Süre                : 1 Saat 37 dakika
Çıkış Tarihi     : 01 Şubat 2008 Cuma, Yapım Yılı : 2008
Türü                : Drama,Tarih,Savaş
Taglar             : deniz,Yol kenarında bomba,kıllı göğüs,Çıplak göğüslü erkek,Evden eve arama
Ülke                : İngiltere
Yapımcı          :  Channel Four Films , Film4 , HanWay Films
Yönetmen       : Nick Broomfield (IMDB)
Senarist          : Nick Broomfield (IMDB),Marc Hoeferlin (IMDB),Anna Telford (IMDB)
Oyuncular      : Matthew Knoll (IMDB), Elliot Ruiz (IMDB), Eric Mehalacopoulos (IMDB), Nathan De La Cruz (IMDB), Andrew McLaren (IMDB)(ekşi), Jase Willette (IMDB), Thomas Hennessy (IMDB)(ekşi), Tony Spencer (IMDB), Vernon Gaines (IMDB), Antonio Tostado (IMDB), Ali Adil Disher (IMDB), Yasmine Hanani (IMDB), Siham Rashid (IMDB), Majd Hijjawi (IMDB), Falah Abraheem Flayeh (IMDB), Juliet Koshaba (IMDB), Jeffrey Nabil (IMDB), Rita Nabile (IMDB), Oliver Bytrus (IMDB), Murtada Namir (IMDB), Ali Salem (IMDB), Fahed Borham (IMDB), Ahmad Ali (IMDB), Aya Abbas (IMDB), Hanneen Abbas (IMDB), M.F. 'Emad Eddin' Abdallan (IMDB), Manar Abdallateef (IMDB), Sabah Abed (IMDB), Gass K.H. Abu Khurman (IMDB), Deyana Adill (IMDB), Ala'a Ahmad (IMDB), Hassan M. Al Amiri (IMDB), Samir Al Khaldi (IMDB), Adnan Alaker (IMDB), Zuher Alessa (IMDB), Aram Ali (IMDB), Esra Ali (IMDB), Marie Ali (IMDB), Nadeer Ali (IMDB), Noor Ali (IMDB) >>devamı>>

Battle for Haditha ' Filminin Konusu :
Popüler belgeselleriyle tanınan İngiliz yönetmenin, The Times tarafından “Irak’ın Apocalypse Now / Kıyamet”i olarak tarif edilen son filmi Hadisa İçin Savaş’ın oyuncu kadrosunda, eski Amerikan deniz komandoları ve Ürdün’de yaşayan Iraklı mülteciler yer alıyor. Bu tartışmalar yaratan ve alışılmışın dışına çıkan belgesel-dram, Amerikalı komandoların öldürülen arkadaşlarına karşılık Bağdat’ın kuzeybatısında küçük bir kasaba olan Hadisa’da, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yirmi dört sivili katlettikleri Kasım 2005 olaylarını yeniden canlandırıyor. Film, kaba hatlarıyla yazılmış bir senaryoyla çekilmiş, oyuncular çoğunlukla doğaçlama yapmışlar ve kırk dakikalık yas sahnesi tek seferde çekilmiş.

Ödüller      :

San Sebastian International Film Festival:Best Director


  • "nick broomfield'ın ingiltere yapımı 2007 filmi. the times tarafından irak’ın apocalypse now / kıyamet'i olarak nitelendirilen filmde 40 dk süren ve tek seferde çekilen bir yas sahnesi de mevcutmuş."
  • "öyle ya da böyle güzel filmdi, surata yumruk gibi indi."
  • "amerikan askerinin ırak'a bakış açısını başlangıcındaki sözlerle/benzetmeyle ortaya koyan film."




Facebook Yorumları
  • comment image

    irak'ın hadisa köyünün yakınında asfalt yolun içine yerleştirilen bombanın 2 amerikan askerini öldürmesi sonucu köydeki konuyla hiç alakası olmayan 24 sivilin öldürülmesi, diğerlerinin aşağılanması, göz altına alınması ve insanlık onurlarının kırılmasını inceleyen film.

    film üç ayrı cepheden işlenmiş. amerikan askerlerinin doğaçlama konuşmaları, bombayı yerleştirenler ve hadisa köyünün sivilleri.

    konu olarak hali hazırda devam eden, amerika'nın kıtaları aşıp başka bir ülkeyi işgal etmesi yüzsüzlüğüne güzel bir eleştirel bakış katmış, zira bu konu ile ilgili bir sürü film çekildi ama buram buram pentagon sermayesi koktuğu için (bkz: lions for lamps) bir bok anlaşılmıyordu. bunda ise yine çok çarpıcı olmasa da etkilenmemek mümkün değil. ör. bombayı koyanlardan birinin saddamdan nefret etmesine rağmen ülkesini korumak için bunları yaptığı ve saddam yanlısı gibi anlaşılmasının artık bir önemi olmadığından bahsetmesi.

    film, istanbul film festivali insan hakları bölümünde gösterilecek. kitapçıkta yazan 40 dakikalık tek çekimlik yas sahnesini ben şahsen görmedim.


    (labit - 27 Mart 2008 11:50)

  • comment image

    istanbul film festivali dahilindeki gösteriminde, filmin altyazı sorumlusu tarafından gönderilen işgalci abd işbirlikçi akp yazısı ile seyredenleri alkışa boğmuş, sayısı üç-beşi bulan akp' li oldukları tahmin edilen insanları rahatsız etmiş etkileyici film...


    (horace pinker - 18 Nisan 2008 15:17)

  • comment image

    seyrettikten sonra boğazımda bir türlü gitmeyen bir yumru, midemde sert bir yumruk, aklımda yanitlanamayan sorular, vicdanimda ise hükmü verilemeyen savlar birakan rahatsiz edici film. tum yasananlarin 2005 senesi gibi yakın bir tarihte ve ırak hadisa gibi yakın bir coğrafyada vuku bulmasi buna karsi tum olanlara karsi sessizligimizin olagan bir tavir olmasi bizi bu vahsetin tettikleyicileri kadar suclu yapmaz mi sorusunu kendime sordurtan film. en etkilendigim kisim ise patlatilan bir bombanin domino taslarinin durdurulamazligi ve kelebek etkisinin ongorulemezligi ile olaylarin icinde olsun yada olmasin tum insanlarin yasamlarini nasil altust ettiği ve kim zalim kim kurban, kim av kim avci sorularinin yanitinin kolay kolay verilmeyeceği, her yerin kana, nefrete ve yalana bulandigi bir karmasanin bir anda her yeri sarmasi. bu kisim sanki kuresel anlamda algiladigimiz 11 eylul ve sonrasinin aslinda birey yasamlarinda her gun yinelenmesini belgeler gibi. bilincli olarak bu kargasayi tohumlayan her "taraf"tan serbaslari mutlak anlamda kotu olarak gosterilirken bu tohumlarin yeserdigi bilincli/bilincsiz siradan kafalar iyi ile kotu arasinda gidis gelisleriyle gercege cok yakinlar. artik irak'ta yasananlarin haber bultenlerine ara sira dustugu ve olen yaralanan sayilarini vermek suretiyle bir matematik hesabina indirgenip butunu gormemizin engellendigi su gunlerde olayin vehametini ve cok boyutlulugunu bir kerede idrak etmemize yarayan bir film.


    (leopold kessler - 4 Mayıs 2008 16:29)

  • comment image

    sonuna kadar iyi giderken sonda katliamı yapan askeri vicdanen konuşturarak bir nevi günahını çıkartmıştır.belki filmle ilglili tek eksi yön bu zira infaz sahneleri çok sert yani abd'liler de insan demeye diliniz varmıyor,zaten sokayım askerlerine o ayrı da...

    bir de acı gerçek katliamı yapanlardan hiçbiri hüküm giymemiştir,evet,kulağınıza küpe olsun zira abd eğer içinde tecavüz suçu yoksa,hiçbir zaman bu tarz katliamların faili askerlerine hüküm giydirmez.ya da %90 giydirmez diyelim, yani ne adamakıllı ceza verrmez ya da hiç ceza vermez.


    (cnnbs - 11 Ocak 2010 17:51)

  • comment image

    evine demokrasinin yapıtaşlarını dikmemiş her ev reisinin abd askerlerince götürülebileceği düşüncesini oluşturmanıza neden olacak film.

    savaşan, karşı koyan ve arada kalan halkı direkt olarak algılatmasıda hoş.

    bugün libya' da yaşanan olayları anlamaya başka bir gözden yardım almak için izlenmesi gerek.


    (biradetbeyfendi - 21 Mart 2011 23:56)

Yorum Kaynak Link : battle for haditha