Solino ' Filminin Konusu : Gigi ve Giancarlo'nun babaları Romano ve anneleri Rosa, Apulia’daki evlerini terk edip Almanya’ya taşınmaya karar verirler. Duisburg’un gelişmekte olan tekdüze endüstriyel kesiminde mahallenin ilk pizza dükkanını açarlar. Romano, restorant sahibi rolüne kolayca alışır fakat Rosa ülkesini özlemektedir ve özlemi yıllar geçmesine rağmen dinmek bilmez. Oğulları Gigi ve Giancarlo ise içine girdikleri yeni sosyal ortamda buldukları özgürlüğün tadını çıkarırlar. İkisi de, aynı kadına aşık olunca araları açılır ve Gigi annesiyle Solino’ya dönmeye karar verir.
Gegen die Wand(2004)(7,9-47060)
Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul(2005)(7,9-5644)
Auf der anderen Seite(2007)(7,8-28618)
Im Juli(2000)(7,8-19208)
Soul Kitchen(2009)(7,3-33834)
Aus dem Nichts(2017)(7,1-19990)
Chiko(2008)(6,9-3454)
Kebab Connection(2005)(6,7-4680)
Müll im Garten Eden(2012)(6,5-300)
The Cut(2014)(6,3-4678)
fatih akın ın yaşadığı sürece olabildiğince film çekmesi gerektiğini kanıtlayan filmdir. belki de fatih akın ın tüm filmleri bunu söylemektedir. doğrudur.
(bugrabute - 20 Ocak 2009 01:49)
dokunaklı, şiirsel ve kusursuz. tıpkı im julide olduğu gibi.
(ylajali - 14 Ocak 2010 14:10)
filmdeki ailenin göç ettiği mesafeyi merak edenler için:solino ile duisburg arası mesafe karayoluyla 1850 km.solino, güney italya'daki apulia'ya bağlı. duisburg orta batı almanya'da.direkt tren hattı yok. muhtemelen aktarma ile gidiliyor.
(sleepy99 - 15 Nisan 2011 19:51)
nefis bir fatih akın filmi--- spoiler ---filmin başlarında, hayatını aşk ve ihtirasla yaşamalısın diyen yönetmen, gigi'nin gözlerini kapatır ve arkasındaki duvarın rengini ve pencereleri sorar, gigi bilemez.filmin sonlarına doğru, gigi ada'nın gözlerini kapatır ve duvarın rengini sorar, ada herşeyi tüm ayrıntısıyla anlatır, gigi'nin gözleri parlar ve ada ile kalmaya karar verir.--- spoiler ---
(ucan hancerler birligi - 16 Temmuz 2014 10:32)
bütün fatih akın filmleri gibi sıradanlığın şiirsel güzelliğine sahip film.
(agnes de cervantes - 10 Ekim 2004 19:04)
artık izlediğimde, ilk izlediğimdeki etkiyi vermeyen film.şöye ki; fatih akın filmlerinde sık sık klişelere başvuran, ama kanımca bunu sıkmadan ve ustalıkla yapan bir yönetmen. gegen die wandda çok sık gördük bunun örneklerini, sibel'in türkiyeye geldikten sonra yaşadıklarını alın, işte tamamen konsept olarak bile bir klişe. ve de özellile eşkıya, ağır roman gibi filmlerin öncülük ettiği yeni dönem türk sinemasında, istanbulun arka sokakları çokça rastladığımız bir konsept oldu. seyircinin bu aşinalığı ve de klişelerin bu denli yoğun varlığına rağmen, hala gegen die wand başarılıdır, ileride hatırlanacaktır.peki dönelim solino'ya; solino'yu benim için bu kadar sevilir yapılan en önemli özellikler, -filmi ilk izlediğim atmosferin mükemmeliyeti ve izlediğim ilk fatih akın filmi olmasının dışında-, her fatih akın filminde (im juli biraz istisna gibi, geriye kaldı 3 zaten) rastladığımız gerçekçi öğe dışında, bütün filme hakim basitlik ve en önemlisi saflık havası. öyle ki, 1-2. izlemeden sonra bu saflık, insan inanılmayacak derecede abartılı gelmekle birlikte, filmin klişeleri, filmin yoğunluğunu bastırır bir hal alıyor. buna rağmen, film boyunca eksilmeyen sıcacık hava, filmin mekanları, kullanılan dekorlar, ve başlı başına 'italya batı sahilleri kıyısı köy/kasaba tipi yerleşim birimleri ve bu yerlerdeki basit mimarinin güzelliği' filmi görsel bir doyuma ulaştırmaya yetiyor. filmin müzikleri ise baştan sona, sizi sürükleyecek kadar güzel.bunlar dışında, fatih akın filmlerinden özellikle kurz und schmerzlos ve gegen die wandda -ama özellikle ikincisinde- gelişen zıtlıklar, ve kimlik ve kişi çatışmalar solino'da çok daha yumuşak ve sıcak bir temada uygulanmış. aslına bakılırsa, solino fatih akın'ın yazmadığı tek filmi olsa da, muhtemelen özellikle bu senaryoya film yapmayı kabul etmiştir, çünkü bu filmde de, bulunduğu yerde aitlik hissetmeyen, -aynı gegen die wanddaki gibi- karakterler bulunmakta. karakterlerin kendileri ile çatışmaları dışında, ana karakterler, kardeşler de kendi aralarında çatışmaktadırlar. ama bütün bunların o sıcak atmosferde yansıtılması, ve hep sonunda sevgi ile bitmesi, muhteşem klişeler olmakla birlikte, filme "naivite"yi ve sevilebilirliği katan önemli unsurlardan.bütün bunlar sonucunda, hayatıma damgasını vurmuş, beni, umarım ileride de adını sık sık duyacağımız, bir yönetmenle tanıştırmış, avrupa filmleriyle çok daha içli dışlı olmamda önayak olmuş, muhteşem güzelliği ile italya'ya aşık etmiş, asla unutmayacağım filmlerden biri. umarım bu lafların hepsini 3 yıl sonra yiyip yutmam!
(hergele - 9 Kasım 2004 00:03)
fatih akının bir yerlerde, "hatalarımı en bariz gördüğüm film" diye hakkında beyanat verdiğini duyduğum, ve kendisinin de bu beyanatı doğruladığı; "büyük abi karakteri çok siyahtı" üzerine "evet; değil mi, küçük kardeş de bembeyazdı, baba aldatıyordu, anne kanser oldu" yorumlarıma "hehe, arabeskti ya o" gibi samimi bir cevap verdiği film.
(hergele - 15 Şubat 2005 02:40)
tıpkı yılmaz erdoğan gibi fatih akın'ın da cinema paradiso'dan etkilendiği film. neyse ki almanya sonrası akış özgünleşti ve güzelleşti. kişi yedisinde neyse yetmişinde odur felsefesinin filme hakim olması dikkat çekiciydi. alman hatun kişiyle yaşanan ortak ilişkinin gerçekliğiyle ve akın'ın gösterge dozunu biraz kaçırdığı abi ve baba dahil hiç kimsenin kötü adam olmamasıyla, çok ama çok güzel bir film. eğer sanatın dönüştürücü gücü varsa bu film insanda kendisini gerçekten iyiliğe ve güzelliğe yöneltecek hoş bir tat bırakıyor ve bu gücü yayıyor. belki de henüz havasından kurtulamadığımdan bu yıl izlediğim ama bu yıla ait olmayan en güzel film diyorum.
(illet - 5 Mart 2005 03:25)
house of the rising sun'ın çok hoş bir italyanca versiyonunu içeren film.
(goddard - 20 Mayıs 2005 22:22)
üçlü ilişkiler, işlenen sinema tutkusu, geçtiği zaman dilimi göze alındığında bana the dreamers 'ı fazlasıyla çağrıştırmış olan film. fatih akın'dan çok ferzan özpetek'in elinden çıkmış izlenimi verdi bana. gözlerim serra yılmaz'ı aradı durdu.
(digitiminimi - 17 Haziran 2005 00:06)
Yorum Kaynak Link : solino