King of Jazz (~ Der Jazzkönig) ' Filminin Konusu : King of Jazz is a movie starring Paul Whiteman, John Boles, and Laura La Plante. This revue presents its numbers around the orchestra leader Paul Whiteman, besides that it shows in it's final number that the European popular music...
Blonde Venus(1932)(7,2-3740)
Moonrise(1948)(7,1-1547)
The Devil Is a Woman(1935)(7,1-2634)
The Ballad of Gregorio Cortez(1983)(7,0-246)
jazz tarihinin onemli isimlerinden biridir 'king'.1908 civarinda new orleansda cornetist olarak calmaya baslamis,bircok basarili grupta calmis ve kid orynin jazz bandinda boy gostermistir.1918 yilinda chicago'ya tasinmis ve 1922 yilinda kendi jazz olusumu creole jazz band i kurmustur.bu grup erken jazz doneminin en onemli ve basarili gruplarindan biri olmustur.hatta o donemler new orleans'da geceligi 15 cent e trumpet calarak profesyonel hayatina baslamis olan louis armstrong'u beraber calmaya davet etmistir.zaten popularitesi olan bu gruba armstrong'un gruba katilmasi ile hayran kitlesi cogalmistir.armstrong,bu grupta piyanist olan ve gelecekte 2.esi olacak lillian hardin ile tanismistir.lillian hardin,armstrong'un creole jazz band'den ayrilmasinin en onemli sebeplerinden biridir aslinda.hardin,armstrong'un potansiyelini farkindaydi ve king oliver'in golgesinde 2. cornetist olarak calismasindan hosnut degildi.'king',creole jazz bandin dagilmasindan sonra,1925 yilinda dave peyton'un dixie syncopatorsinin idaresini aldi.fakat cok basarili bir jazz band olmasina ragmen,finansal acidan cok sanssiz bir gruptu.bu grubu da, grubun bir elemani olan ve 'king' ile new york'a tasinmis olan luis russell teslim aldi ve ismini luis russell and his orchestra olarak degistirdi.joe 'king' oliver ise 1931 yilina kadar kayitlarina devam ettiyse de,hizli bir bicimde unutuldu.guneye bazi taninmamis gruplarla turlara gitti fakat parasi tamamen tukenince georgia'ya yerlesmek zorunda kaldi.cesitli rahatsizliklara ve kendisinin omur boyunca pesini birakmayan dental sorunlara sahipti.hatta bu yuzden cornet calmasinin ona aci verdigi soylenir.1939'daki olumune kadar,bir zamanlar tutkusu olan bilardo salonlarinda calismistir.1994 yilinda the new jersey jazz society, mezari icin adam gibi bir mezartasi tedarik etme lutfunu gostermistir.
(cook me pancakes - 2 Ocak 2008 02:30)
erken cazın en önemli isimlerinden birsidir. tarzıyla, bireysel çıkışlar kadar, kolektif yaratıcılığa da yön vermiştir. louis armstrong’un “papa joe” diye saygıyla hitabettiği öğretmeni ve yol göstericisidir. bir gözünün kör olmasına karşın, bunu kendiyle eğlenme aracı haline getirmeyi başarmıştır. çocukluğundan beri çok sevdiği şekerlemeler yüzünden devamlı diş problemi çekmiş, ama bu cornet çalmasına engel olamamıştır. başlangıçta (1908) new orleans’ta çaldı. burada pek çok cazbandın kuruculuğunu ve liderliğini yaptı. bu vasfı ona “king” unvanın kazandırdı. new orleans’tan, chicago’ya (1919) geldikten iki yıl sonra, cazda karayip-afro tarzının esintilerini ismine de taşıyan king oliver’s creole jazz band’ı kurdu. bu cazbant’la new orleans’tan beri himayesi altındaki louis armstrong dünya çapında üne kavuşturdu. ancak iki yıl sonra bu cazbant önemini kaybedip dağılınca; oliver aynı yıllar yükselişe geçen piyanist jelly roll morton ile düet yapmak, adını dixie syncopators olarak değiştiren dave peyton'un cazbandında yer almak zorunda kaldı. 1927’ new york’a geçerek, duke ellington’la cotton club’da çalıştı. fakat, diş problemi kötü çalmasına, bedenini saran hastalığı çabuk unutmasına neden oluyordu. bunların neden olduğu düşüş, onu güneye geri dönmeye zorladı. güneyde çeşitli cazbantlarda çaldı. parasız kaldı. en son sığındığı yer georgia’da kapıcı olarak çalıştığı bilardo salonunda ölü bulundu (1938).
(redif - 20 Ocak 2010 00:00)
(1885-1938) orkestra şefi *. creole jazz band'in kurucusu.
(yao - 26 Temmuz 2004 04:34)
louis armstrong'un akıl hocalığını* yapmış trompetçi.caz tarihindeki 3 büyük trompetçiden biridir.üçüncü için (bkz: buddy bolden).
(cascarino - 11 Aralık 2005 02:17)
Yorum Kaynak Link : joe king oliver