• "bir john buchan kitabı"
  • "(bkz: 39 badal)"
  • "berbat bir kitaptan (bizimkiler eksik ya da yanlış çevirmediyse tabii) uyarlanan harika bir film."
  • "sonunda yönetmen dahil kimsenin bay hafızanın ölümüne takmadığı film."




Facebook Yorumları
  • comment image

    hitchcock'un north by northwest'e kadar uzanan "yanlış adam" ekolünden ilk filmidir. aa pardon bir de her boku bilen adam var bundan önce. neyse.. hiçkoğun kariyerinde rampa görevi yapan filmde, kameranın tıpkı bir kuş gibi hareket halindeki arabanın içinden çıkıp yola doğru seyirttiği bir sahne vardır ki, burdaki teknik daha sonra rope filmindeki kesintisiz çekim olayının da temelini oluşturmuştur.

    ayrıca hitchcock sette iki başrol oyuncusunu birbirine kelepçeledikten sonra anahtarları kaybetmiş ayağına yatmış. böyle de şakacı, böyle de tonton bir insan. yanakları poful poful.


    (axellennox - 8 Kasım 2007 00:53)

  • comment image

    anlaşılan ingiliz polisi savaş öncesi çok peşin hükümlü ve gevşekmiş. suçlu olmadığı halde "suçlu" yaftası yapıştırılan herkes polisten kaçıyor ve suçlu olmadığını ispat etmeye çalışıyor. ama en sonunda adalet yerini buluyor. neyse, filme bakınca o dönemin ilginç kıyafet yapısını da görüyorsunuz. köylüler ile şehirliler arasındaki giyim harbiden çok farklı.


    (are you talking to me - 8 Şubat 2008 21:49)

  • comment image

    biri hitchcockun elinden olmak uzere 3 defa sinema perdesine, 2005'ten beri de defalarca tiyatro sahnesine tasinan john buchan romani.

    ozellikle tiyatro uyarlamasina ekstra bi parantez acmak gerekir. aslinda bu tiyatro oyununa bi uyarlama demek yanlis olur. yuksek tansiyonlu bi thrilleri boylesine absurd bi komediye donusturmek kimin nasil aklina gelmistir bilmiyorum. ama ayni problematik kalem bir yigin karakteri sadece 4 oyuncunun omzuna yukleyerek kahkaha dozajini birkac birim daha arttirmayi basarmistir. hala turkiye de dahil dunyanin dort bi kosesinde tam gaz sahnelenmektedir. bu oyunun ilginc bir yani da; yan karakterlerin tamamini oynayan 2 oyuncunun sahne performanslari ve seyirciyi kavrayislarinin, 2 ana karakterinkinden kat be kat daha yuksek olma zorunlulugudur.

    edit: imla


    (yilankavi - 27 Kasım 2008 07:07)

  • comment image

    1935 yapımı bir alfred hitchcock filmi. üstadın sonrasında iyice kafayı takacağı casus ve yanlış adam temasının merkezde oldu film mr. memory'nin her boka gülen ve atlayan bir seyirci kitlesi karşısında yaptığı şovla açılır. sonrasında ortalık karışır ve silahlar patlar. salonda bulunan ve ingiltere'de misafir olan bir kanadalı yeni tanıştığı hatunla evine gelir. kadının peşinde ajanlar vardır. sonrası klasik hitchcok gerilimi; serçe parmağının yarısı olmayan bir adam, 39 basamak adlı bir örgüt, polisten kaçan ve suçsuzluğunu ispatlamaya çalışan masum bir karakter, bir türlü suçsuz olduğuna inandıramadığı gerizekalı bir kadın, iyiliksever köylü kadın, açgözlü köylü erkek, otel işleten tonton teyze gibi bir dizi karakter de cabası. başroldeki adam ayhan ışık'ı andırıyor.


    (crowley - 24 Nisan 2009 00:09)

  • comment image

    vaktiyle reading dersinde başıma bela olmuş kitaptır, öyle ki o sıkıntı yüzünden filmini seyretmeyi hala başaramadım.
    bir sebepten sanıyorum cinayetle suçlanan bir adamın polisten kaçışını anlatıyordu, adamın suçsuzluğunu ispatının da hatırladığım kadarıyla bu 39 basamak ile bir ilgisi vardı, ya da ben çok güzel sallıyorum.
    zira bu ders öğle tenefüsünden hemen önceydi ve gayet net aklımda kalan tek şey adamın kaçarken acıkıp eskiden yemek sonrası elma yemeyi reddettiği zamanlar için hayıflanışı idi, "i used to refuse an apple..." cümlesi bu kitaptan bana yegane kalandır.


    (bitter - 4 Ekim 2002 16:01)

  • comment image

    güzel bir john buchan kitabıdır, heyecanlıdır. ama alfred hitchcock'un kitaptan uyarlanan filmi için aynı şeyi söyleyemeyeceğim zaten öyle bir kitabın 90 dakikaya sığdırılması imkansız. sığdırırsanız da kötü bir film çıkar ortaya.


    (dead smile - 20 Nisan 2010 23:33)

  • comment image

    criterion theatreda taze izledim oyunu, gercekten yolu londra'ya dusunlerin izlemeden gelmemesi gereken oyunlardan. gerci ben biraz tersten gidip once okan yalabik ve demet evgar'li turk versiyonunu izlemistim, bizimkiler tipkisinin aynisini yapmislar**. bir de oyun baslamadan bir saat once ogrenci biletleri 15 pounda satiliyor. iyi bir yerde oyun izlemek icin dunyanin parasini bayilmaya gerek yok.


    (euteamo - 30 Haziran 2011 20:41)

  • comment image

    yıllar önce seyredilen 1935 versiyonu - belki de melankolik bünyeden - varken 2008 yılı versiyonundan nedense aynı tad alınamayan film. yine de 1935 i bulamayanlar için 2008 in de her türlü keyfi garantidir.


    (soloz - 26 Mart 2012 22:36)

  • comment image

    alfred amcamın bu filmi çektiğine inanamıyorum.

    kitabını okumadım, büyük ihtimalle herkes beğeniyorsa ben beğenmem. fakat o film?

    gerizekalı değilim ama nerede gerilim? nerede diğer filmler?

    tüm alfred hitchcock filmlerini izleyene kadar aralarında en vasatı bu.


    (holywitch - 19 Şubat 2013 02:54)

  • comment image

    bana göre bryan ferry'nin mamouna albümde yer alan en iyi şarkı. sözlerini de yazayım tam olsun;

    where do we go from here
    your place or mine?
    what do you want from me
    and is there time, time?

    where do we go from here?
    ı wish ı knew
    getting too hot to bear
    let's keep it cool, cool, cool

    where do we go from here?
    ı'm in the mood
    living on borrowed time
    let's make a move

    39 steps

    don't ask me why
    my, my heart is breaking
    don't get me wrong this time
    trouble in mind
    ı'm tired of wanting
    some other spring some time

    39 steps

    don't ask me why
    my, my heart it is yearning
    don't get me wrong this time
    trouble in mind
    my heart is breaking
    some other spring some time

    39 steps
    39 steps
    39 steps
    39 steps


    (roger waters - 2 Nisan 2013 15:34)

  • comment image

    --- spoiler ---

    iskoçyalı yazar john buchan'ın 1915 yılında yayımladığı gerilim casusluk romanının adıdır. aynı zamanda bu romandan uyarlanan 1935 tarihli alfred hitchcock filmidir. film hitchcock'un uluslararası başarıyı yakaladığı ilk filmidir. başrollerini nazım hikmet'in gençliğini andıran robert donat ve madeleine carroll'un paylaştıkları bu politik entrika, hitchcock'un 24. cü filmiydi ancak bu filmle beraber yönetmen ustalığının doruğuna erişmiş ve bundan sonra çekeceği filmlerin karakteristik yapısını yakalamıştı. "39 basamak" hitchcock'un bundan sonraki filmlerinde sıklıkla başvuracağı 'suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışan, başı tesadüfen belaya girmiş adam' temasını işlediği ilk filmidir. londra'ya yeni gelmiş kanada'lı çiftçi richard hannay'in (robert donat), tiyatroda tanıştığı bir kadının aynı gece esrarengiz bir şekilde öldürülmesiyle hem aranan bir suçlu durumuna düşmesi, hem de kendisini bir uluslararası casusluk entrikasının içinde bulması anlatılmaktadır. filmin konusu 1930'larda geçmektedir, oysa romanda olaylar 1. dünya savaşı'nın arifesinde geçer. kitabın yazarı john buchan aynı zamanda ingiltere parlamentosu'nun bir üyesiydi ve 1935-1940 yılları arasında kanada genel valisi olarak görev yapacaktır. "39 basamak" onun en ünlü eseridir ve 1915 yılından beri piyasadaki baskıları asla tükenmemiş, kitabın sürekli olarak yeni baskıları yapılmıştır. 39 basamak, romanın baş karakteri olan gizli ajan hannay'in ilk macerasıdır. yazar john buchan, ajan hannay karakterini bundan sonra yazacağı birkaç romanında daha kullanacaktır. bu romanlar greenmantle (1916), mr standfast (1919), the three hostages (1924), the courts of the morning (1929) ve the island of sheep (1936)'tir. bunlardan greenmantle'ın konusu istanbul'da geçer ve türkiye'de doğudaki sır adıyla yayımlanmıştır. film eski teknolojiyle çekilmiş olmasına karşın oldukça başarılıdır. bunda hitchcock ustanın payı da büyüktür. ilk kez bu roman ve filmde geçen "herşeyi bilen adam" teması daha sonra da birçok edebiyat ve sinema eserinde kullanılacaktır.

    kaynak: vikipedi

    ---
    spoiler ---


    (sanver - 16 Şubat 2014 13:50)

  • comment image

    hakkinda birbirinden cok alakasiz iki tespit yapacagim film:

    hitchcock versiyonundaki richard hannay karakteri belki de o zamanin ragbet goren erkek tarifine uygun olarak, asiri sekilde hemen 1 yil once cekilmis it happened one night'taki clark gable karakterine benzemekte... serseri ama sempatik...

    bi de boyle taa 80 sene cekilmis filmlerde, telefonun hemen her evde bulunan, siradan bi sey oldugunun gosterilmesi beni hep derin dusuncelere sevk etmistir... 80lerde, ben cocukken, bizim mahallede sadece 2-3 evde telefon vardi lan!


    (levenspiel - 26 Mayıs 2014 12:17)

  • comment image

    bugünümü şenlendirmiş 1935 yapımı alfred hitchcock filmi. siyah beyaz film zaten cok seviyorum. edindiğim yaklasik 29 hitchcock filminden sadece biri oldugundan diger siyah beyazlari da izlemek icin sabirsizlaniyorum. ama kabul etmem gerek su ana kadar izledigim hitchcock filmleri arasinda en az keyif aldigim 2. film. the birds en kotusuydu. vertigo, psycho, rear window cok acik ara ondeler.


    (scarletsage - 8 Ocak 2015 16:52)

  • comment image

    hitchcock nerede sorunsalından mustarip bünyelerin meraklarını gidermek açısından: filmin başlarında, esas oğlan ve isminin anabella smith olduğunu öğreneceğimiz bedbaht hatun tiyatro çıkışı otobüse binecekleri sırada, yanlarından geçer ve elindeki çöpü yere atar alfred amcamız.

    (bkz: cameo)


    (antimatter - 9 Nisan 2005 03:45)

Yorum Kaynak Link : the 39 steps