• "kısacası at adam. at gibi adam, centaur gibi değil, vücudu insan kafası at olan adam. yalnız türkiye de sadece atmen'dir, dünya'da aslı atman'dir."
  • "alm. nefes almak"




Facebook Yorumları
  • comment image

    2011, avusturya yapimi gayet basarili bir film. cannes'da yapti dünya premier'ini. cok basarili bir görüntü yönetimi ve müzikleri olan minimalist bir film. bazi anlarda oldukca vurucu. tavsiye edilir.


    (ziggy played guitar - 27 Haziran 2011 02:10)

  • comment image

    kısacası at adam. at gibi adam, centaur gibi değil, vücudu insan kafası at olan adam. yalnız türkiye de sadece atmen'dir, dünya'da aslı atman'dir.


    (mechanica - 8 Nisan 2012 02:01)

  • comment image

    boğan ve hemen ardından nefes aldıran, insanoğluna lanet okuturken aynı insanlığa güven tazeleten, cansız bedenler üzerinden yaşamlarımıza tokatlar atan, sonrasında gelip bünyemizi sakinleştiren bir şey, bir film.


    (atelye - 22 Ocak 2013 17:52)

  • comment image

    --- spoiler ---

    filmi izlemeden önce bu yazıyı okursanız filmden alacağınız keyif azalabilir. sinemanın güzelliklerinden biri kuşkusuz gerçek hayatı yansıtıp izleyiciyi bu şekilde etkilemesidir. izlediğiniz filmdeki karakter sokakta gördüğünüz binlerce insandan biri olabilir. onun yaşadıklarını tahmin edemeyebiliriz ama bir film izleyerek psikolojisini ve hissettikleri hakkında düşünce sahibi olabilir hayata karşı bakış açımızı değiştirebiliriz. breathing; orijinal adıyla atmen gerçekliği çok güzel hissettirerek izleyeni kendisine bağlayan bir film. filmin ilk sahnesinde nefesle alakalı bir problem olduğunu anlıyoruz, filmin bazı sahnelerinde bunu yine hissediyoruz ama filmin sonlarına kadar bu durumun gerçek nedenini bilmiyoruz. filmin diğer bir psikolojik unsuru, karakterin herkesin altından kalkamayacağı cenaze işlerinde çalışması. hayatındaki ilk cesedi bu işte çalışmadan gördüğünü öğrendiğinizde aslında neden karakterin ıslahevinde kaldığını tahmin edebiliyorsunuz ancak filmin çekiciliği bununla yok olmuyor. zorluk çıkaran iş arkadaşı, karakteri tanıdıkça ona ısınıyor. karakterin annesini bulması ancak ilk başta beklediğini alamaması ve sonrasında tüm hayatında karşılaştığı nefes probleminin nerden geldiğini anlamasıyla olaylar bütünlük kazanıyor ve şartlı tahliyesi kabul edilen karakter yaptığından pişman bir şekilde hayattaki asıl yolculuğu yani özgürlüğüyle birlikte yaşamaya başlıyor. hayal gücü her zaman ilgi çeken kendisine hayran bir konu ama bu tarz gerçeği çok güzel anlatan filmlerin olması insana sinemayı sevdiren nedenlerden biri.

    ---
    spoiler ---


    (bir demet ask - 28 Ocak 2013 19:38)

  • comment image

    etkileyici bir avusturya filmi. her anlamda etkileyici ve üzerinde çalışıldığı belli. başrol oyuncusu filmi neredeyse tamamen tek başına götürüyor ve sergilediği oyunculuk hem abartıdan uzak ve sade hem de sıcak ve samimi. onun dışında sinematografik açıdan da başarılı olmuş film. konusu itibariyle film boyunca adına yapılan göndermeler de güzeldi, yani nefesle ilgili sahneler.

    --- spoiler ---

    film genel anlamıyla bir gencin dramını anlatıyor. ama bu dramı anlatırken duygu sömürüsü yapmıyor, cıvıklaşmıyor. roman, annesini bir şekilde bulduktan sonra kendisini niye terk ettiğini sorunca annesinin cevaben "bu hayatımda yaptığım en doğru şeydi" dediği sahnede bile en ufak bir 'durumu acıklı hale getirme' çabası, seyirciyi üzme çabası yok filmde. bu açıdan takdir edilesi.

    ve kesinlikle havuz sahneleri, bilhassa roman'ın suyun dibinde beklediği ve diğer oğlanların salt ayaklarının göründüğü sahne çok güzeldi. zaten film boyunca kamera kullanımları başarılıydı.

    bir tek final sahnesinde kameranın gökyüzüne doğru hareket etmesi pek bir hollywoodvari geldi bana, sanki neredeyse kıyıdan köşeden bir amerikan bayrağı dalgalanacaktı.

    kesinlikle iyi film.

    ---
    spoiler ---


    (feministim ben - 31 Ağustos 2013 18:55)

  • comment image

    --- spoiler ---

    daha filmin başında çocuğun [roman (thomas schubert)], ustabaşınca kafasına kaynak başlığını takınca bağırmasıyla, noluyoruz amk dedim ama güzel görüntüler ve oyunculuların sade ve etkili performansları sayesinde filmi bir çırpıda seyrettim. hücre duvarlarındaki türkçe isimler, annenin samimi ama tüyler ürperten itirafları, ölümün iç burkan gerçekliği, çocuktan sorumlu devlet memuru abinin yardım etme gayreti (keza hapishanedeki abi de baya bir şefkatliydi mahkum çocuklara), genç motorcu cenaze görevlisinin çocuğa karşı yavşakça tavırları (gerçi sonradan düzeltti hareketlerini puşt), amerikalı turist kızın, sanki herkes ingilizce bilmek zorundaymış gibi, milletten her şeyi ingilizce istemesi filmden aklımda kalan detaylar
    ---
    spoiler ---


    (gicikgicikcacik - 21 Temmuz 2014 14:58)

Yorum Kaynak Link : atmen