Süre                : 2 Saat 2 dakika
Çıkış Tarihi     : 15 Mart 2007 Perşembe, Yapım Yılı : 2007
Türü                : Drama
Ülke                : Hint,ABD
Yapımcı          :  Fox Searchlight Pictures , Cine Mosaic , Entertainment Farm (EF)
Yönetmen       : Mira Nair (IMDB)
Senarist          : Sooni Taraporevala (IMDB),Jhumpa Lahiri (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Kal Penn (IMDB)(ekşi), Tabu (IMDB)(ekşi), Irrfan Khan (IMDB)(ekşi), Jacinda Barrett (IMDB)(ekşi), Zuleikha Robinson (IMDB)(ekşi), Brooke Smith (IMDB)(ekşi), Heather MacRae (IMDB), Michael Countryman (IMDB)(ekşi), Rupak Ginn (IMDB), Soham Chatterjee (IMDB), Linus Roache (IMDB), Josh Grisetti (IMDB), Dan McCabe (IMDB), Bobby Steggert (IMDB), Glenne Headly (IMDB), Daniel Gerroll (IMDB), Amy Wright (IMDB), Jo Yang (IMDB), Gary Cowling (IMDB), Gretchen Egolf (IMDB), Baylen Thomas (IMDB), Jessica Blank (IMDB), Sebastian Roché (IMDB), Maximiliano Hernández (IMDB), Mitali Bhawmik (IMDB), Marcus Collins (IMDB), Aaron Yoo (IMDB)

The Namesake (~ Adas) ' Filminin Konusu :
Ashok(ırfan Khan) ile karısı Ashima(Tabu) yeni bir hayat kurma hayalleriyle 1970'lerde Kalküta'dan New York'a yerleşir.Karı - kocanın Kalküta'daki geleneklerle çevrili yaşamlarından çıkıp birer Amerikalı'ya dönüşmesi oldukça sancılı bir süreçtir.Oğulları Gogol(Kal Penn), burada dünyaya gelir.Ünlü Rus yazarın adını taşıyan bir Hintli olarak Gogol -üstelikte sarışın bir kızla çıkmaya başlayınca- anne, babasının yaşadıklarından çok daha farklı zorluklarla karşı karşıya kalır.


  • "mira nair'in en samimi filmidir. filmin kurgusundan tutun ele alınan mevzuların işleniş biçimi, varılan son noktaya dek son derece başarılı geliştirilmiş bir filmdir. izlemeyen kalmamalı."
  • "çok izlemek istediğim, ama indirdiğim versiyonlar sinema çekimi çıktığı için izleyemediğim, başrol oyuncusu kal penn'i gerek house olsun, gerek how i met your mother olsun izleyip çok sevdiğim film."
  • "jhumpa lahiri'nin "interpreter of maladies"den sonra cikardigi romani. (bkz: namesake)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    sahane mira nair filmi, muazzam bir gocmenlik hikayesi, muazzam bir amerikan orta sinif hikayesi, kim nereli, kim aslinda kim hikayesi... cok temiz is, simdilik bu seneki film festivalinin en iyi filmi...


    (kediaman - 2 Nisan 2007 00:43)

  • comment image

    her ne kadar anlatılan global düzeyde bir göçmenlik hikayesi olsa da; doğduğu, büyüdüğü şehirde yaşamayan pek çok kişinin(istanbuldaki insanların pek çoğu mesela) kendisinden bişeyler bulabileceği, göçmen olmanın getirdikleri, götürdükleri üzerine pek güzel pek nadide bir çalışma. anlatılan hikayede abartı yok, olaylar amerika'ya göç eden her asyalı'nın başına gelebilecek olaylar: ilk başta yaşanan adaptasyon sorunu, yeni yetişen neslin kimlik sancıları, evden uzaktayken yaşanan yalnızlık gibi... festival filmleri arasında izlerken saatime bakmadığım güzel çalışmalardan birisi olmuştur kendisi.


    (kunculu akit - 10 Nisan 2007 22:54)

  • comment image

    "mira nair neyse de, nitin sawhney adamı şu mevsimde, şu huzursuz zamanlarda evden çıkarıp salona çekmeye kafi" diye kalkıp,gidip,görüp,ayılıp bayılmadığım film olmuştur. göçmen olmak üzerine edilebilecek kelamları kapı arkasına süpürüp, batıdan bir aile hikayesini oryantalist bir mercekle büyütülen doğulu detaylarla süslemek yazık ki filmi olsa olsa; komşunun dünya algısı dar fakat sempatik ve samimi ergen oğlu kadar sevebilmeme neden oldu. çocuk iyi niyetli biliyoruz, azıcık çalışsa zehir gibi maşallah ama her ergen kadar kendi ailesini beğenmeyen, kendi dünyasına uzaktan bakan gözlere sahip.(gel de bunun üzerine hayatla ilgili gözlemlerini ciddiye al şimdi bu heyecanlı gencin..) teşbihte hata olmaz diyor,filmi tanımlarken, filmden bahsetmeye devam etmek gerekiyorsa ekliyorum: nair'in göçmenler üzerine tanık olmayı umduğum hikayeyi benden esirgemiş olması, sawhney paşanın müzik hususundaki cömertliğini ve tabu başta olmak üzere oyuncuların görkemini etkilememiş.inkisarıhayale uğratsa da pişmanlık yaratmayan, en sevdiğim kısmı sonia hakkındaki konuşmalarda geçen "dişi tagore" ifadesi olan mira nair'e ait nikhil gogol ganguli'nin sinemadaki bu hikayesi,maalesef komşunun oğluyla yapılan, deneyimden fakir her bünyeyle olabileceği kadar kuru sohbetin ötesine geçemiyor.


    (gaye topbas - 21 Temmuz 2007 23:41)

  • comment image

    nasıl ki bizim alamancılar almanyaya gittiler sonra çocukları orda doğdu ve acayip bir kuşak çatışması yaşandı, işte bu da onun hint versiyonu. hikaye öyle güzel öyle içten anlatılmış ki 2 saatte bir an bile sıkılmıyosunuz. filmi izledikten sonra insan aile kavramının önemini bir kere daha anlıyor. mutlaka izlenmesi gereken bir film. ha bi de (bkz: nikolay vasilyevic gogol)


    (venus - 25 Nisan 2008 00:45)

  • comment image

    filmin soundtrackleri için ,

    1. shoes to america 1:00
    2. the namesake opening titles 2:56
    3. first day in new york 1:43
    4. "jhiri jhiri choyetali" - geeta dutt 3:00
    5. "flight ic408" - state of bengal 4:02
    6. airport grief 1:52
    7. mo's affair 3:16
    8. farewell ashoke 0:43
    9. ashima becomes a widow 1:32
    10. aftermath 1:33
    11. "ye mera divanapan hai" - susheela raman 3:36
    12. "baul song" - lakhan das 4:42
    13. taj mahal 0:40
    14. "the chosen one" - the elements and mykill miers 1:29
    15. max arrives 0:44
    16. "boatman's song (trad.)" - kirtik das 1:26
    17. "postales" - federico aubele 4:10
    18. "amra reformed hindus" - partha chatterjee 2:42
    19. the namesake reprise 5:04
    20. "the same song" - susheela raman 4:11
    21. "falling" - nitin sawhneyfeat. matt hales 4:49


    (niyeben - 5 Haziran 2008 13:11)

  • comment image

    mira nair'in en samimi filmidir. filmin kurgusundan tutun ele alınan mevzuların işleniş biçimi, varılan son noktaya dek son derece başarılı geliştirilmiş bir filmdir. izlemeyen kalmamalı.


    (karakedy - 23 Ocak 2009 04:41)

  • comment image

    nefis film. kendisini yaşadığı ortamda emanet hisseden insanlar, bir memleket hayaliyle yaşayan diaspora insanları için tadından yenmez hele. hakkında yaklaşık üç senedir yazılmamış olması sözlük yazarlarının gerçek hayatta ne izlediğini merak ettirmektedir.


    (adnan mazmanoglu - 25 Kasım 2011 20:46)

  • comment image

    tutucu bir ailenin buyukbabasi ya da buyukannesi ile izlenecek ve guya ibret alinacak bir film. gocmenlik olayini aslinda sadece bir yabancilasma olarak gormek gerek. daha hizli bir sekilde kusak catismasi verilemezdi saniyorum. bunu yazan insanin biyikli amca tipli bir adam ya da tonton nine seklinde birisi olmasi gerek, nitekim film tamamen bu tur insanlara hitap ediyor. ramazanda kola reklaminda cikan yasli nesille beraber seyredilmesi ya da hindu bayramlarinda hindu ailelerle seyredilmesi de tavsiye edilebilir. olay tamamen hayirsiz evlat seklinde dusunulen cocuklarin ve bizim degerimizi daha sonra anlayacaksin diyen ebeveynlerin egolarini tatmin icin cekilmis herkesde oldugu sanilan ve olmasi gerektigi sanilan fuzuli tutucu normlarin normallesitirilmesinden ibaret. mesaj kaygili walt disney filmlerinin hintli versyonu.

    --- spoiler ---

    iyi niyetli olsa da yabancilasan cocuk, ailesinin tercih etmedigi kizla evlenmek yerine kulturel yakinligi olan ksiyle evlenen ve aldatilan genc, buyuklerinden cok kopuk hayatlar yasayan cocuk, cocuklarini uzakta zanneden ve bundan yakinan ebeveyn, nasilolsa hep ayni terane diye reddedilen babanin aniden olmesi, bir turlu sevilemeyen cocugun kiz arkadasi, bir turlu kabullenilemeyen aile ici uzaklasmalar, sanki surekli beraber olmanin her turlu problemi cozecegi gibi tum iliskileri olumlu sekilde goturecekmis gibi, tek tip bir iliski ve aile yapisini yucelten tum temalar mevcut bu filmde. daha once de dedigim gibi buyukbaba ya da buyukanneyle seyredip bol bol vah vah ya da tci tci tci dinelemk gerek.

    ---
    spoiler ---


    (kuzen - 10 Ocak 2012 19:10)

Yorum Kaynak Link : the namesake