ' Filminin Konusu :
Katliamlar, hor görmeler, her türlü baskı ve işkence. Cezayir’in Fransa’dan bağımsızlığını kazandığı savaşın farklı bir bakış açısıyla değerlendirilmesi. Indigenes’de izlediğimiz karakterlerin İkinci Dünya Savaşı’nın ardından neler yaptığını ve fransız sömürgesi altında neler yaşadığını takip ediyoruz. 1945 yılında yaşanan, fransız asker ve gizli polisinin cezayirlileri kadın çocuk demeden öldürdüğü Setif katliamı da filmde önemli bir yer tutuyor.


  • "fr. yasa dışı"
  • "rachid bouchareb'in cezayir savaşı'nın fransa topraklarındaki bölümünü anlattığı çarpıcı filmi."
  • "cezayir fransız sömürgesiyken yaşanılanları ve özgürlükle sonuçlanan direnişi anlatan son zamanlarda izlediğim en iyi film."




Facebook Yorumları
  • comment image

    rachid bouchareb in 63. cannes film festivalinde fransızlar ve fransız yanlısı cezayirliler tarafından protestolarla karşılanan filmi.

    yönetmen basın toplantısında verilen tepkiler ve protestoların sebebi sorulduğunda 'perhaps a sociologist could say why in france half a century later it's still hard to look at the past.' diye cevaplamıştır.


    (sayhan - 22 Mayıs 2010 11:43)

  • comment image

    etkileyici ve carpici bir film. mutlaka izlenmeli. fransiz bayrakli giris ve cezayir bayrakli bitis, aslinda somurgeciligin ve somurgecilerin tum ikiyuzlulugunu tokat gibi insanin yuzune vuruyor.

    --- spoiler ---

    fransizlar paris'te 2. dunya savasinin bittigi gun kutlama yaparken, ayni gun fransizlar cezayir'de cezayir haklari icin yuruyus yapanlari olduruyor filmin baslarinda. sonra da uc kardesin fransa'daki mucadeleleri cezayir'in bagimsizligi icin filme konu oluyor. kardesler kimi zaman mucadeleye uzak duruyor, kimi zaman supheleri artiyor, kimi zamansa daha kararli hale geliyorlar. fransizlar 19 ekim 1961'de paris sokaklarinda katledip seine nehrine attiklari cezayirli protestoculari bile daha yeni hatirlar ve o donemin unutturma cabalari daha yeni asilabilirken, hors la loi filmi bu cabalari yeni bir katkida bulunacak.

    ---
    spoiler ---

    insan bagimsizlik uzerinden gecen 40 yilda yeni acilar ceken cezayir'in umuduna kavusacagi gunlerin yakin olmasini dileyerek filmin sonuna geliyor. fransizlar icin ise artik yuzlesme vakti. sarkozy ve benzerleri ise utanmadan daha bir iki yil once somurgeciligin pozitif taraflari okullarda ogretilsin diyorlardi. yazik onlara, utansinlar!


    (mondialisation - 2 Şubat 2011 09:28)

  • comment image

    kuzey afrika'da devrim rüzgarlarının estiği şu günlerde izlenmesi daha bir manidar olacak film.

    --- spoiler ---

    sen öleceksin ama sen kazacaksın... sen öldün ve sen kazandın...

    özetle; haklılık, inanmışlık ve adanmışlık, her zaman ama her zaman zulmü, haksızlığı ve kaba kuvveti yenilgiye uğratacaktır. bu mesajı senaryo ve oyunculuklarıyla çok iyi verebilmiş bir film.

    ---
    spoiler ---


    (inosenta - 2 Mart 2011 04:20)

  • comment image

    2 saatlik zımba gibi film. cezayirde başlayan film 3 çocuk bir ailenin yıllardır doğup büyüdüğü topraklardan atılması ile başlar. babanın ve annenin isyanı nafiledir. sığındıkları yeni mahallede de özgürlük yürüyüşü sırasında fransızlar tarafından büyük bir katliama uğrarlar ve baba ölür. film bu şekilde başlar sonra büyüyen kardeşlerin fransada devam eden özgürlük mücadelesi , örgütlenmeleri vedevamını anlatır. karanlık ancak gerçek bir film.


    (labit - 15 Mart 2011 09:35)

  • comment image

    vakti zamanında "la battaglia di algeri" ile alt üst olmuş bünyeleri bir kez daha derinden sarsan film. ki, zaten o filmin gittiği yoldan gidiyor, karakterleri farklı olsa da aynı dönemi ve aynı ulusun özgürlük mücadelesini işliyor. bir farkla: bu filmin başlıca karakterleri "cephe"nin dışında, vatanlarından uzakta ama gönülleri hâlâ o topraklarda sürdürüyorlar mücadelelerini.

    izleyenler bilir: "la battaglia di algeri" cezayir'in bağımsızlık savaşını olayların kalbinden ele alıyor ve yansıtıyordu, bu film ise "cephe"nin dışından, olayların/sorunun kaynağından mücadelenin kalbine verilen desteği işliyor. hattâ bu filmde sömürgeci "kalbinden" vuruluyor deyim yerindeyse; onun sisteminin çarklarını ona karşı kullanarak, adım adım kendi silahıyla vurarak...

    film vatanın/toprağın önemini, bir aileyi uzaklara savursa da ve farklı yollara dağıtsa da zamanı geldiğinde nasıl ortak noktada buluşturduğunu, bir annenin şahit olduğu tüm acılara rağmen ne derece güçlü olması gerektiğini ve evlatlarının arasındaki elzem denge unsuru olabileceğini öyle iyi anlatıyor ki, donup kalıyorsunuz bazı karelerde. örneğin anne fransa'ya gittiklerinde, abdelkader'i hapiste ziyaret ettiğinde onun güçlü olmasını, kendini toparlamasını, başı dik ve sağlam durmasını birkaç sözle öyle bir sağlıyor ki, gıpta ediyorsunuz karaktere. ki, yaşlı kadının kendinden emin ve vakur hâli bir tek abdelkader'i etkilemiyor, said'in bile zaman zaman frenleyicisi oluyor.

    filmde gerek abdelkader gerekse messaoud davaları için her şeyden vazgeçecek-her şeyi yapabilecek kadar gözüpek. hattâ said bile yeri geldiğinde -dava için olmasa da kardeşleri için- her şeyi silip atabiliyor bir çırpıda.

    aslında bu filmde üç kardeşin her biri ve hattâ anne üzerine denilecek öyle çok şey var ki. ama hakkıyla anlatabilmeye kâfi gelir mi cümlelerimiz? kim bilir, belki birkaç kez daha izledikten ve cümlelerimizi toparlayabilecek/etkilerinden az da olsa sıyrılabilecek kadar kendimize geldikten sonra?..

    --- spoiler ---

    "la battaglia di algeri"nin en çarpıcı kısmı giyotinle idam sahnesiydi, bir benzeri bu filmde de kullanılmış. o filme selâm mı bilemedim ama, seyirci üzerinde aynı etkiyi yaşatıyor kesinlikle!

    ---
    spoiler ---


    (martin jacques mystere - 19 Ekim 2011 01:55)

  • comment image

    cezayir fransız sömürgesiyken yaşanılanları ve özgürlükle sonuçlanan direnişi anlatan son zamanlarda izlediğim en iyi film.


    (prison way - 9 Mayıs 2014 09:50)

Yorum Kaynak Link : hors-la-loi