Kurt & Courtney (~ Kurt és Courtney - A helyi Nirvana) ' Filminin Konusu : Wolf birçok açıdan farklı bir kurtadam filmi. Her şeyden önce yıldızlarla dolu bir kadrosu var: Bir kurt tarafından ısırıldıktan sonra ürkütücü bir değişim geçiren kitap editörü rolünde Hollywood'un son kırk yıldaki en büyük yıldızlarından Jack Nicholson'ı izliyoruz. Randall'ın işine son veren patronunu tecrübeli aktör Christopher Plummer oynuyor; patronun başta babasına inat Randall'a ilgi gösteren, sonra da giderek ona âşık olan kızında ise Michelle Pfeiffer var. Kadrodaki bir başka ünlü aktörse, 80'lerden bu yana bazen “sinir bozucu kötü adam”, bazense “pasif kahraman” rollerinde karşımıza çıkan James Spader - kendisi Wolf’ta çaktırmadan Randall'ın kuyusunu kazan hain iş arkadaşını oynuyor.Jim Harrison ile Wesley Stick'in senaryosu, “kurtlaşma” sürecine sadece fiziksel değil, zihinsel bir değişim olarak da bakıyor: Jack Nicholson'ın başlarda fazlasıyla pasif Will Randall'ı ısırıldıktan sonra geçirdiği değişimlerle daha girişken, saldırgan, çıkarlarını koruyan biri hâline geliyor. Senaristler ve yönetmen işyerini bir tür “vahşi mücadele alanı” gibi ele alan bu yaklaşımdan hem korku, hem şirket gerilimi, hem de mizah çıkarıyor.
Live at Reading(2009)(9,1-864)
Nirvana: With the Lights Out(2004)(8,9-446)
Nirvana: Live at the Paramount(2011)(8,7-806)
Boogie Man: The Lee Atwater Story(2008)(7,7-620)
Cobain: Montage of Heck(2015)(7,6-25973)
Soaked in Bleach(2015)(7,5-10678)
Kurt Cobain About a Son(2007)(7,4-3327)
Aileen: Life and Death of a Serial Killer(2003)(7,1-6546)
Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer(1994)(7,0-2379)
The Last 48 Hours of Kurt Cobain(2007)(7,0-245)
Biggie and Tupac(2002)(6,8-4603)
Sarah Palin: You Betcha!(2011)(6,3-790)
ozellikle beyaz kurtlar tek eslidirler. eslerden biri olunceye kadar ayni esle yasarlar.
(still - 5 Mart 2000 19:15)
buzul çağını birlikte atlattığımız ve şu anki sosyal davranışlarımızı kaptığımız muhteşem hayvan. strateji ve haberleşme uzmanı.
(nebuch - 7 Kasım 2010 23:55)
hiçbir şekilde ensest ilişkiye girmeyen tek canlıdır. eğer akrabası olmayan bir karşı cins bulamazsa gerekirse ömür boyu çiftleşmeyecektir. ilginç bir bilgi de, kurtlar arka ayaklarıyla atacakları adımı ön ayaklarını bastığı yere basarlar.
(celalsalik - 15 Ağustos 2011 04:19)
kurtların başka kurtları öldürmeyip sadece yaraladığı kesinlikle doğru değildir. alfa erkekler, sürülerine çiftleşme amacıyla yaklaşan yabancı genç erkekleri, yabancı genç erkekler de güçleri yeterse alfa erkekleri öldürmeye çalışır. (bazen öldürürler, bazen yaralayıp kaçmasını sağlarlar). neredeyse bütün canlı türlerinde erkekler rakiplerini ve başka erkeklerin yavrularını sık sık öldürür. esas içgüdü budur.
(ventolin - 20 Ekim 2011 12:12)
koku alma duyuları, insanlarınkinden 88 kat fazla olan canlı türü. yırtıcı asalet.
(jeordie - 25 Nisan 2003 11:14)
şimdi istanbul'un ortasında oturup da vahşi hayata ilgi duymak, davulun sesinin uzaktan hoş gelmesidir. eyvallah.ama bu kurtlar...vahşetin en güzel yaratıkları bence.hatta bir şansım olsa bir kere de kurt olarak yaşamak isterdim. o dağlarda yalnızlığı ve avlanmayı yaşamak isterdim.tabi davulun sesi uzaktan hoş gelir. karadeniz dağlarında bir köyde yaşıyor olsam, nefret bile edebilirdim kurtlardan. ama gene de çok güzel hayvanlar.ayrıca kocayınca da çakalların maskarası olurlar muhabbeti içinde iki çift lafım var.çakal her daim leşlerin peşinde koşacaktır. kurdun kocayınca çakallara maskara olması, kurdun gücünden ve büyüklüğünden kaynaklanır. çakal dediğin hep artıkların peşinde koşan bir tip.
(frombillericay - 9 Ekim 2012 21:36)
dağların en yalnız hayvanı.vahşi ve güzel.http://thegrieftoolbox.com/…nis-lupus-in-winter.jpg
(frombillericay - 21 Şubat 2013 00:09)
kurtlar hakkında pek bilgim olmasına rağmen öyle sahte bir saygım vardı. çünkü tüm olay sadece filmlerden, belgesellerden gördüğümüz, kitaplardan ansiklopedilerden anladığım kadardı. gerçekle gerçek alakası olmayan bir durum. neyse, ne zaman ki kilometre karelerce büyük bir orman alanındaki piknik gezimizdeki ana kadar. ormandan biraz içeri girdim ve yürüyordum. bir anda karşıma bir köpek geldi. öyle bir kaç saniyelik bakış sonrasına ağzını açtı ve dişlerini ve bakışını görünce dondum. bildiğin donmak, ne yapacağnı ne düşüneceğini bile bilemeyecek kadar donmak. kurt'la göz göz ve aramızda 2-3 metre mesafe öyle kaldık. gayet açık ve netti ve şöyle söyeyeyim inanılmaz biraz hayvan. öyle hiç bildiğiniz gibi bir şeye benzendiğini zannetmiyorum. sonra yavaş yavaş donup kalmam geçti, olayı kabullendim, korku gitti ve kafasını çevirip yavaşça dönüp gitti. bu kadar.saldırsa ne olurdu, ya da neden o kadar dondum tam olarak hiç düşünemedim ama hayvan baya baya baya bi cool'du :) hatta şimdiye kadar karşılaştığım en cool hayvandı. bakışı, dönüşü, gidişi filan herşeyi süperdi yani. tabi normal olarak kurtla karşılaşan bir insanın bir nevi aydınlanma filan yaşacağı düşünebilir ama alakası yok. direk "anaaam kurt gördüm laan" diyerek piknik alanına döndüm ve hayatım hiç bir şey değişmedi. o kurtun bakışlarının içime işlemesi haricinde. o kadar. tam koordinatları da şu : (evet karadeniz'e kadar full orman)41.238141, 28.193901
(kenny - 3 Mart 2013 02:42)
türkçe "kurt" sözü malum bağlam içinde hem börü, hem de solucana benzer hayvan anlamına geliyor. kurt bildiğim kadarıyla yenisey dil ailesindeki dillerde de "börü" manasında kullanılıyor. ve etimolojik kökeni hakkında bir kaç açıklama vardır ama, konuyu dağıtmayayım.ilginç bir şey gördüm. bir viking şiirinin ingilizce çevirisinde, "dig-wulf" diye bir tanımlama var, ve bütün çevirilerde "büyük yılan" ya da "worm" olarak çevriliyor. şiirin adı krákumál. ve anladığım kadarıyla dig, cermenik dillerde "kazmak", "yer altında delik açmak" anlamına gelen bir çok sözcüğün kökünde bir şekilde yer alıyor.wulf da, wolf, ulf gibi formlarda cermenik dillerde kurt (börü) olarak karşımıza çıkıyor.iki dil ailesinde de, böyle bir benzerlik olmasının sebebi nedir acaba? türkçe kurt hem börü ile, hem solucan ile ilişkili, cermen dillerinde de wulf aynı şekilde...
(arpad - 19 Nisan 2013 04:13)
kurtarmak ile alakalı olduğu söylenegelir.şimdi bir kanı der ki, "börü", yani "kurt" kelimesinin eski hali, kamlar için kutsaldı. ve türklerin ruhçu dini, kelimelerin bir ruhani gücü çağırdığını/uyandırdığını düşünürdü (invoke). o yüzden, önemli bir kült haline gelmiş "börü", "gök börü" yerine, zararsız bir hayvanın (solucan) adı olan "kurt" ile onu çağırmayı seçtiler. (cin yerine üç harfli denmesinin sebebi de budur.) böyle olsa dahi, solucan ismi olan "kurt"un nereden türediği açıklanmalıdır.ayrıca yenisey dil ailesinde bir çok ağızda kurt (wolf) karşılığı yaşayan bir kelimedir kut ya da kurt olarak geçer. (şahsen yenisey dil ailesinin, ural-altay-sibirya dil ailesinin bir alt dalı olarak kabul edilmesi taraftarıyım. )yukarıdaki kanıdan bir başka kanı da, "kut" kökü ile alakalı ve "kutharmak" (kurtarmak) sözcüğü ile akraba olduğunu söyler. ergenekon'dan çıkış motifi göz önüne alınınca, doğruluk ihtimali yüksektir ki, ömer seyfettin yaklaşık yüz yıl önce bir yenigün bayramı münasebetiyle yazdığı yazısında buna değinir, ilginçtir.araz elses de, bilimsel olarak değilse de, duygusal olarak, "kurtuluş" kelimesini "kurtların uluşması"na bağlamıştı, hep birlikte ulumuş, atalar ruhunu yad etmiştik. *bir de (bkz: borz/@arpad)
(arpad - 21 Nisan 2013 17:53)
canli gördügüm tek kurt yaklasik 4 haftalik falandi , pek te anlamam gerci tahminen , dogu taraflarinda askerdeyken koyluler bulmus bize getirdiler , karakolda 15 tane falan kopek var gerci , - gomtanim siz bakarsiniz deyip gitti lavuk amk . biz simdi üsüstük etrafina , yavru daha bok kadar , auuvv kurda bak lan bu neymis amk , bizim köyde biz cok gorduk amua falan , herkesten bi ses ,farkli ama tipi falan , la neyse bi kac gun gecti milletin hevesi gecti , dedim ya karakolda köpek cok , hepsine beraber yemek veriyoruz bu pic dizili kalaslarin altina gizlenmis cikmiyor , ulan hayvana yemek veremiyoruz bi turlu , obur yasitlari var 5 , 6 tane oynuyolar bu denyo kalaslarin altindan bunlari izliyor , tam bir asosyal , yav arkadas neyi farkettinde ayirdin kendini milletten , kucucuk la daha , bi gun ramazan abi ( yasca buyuk bizden ) o da hafif denyo , kurttan farki yok pek :) , et birakmis 1.5 , 2 kilo gibi , posetin icinde bagli , yukarda sandalyenin ustunde , gorev donusu ufakliklara paylastiricaz , lan et yok amk, bizim pic yerde ters donmus :))) ayaklar havaya bakiyor , tek basina hepsini yemis karni kendinden buyuk , ayilinca yine kalaslarin altina dogru :) fazla gecmedi sivil abiler ! geldi aldilar ufakligi , genetik bilimine saygimi artrdi 20 santimlik hayvan . bunlarin hakkinda soylenen hersey yalan , abarti , ekleme olabilir , orasini bilmem , ama karizma denen seyin dibine vurmustur benim gozumde , köpek degildir kesinlikle , karistirmayin .
(gomorra - 14 Ağustos 2013 21:35)
kurt kesinlikle yarmış bir hayvandır. yanlız yaşayabilen ancak sıkıntılı durumlarda ve kıtlık durumlarında sistematik bir sosyal yapılanma içersine girebilen, çok zeki ve muhteşem gözlere sahip hayvandır.
(zaknafein - 11 Mayıs 2001 10:20)
ihanet konusunda insanla yarışabilen canlı. geçen national geographic belgesi izledim. kurt sürüsünün lideri keşif amaçlı avın yakınlarında dolanıyor. eşi ve kardeşi arkada. kardeşi başladı liderin eşini pompiklemeye. lider geri gelince bir de ne görsün! daldı aralarına başladı kardeşiyle kavga etmeye. kardeşi kaybetti dövüşü ve sürgün yedi.* sürgün yiyen kurdun adını da kabil koymuşlar. kabil tek başına bir kış geçirmek zorunda kalır. ölüm tehlikesiyle karşı karşıyadır. kendisi gibi yalnız bir dişi bulur. aşk-ı muhabbet ederler. avlanmaya başlar kabil ve eşi. çoğu da başarısız olur. yine bir gün avlanırken sürgün yediği kurt sürüsünün hakimiyeti altında olan topraklara girer. ihanete uğrayan kabil' in ağabeyi sürüsünün lideri statüsünde tekrar kabil' e saldırır. fakat bu defa işler umduğu gibi gitmez; kaybeder. ve kabil afaroz edildiği sürünün başına geçer. ihtiras, şehvet, trajedi, hırs, ihanet hepsi bir arada. lider olan kabil selefi olan ağabeyinin eşine tekrar hallendi mi orasını bilmiyorum. kabil lider olduktan sonra belgesel bitti. yapımcılar, izleyenlerin hayal gücüne bırakmış sonu.
(elogro - 17 Kasım 2013 16:03)
ne zaman adını duysam çok eskiden televizyonda gördüğüm bir haberi hatırlamama neden olup, içimin sızlamasına neden olan hayvan. nasıl o hale gelinmiş tam hatırlamıyorum ama, haber köylüler tarafından yaralı olarak kıstırılıp, üzerine köpeklerle saldırılan bir kurtla ilgiliydi. son anına kadar köpeklerle dövüştü giderek güçten düştü ve öldü hayvan. etrafındaki tüm köylüler sevinç çığlıkları atıyordu. o nefes nefese kanla kaplı hali aklımdan çıkmaz hiç. haberi de kurt gibi öldü şeklindeki bir başlıkla vermişlerdi. üzerinden belki de 15 yıl geçti, ben o köylülere halen küfür ediyorum.
(loresima - 24 Mart 2014 22:49)
dagcilarin karli havalarda enerji kaybina yol acmasin diye en ondekinin izine basma olayini kullanan ender hayvanlardandir.koca bir suru tek bir kurdun ayak izinden gidebilir eger tuzak kuruyosa.ayrica askeri hiyerarsi,kast sistemi gibi kendi icinde dogurma izinine kadar herseyin konumuna gore belli oldugu ataerkil bi duzeni vardir bunlarin.koyun derisi yuzme olayinda bir numaradir bunlar.koyunu yerken,deriyi hic parcalamadan cikartabilir,boyun bolgesine gelince birakirlar,bu yuzden koyun yuzerken oraya kurdun yildigi yer denir halk arasinda.
(the one - 8 Mayıs 2004 01:42)
genellikle gri kurtlardır. gri kurtlar kuzey enlemlerinde yaşar. kuzey amerika’da beş, avrasya’da on iki alt türü vardır. gri kurtlara ilave olarak dünyada iki kurt türü daha vardır: kızıl kurt ve yeni tanınan habeş kurdu. alt türleri birbirinden ayırmak zordur. bunun nedeni alanlarının kesiştiği bölgelerde melezleşmeleri böylece nüfuslarının birbirine karışmaya eğilimli oluşudur. alt türler arasında görülen farklılık, coğrafi bölge, mevcut habitat ve besinin sonucudur. gri kurdun alt türleri arasındaki farklılıklar için bazı özellikler; kafatası ölçüleri, büyüklük, kürk rengi ve organ büyüklükleridir. kurtlar genelde sürüler halinde yaşar ve avlanır, sosyal hiyerarşiye sahiptir ve belli bölgelerde yaşar. sürü, ‘alfa çifti’ denilen erişkin ebeveynlerle onların son yıllarda doğan yavrularından oluşur. erişkinler genelde bağımsızdır. az da olsa yuvaya dönüş yapan eski bir üyenin veya yabancı bir kurdun sürüye katıldığı olur.kurtlar uzak mesafeleri koşarak saatte yaklaşık 8 km hızla kat edebilir. avlanma sırasında kısa mesafelerde bu hız saatte 38-55 km’ye kadar çıkabilir.kurdun çenesi, 6,5 cm2’ye 680 kg basınç yapar. bir kurdun çenesinin gücü, iri bir moose geyiğinin uyluk kemiği boyunca 6 ila 8 ısırış/lokmayı mümkün kılar. bir alman çoban köpeğinin ısırırken uyguladığı basınç 6,5 cm2’ye 370 kg, bir insanın ise ancak 145 kg’dır.ağırlıkları yaşadıkları yere ve bunun farklılıklarına göre değişir. yetişkin dişiler 22-53 kg arası değişirken, yetişkin erkekler 30-60 kg ağırlığındadır. bir kurt tek başına günde yaklaşık 1,5 kg kadar besinle hayatta kalabilir ama düzenli şekilde çoğalmak için günde 2 kg’dan fazlasına ihtiyaç duyar. bir kurdun bir seferde yiyebileceği en büyük miktar yaklaşık 12 kg’dır.kurtlar öncelikle beyaz kuyruklu geyik, katır geyiği, moose (çok iri ve yassı boynuzlu bir geyik), bizon, koyun, misk öküzü ve dağ keçisi gibi büyük, toynaklı memelilerle beslenir. kunduz ve yabani tavşan gibi orta büyüklükteki memeliler önemli bir ikincil besin kaynağı olabilirler. bazı kurtlar kuş ve küçük memelilerle de beslenir.kurtların doğal ölümlerinin birincil nedeni daha çok yavruların başına gelen açlık ve egemenlik alanları için yaptıkları kavgalar sırasında diğer kurtlar tarafından öldürülmektir. genelde büyük bir problem olmamakla birlikte, küçük ve nüfuslarda, uyuz ve canine parvovirus gibi hastalıklar da sorun olmaktadır. avlanma sırasındaki yaralanmalar da bazen ölümle sonuçlanabilmektedir. yasal ve yasa dışı olarak ya da kaza sonucu insan tarafından öldürülme, bazı nüfuslar üzerinde yüksek oranda olabilmektedir.kurtların vahşi doğada yaşam süresi 6-8 yıldır, ancak bu süre doğada 13 yıla kadar, hayvanat bahçelerinde tutsaklık halinde 16 yıla kadar çıkabilir.kurtlar yiyecek aramak için her gün 16-50 km yol giderler. sürüden eş aramak için ayrılan kurtlar kendi bölgelerinden 700 km uzağa kadar gidebilirler.kurt sürülerinin bölgeleri 65-2600 km2 arası değişir. bir sürüde normalde her baharda bir doğum olur, fakat besin açısından zengin bölgelerde bir sürüde birden fazla sayıda dişi doğum yapabilir. bir nesilde ortalama 6 yavru dünyaya gelir, ancak doğal besin açısından sıkıntı varsa bunlardan bir kısmı ölebilir.kurtlar, bir yılda kurt başına 15-20 yetişkin geyiğe eşdeğer av tüketir.kutup kurdu, gri kurdun bir alt türüdür ve diğer kurtlara benzer. diğer kurt türlerinden farkı, görünümü, yaşadığı yer ve avladığı türlerdir. onları çevreleyen karlı ortamla bütünleşmelerini sağlayan beyaz kürkleri vardır. isı kaybını azaltmaya yardım etmesi için, diğer gri kurt alt türlerine oranla kulaklarının çevresi daha yuvarlak, burunları ve bacakları daha kısadır. düşük sıcaklıkta onları sıcak tutabilmesi için kürkleri sık ve uzundur, ayak tabanlarında bile tüy vardır. güney kutbundaki anne kutup kurdu 5-6 yavru dünyaya getirirken, kuzey kutbundaki av yoğunluğunun az olması nedeniyle kuzey kutbundaki anne kutup kurdu 2-3 yavru doğurmaktadır.kurtlar başta abd olmak üzere yaşadıkları yerlerde çiftlik hayvanlarına zarar verirler. ws (wildlife service) bütçesine göre, kurtların kontrolünün 2000 yılındaki maliyeti 700 bin amerikan doları’nı bulmaktadır. ispanya’da, ikamet edilmeyen, vahşi herhangi bir alan olmamasına rağmen, kurtlar yaşadıkların yerlerde çiftlik hayvanlarına zarar verirler. ispanya’da neden oldukları hasar yılda 1 milyon doların üzerine çıkmıştır. kurtların yaşadığı ülkelerde kurtların verdiği hasarı azaltmak, kurtları denetlemek ve nakil ederek dengeyi sağlamak için milyon doları bulan bütçeler ayrılırken, türkiye’de av sezonu dışında vurulan her kurt için 300 milyon türk lirası cezadan başka bir yaptırım söz konusu değildir. wwf türkiye’nin açılması ile bu değişecektir. (http://www.wwf.org.tr/)insanın köpeği 14 bin ila 130 bin yıl önce evcilleştirdiği ve bunun daha çok insanlar köpeğin bir tür birlikte evcilleşme dönemi olduğu sanılıyor. üstelik bu ilişkinin başında insanın köpeğe değil, köpeğin insana birtakım numaralar öğrettiği de ileri sürülüyor: sınırları korumak, avlanma disiplini, sürü oluşturma gibi. insanın sahip olduğu çok güçlü ‘sınırlarını koruma’ davranışına maymunlarda rastlanmıyor. oysa ki aynı sınır belirleme dürtüsü kurtlarda ve köpeklerde var. maymunlarda, anne-yavru ilişkisi dışında, aynı cinsten hayvanlar arasında dostluk olarak adlandırılabilecek bir duygu bulunmamakta. araştırmacılar da insanın kurt ve köpekle kurduğu ilişkinin, insanın diğer insanlarla kurduğu sosyal ilişkinin temellerini attığını söylüyor. kötü avcı insanın, çöllerden kutuplara, her yere ulaşmasını sağlayanın iyi avcı kurdun peşine düşmesi olduğu ve üstelik bu av ortaklığının etten fazla olduğu da sanılıyor: dostluk duygusu. yani insan, ilkel ve içgüdüsel yalnızlığından çıkıp kendi cinsine tahammül edebilmeyi, hatta onunla dostluk kurmayı köpekler sayesinde öğrenmiş görünüyor. tek tek insanlar ve insan grupları arasındaki bu dostane işbirliği, ilk fikir parçacıklarının, kültürün ve teknolojinin oluşmasını sağlıyor. arkeolojik araştırmalar sonucunda britanya'da 400 bin, çin'de 300 bin, fransa'da 150 bin yıl öncesine ait insan yerleşimlerinde yanyana kurt kemikleri bulundu. köpeğin ancak 14 bin yıl önce evcilleştirilebildiğini düşünen uzmanlara göre, bunun nedeni, insanın kurtları yemesi ya da tersi ama insanın atasının modern insan halini aldığı yüzlerce yıla dair pek çok karanlık nokta olduğunu ve tarih öncesi resimlerde insan ve köpeğin birlikte bulunduğunu düşünürsek bu çok eskilere dayanan bir dostluğun göstergesi.
(riverwind - 26 Ağustos 2004 00:38)
faydadan cok zarari olan bir hayvan degildir dogal hayattaki bildigimiz 4 ayakli kurt. buna en guzel ornek amerikadaki yellowstone parkindaki olaydir. kurdun zararli olduguna inanan gerizekali amerikan ciftcisi oradaki kurt neslini yuzyil basinda acimasizca tuketmis ve inanilmaz derecede artan geyik nufusu tum dogal habitati yoketmeye baslamistir. ama insanlar kurdun kiymetini anladi ve yellowstonun en sistematik, guzel ve vahsi avcisi ait oldugu yere geri getirildi kanada ormanlarindan. insan disindaki her canlinin zincirde onemli bir yeri vardir bu unutulmamalidir. zararli olan tek canli insandir.
(zaknafein - 5 Ekim 2001 09:28)
tarkan ın can yoldaşına werdiği isim... - nedir bunun adı ?- kurt !- cinsi ne ?- kurt !- neden başka bişi düşünmedin ?- çünkü o bi kurt... doğal...- hastaymışsın...- atıl kurt !
(cyrano - 16 Ocak 2000 13:19)
hasmına direkt boğazdan yaklaşır... boğazda tasma warsa işi zordur... boğamadığı tek köpek türü kangal köpeği olarak bilinir.
(cyrano - 16 Ocak 2000 13:24)
en zayif yonu koku ile iz takibi yapamamasiymi$.
(rhaa - 20 Ocak 2006 19:42)
Yorum Kaynak Link : kurt