• "(bkz: infamous)"
  • "sel yayincilik'la organik baglari olduguna inandigim * yeni suser."
  • "nedensiz şiddete ? insan ruhunun derinliklerine bakan; zamanının çok ötesinde bir film..."
  • "1964 yılında ilk türkçe baskısı soğukkanlılar adıyla zamanın uyanık bir yayınevince yapılmıştır."
  • "sel yayincilik'in reklam botu oldugundan suphelendigimiz kisi ya da kurum."
  • "(bkz: cronica de una muerte anunciada)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    capote izlenince akılda kalan tum soru isaretlerini aydınlatan kitap, bu yuzden filmle birlikte okuma hayırlı olur. yazım surecini de filmeden ogrenince kurbandan komisere, postacıdan polisin karısına herkesz hakkında birseyler yazan ama anlatılan vahsetle ilgili katillere bile suclayıcı dil uzatmayan bir kitap olmasının sebebi anlasılıyor. gerci kitabın belki de en onemli yonu #9991305 da belirtildiği üzere eserin kendisininde sogukkanlı olması. ama olmus bitmis olayların gerek cozulme surecinde polislerle gerekse cozuldukten sonra katillerle yakınlasan yazarın bir sekilde tarafsızlığı korumak gibi bir kaygısı olmus sanırım.


    (kermith - 5 Kasım 2006 02:38)

  • comment image

    kitabın 1967 de çekilen ilk filmi de aynı ismi taşımaktadır...imdb'ye göre film en iyi 250 film sıralamasında 8.2 puanla 238inci sıradadır...filmde perry smith rolünde olan robert blake, lost highway filminde ki mystery man'dir...

    (bkz: http://www.imdb.com/title/tt0061809/)

    perry smith'in idam edilmesinden önceki sahnede babasıyla ilgili düşüncelerini anlatırken yönetmen çok ustaca bir çekim yapmıştır...perry smith yani robert blake konuşurken dışarıda şiddetli bir yağmur yağmaktadır...hemen pencerenin önündedir...camlara düşen yağmur damlaları perry smith'in yüzüne yansır ve bu yağmur damlalarının gölgeleri ona ağlıyormuş,yaşları yanaklarından süzülüyormuş görünümü verir...


    (solipsist - 5 Haziran 2007 17:34)

  • comment image

    truman capote siradan bir cinayeti oyle bir desifre eder ki bu romanda, yazarligina, bu konudaki ustaligina ama en cok da perry smith'e duydugu yakinliga anlam vermeye calisir durursunuz. capote, sirlarin ince ince analizini, sucun altindaki masumiyeti gorunur kilana dek yazar, yazar... bikmadan usanmadan anlatir, sucun bilincaltina cadir kurup karanligini kesfeder.. ama bulduklari memnun etmez yazari, vicdanina teslim olmus gibi yapsa da biz siradan insanlarin anlayamayacagi bir derdi yuklenmistir bile..
    akademik bir makaleyi romanda hic de abes gelmeyecek sekilde oyle ustaca kullanir ki, biz yetenegini takdir ede duralim o hayata coktan kusmus, vazgecenler kervanindaki yerini almistir bile.

    in cold blood'i okumak romanciligi anlamak, sucu anlamak, gecmisi, psikolojiyi anlamak, en basitinden insan olmayi/bir turlu olamamayi anlamak icin agirdan alinmasi gereken bir deneyimdir.


    (inventionofsolitude - 16 Temmuz 2007 22:30)

  • comment image

    tom wolfe'un temsilcisi olduğu yeni gazetecilik akımının öncüsü ve en başarılı eseri olarak tanımlanan kitap. hapisten yeni çıkmış iki loser'ın orta sınıf bir amerikan ailesinin tüm bireylerini soğukkanlılıkla öldürmeleri anlatılır. olay gerçektir, capote'nin tek yaptığı ailenin yaşadığı kasabadaki insanlarla ve cinayetleri araştıran soruşturma ekibi ile röportaj yapmak ve katillerle hapishanede görüşmektir. ancak iş göründüğü gibi basit değildir, yapılan onca röportaj 300 sayfalık bir kitapta toplanır ve 'nedensiz' adam öldürmenin olası nedenleri sorgulanır. kimbilir, belki de orta sınıf burjuvazisi iğrenç bir şeydir ve ortadan kaldırılması gerekir.


    (in cold blood - 15 Ekim 2002 23:19)

  • comment image

    8 mm'de nicolas cage porno dukkanina ilk gelip de joaquin phoenix'le karsilastiginda, aralarinda gecen hadisenin basrol oyuncusudur bu kitap. o da soyleydi: kasaya aldigi dergileri odemeye gelen nicolas, bakar ki kasadaki joaquin, kapaginda suh bir kadin olan bir kitabi okumaktadir, ve habire fosforlu kalemle bir yerlerin ustunu cizmektedir. nicolas da sorar: "ne menem bir kitaptir okudugun ki altini cizecek bu kadar sey bulabiliyorsun?" joaquin ise cevap olarak kitabin "uydurma" kapagini acip gercek kapagini gosterir: "in cold blood".. gulusurler, hos muhabbet devam eder, ama neyse, spoilerlik etmeyelim simdi..


    (sissyneck - 3 Mart 2003 13:55)

  • comment image

    sen eskiden böyle değildin truman. yani eskiden derken tamamen kendi okuma sıramı baz alaraktan... [başka sesler başka odalar > tiffany'de kahvaltı > bukalemunlar için müzik > gece ağacı]. lafı bu kadar dolandırmazdın. tamam, amerikan romanının genel bir anlat baba anlatalım hali tavrı her daim vardı. sen, yenilikçi amerikan romancılarından biri sayılmana rağmen, yine öyle kahramanlarının ailelerini, yaşadıkları yerleri mekanları, kimi zaman günün hava raporunu biraz uzatırdın ama sadede gelmeyi bilir, okuruna "hacı yeter siktin gözümü, de diyeceğini" dedirtmezdin. ya da ben eskiden daha sabırlıydım truman, bu da bir olasılık. sen oturup bana romanın başkahramanın 6. dereceden akrabası olan ve olay örgüsüne katkısı sıfır bir tipi 6 sayfa boyunca anlatsan sonraki 6 sayfayı da, bu 6. dereceden akrabanın yaşadığı yerin birleşik devletler coğrafyası içinde en ayrıntılısından bir konumlanmasına ayırsan, bi 6 sayfa da diyelim ki adı suzy olan bu 6. dereceden akrabanın bir pazar ayinine giderken ruhunu sıkıntı bürümesine yol açan parçalı bulutlu havadan dem vursan oturup hayran hayran dinler, ne güzel dedin truman'ım, çayını tazeliyim mi diye memnuniyetimi ve dahi kitaba devam kararımı dile getirirdim. gel gör ki ben artık o eski ben değilim,* ve sanırım bu kez sen çok uzatmışsın. diyeceğim o ki, "soğukkanlılıkla" adıyla türkçede hayat bulan kitabına başladım, 50 sayfa bitirmiştim ki ne göreyim, bir arpa boyu yol almışım. o anlattığın bay clutter metroda karşıma otursa tanırım, ha keza karısına rastlasam bilirim ama çok sıkıldım truman. yani o kadar gereksiz ayrıntı var ki, insanın yeni gazetecilik diye akım çıkarana bir, peşinden gidene iki diyesi geliyor [mesela bak thomas bernhard da öyle gazete haberi filan bir şeyler yazdı ama* adamdaki yazı ekonomisini gör, max. 1,5 sayfada bitirmiş olayı her haber için, sen kalkıyorsun tek haberden 400 küsur sayfa; el insaf]. galiba in cold blood'ı bitiremeyeceğim. zaten bu gerçek olay anlatılarının bende hep peşin bi burun kıvırması vardır (oğuz atay'ın bir bilim adamının romanı'nı filan düşünüyorum da... - hoş günahını almamalı, o ısmarlama sayılır). neyse, arada böyle olur yazar - okur arasında, bir kitabını da beğenmeyivereyim. gönlünü almak için söylemiyorum, tiffany'nin, başka odalar'ın hala tadı damağımda. sana da uzun muzun dedik, baktım entry kolum kadar olmuş, o da ayrı truman'cım, -halbuki ben isterdim "süper olay" yazayım, oracıkta kapansın- öpüyorum.

    sincerely n. caine


    (novacaine - 22 Mayıs 2004 17:32)

  • comment image

    truman capote'in bir kitabı
    dilimize sel yayincilik tarafından ayse ece cevirisiyle kazandırılmistir

    sogukkanlılıkla (in cold blood)
    420 sayfa,
    özgün dili:ingilizce
    çeviren: ayse ece
    etiket 15.000.000 tl

    " truman capote sogukkanlılıkla adlı kült romanında benzersiz bir kurgu ve anlatım ile gerçek bir öyküyü kaleme alır.

    cezaevinden çıkan iki suçlu, orta sınıf bir amerikan ailesinin tüm bireylerini sogukkanlılıkla öldürürler. capote, kansas'ta 'nedensiz' işlenmiş en vahşi cinayetler olarak tarihe geçen bu cinayetlerin izini sürer. ailenin yakınlarıyla, soruşturmayı yürüten dedektiflerle ve katillerle görüsür. uzun bir araştırma döneminden sonra bu cinayetlerin öykülerini edebi bir anlatım ile kaleme alarak kurbanların ve katillerin yaşamlarını en ince ayrıntılarına dek okura sunar.

    kendisini olayın bir parçası olarak gören okur, kitabı bitirdiginde bu cinayetlerin asıl sorumlusunun kim olduguna karar vermekte zorlanır.

    sogukkanlılıkla'nın okurlardan gördügü yogun ilgi üzerine hollywood bu öyküyü iki kez sinema ekranına taşıdı."

    kaynak: sel yayincilik


    (anka - 26 Mayıs 2004 17:02)

  • comment image

    1964 yılında ilk türkçe baskısı soğukkanlılar adıyla zamanın uyanık bir yayınevince yapılmıştır.


    (kaktus - 30 Mayıs 2004 15:18)

  • comment image

    içerisinde şöyle bir mektubu barındırır ki yazarın kitap boyunca perry'e yaklaşış açısnı anlamak için önemlidir:

    "çok tutkulu bir adamsın; ne istediğini tam olarak bilemeyen, aç bir ruhun var. herkesin birbirine benzemek için elinden geleni yaptığı bu çağda bireyselliğini korumak için mücadele ederken derin yaralar aldın. iki temel üstünde duran, yarım bir dünyada yaşıyorsun; temellerin biri kendini ifade etme yeteneğin, öbürü de kendini yok etme becerin. güçlüsün, ama yüreğinin bir yerindeki çatlaktan bu güç akıp gidiyor. bu çatlağı kapamayı başaramazsan gücünü tamamen yitireceksin, zavallı biri olacaksın. bu çatlaktan ne sızıyor dışarıya, biliyor musun? her an patlamaya hazır, tehlikeli, kocaman bir duygu balonu. neden böyle bir balon büyüttün içinde? yaşamlarından memnun, mutlu insanları görünce neden durup dururken sinirleniyorsun? onları bu kadar küçümsemenin nedeni ne, niye onları incitmek istiyorsun? tamam seni anlıyorum, onların hepsinin aptal olduğunu düşünüyorsun, onları küçümsüyorsun; çünkü sen onlar yüzünden başarısız ve öfkeli biri oldun, onların ahlak anlayışları ve mutlu olma yöntemleri bu kocaman dünyayı yönettiği için sen onlara yenik düştün..."


    (hotfail - 4 Kasım 2014 23:50)

  • comment image

    dört dalda akademi ödülüne aday gösterilen 1967 tarihli ilk film derinlemesine incelendiğinde idam karşıtı vurguları ortaya çıkartılabilecek bir başyapıttır. ölüm cezasına karşı olma bağlamında yapılan tartışmalarda yıllardan beri hep bunun film versiyonunu izlemelerini tavsiye ederim. ( kitap okumak çoğu kişiye angarya geldiği için böyle yapıyorum)

    magazinel bir not: filmin oyuncularından robert blake yetmişli yıllarda türkiyede de sevilerek izlenen baretta dizisinin bitirim detektifi baretta rolünü canladıran adamdır. horoz corc diye zenci bir sokak muhbiri vardı bir de bu hırtın.


    (tosba corc - 26 Şubat 2015 13:25)

  • comment image

    bazı sitelerde yazıldığı ve capote filminde olduğu gibi, yazarın peryy smith'e ilgisinden bahsedip, taraflı bir roman yazdığını düşünüyor insan okumadan önce. anlatılanlardan ve filmde olmayanın çok daha fazlası var bu romanda: cinayet öncesi ve sonrası detaylar, ayrıntılı karakterler ve 'son' u hazırlayan sebepler...

    kitabın arka kapağında da dediği gibi: "kendisini olayın bir parçası olarak gören okur, kitabı bitirdiğinde bu cinayetlerin asıl sorumlusunun kim olduğuna karar vermekte zorlanır". ölen clutter ailesi kadar perry smith ve richard hickock'ın hayatı da derin izler bırakıyor okurda. onların hayatını okuyunca öfkesi yarım kalıyor insanın.

    ayrıca truman capote bazılarının dediği gibi gereksiz ayrıntılara yer vermemiş romanda; şeytanı şeytan yapanın 'ayrıntılar' ı anlatmış sadece...

    (bkz: http://murderpedia.org/…/s/smith-perry-photos-1.htm)


    (anlatamadimsasenanla - 30 Mart 2015 13:37)

  • comment image

    terbiyesiz bir kitaptır. sırada bekleyen onlarca kitaba aldırmadan elinizi günlerce meşgul eder. bir cinayeti cerrah titizliğinde masaya yatıran truman abimiz, katillerin profilini çıkarma olayını abartmıştır biraz. misal; katilimizin geçmişindeki cezaevi günlerinde ablasından uzun bir mektup gelir; bu mektup olduğu gibi yer almakla birlikte katilimizin cezaevi arkadaşının mektup hakkında yorumları bile uzun uzun yer alır. yalnız şunu da belirtmek gerekir ki, tüm bu karışıklığı kusursuz bir kurguyla kağıda aktarmıştır capote. ama çok bencillik etmiştir. kitaplığın en can alıcı noktasında "bana ne bana ne bana ne beni al onu alma" nidalarıyla bekleyen nick hornby kitabı a long way down darılmaya bile başlamıştır onun yüzünden. insan bu kitabı okuduktan sonra o tasarruflu öykülerin yazarının yazdığına inanmakta güçlük çekiyor. truman capote'nin aziz ruhuna tüm samimiyetimle "n'aptın hoca sen?" diyorum buradan.


    (ama arkadaslar iyidir - 23 Mayıs 2006 11:59)

  • comment image

    capote filmini izledikten sonra okunması şart olan ve kitabı okuduktan sonra da filmi tekrar izleme ihtiyacı duyuran truman capote kitabı. kitap non fictiondır aslında. fiction olarak başlasa da işlenen cinayete konu olan, taraf olan, cinayetten etkilenen herkesi -kasaba, koşular, kurbanın ve failin ailesi- içine alır. her pencereden yargılamadan bakan samimi dili ile kendine sevgiyle okutan bir kitaptır. okunası.


    (ride - 28 Haziran 2006 15:43)

  • comment image

    bir truman capote başyapıtı..romanı okudukça,okur;yazarın ne denli zor bir işin altına girmiş olduğunu farkedip ona gerçek bir saygı duyuyor..zira capote bu romanı yazarken oldukça özenli davranmış..son derece kanlı bir cinayet,dramatize edilmeden anlatılmış romanda..bu durum oldukça belirgin,zira yazarın kesinlikle bir taraf olmadığı çok açık..ne adaletin yanında ne de karşısında..bu durum okuyucuyu biraz rahatsız edebilir zira ben kendi adıma;bu vahşeti anlatırken,yazarın fikir yapısının hangi tarafa meyilli olduğunu hep merak ettim..ve romanın sonunda bu merakım geçmedi..bu durum,roman bittikten sonra,okuyucunun kafasının allak bulmak olmasını sağlıyor..böyle bir cinayet karşısında nasıl oluyor da yazar böylesine soğukkanlılıkla bunları anlatabiliyor diyorsunuz..evet,romandaki cinayetler büyük bir soğukkanlılıkla işleniyor fakat yazarın bu cinayetleri anlatırken ki soğukkanlılığı da bundan hiç aşağı değil..bu açıdan romanın isminin birden fazla anlam içermesi mümkün görünüyor..


    (chainreaction - 1 Eylül 2006 20:42)

Yorum Kaynak Link : in cold blood