• "(bkz: stephen hawking's universe/#24371604)"
  • "türkçe dublajlısını arayıp da bir türlü bulamadığım belgesel serisi."
  • "içinde bol bol, ''should be'', ''could be'', ''possbility'', ''probably'' kalıpları geçen belgesel. gel de allah'a inanma şimdi."




Facebook Yorumları
  • comment image

    discovery channel'ın stephen hawking'in adını kullanarak prim yapmaya çalıştığının kanıtı olan belgeselin adı. o.c. choppers, l.a. ink gibi deli saçması reality programlarıyla dolan discovery'nin itibarını bir nebze olsun kurtarmak için yapmaya çalıştığı ataktır. bizimle resmen dalga geçmişler, yok çok şanslıydıkki şöyle oldu, yok kazara böyle oldu... bilimin temelini oluşturan felsefenin "her şeyin bir nedeni vardır" felsefesi olduğunu düşünürsek, "bilmiyorduk şans diyelim dedik" diye açıklama yapsalardı gözümde daha yücelirlerdi. çok şanslıydık ki big bang'de anti-madde den çok madde vardı, herşey yok olmadı biz olduk... türkçesi ise: neden madde anti-madde'den daha çoktu bilmiyoruz yada siz salaksınız anlamazsınız...

    olmamış, o kadar da değil... efektler güzel ama, izleyin madem.


    (jish cha - 17 Haziran 2011 22:29)

  • comment image

    uzaya biraz meraklı, hayal kurmayı seven, fizikçi ya da kozmoloji uzmanı olmayan kimselerin kesinlikle izlerken zevk alacağı belgeseldir. ayrıca bazı kuramları görsellikle destekleyerek anlamamız gereken kadarını güzel anlatmaktadır.


    (kuslardagitti - 31 Ocak 2014 05:12)

  • comment image

    valla oturup tanrıyla dinle kafayı bozmamışsanız oldukça doyurucu ve yüksek olasılıklı tahminlerin olduğu bir belgeseldir.

    adamın çıkıp "tanrı yoktur" diyecek hali yok. olmayan bir şeye kafa yoracak hali de yok. zaten bu kadar komplike olayları bir tanrıyla sınırlamak ne kadar doğru olacaktır o da tartışılır.

    çoklu evren modeli ve dünyanın bulunduğu evrenin diğerlerine göre daha donanımlı olduğu da tüm bilgileri yorumlamada kullanılabilir.

    müfredatından evrim ile alakalı her şeyin sökülüp atıldığı bir ülkeye ağır kaçacak bir belgeseldir.

    ---

    çok derin bilgilere girmeden , çoğunlukla yüzeysel ilerleyen ve izleyici dostu bir belgeseldir.


    (yalnizlik profesoru - 15 Şubat 2015 01:28)

  • comment image

    zamanda yolculuk yapılıp yapılamayacağına dair öngörü ve ortaya çıkan paradoksları anlaşılır bir şekilde anlatmış belgesel.

    1.bölümde uzaylılara ısrarla inandığını anlıyoruz. ancak bilimsel yaklaşıyor hawking. eli kolu olan bir silüet belirtmemiş. karbon temelli canlı konusuna da değinilmemiş. burayı yüzeysel geçmişler anlatım olarak.

    2.bölüm zamanda yolculuk. ekstra olarak (bkz: worm hole)

    3.bölümde ise hawking'in karamsarlığı hakim. dünya'nın yaşanabilirliğinin gün geçtikçe azaldığını ve artan riskleri belirtip başka gezegenler bulmamız gerektiğini kendi mantığı çerçevesinde açıklamış. ancak gestaltcıl bakış açısı hakim. yarın dünya yok olacak demiyor. milyar yıllardan bahsediyor teorisini kurarken.
    büyük patlamanın neden ve sonuçlarını belirtirken, tam tersi olan büyük çöküşten de bahsediyor. belgesel yorucu değil. hawking'in fikirlerini yufka açar gibi açmışlar oldukça anlaşılır. başlangıç olarak güzel.

    not: benim izlediğim 3 bölümdü ve 3.bölüm 1.5 saat idi. yani bazı bölümler birleştirilmiş. belirtmekte fayda var.


    (cahil prof - 5 Ekim 2015 20:38)