Süre                : 1 Saat 42 dakika
Çıkış Tarihi     : 13 Aralık 1988 Salı, Yapım Yılı : 1988
Türü                : Aksiyon,Cinayet,Bilim Kurgu
Taglar             : robot,polis,Cyborg,Grafik şiddet,Siberpunk
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Orion Pictures
Yönetmen       : Paul Verhoeven (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Edward Neumeier (IMDB)(ekşi),Michael Miner (IMDB)
Oyuncular      : Peter Weller (IMDB)(ekşi), Nancy Allen (IMDB)(ekşi), Dan O'Herlihy (IMDB)(ekşi), Ronny Cox (IMDB)(ekşi), Kurtwood Smith (IMDB)(ekşi), Miguel Ferrer (IMDB), Robert DoQui (IMDB), Ray Wise (IMDB)(ekşi), Paul McCrane (IMDB), Jesse D. Goins (IMDB), Del Zamora (IMDB), Lee de Broux (IMDB), Edward Edwards (IMDB), Michael Gregory (IMDB), Gene Wolande (IMDB), Charles Carroll (IMDB), Kevin Page (IMDB), Yolonda Williams (IMDB), Tyrees Allen (IMDB), John S. Davies (IMDB), Darryl Cox (IMDB), Jerry Haynes (IMDB), William Shockley (IMDB), Mike Moroff (IMDB), Diane Robin (IMDB), Angie Bolling (IMDB), Bill Farmer (IMDB), Leeza Gibbons (IMDB), Bill Blair (IMDB), Gilbert B. Combs (IMDB), Allan Graf (IMDB), Katie Griffin (IMDB), Harry Johnson (IMDB), Scott Sligar (IMDB), Paul Verhoeven (IMDB)

RoboCop ' Filminin Konusu :
RoboCop geleceğin Detroit’inde geçmektedir. Şehir, dev bir şirket tarafından yönetilmektedir. OCP adı verilen şirket, suçla savaşmak için bir robot üretir. Fakat üretilen robot büyük bir başarısızlıktır ve şirket kaybettiği güveni kazanmak için yeni bir proje hazırlar.Bir çete çatışmasında öldürülen polis memuru Alex Murphy’nin bedeni çelikten yapılmış bir robotla birleştirilir ve RoboCop adı verilir. Şehrin yeni ve güçlü koruyucusu RoboCop, suç lordu Boddicker’le mücadele edecektir.

Ödüller      :

Academy Awards - Oscar:Özel Başarı Ödülü
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films:Saturn Award-Best Writing, Saturn Award-Best Director, Saturn Award-Best Writing, Saturn Award-Best Special Effects, Saturn Award-Best Make-Up, Saturn Award-Best Special Effects


  • "bu durmamiştir hatta eddie olarak, 2-3-4'ü bile çikmiştir, 2 eh idare ederdir, üç süper siçiştir, robocop uçmakta falandir, dördü de mahalle arasinda konserve tenekesiyle çevrilmiştir..."
  • "remake hali olmamış gözüküyor. buradan filmin yönetmenine tek bi mesajım var;(bkz: çekme ananı bacını sikeyim çekme)"
  • "yari insan, yari robot olan karma police. (bkz: igrencim)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    kült olmuş bi paul verhoeven filmi... ahmet devriye, bir çatışma sırasında ruhunu teslim etmiş yetenekli bir polis memurudur; bunun bir de kendisine vurgun ortağı wardır. bir proje sebebi, tam da aranan adam olan ahmet, metal kaplama, bilgisayar donanımlı bir robot olacaktır. nedense direkt sibörg yabmaz adam, ahmet'i de çelik kaplamanın içine koymakta karar kılarlar.

    olmuştur, evet çalışıyordur... fekat rakip firma da bir başka proje ile çıkar karşısına, artık ismi "robocop" olan neşriyat rağkip firmanın proje robutunu alt eder ama bu arada ahmet'in beynini taşıyan robocop'ta bazı anımsama sinyallerine rastlanmaktadır, duygusal bir insan olan ahmet, eski ailesini, köpeğini, hatıra defterini, kulak karıştırma çubuklarını anımsar... bi paranoya yaşar ama paslanmadan düzelir, yeni, güzel günlere, bir adalet sawaşçıcı olarak atılacaktır, fekat olaylar öyle keklik değildir, sürer gider...


    (cyrano - 20 Şubat 2000 18:19)

  • comment image

    --- robocop 1&3 spoiler ---
    bu robo'nun ortagi bir baci vardir. kendisi ilk filmin basinda destek kuvvet beklemek yerine "aslansin kaplansin be" diyerek murphy'e gazi vermis ve sehrin en buyuk mafya babasinin mekanina gercekten bir taktik deha urunu olan 2 kisilik baskini baslatmistir. murphy ile ortakliklarinin henuz ilk gununde yedigi bu bok yetmemis olacak ki icraatina devam ederek mekanda etkisiz hale getirdigi zenci elemanin seyine bakmaktan kendini alamamis ve zenci abinin cevik hamlesiyle ekarte edilerek murphy'i tek basina birakmistir. mafya babasi abiler murphy'i kevgire cevirirken koseden gizli gizli izlemis, ve nasil bir vicdan sahibiyse koca ucleme boyunca yaptigi bu denyoluk serisi icin murphy'den bir kere bile ozur diledigi duyulmamistir. buna ragmen kendisi ucuncu filmde hakkin rahmetine kavusunca insanin ici burkulur.
    --- robocop 1&3 spoiler ---


    (pissed - 4 Kasım 2007 07:03)

  • comment image

    önce fantezi sonra da bilimkurgu edebiyatını ezelden beri en çok meşgul eden konulardan biridir: insan yaratısının duygu geliştirmeye başlaması. frankenstein’dan, pinokyo’ya, blade runner’dan artificial intelligence’a uzanan ve bu skalanın sınırlarını da aşan bir tema. özünde epey acıklı bir film olan robocop’ta da incelikle işler paul verhoeven bu izleği. sırf çok sevdiği oğlunun süper kahraman hayalleri yıkılmasın diye öğle arasında tabanca çevirme hareketini çalışan temiz yüzlü polis memuru alex murphy daha ilk iş gününde acı bir şekilde öldürülür. önce bileğinden eli, sonra omzundan kolu kopartılan, vücudu delik deşik edildikten sonra kafasına bir kurşun sıkılıp ölüme terk edilen karakolun en yakışıklı memuru huzuru ecelde dahi bulamaz. zira ölüsü bile şirketin malıdır iş akdine göre. öldü rapor edilir. karısı ve oğlu terk ederler şehri. vefatta dahi huzur bulamayan murphy ise bir cyborg programı kapsamına alınır ve hayati organlar hariç vücudunun geri kalan kısmı da parça parça kesildikten sonra yarı insan yarı makine halde hayata döner.


    (haggard - 20 Ocak 2008 05:09)

  • comment image

    bu durmamiştir hatta eddie olarak, 2-3-4'ü bile çikmiştir, 2 eh idare ederdir, üç süper siçiştir, robocop uçmakta falandir, dördü de mahalle arasinda konserve tenekesiyle çevrilmiştir...


    (portakal - 8 Eylül 2002 22:22)

  • comment image

    memoli'deki "bana sadece işarkadaşlarim memoli diyebilir" repliği de buradan araktir, bu filmde bi yerde de bir kötü iş adami robocop'a eddie der, robo da "bana sadece işarkadaşlarim memoli diyebilir" diyerek yapıştırır cevabi... biz bi süre muallakta kaliriz tabi "memoli ne lan?" diye...


    (portakal - 8 Eylül 2002 22:24)

  • comment image

    robocop'a serisine ait tek şey burda ed-209, başka da bi bok yok. süper müper olmamış.

    bizim robocop diye bildiğimiz şey baya hantal, yavaş işleyen ve dıştan bakınca makine gibi görünen bi arkadaştı. hatta bu hantallık sebebiyle götü başı dağıttığını da hatırlarsınız, koca mıknatısla yakalanınca.

    ayrıca robocop, robot bir polisin hayatını hikayesini zorluklarını, her boku nerdeyse özelleştirilen bir şehirde bu polisin hem polislik onuruna sadık kalıp hem de kötü adamları nası yendiğini anlatır.

    kötü adamlarını da es geçmemek gerek, clarence boddicker gibi bi kötü adam...

    burda gene dijitale bulanmış, saçma sapan bi vurdulu kırdılı film haline getirilmiş bir filmin fragmanını izliyormuşum gibi geldi bana,bir de eleman utanmasa götünden lazer çıkartıp, göğsünden roket atacak.

    ayrıca ben iddiaya girebilirim boktan olacağına, yönetmen bazlı sinema takip eden insanlardan da değilim ama biz bu olayı daha önce de yaşadık. paul verhoeven havasını dijitalle yakalayamassınız problem bu, daha önce total recall'da da denendi, olmadı o iş.

    samuel l. jackson koymakla olmuyor bu işler.


    (saiko - 6 Eylül 2013 15:04)

  • comment image

    orjinal robocop insanların kapitalizm yüzünden makinalaştığı, şeyleştiği bir distopya anlatısıdır. bir aksiyon filmi değildir, politik bir iddiası olan bir bilim kurgu filmidir ve bu yüzden güzeldir. remake ise saçma bir aksiyon filmi olacak gibi görünüyor.

    izledikten sonra edit: ki öyle de olmuş...


    (mubuto87 - 6 Eylül 2013 20:59)

  • comment image

    bir arkadaşımın şöyle bir yorum yapmasına vesile olan fragmana sahip film:

    "sinema tarihinin en vahşi ve acımasız sahnelerinden biri olan ve post-modern detroit'in sadece kurşun geçirmez bir kahraman tarafından kurtarılabilecek bir suç yuvasına dönüştüğünü gösteren ve robocop'un en ünlü sahnelerinden biri olan alex murphy'nin yakın mesafeden defalarca kez vurulma anı yerine araba patlaması koymuşlar. çocuklar da izlesin, daha fazla para kazanalım...fragmanda da dediği gibi daha taktiksel bir şeyler... siyaha boyayalım, göz boyayalım."


    (annatar - 7 Eylül 2013 20:35)

  • comment image

    yeni film gösterime girmeden iki çift lafım var.

    ***
    benim için robocop, zayıf alex murphy'nin arabasının kaputuna oturup silahını çocuğunun çok sevdiği filmindeki cowboy gibi döndürüp "tamam, aslında ben de bundan zevk alıyorum" demesidir,

    robocop, döneminin sinemasının fazla içine girmediği politik çamur çukurunda korkmadan oynayan filmdir,

    ayrıca çocukluğumun yılları olan 80'leri en güzel ifade eden filmdir,

    ve pek sık göremeyeceğiniz sadistlik derecelerindeki kötü adamların cirit attığı filmdir robocop.

    polislere karşı pek bir sempatimin olmamasına rağmen bir polisin kol, bacak, kafa, göz gibi uzuvlarının ateşli silahlarla paramparça(sansürsüz versiyonu) edilişine tanıklık edip bir polise gerçekten acımamı sağlayan tek filmdir robocop.

    robocop benim için, asite düşüp eriyen adamın hızla gelen arabanın altında paramparça oluşudur,

    yanmış amerikan dolarıdır bir avuç,

    geleceğin polis gücü olarak büyük bir şölenle tanıtılan ed 209'un, adamın elindeki silahı algılayıp ardından silahı attığını algılayamaması ve zavallıyı yeni delta city maketinin üzerinde domates salçasına çevirmesidir robocop,

    alex'in hem robocop olmadan önce hem de olduktan sonra söylediği "ölü ya da diri benimle geliyorsun" repliğidir,

    robocop, buzlu camın arkasında yer döşemelerini döverek ağır ağır yürüyen parlak gri silüettir benim için,

    bir tonluk ağır cüssesine rağmen bebek mamasıyla beslenen adamın ilginç öyküsüdür robocop,

    robot alex'in atış poligonundaki hedefin kollarına nişan alıp kopartarak sanki kendi kolunu aynı şekilde kopartanlardan intikam alacağını ima etmesidir gizlice,

    alex'in hem robocop olmadan önce, hem de olduktan sonra polis departmanın garajından çıkarken arabanın altını aynı şekilde rampaya sürttürüp kıvılcım çıkartmasıdır,

    parlak gri zırhını giyip ilk devriyesine çıktığında fonda çalan o muhteşem müziktir benim için robocop.

    tecavüze uğramasına ramak kalan kadının bacaklarının arasından arkadaki adamın pipisinden vurmaktır robocop,

    hayatını kurtardığı kadın üzerine atlayıp teşekkür ettiğinde ise tam bir robotluk timsali olup "şu anda duygusal bir şok geçiriyorsunuz, hastaneyi arıyorum" demektir,

    robocop'un, benzinlikte yakaladığı serserinin "sen öldün, seni öldürdük biz" nidası atmasından sonra şoka girip elindeki silahı yavaşça yere indirmesidir,

    yeniden programlanmış hafızasında ölmeden önceki mutlu hayatına dair görüntüler canlanmaya başladığında ve yavaş yavaş kendisini öldürenleri hatırladığında sinirlenip evdeki televizyona yumruk atmaktır robocop,

    civciv gibi yürüyen kötü robot ed-209'un merdivenlere gelince bacağını uzatıp ayak parmağını sallaması ve akabinde aşağı kapaklanmasından büyük feyz almaktır,

    ak saçlı patronu "senin adın ne evlat?" diye sorduğunda kaskı çıkmış, üstü başı kırılmış ve kan revan bir halde ama artislikten ödün vermeyip yan bakarak "murphy" deyip şebelek gibi sırıtmaktır,

    80'lere damgasını vuran muhteşem (el çizimi şaheser) posterindeki arabadan inme pozudur,

    ve tabi ki en önemlisi, serseriler tarafından sadistçe öldürülüşünü geçtim de, robot olduktan sonra kendi polis arkadaşları tarafından kovalanarak kurşun yağmuruna tutulup paramparça edilen, adeta ikinci kez ölen alex murphy' nin bol kanlı, garip ve trajik hikayesidir benim için robocop.
    ***

    siyah renkte revize edilmiş bir robot yapınca bitmeyen, asla tekrarlanamayacak bir sürü duygusu olan karmaşık bir filmdir robocop. bir paul verhoeven başyapıtıdır.


    (feseler - 17 Aralık 2013 02:27)

  • comment image

    daha ilk dakikasından "amerika işgalcidir" mesajı veren film. nerenizle izliyorsunuz bilmiyorum ama gözünüzle izlemediğiniz kesin...

    --- spoiler ---

    selamın aleyküm diye gezen amerikan yapımı devasa bir robot küçük bir çocuğu sırf elinde bıçak var diye ağır silahla vuruyor ve bunun adı amerikan propagandası mı oluyor?

    ---
    spoiler ---


    (forrestgump - 17 Şubat 2014 09:48)

  • comment image

    --- spoiler ---

    filmde amerikan halkı diyor ki bu robotlarla dünyanın anasını sikelim (dünyaya barış ve huzur getirelim) ama bu robotları sınırılarımız içine sokmayalım, böyle de iki yüzlü bir milletiz
    ---
    spoiler ---

    burada da amerika propagandası buldunuz ya helal


    (carnage - 17 Şubat 2014 10:52)

  • comment image

    cocuklugumuzun yegane kult filmi. oncelikle efektlerin ve kurgunun oldukca gercekci olmasi, ayrica filmin oldukca kanli ve brutal olmasi o yaslarda bu tarz deneyimlere bakir zihinlerimizde onemli izler birakmisti. bir jenerasyonun, star wars'i kacirmislar ise, izledigi belki de ilk realist bilim-kurgu eseri olarak gorulebilecek filmde gerek cizilen karakterler gerekse sergilenen objeler gercekten dimagda yer eden cinstendi. merdiven inemeyen ampul irisi robotlarin sorunununa az mi alternatif cozumler uretmisizdir o yasta, az mi tartismisizdir kursunu duvardan sektirerek adam vurulup vurulamayacagini. hatta bir tabancasi vardi, ama oyle bir tabanca ki hem tam otomatik hem de bir sarjore 100 mermi felan aliyor ki durmadan saydiriyor, nasil oluyor o boyutta oyle bir alet, nasil diye kasilirdik. o yasta yaraticiligimizi ve sorgulayiciligimizi korukleyen bir yapim olmus, bugun ciksa gene izlerim.

    ceviriden hatirladigim unutulmaz bir detay vardi, burada anmak isterim. seytan firmanin kisaltmasi olan ocp'yi (omni consumer products'ti galiba) dublajda surekli btu (bilimum tuketici urunleri, dedim oldu) olarak aniyorlardi. la nedir bu btu, dmo gibi bir kurum mudur diye sorgular dururdum.


    (vpr - 19 Mayıs 2004 10:35)

  • comment image

    çok gelişmiş bir yarı-android olmasına rağmen hala ms-dos kullanarak çalışan robot. robocop "açıldığı" zaman, ekranda: "config.sys loaded, autoexec.bat" gibi yazılar çıkar! windowza bile geçememiş yazık


    (locutus - 9 Temmuz 2001 23:19)

  • comment image

    çok korkunç bir filmdi. özellikle de öbür şirketin ürettiği, insana benzemeyen polis robot feci korkunçtu, çıldırıp önüne gelen herkesi delik deşik ettiği sahneler hayatımda beni en çok korkutan sahnelerdendir. bir de robocop'u oynayan peter wellerın ağzı ve dudakları bu filmde öne çıkıyor. aslında aman aman bir tipi olmayan bu oyuncunun, robocop haliyle sadece agzı göründüğünden dolayı, ağzı tek başına pek karizmatik durduğundan dolayı seçildiğini düşünürüm hep.

    bir başka önemli nokta ise adamın eline ateş edilen sahnedir ki, iğrençlikte üstüne olmayan bir mide bulandırıcılığa sahiptir. dönemdaşı olarak şaşırtıcı şekilde benzeri bilimkurgu filmlerinde de benzer iğrençlikte el kopması sahneleri vardır. aklıma ilk gelenler total recallda filmin sonundaki asansör sahnesi ile the fly filmindeki bilek güreşi sahnesi. her üçü de dimağlarda yer edecek denli iç kaldırıcıdırlar.

    ve tabii kucukken izledigimizde anlamamistik ama film pek cok kapitalist sistem elestirisi barindiriyor ve bu özelligiyle basit bir bilimkurgu-aksiyon filmi olmaktan cikiyor. özellikle aralara serpistirilen reklamlar cok can aliciydi, mesela "the bigger the better, its an american tradition" gibi laflar. cok basarili bir film.

    (bkz: robocop 2)


    (iwillshowyouwhatitmeans - 6 Nisan 2005 03:01)

  • comment image

    prototip polis robotun ocp'nin executive board toplantisinda "please drop your weapon you have 30 seconds to comply" demesi, elemanin silahini birakmasina ragmen robotun kisa devre yapip "you now have 15 seconds to comply" demesi ve ardindan "i am now authorized to use physical force" diyerekten elemani kursuna dizmesi, bu sirada fondaki beyaz onluklu bilimadaminin robotu durdurayim ayagina elindeki televizyon devresinin kablolarini cekistirmesi ve tabiki yanip sonen kirmizi isiklar ve tuten duman;

    banka soygunu donusu minibusun icindeki "you burned the fucking money!" (kasayi havaya ucururken) repligi, kisa bir sure sonra parayi yakan adamin arkadaslarinca minubusten asagi kendilerini takip eden polis arabasinin uzerine atilmasi ("can you fly bobby?")

    clarenceve adamlarinin murphy'yi iskence ederek pompali tufeklerle oldurmesi, bahsedilen elin kopmasi sahnesi, murphy'nin govdesinden 20 kere vurulup kafasindan kursunu yemeden olmemesi;
    `
    robocop`'un gelistirilme asamasindayken arada sirada uyanmasi ve robo'nun perspektifinden onunde olanlari izlememiz,
    bu esnada kadinin "we were able to save the left arm" demesi, ocp li yetkilinin "lose the arm" diye karsilik vermesi;

    robo'nun kadinin bacaklari arasindan etegini delerek arkadaki serseriyi seyinden vurmasi, sonra kendisine sarilip tesekkur eden kadina "madam you have suffered an emotional shock. i will notify the crisis center" demesi;

    robocop'un ruya gormesi ve sismograflarin delirmesi, ardindan "he doesn't have a name, he has a program. he is a product." repligi;

    bacaklarindan vurulan adamin yanina, sehpanin uzerine birakilan el bombasi;

    toksik atiklarin icine dusen kotu adamin uzun sure banyoda kalmis gibi derilerinin sarkmasi, suratinin yamulmasi, daha sonra kendi arkadasi tarafindan arabayla ezilip paramparca olmasi;

    robocop'un
    1-serve the public trust
    2-protect the innocent
    3-uphold the law
    direktiflerinin altinda 4. bir "classified" direktifin olmasi, yani robo'nun herhangi bir ust duzey ocp yetkilisini tutuklayamamasi veya ona zarar verememesi - filmin sonunda ocp baskani "yasli adam" 2. baskan tarafindan rehin alindiginda robocop'un bu 4. direktif yuzunden ates acamamasi, baskan'in "dick, you're fired!" demesi ile birlikte robocop'un da "thank you" diyerek filmin bas kotusunu gokdelenden asagi gondermesi...

    gibi ve daha nice unutulmaz sahneler ve repliklerle bezenmis cocuklugumuzun muhtesem filmi. o zaman ingilizce bilmiyorduk o ayri.


    (i invented internet - 16 Nisan 2005 07:54)

  • comment image

    gelecek zamanda gecen, sci fi tarzinda, ara sahnelerde, haber spikerlerinin sundugu ilginc haberler olan film.

    bu haberler özellikle ilginctir. zira hükümetin veya insanlarin yaptigi hatalar, her türlü suç haberi, sanki çok önemli degillermiste sadece izleyenler eglensin diye birileri bunlari gerceklestiriyor gibi anlatilir. spikerler birbirlerine bakip "ne kadar ilginc degil mi debra" der ve gülerler. yani haberleri anlatim sekilleri de eglence programi sunar gibidir...

    tanidik geldi mi ?


    (mimar - 30 Ekim 2005 02:20)

  • comment image

    çocukluğumuzda anlamamıştık ama basit bir bilim kurgu-aksiyondan öte, bir çok sistem eleştirisi ve gönderme içerir. tamamen liberalleşmiş kurumlar, haber sunarken sırıtan ve birbirleriyle şakalaşan spikerler (ki onca kötü olayın haberini yapar iken), haber arasında giren reklamlar (örn. yapay kalp nakli yapan bir şirket vardı, hayatınız bizim için önemlidir tarzı bi sloganı bir doktor söylemekteydi...) kol kuvvetini yöneten kapitalist şirketler, greve giden polisler, abartılı suçlar, suçlular ve bunlarla iş birliği yapan makamlar, sürekli aynı espriyi yapan salak tv şovu, tabancayı kovboy gibi çeviren dizi kahramanına olan özenti, belediye başkanını rehin alan işinden kovulmuş adam (istekleri arasında daha büyük oda ve cruise control içeren 6000 sux vardır, komiktir), bir sığınma yeri olarak çelik fabrikası (filmin başı ve sonu) gibi bir çok detayı irdelemek gerekir. çürümüşlüğün gelecekteki halinini, abartılı sahnelerle, traji komik bir biçimde gösterir...


    (hayo - 30 Ekim 2005 04:09)

  • comment image

    guldururken dusundurmek akiminin oncusu olan "adrenalin salgilatirken dusundurmek" kavramiyla bizi tanistiran, tum zamanlarin (bu tum zamanlar lafi da sahane, gelecegi de kapsiyor ne olur ne olmaz) en saglam bilim kurgu filmlerinden bir demet.

    yillar sonra torrent mucizesiyle "criterion" adli kirpilmamis versiyonunu cekip izledim, pek bir keyif aldim. hatta oyle keyif aldim ki sigara icmedigimden nargileye sarildim, osmanli gelenegiyle 21.yy sibernetik teknolojisini kaynastirdim.

    paul verhoeven denen adamin her filminde oldugu gibi burada da bol bol kan revan arasina, vaaza * kacmadan serpistirilmis sosyal elestiriler var. verheoveon amcamin da filmlerinde genelde bu elestiriler, gelecegin parlak ambalajinin altinda curuyen sosyal normlarin abartili ornekleriyle, komedi yoluyla yapiliyor. *

    tabii filmi ilk izledigimiz zamanlarda bunlari anlayacak halimiz yoktu ama yavas yavas gorduk ki, ozellikle arada cikan haberler ve reklamlarla bu isi iyi kotarmis verhaoeveoaen usta. coluklu cocuklu ailenin hep beraber oturup "nukem" oynamasi mesela. yalniz o da ne boktan bir oyunmus arkadas, bir araba laf ediyorlar birbirlerine, yok sen zamaninda silahsizlanmadin simdi zktim ebeni, yok bana yan baktin kestim silah yardimini, zirttir pirttir, ondan sonra biri dugmeye basip ortalik yerde bomba patlatiyor oyun bitiyor. ustelik bombayi kimin patlattigi da belli degil, herkes sevincle birbirine sariliyor, herhalde kaybetme diye birsey yok, ortada pyro cikinca herkes kazanmis oluyor. sahane konsept.

    sonra, o zamanlar bu var miydi bilmiyorum ama yildiz savaslari programina da dokundurmuslar gibi, bilmemne baris uydusu dunyaya ates ediyor yanlislikla, herkes oluyor. (ayy, bu spoiler miydi; yok yok herkes olmuyor, az sayida kurtulan da gelecekten gelen robotlarla savasiyor ama o baska bir hikayenin konusu). tabii sahane araba reklami da var, "8.2 miles per gallon, an american tradition".

    neyse, ed-209 denen robotun stop-motion olayi artik bayagi eski dursa da genel olarak filmin atmosferi ve makyaj hala etkileyici. varhieaveioheaon ustamiz, surekli bir gulumsemeyle paketlenmis aptallastirici medyanin ve tuketim kulturunun insani degerlerden giderek uzaklasan ozunu, ocd binalarini koca koca, renksiz ve karaktersiz yapip donatarak betimlemis. hatta ekstralarindan ogrendik ki ed209'un suratsiz ve cirkin bir robot olmasinda da bu yuzden bizzat israr etmis. iyi etmis.

    daha da ileri gidip, bu robotun merdivenden inmekten aciz olmasini, asansorlere bagimliligina, yani insanin giderek kendine yabancilasmasinin ve kendini sisteme mahkum etmesinin metaforuna baglayabiliriz (ben bagladim mesela, nargile kafa yapti sanirim biraz). milyonlarca yildir merdiven inip cikan insan, gun geliyor asansorden baska sekilde yukari cikamaz oluyor. ama her cikisin bir de inisi vardir degil mi a dostlar; iste ed209'un iki basamakta tepetaklak olusunu da, karakterimizin bu nankor ve kendini begenmis yaninin eninde sonunda doga anaya yenik duseceginin bir gostergesi olarak yorumlayamaz miyiz? kaskini cikardiginda kalbindeki aile sefkati yuzune yansiyan ve insanligini koruyan robocop'un merdiven inebilen o ayaklari, elbet birgun onu kalbinin isaret ettigi yere de goturecekken, ne surati ne de suratina nur yansitacak bir kalbi olan ed-209umuz, insan egosunun ultramodern gokdeleninin icindeki bir kat boslugunda sikisip kalmayacak mi? yaa dostlar, verhieoaevehoeiowaoeven amcamiza kulak verelim, insanligimizdan cikmayalim, cikanlarin uyaralim.


    (immanuel tolstoyevski - 8 Mart 2006 13:56)

Yorum Kaynak Link : robocop