Dertler benim olsun(1974)(5,9-28)
Biktim hergün ölmekten(1976)(5,8-45)
Ben topraktan bir canim(1980)(5,5-25)
Vazgeç gönlüm(1980)(5,3-28)
Batsin bu dünya(1975)(5,1-159)
Kördügüm(1982)(4,9-40)
hem söz hem müzik anlamında gerçeküstü bir şarkıdır. 77 milletin 77 tür müziğini dinlesemde kendi dilimde böyle bir şarkıyı dinleyebildiğim için kendimi şanslı sayıyorum. burdan nanik yapıyorum her kategoride bize fark atan muassır medeniyetlere:"ne yani, bizim de orhan gencebayımız var."
(xarziyan - 13 Mayıs 2007 17:04)
turk muzik tarihinin en onemli noktalarindan biridir bu $arkinin bestelenmesi...
(guru - 6 Nisan 2003 10:25)
rakı seviyesi 3 bu şarkının bizde.1. seviye : ikişer duble rakı içilir ve "bu akşam kendimiz söylemeyelim de söylesin dinleyelim" dersek eğer itinayla müzeyyen senar'dan aranır bulunur "benzemez kimse sana tavrına hayran olayım" derken hafiften eşlik edilir. naif, usul usul, dozunda.2. seviye : 3 tam duble birer mek parmak, "hüznünü yiyeyim neşemize bir şey olmasın" seviyesi bu. bu seviyede "neredesin firuze" film müzikleri deşilir bulunur, orda ata demirer yorumu bir "çizdim" var. nasıl kıpır kıpır, nasıl oynak, nasıl canlı? eşlikte çılgın atılır, avaz avaz nakarata katılınır "çizdim oynamıyoruuum, çizdim oynamıyooorum"3.seviye : 4+, tavsiye edilen bir ölçü değil, kırkta bir, seneden seneye tabir edilir bir miktar. ama oluyor ağzımız torba değil büzemiyoruz arada kaçıyor. işte o vakit artık neşe hüzün birbirine karışıyor, ortam bi yatışıyor, kahveler içiliyor ve orhan baba geliyor. illa ki fatih akın'ın crossing the bridge versiyonu baba vuruyor sazın teline "hatasız dırınım dırınım, kul olmaaağğğğz, hatamla dırınırınırınım, sev beni dırı dırınım" ayıyor insanı, silkeliyor kendine getiriyor, içini döküyor, oturtuyor.orhan baba, hatasız kul olmaz, rakı seviyesi 3. hataları kabul etme vakti geldiğinde dinlenir. dım dırınım dırınım dırınım.
(mam - 24 Kasım 2011 16:26)
bu parçada bi de özellikle elektro bağlamanın solosu mükemmeldir, bütün "bağlamacı" gençlerin hedefidir bunu eksiksiz çalabilmek... "dığım, dığım, dınınığım", ayrıca alttan devam eden "dınınım dınınım" temposu, acid jazz lezzeti katar parçaya, hep bir ağızdan söylenebilen ender parçalardan biridir.hatasız kul olmağazz, hatamla sev benidermansız dert olmaz, dermana sal benikaybettim kendimiğğğ, ne olur bul beniyoruldum halim yok, sen gel de al beniferyada gücüm yok, feryatsız duy benisevenlerin aşkına, ne olur sev benisev beniiiiiiğğğğ... bu feryat, bu hasret, öldürür aşk beniuzaktan olsa da, razıyım sev benirazıyım sev beni...ümitsiz yaşanmaz, sevmemek elde mi can demek sen demek, gel de gör bende mi sözümde sitem var, kalpte mi dilde mi tez elden haber ver, o gönlün elde mi feryada gücüm yok, feryatsız duy benikaybettim kendimi, ne olur bul benisev beniğğğeğğğ...diye.
(cyrano - 14 Kasım 2000 11:17)
sözlükte, arabesk bir şarkı olduğunu yazan cahiller topluluğu tarafından değeri düşürülen, erkan oğur üstadın; "gencebayın türk müziğine attığı devasa bir imzadır." şeklinde tanımladığı muazzam eser.yani anlamıyorum. nerenizle dinliyorsunuz siz şu müziği, bu bestenin hangi bölümünde arap müziği motifi gördünüz, biz mi duyamıyoruz, sizde farklı bir kulak mı var? bu eserin arabeskle ne gibi bir ilişkisi var? tamamen jazz, rock, blues ve halk müziği sentezinden oluşan serbest bir yapı. bilmiyorsanız susun be kardeşim. şu adamı arabeskçi yaptınız el birliğiyle. adamın dilinde tüy bitti 40 senedir ben arabesk yapmıyorum, benim müziğimi böyle yetersiz tanımlar açıklayamaz, ben adriyatikten çin seddine kadar olan havzadaki tüm dünya müziklerinden yararlanıyorum diye. sadece 4-5 şarkısını dinleyip arabeskçi yaptınız adamı yahu. arabeskçi deyip yuvarladığınız adam ise hatasız kul olmaz bestesini şöyle tanımlıyor; "hatasız kul olmaz, dört kanala geçtiğimiz zamanın iyi örneklerinden biridir. zaman zaman çok sesliliğe giriş araştırması vardır. birkaç sesli yalıtmada belki bazılarına göre, entonasyon tutmayabilir kullandığımız trompetlerde. ben bunun haricinde olumlu bir çalışma olduğunu düşünüyorum. ritm, ankara ritmiydi; 2/4'lük, halk müziği ritmidir. üstündeki melodi de, halk müziğine dönük bir ezgi yapısındadır. ancak orda kalmaz. yalnız yapısı 'hatırlatır'. ankara tavrı, o 2/4'lük kostak ritm şekli vardır; mesela 'fidayda' gibi. fidayda, ankara'nın ve iç anadolu bölgesinin özelliklerini çok iyi anlatan ritm ve melodik yapıya sahiptir. hatasız kul olmaz'da onu hatırlatan bir yapı vardır, ritm olarak. ikinci ara nağmesinde serbest bir bölüm var, emprovize, bir taksim nitelikli halk müziğini de içeren, türk sanat müziği'ni de içeren; bir bakarsınız sanki cazın özelliklerini de hatırlatan ufacık nüanslar da vardır. blues formlarından notlar da vardır . elektro gitar riffleriyle çalınmış bağlama, trompetin kullanıldığı kısımların tizlerinde, halk müziği tarzına dönüşüyor.tek bir bestesini dahi bu denli ayrıntılı izahatlarla sunan bir müzik adamının hala arabeskçi falan denip aşağılanması, müslüm gürses, ferdi tayfur gibi yoz müzikçilerle aynı kefeye konması asabımızı bozuyor.
(uctunctashasbahceningulu - 12 Ocak 2012 16:15)
film olanında şöyle bir replik geçer: --- spoiler ---orhan gencebay: tahsilin ne senin? fatma girik: lise ikiden terk..orhan gencebay: oooo profesörlüğün yakınmış.--- spoiler ---
(kuruyemisci - 13 Temmuz 2012 20:02)
tarkan harika yorumlamış, loop'a alacak kadar..
(vpr - 21 Eylül 2012 22:09)
evde acayip tripler eşliğinde orhan babadan dinliyoruz, dinliyoruz dediğim sokaktan pis bir kedi buldum onunlayım şu anda. sucuklu yumurta yaptım, hepsini yedi; kedi dediğin böyle olur. oturmuş uzatmış bacaklarını yalıyor sigara versem içecek o derece. hayır ben efkarlıyım belki, kediye ne oluyorsa başka parça açınca huysuzlanıyor. uzaktan sev beni.
(radikalherif - 27 Eylül 2012 14:15)
orhan baba*'nın başyapıtıdır. özellikle elektro bağlamayla attığı pentatonik* blues solosu yarar bitirir.
(arsenelupin - 4 Haziran 2004 13:19)
kurtlar vadisi' nde, laz ziya' nın emektar adamı orhan, cakir' cinayetinde kusurlu bulunur. laz ziya, "yaslandin orhaaaan" diyerek kendisinden, yahya reis' i cagirmasini ister. yahya reis de laz ziya' nın eski adamlarından olup karadeniz' de yasamaktadir. beraber laz ziya' nin evine giderler. laz ziya mevzuya gitmek uzere yola cikarken orhan' la karsilasir:- sen kaliyorsun orhan, yahya' yla biz gidiyoruz, son gorevini yap orhaaaaan.- sana her zaman layık olmaya calistim abidialogu yasanir ve orhan kendini asarak yasamina son verir. laz ziya' nin da cok uzuldugu bu olayin ardindan yahya reis orhan' in kefene sarilmis cenazesini demirlere baglayarak kayikla denize birakir. o esnada "hatasiz kul olmaz" calmaya baslar. yahya reis eski dostuna son kez kitap eder :- hatanla sevdik seni, orhan !
(kalashnikov - 15 Mart 2006 13:41)
Yorum Kaynak Link : hatasız kul olmaz