Süre                : 1 Saat 44 dakika
Çıkış Tarihi     : 17 Haziran 1954 Perşembe, Yapım Yılı : 1954
Türü                : Drama
Taglar             : gizli kamera,Bir sözcük başlığı,Göç
Ülke                : İspanya
Yapımcı          :  Atenea Films
Yönetmen       : José Antonio Nieves Conde (IMDB)
Senarist          : Eugenio Montes (IMDB),José Antonio Nieves Conde (IMDB),Gonzalo Torrente Ballester (IMDB),Natividad Zaro (IMDB)
Oyuncular      : Luis Peña (IMDB), María Asquerino (IMDB), Francisco Arenzana (IMDB), Marisa de Leza (IMDB), Ricardo Lucía (IMDB), José Prada (IMDB), Félix Dafauce (IMDB), María Francés (IMDB), Carmen Sánchez (IMDB), Montserrat Carulla (IMDB), Manuel de Juan (IMDB), Mary Merche (IMDB), Francisco Bernal (IMDB), José María Martín (IMDB), José Villasante (IMDB), Félix Briones (IMDB), Ramón Elías (IMDB), Casimiro Hurtado (IMDB), Chano Conde (IMDB), José Guardiola (IMDB), Ángel Córdoba (IMDB), Rafael Calvo Revilla (IMDB), José Sepúlveda (IMDB), Pilar Sirvent (IMDB), Juan Cazalilla (IMDB), Pedro Peña (IMDB), Mercedes Sillero (IMDB), José Granizo (IMDB), Juanito Gracia (IMDB), Amparo Renkel (IMDB), Luisa España (IMDB), Justo Sans (IMDB), Maruja Herrero (IMDB), Pilar Ortega (IMDB), Rosa Fúster (IMDB), Aurora Hidalgo (IMDB), María Esquerdo (IMDB), Trinidad Ramírez (IMDB), Isabel Requena (IMDB), Marujita Díaz (IMDB)

Surcos (~ Brazde) ' Filminin Konusu :
Surcos is a movie starring Luis Peña, María Asquerino, and Francisco Arenzana. The struggles of a Spanish family as it emigrates from the country to Madrid circa 1950.





Facebook Yorumları
  • comment image

    filmi izlerken aklıma orhan kemal'in gurbet kuşları romanı ve bu romandan halit refiğ'in yaptığı uyarlama geldi. surcos ve gurbet kuşları aynı meseleyi, hemen hemen aynı kurguyla anlatan bir film. orhan kemal, gurbet kuşları'nı 1962 yılında yayınladı. film ise romandan on bir yıl önce çekilmiş. karakterlerde neredeyse aynı film ve romanda. köyden kente göç eden bir kız, ikisi erkek olmak üzere üç çocuklu bir anne, babadan oluşan bir aile. tıpkı romandaki gibi. romanın biraz daha melodramatik öğeler barındırdığını ekleyelim. köyden kente göç, köylülerin işçi sınıfına dahil olamamaları gibi sorunların evrensel bir durum olduğunu ortaya koyuyor. film daha iyi para kazanmak umuduyla köydeki hayatlarını terk edip şehre göçen ailenin öyküsünü anlatıyor. tıpkı gurbet kuşları'nda olduğu gibi. (yeri gelmişken orhan kemal'in romanındaki diyaloglarda yakaladığı doğallığı vurgulayalım.) ailenin şehirde hayata tutunma çabası büyük güçlükleri barındırıyor. kız şarkıcı olmak istiyor, erkek çocuklardan biri saflığın temsili, diğeri kötü işlere bulaşıyor, baba çaresiz, anne para düşkünü olarak resmediliyor. roman da aynı şekilde işliyor kaygıları. şaşırtıcı benzerlikler var. orhan kemal'in filmi görüp görmediğini bilemiyorum. filmin türkiye'de gösterilmiş olma ihtimali çok düşük. orhan kemal'in de ekonomik, politik sıkıntılar yüzünde-eğer gözde kaçırdığım bir ayrıntı yoksa- türkiye dışına çıkamadığını biliyoruz roman yayınlandığı tarihlerde. çok ilginç bir durumu ortaya koyuyor bu argümanlar da. orhan kemal'in filmden ucundan kıyısından haberdar olduğunu varsayabiliriz.(belki halit refiğ faktörüyle. halit refiğ'in dönemin sinema çevreleriyle bağlantısıyla, yurt dışında eğitim görmesi ile açıklanabilecek bir durum) keyifli bir araştırma konusu olabilir.

    filme dönecek olursak ailenin dağılış ve toparlanış süreci olarak görülebilir. epeyce zorluk çekiyorlar. köyden kente göç olgusunun evrenselliği açık seçik ortaya çıkıyor. babanın bir fabrikada işe girip aynı gün yorgunluktan helak olması köylülerin işçi sınıfa dahil olma süreciyle alakalı güzel bir tespit.


    (iste oyle bir sey - 12 Ağustos 2013 23:35)

Yorum Kaynak Link : surcos