Süre                : 1 Saat 32 dakika
Çıkış Tarihi     : 15 Mayıs 2007 Salı, Yapım Yılı : 2007
Türü                : Döküman
Ülke                : İngiltere
Yapımcı          :  Poppy Pictures
Yönetmen       : Jane Chablani (IMDB)
Senarist          : Martin Smith (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Maria Altmann (IMDB), Michael J. Bazyler (IMDB), Hubertus Czernin (IMDB), Gerbert Frodl (IMDB), Elisabeth Gehrer (IMDB), Joseph Goebbels (IMDB)(ekşi), Adolf Hitler (IMDB)(ekşi), Willi Korte (IMDB), Sophie Lillie (IMDB), Jonathan Petropoulos (IMDB), E. Randol Schoenberg (IMDB), Arthur Seyss-Inquart (IMDB), Monica Strauss (IMDB), Gottfried Toman (IMDB), Kurt Waldheim (IMDB), Tina Walzer (IMDB)

Stealing Klimt (~ Aftos o Klimt mou anikei) ' Filminin Konusu :
Görüntüleriyle de müziğiyle de sinemaya özgü görkemli bir alegori. Yönetmen Raoúl Ruiz'in sıra dışı, tartışmalara konu olan ressam Klimt'e saygı duruşu niteliğindeki bu film, 19. yüzyıl sonunun özgün tarihsel zeminini büyük canlılıkla perdeye taşıyor. Olayların merkezinde devletin ressama ısmarladığı Alegoriler tablosuyla oluşan büyük skandal duruyor. Biz de cinselliğe dayalı sayısız resmi art nouveau biçeminin simgesi sayılan Gustav Klimt'e tanıklık ediyor, film büyücüsü Méliès'le, ressamın gizemli dansçısıyla, Franz Matsch, Egon Schiele, Carl Moll, Adolf Loos, Ludwig Wittgenstein gibi dost çevresini oluşturanlarla ve öteki çağdaşlarıyla tanışıyor ve sanatsal özgürlük adına verdiği savaşımı izliyoruz.


Oyuncular
  • "(bkz: woman in gold)"
  • "(bkz: woman in gold) filminde hikayesi anlatılan resimdir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    41 yaşındayken arkadaşı ferdinand bloch’un ricası üzerine bloch’un eşi adele bloch-bauer‘in portresini yapmayı kabul eden klimt'in ünlü tablosu. göz alıcı

    aynı yıl taslaklar çıkardıysa da portreyi 3 yılın sonunda tamamlayan ressamın 138 cm‘ye 138 cm boyutlarındaki bu eserinde; ellerini kavuşturmuş zarif, acıya meyilli ama entelektüel, asil ve modern bir yahudi kadının bakışları yer almakta. sanki bizim bakışlarımıza karşılık veriyormuş gibi...klimt’in gerçek altın (babası katolik bir mücevher ustasıydı) kullandığı eserde altın parçalı, göz figürlü elbisesinin ihtişamına karşın mütevazı, mesafeli, narin ve biraz kederli bir hali olan adele, yine altın rengi arka planla bütünleşmiş olarak resmedilmiş.

    klimt‘in, adele’nin içindeki ‘femme fatale‘yi ortaya çıkardığı bu tablo, ressamın diğer kadın portreleri gibi ‘kadını soymadan çıplak bırakan‘ cinsten. 2006 yılında new york’taki neue galerisi‘nin sahibi ronald lauder tarafından 135 milyon dolara satın alındı ve lauder, eser için “neue gallerie’nin mona lisa’sı” yorumunu yaptı. lakin bu eser, yıllarca dava konusu oldu. adele’nin viyana’da sergilenmesini vasiyet ettiği portre, 2. dünya savaşı’nda naziler’in eline geçti ve açık artırmayla viyana’dan çok uzaklaştı. eserin peşini bırakmayan maria altmann‘ın durumu (adele’nin yeğeni), terrence turner’in çektiği 2008 çıkışlı “adele’s wish” adlı filmde de gösteriliyor. ayrıca eserin hengameli yolculuğu “stealing klimt” adlı 2007 çıkışlı belgesele de yansıtıldı.*


    (minnoklokumcuk - 13 Temmuz 2016 08:59)

Yorum Kaynak Link : portrait of adele bloch-bauer i