Süre                : 1 Saat 46 dakika
Çıkış Tarihi     : 06 Mart 2010 Cumartesi, Yapım Yılı : 2010
Türü                : Animasyon,Romantik,Bilim Kurgu
Taglar             : android,human,Gelecek,short skirt,hizmetçi
Ülke                : Japan
Yapımcı          :  Code , Directions , Studio Rikka
Yönetmen       : Yasuhiro Yoshiura (IMDB)
Senarist          : Yasuhiro Yoshiura (IMDB)
Oyuncular      : Jun Fukuyama (IMDB), Kenji Nojima (IMDB), Rie Tanaka (IMDB), Rina Satô (IMDB), Yukana Nogami (IMDB), Michio Nakao (IMDB), Miki Itô (IMDB)(ekşi), Motomu Kiyokawa (IMDB), Miyuki Sawashiro (IMDB), Tomokazu Sugita (IMDB), Yûko Mizutani (IMDB), Yuriko Yamaguchi (IMDB), Unshô Ishizuka (IMDB), Yûko Sanpei (IMDB), Mitsuki Saiga (IMDB), Akio Nojima (IMDB), Carrie Keranen (IMDB), Yuri Lowenthal (IMDB), Casey Mongillo (IMDB), Cassandra Morris (IMDB), Lisa Ortiz (IMDB), Derek Stephen Prince (IMDB), Cindy Robinson (IMDB), Tara Sands (IMDB), Sean Schemmel (IMDB), Patrick Seitz (IMDB), Stephanie Sheh (IMDB), Michael Sinterniklaas (IMDB), Paul St. Peter (IMDB), Joe Thomas (IMDB), JB Blanc (IMDB)

Eve no jikan (~ Metas pas Ieva) ' Filminin Konusu :
Çok uzak olmayan bir gelecekte android’ler yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bunu artık doğal karşılayan insanlar onlara gündelik kullandıkları eşyalar gibi davranmaktadırlar, ancak bazı insanlar da onları görünümleri sebebiyle çekici bulabilmektedir. Çünkü android’lerin insanlardan görünüm olarak tek farkları kafalarının üzerinde uçar gibi görünen dijital bir halkadır. Sosyal bir problem haline gelen bu durumdaki insanları ise toplum hor görmektedir. Hayatı boyunca android’leri doğal karşılayanlardan biri olmuş olan Rikuo, günün birinde ev robotu Sammy’nin ilginç davrandığını fark eder ve etkinlik kayıtlarının içinde kayıtlı garip bir cümle bulur. Rikuo, arkadaşı Masaki ile birlikte Sammy’nin ayakizlerini takip ederek sıra dışı bir kafeye varırlar. Bu kafenin ana kuralı insanlarla android’lerin arasında ayrım olmamasıdır…


  • "animatrix ile arka arkaya izlendiğinde adamı bi hoş eden anime."
  • "blade runner'ın anime karşılığı."
  • "henuz ilk bolumunu izlemis olmama ragmen bunyemde asimov'un robot hikayelerini yeniden hatim etme istegi uyandirmis anime."




Facebook Yorumları
  • comment image

    insan ve android arasındaki ilişkiye bir de androidin tarafından bakan anime.
    androidler, epeyce yaygınlaşmışlardır ve günlük hayatta sadece birer eşya olarak davranılmalarına rağmen birtakım duygulara sahiplerdir. "time of eve", animenin çoğunun geçtiği kafenin adıdır ve bu kafede insanlarla androidler arasında ayrımcılık yapmak yasaktır.


    (to kill a sucking bird - 21 Nisan 2010 01:34)

  • comment image

    --- spoiler ile karışık, spekülatif bir entry ---

    nereden başlasam bilemedim ama ilk olarak söylemek istediğim şey bu seri ona halinde aylık olarak internetten yayınlandı. ona derken; ova yani orjinal animasyonun aksine ona'lar web üzerinden dağıtılan, kar amacı gütmeyen bağımsız yapımlar. burada anlatmanızı istediğim nokta; ova para kazanma amaçlı piyasaya sürülüyorsa belli bir ücret karşılığında ona, ova'nın tam aksine internetten bedava olarak yayınlanıyor. tabii sonra filmi çekildi ve tiyatrolarda da gösterildi hatta büyük ödüllerde aldı.

    şimdi eğer bu serinin popülerliğini sağdan soldan duyduysanız ve altı bölümlük ona serisi ile movie serisi arasında hangisini izliyeceğim diye kararsız kaldıysanız şöyle bir açıklama yapayım: bu serinin filmi, ilk altı bölümlük serinin sinema uyarlaması; diğer bir deyişle özeti diyebiliriz. ee o zaman altı bölümlük seriyi izlemeye ne gerek var ki çünkü filmde aynı şeyler anlatılıyor zaten diye soru gelicek ve ona da şöyle cevap vereyim; doğru filmi izleseniz de olur ama film ile altı bölümlük seri arasında şöyle bir fark var benim gözüme çarpan:

    -film 106 dakika sürüyor her ne kadar anime serisinin dakikalarını toplayıp 15*5+23= 98 dakika etse de totalde. bu da demek oluyor ki filmde eklenmiş ek sahneler var jenerik ile birlikte. ama ayrıca filmde, anime serisinden çıkarılmış bazı sahnelerde var:
    +hatırladığım kadar dördüncü bölümde: rikuo ile kız kardeşi naoko arasında çok önemli bir konuşma geçiyor (bkz: bulanık mantık) hakkında. burada göze çarpan en önemli şey ilk jenerasyon robotların mantık yürütmekte karşılaştıkları sorunlar. mesela yemek yiyorsun ve yemeğin bittiğinde normalde kahve içiyorsun diyelim. eski model bir robota mesela bana her zamankinden getirir misin dediğinde senden onay istiyor hangisini getireyim diye. ama yeni jenerasyonlarda yani sammy (rikuo'ların androidleri) ise tam tersine yemek bittiği zaman bu soruya cevap vermeden direkmen sahibinin ne içeceğini biliyor. o yüzden eski jenerasyon sıkıntı yaratıyor bulanık mantık olayına tam giremedikleri için. yine bulanık mantık olayını beşinci bölümde time of eve kafesine gelen eski model houseroidin durumuna bakarak anlayabiliyoruz. ya aslında bu iş biraz baya karışık ama ben anlatma özürlüsüyüm o ayrı bir olay tabii. burada da bu robot üst üste gelen, birbiri ile çelişen komutlara mağruz kaldığında kısa devre yapıp patlıyordu zaten. yani kısaca bu fuzzy logic olayı anime serisinde daha detaylı bir şekilde anlayabilirsiniz. ayrıca beşinci bölümde masaki ile rikuo arasında geçen kısa bir konuşma sahnesi var o da yok sanırım. ha masaki ile sınıfındaki kız arkadaşı ile geçen konuşma (gayet önemli bulduğum) var anime serisinden. ama filmde sadece kızın kıçını görüyoruz masaki'nin peşinden giderken.

    yani burada demek istediğim işin şu güzel tarafı var. animesini izlediğimiz zaman aklımızda tonlarca soru oluşuyor ve cevapsız kalıyor bunlar. filmini izleyerek hikayeyi daha iyi kavrayıp bazı akılda kalan soruları cevaplıyoruz ama efenim bu öyle bir seri ki resmen beyninizin amına koyuyor ve işlem ünitelerini kısa devre yaptırıyor. her ne kadar film pekiştirici ve anlaşılması daha kolay olsada yine cevap beklediğiniz ve kafanızı karıştıran çok şey oluyor ki bunlara aşağıda deyineceğim her detayı ile.

    öncelikle hikayeden bahsedelim biraz. hikaye gelecekte geçiyor. robotlar pratik kullanıma konuluyor ve bir süre sonra robotların gündelik hayatta aramıza girip her alanda kullanıldığını görüyoruz. tarımdan tutun, inşaata ve en önemlisi evlerimizde hizmetçi olarakta kullanabiliyoruz (houseroid işte). bununla kalmayıp her alana el atmaya başlıyorlar sanat ve çocuk bakıcılığı gibi. tabii çok ilginç şeylerde vuku buluyor. hikaye ise rikuo ve masaki adlı iki kafadarın etrafında dönüyor. rikuo bir gün adroid'i sammy'den veri alırken garip bir mesaja denk geliyor ve androidinin hareketlerinden şüphelenmeye başlıyor. masaki ile okuldan sonra, elindeki verilerden yola çıkarak ve gps sistemini de kullanarak androidininin evden kaybolduğu zamanlarda gittiği yere gidiyor. geldikleri yer ipsiz ve sapsız yer ve birbirlerine bakarak "lan olm buraya kim gelir ki hem android'in işi ne burada" diyorlar ama arkadan bir android gelip içeri giriyor. sonra bunların şüphesi daha bir artıp içeri dalıyorlar. girdikleri yer ise bir kafe ama öyle bir kafeki normalde androidlerin kafasında halo felan bulunur ama bu yere girdikleri yerde o haloyu etkisileştiriyorlar. hemen girişte göze kafenin kuralları batıyor: insanlar ve androidler arasında ayrım yoktur ve eğer burada zamanın tadını çıkarmak istiyorsanız birbirinize eşit davranın, adı altında. kafenin sahibi bunları karşılıyor ve olaylar gelişiyor.

    hikaye boyunca anlatılmak istenen şey: android ve insanlar arasına konulmuş büyük engeli kaldırmak ve çizilen bu çizginin ötesine her iki tarafında adım atması. ama bu olmuyor maalesef. androidler asimov'un da edebiyatta dilimize kattığı üç robot yasası yüzünden bu sınırın ötesine geçemiyorlar. gerçi ortada şöyle bir şey var. her ne kadar androidler yapay zeka * taşımasada gündelik hayatta, bu kafeye girdikleri zaman tamamen insan gibi oluyorlar. öyle bir hale geliyorlar ki birinin yanına otursanız onu insandan fark etmek imkansız. zaten ilk şoku akiko olayında yaşıyor insan. her ne kadar kendisini insan gibi tanıtsada rikuo ve masaki'ye yalan söylediği kafenin dışında, okulda anlaşılıyor. androidler ile yakın ilişki içinde bulunan genç topluluğa dori-kei deniliyor yani android-holic. ama robot etik kurumu böyle şeylere karşı. nedeni ise kalbi olmayan bu varlıklarda insan gerçek sevgiyi bulamaz. ama ona rağmen android-holic kesim azımsanmayacak kadar az değil ve gün geçtikçe çoğalıyor. zaten ilk başta rukio ile masaki akiko'yu android-holic sanıyor doğası gereği (kendisi pek bir arkadaş canlısı ve herkesle ayrım gözetmeksizin rahatlıkla sohbet edebiliyor).

    şimdi bunları geçip direk ben yapay zeka konusuna değineyim. code;life. bu üçüncü jenerasyon yapay zeka programı yeni nesil ve belirli androidlere yüklenmiş bir bios diyelim. buna yapay zekaya sahip olan insanlar insan gibi davranıyor ve biz insanlara has olan özellikleri anlayabilecek bir bilince ulaşıyorlar. bunlardan en önemlisi sanat ama işte pratik kullanıma geldiğinde ortada sıçma durumu var. burada ise bireysellik devreye giriyor. bu kafedeki herkes yani andoridlerin kendilerine göre bir bireyselliği ve kendi farkındalıkları var. ama üç robot yasası gereği veya yasalar gereği handikapları var ve tamamen özgür iradeye sahip değiller. bu kafe sayesinde hiç olmaz ise kendi iradeleri ile özgür olabiliyorlar. kafe dışında ise tamamen insan amacına hizmet eden robotlar. burada içimin cız ettiği ve üç robot yasasınına küfrettiren bir etmen var ve o da insan faktörü. robotun gelmiş yağmurlu havada, sana şemsiye getirmiş ama sen ona bir hayvan gibi davranım onu itip kakıyorsun ve ağzına sıçıyorsın bir nevi. ikinci sınıf yani köle gibi davranıyorsun. burada ilk yasa gereği sana bir bok yapmıyorlar her ne kadar üçüncü yasa kendilerini korumak olsada. aynı şey katoran için de geçerli hani şu kafeye gelen hurda yığını eski model robot. senin çocuğuna güzelce bakıcak ama sen görevi bitince onun tüm hafıza ve anılarını silip onu sokağa salıcaksın kendi başına. çok yalnış lan, aklım almıyor. bir çok insan etiğinede deyiniyor bu sayede seri. bir sürü çelişki ve insanların robotlara karşı adaletsizliklerini görüyorsunuz. ama işte bu kafe öyle bir kafe ki hiç bir ayrımın olmadığı herkesin eşit ve aynı değerde müşteri olduğu bir kafe. eğer matrix ve terminator vari bir distoptik bir dünya yaşamak istemiyorsa gelecekte insan ırkı, mutlaka böyle kafeler açmalı her yere. tabii her bir insanoğlunun kalbi körelmediği sürece robotlar ile insanlar birbirlerini bu sayede daha iyi anlayabilir.

    robotların bireyselliğinden sonra birde ilgimi çeken kabus görmeleri. geceleyin o gece veya geçmişte yaşadıkları verileri tekrar oynatabiliyorlar hafızalarında ve bu onların rüya görmesine vesile oluyor sanırım veya daha karışık. sammy'nin durumunu ele alıcak olursak ve nagi'ye (kafe sahibi) ben kabus görüyorum dediği zaman benim anladığım: filmde flashback sahneleri vardı sammy'nin gördüğü. ilk başta normal kayıtlar ama sonra kayıt geriye ve dr. ashimori'nin onu linç ettiği yere geliyor ve orada kesiliyor kayıt.

    tekrar bireysellikten bahsedeyim. normalde androidlerin hür irade ile düşünebilmesini engelleyen devreler var. ve bu devrelerin üstesinden gelen robot yani code;life a sahip olan bir robot normal insan kıvamına gelebiliyor ama halen robotiğin üç yasasına bağlılar.

    code;life demişken dikkat edildi mi bilmiyorum ama anime serisi ve filmin ilk başlarında, ortam yani kafenin arka planına bakıldığında bu kitabı her yerde görebilirsiniz. ama daha sonra konu daha bir büyüyüp olayı: are you enjoying the time of eve yani time of eve'de eğleniyor musunuza getiriyor sonlara doğru. burada çok güzel bir geçiş var o yüzden. ilk başta arka planda ağırlıklı olarak code;life olsada sonradan arka planda ağırlıklı olara time of eve'de hayatın tadını çıkarıyor musunuza getiriliyor ki zaten kafenin ve olayın amacıda o.

    film güzel parodilere de yer veriyor. bunlardan birisi blade runner. diğeri ise kimsenin gözüne batmayacağından emin olduğum george lucas referansı. bu amcanın tüm filmlerini izlediniz mi bilmiyorum ama masaki'nin sahip olduğu houseroid'in adı thx namı değer tex. bu eastern egg de corc abimizin şu filmine göz kırpıyor, thx 1138:

    http://en.wikipedia.org/wiki/thx_1138

    1138? tanıdık geldi değil mi bu rakam? evet time of eve'nin bulunduğu bölge numarası yani sınıfı. bir çeşit kural diyelim hatta. insanlar ve robotlar arasında eşitlik bir bakıma ve bu pekte önceliği olmayan bir kural. ve bu kural kafenin kuralı eğer kapı girişinde kural tahtasına dikkat ettiyseniz.

    ---code;life adlı programın yazılımcısı yani onu icat eden kişi shiotsuki. açılış sahnesi dikkat edilirse şöyle bir şey var dikkatimi çeken. sammy'nin sahip olduğu yapay zeka programı code:eve. muhtemelen shiotsuki bağlı olduğu kurumdan ayrılırken bunu yazıyor. dikkat edilirse serinin sonuna doğru kafeye gelen android araştırmacıı yani ajanın sahip olduğu yapay zeka programı code:life. bu da demek oluyor ki bu her alana yaygınlaşmış ve bilindik bir program. şimdi bu kafeye gelen kişilerin başkalarını çağırma olayı var. bir kaç defa nagi'ye sen mi çağırdın kafeye gelen yeni kişileri diyorlar ama o time of eve sayesinde geldi diyor. time of eve diyorum bak burada bu da sammy'nin sahip olduğu yapay zeka programı. o zaman buradan şöyle bir sonuç çıkıyor oda code:eve yazılımına sahip olan androidler arasında bilgi paylaşımı yapılabiliyor. sammy bir yerde zaten katoran'nın anısını görüyor. bu arada yine şu kapı girişindeki kural tahtasına dikkat çekmek istiyorum. filmin başında da gösterildiği gibi bu tahtanın bilgi iletme özelliği var. sanırım bu tahta code:eve programına sahip olan androidler arasında bilgi dağılımını yapıyor yani bir nevi sunucu gibi bir şey. yani nagi'nin dediğine bakılırsa bu kafeye bu androidlerin gelmesinin başka bir açıklaması olamaz.

    dr.ashimori android teşvik komitesinde çalışıyor ve görünüşe göre robot etik kurumu ile farklı amaçları var. dr.ashimori daha çok kafede olup bitenler ile ilgileniyor her ne kadar etik komitesinin bu kafeden haberi olmasada. setoro'da zaten olan olayları yerinde inceliyor.

    son olarak nagi ve shiotsuki ikilisi hakında bir şeyler söylemek gerekli ve dr.ashimori. aşağıda akıllara gelen muhtemel çıkarımları yazacağım ve hepsi karışık olacak:

    -shiotsuki muhtemelen baş yapay zeka programcısı androidler için.
    -dr.ashimori ise shiotsuki'nin eşi.
    -nagi ise shiotsuki'nin kızı ve nagi'nin karıştığı olay yani kazadan sonra shiotsuki ve karısı ayrı yollara gidiyorlar.
    -nagi ile ismi olmayan minik robot kazaya karışıyor. bu android'in shiotsuki olma ihtimali olabilir mi.
    -ashimori code:life deneyini yarıda zorla durdurmuş olabilir mi. sammy'nin hafızasında onu pataklarken görüyoruz.
    -o deneyler sırasında neler oldu bitti.
    -ashimori neden sammy'i parçalarken görüyoruz. eğer centroid ise kendisi hani diğer robotlara bilgi ileten, neden diğer robotlar nagi'nin onları çağırdığını düşünüyorlar (ki yukarıda kendi fikirlerimle açıkladım bu hadiseyi).
    -insan olan nagi'yi öldüren olay neydi. trafik kazası mıydı? yoksa nagi'de mi shiotsuki gibi bir cyborg?
    -code:life deneyi tam olarak nedir.
    -aslında nagi gerçekte bir insandır. çünkü jenerikte onu hastanede iyileşirken görüyoruz. shiotsuki cyborg ve ashimori ise onun eşi ve nagi'de kızları. ama burada çelişen şey; ashimori setoro'ya sonlara doğru "ya yaşıyorsa?" diye bir ithamda bulunuyor. ashimori nagi'nin nasıl oluyorda hayatta oluğunu bilmiyor. yani eğer resimlere bakılacak olursa jenerikteki: nagi, ashimori ve shiotsuki'yi aynı karede görüyoruz (shiotsuki ve ashimori tartışırken ve nagi kapı arasından onlara bakarken).
    -neden sammy diğer androidlerin hafızasına sahip? (code:eve?)
    -shiotsuki yarı organik yarı mekanik bir cyborg'dur. çünkü sağ eli mekanik diğer eli ise organik olarak gözüküyor ve bu da onu cyborg yapıyor.
    -böyle yarı organik ve mekanik vücuda ve zihne sahip olan shiotsuki androidlerin nasıl hayat sürdükleri kanısına varıyor ve onları anlıyor bu yüzden code:life yapay zeka programını yazıyor. bu yüzden çocuklarım diye onlara hitap ediyor ve gelecekleri için tedirgin ve endişeli oluyor.
    -nagi ile sahip olduğu isimsiz android onu trafik kazasından kurtarıyor. kendisi parçalanıyor ve nagi ağır yaralanıyor. android ölürken, nagi hastanede rahabilitasyon görüp iyileşiyor.
    -ayrıca bir çok "time of eve" kafeleri görüyoruz jenerikte. bu kaçıncı defa oldu, üçüncü veya dördüncü mü diye olayı sorgulayan shiotsuki sanırım açtığı kafelerin başarısız olduğundan bahsediyor burada ve bu yüzden tedirgin oluyor.
    -geçmişte açılan time of eve kafesinin bulunduğu bir resimde androidlerin parçalandığını görüyoruz bu da etik komitesini geçmişte ne kadar extremist olduğunu ve robotları böyle parçalayacak kadar ileri gittiğini görebilmek mümkün.

    ayrıca eklemek istedğim bir şey ise filmin sonunda nagi shiotsuki'nin elini tutuyor ve buradan nagi'ninde robotik bir ele sahip olduğunu görüyoruz. buradan çıkardığım sonuç nagi'de shiotsuki gibi yarı bir cyborg olabilir. yani şöyle bir teori atayım ortaya. nagi ile shiotsuki aynı kazaya karışıyorlar. shiotsuki ağır yaralanıyor ve vucudunun büyük bir bölümü makineleştirilip, seside dahil cyborg halini alıyor. nagi tam tersine fazla büyük yara almayıp belki o kolunu kaybediyor veya bacaklarını ve sadece o organları mekanikleştiriliyor.

    tekrar tekrar yazdım biliyorum ama şöyle mantıklı bir önerme daha sunayım. nagi'nin babası shiotsuki yani filmin sonunda robotik kolu ve sesi olan amca. şimdi burada shiotsuki ilk yapay zeka programı code;life'ı yazıyor ve bunu nagi'nin isimsiz, minik android'ine yüklüyor. radikaller bu olayın ve deneyin farkına varıyor. sonuç olarak anti-robot kurumu olan bu radikaller nagi ve robotuna saldırıyor. nagi kolunu kaybediyor ve babasıda baş programcı olduğu için sen nasıl böyle bir program yazarsın diye adamı ölesiye dövüyorlar dicem ama orada bir kaza yaşanıyor büyük ve bunun arkasında radikaller var ve sonuç olarak nagi'nin robotu yok oluyor. nagi kolunu kaybediyor ve babası cyborg oluyor. insanların yaptığı işe olan tepkisini görünce kızıyla birlikte seyahate çıkıp eve kafesine açıyorlar ve burada tamamen android ve insanlar eşit ve bu iki varlık arasına harmoni getirmeye çalışıyorlar ve insan android arasında olan büyük uçurumun üstesinden gelmeye çalıyorlar. şu an imkansız olsada, her ne kadar çocuklarım diye çağırsa ve tedirgin olsada gelecekleri hakkında ve nagi'nin de bahsettiği gibi gelecekte insan ve androidlerin ayrım olmadan, eşit ve harmoni içinde yaşadığı bir gün gelicek. shiotsuki ve nagi'nin de başarmak istediği şey bu.

    ilginç olan bir şey de: insanlar sahip oldukları evcil hayvanlara bile dostu sanki insanmış gibi davranır ki öyledir. aşırı zeki olan hayvanları, hayvan gibi görmez onlara insan gibi davranırız. ama neden insan gibi görünen androidlere ayrımcılık yapıp onları aşağı sınıf olarak görürüz? hayvana bile yeri geldiğinde böyle insan gibi davranan varlıklarız ama eğer onlara böyle davranıcaksan neden onları yaratıyoruz ki?

    apc, sammy ve etik komitesi... kafada kalan çok sorular var umarım tüm bu yanıtları açıklayan bir devam bölümü çekerler. ova veya film olsun farketmez ama çıkmasada olur. ortada bir sürü muhtemel teori atılabiliyor ve herkes filmden istediği sonucu çıkarabiliyor. bu da bu serinin güzelliği sanırım.


    (toutaku - 25 Mart 2011 04:02)

  • comment image

    +time of eve'de güzel vakit geçirdiniz mi?
    -oh bebeğim, öyle güzel zaman geçirdim ki son bir kaç haftadır aklımda uçuşan sorular yüzünden gözüme bir gıdım uyku girmedi.

    (bkz: mindfuck) veya
    (bkz: beyin amcıklaması)


    (toutaku - 25 Mart 2011 14:22)

  • comment image

    --- sammy ve nagi hakkında spoiler ---

    sammy'nin gördüğü flashback sahnesi onun geçmişe ait olan anılarıydı. muhtemelen öyle çünkü bu flashback sahnelerini bir sıra halinde değil, tam tersi kronolojik sıra halinde görüyordu. filmde önceden gösterilen sahnelerin yanı sıra, rukio'nun piyano resitalinde, piyano çalan androidi dinlediği zaman piyano çalmasını bıraktığı sahneyi ve sammy'nin ilk eve gelip aile bireyleri ile etkileşime girdiği sahneyi (ashimori'de burada, babası ile birlikte) hep kendi perspektifinden gördü sammy. son gösterilen iki kısa klip ise, o da kafasındaki anılarından ama bu anılar silinip ve katoran'ın ölmeden önce hafızasını tekrar geri kazanıp, kendi adını ve baktığı çocuğun yüzünü hatırladığı an gibi sammy'de aynı şekilde kaybettiği anıları tekrar hatırlayabildi. bu yüzden laboratuvar'da ona vuran kişi dr.ashimori ve bundan emin olabiliriz ve hemen bu vurma sahnesinden sonra ona uzanan adam ise shiotsuki. ayrıca şöyle bir olay daha var. filmin başında robotlar birbirleri arasında bilgi alış-verişi yapabiliyor yani bilgi alıp sonra bu bilgiyi başka robota iletebilmek ama bunu pasif olarak mı yoksa bilinç olarak mı yapıyorlar orası pek kesin değil. işte bu yüzden sammy, katoran'ın hafızasını geri kazandığı andaki hatıralarını görebiliyor (çocuğın katoran'a bu senin resmin demesi ve katoran'ın bu kim demesi ve çocuğun yüzünü açık ve net görmesi). bu olay tamamen sammy kendisini upgrade ederken vuku buluyor.

    şimdi bu sammy'nin dahil olduğu laboratuvar sahnesi hakkında sadece fikir yürütmekten başka ileri gidemiyoruz her zaman olduğu gibi. tam olarak orada ne yaşandı ve neden milletin yüzünde acı bir ifade olup, dr.ashimori sammy'e vuruyor onu bilmiyoruz ama bildiğimiz tek bir şey var ise sammy'nin diğer andoridlere nazaran (üçüncü nesil yapay zeka programı code:life'ın aksine -setoro'nun okuduğu kitabı hatırlayalım-) daha ileri bir seviye android olması: yani code:eve yapay zekasına sahip olması. setoro ile dr.ashimori arasında code:life üzerinde çalışılırken yeniden yapılandırma devresinin başarısız olduğundan ve filmin başında arka plandaki dev ekranda sammy'nin data bilgilerine bakıldığında burada; sammy'nin caydırıcı yani insanların kendi üzerinde hakim olma devrelerinin sökülmüş olduğunu görüyoruz. buradan da şu sonuç çıkarabilir: dr.ashimori'nın dahil olduğu apc komitesi androidlerde meydana gelicek bireyselliği ve kişilik oluşturmayı engellemeye çalışıyorlardı. ve sammy'nin flashbacklerine yani o iki kısa video klibe bakıldığında dr.ashimori ve deneye dahil olan kişiler sammy'nin aşırı şekilde insan gibi davranmasından panikleyip korkmuş olabilirler. korku yüzünden de ve insanın bilinmeyen karşısında takındığı tavır göz önüne alındığında ona vurma eylemi pek bir mantıksız olarak görünmüyor bana.

    nagi'ye gelince yukarıdaki yazımda baya hakkında bahsettim. diğer bir varsayımda radikaller nagi'nin androidine sabotaj düzenliyorlar ve bu onun koluna mal oluyor ve protez kol kullanıyor sonuç olarak. kendisini güvende tutmak amacıylada gazetede yayınlanan haber değiştiriliyor. shiotsuki hastanede nagi'nin yanına geliyor ve onun iyileşmesine yardımcı oluyor ama burada fazla varsayım yapamıyoruz shiotsuki hakkında çünkü ikisi aynı kazaya karışmış olamaz. shiotsuki'nun bedenine ne oldu orada tahmin yürütülebilir ama kendisi code:life/eve'nin baş mimarisi orasını gayet iyi biliyoruz. işte burada yine akılda sorular oluşmaya başlıyor. nagi onun kızı mı, kızı olduğu için mi radikaller robotuna sabotaj düzenledi. radikallerin yaptığı iş açığa çıkmasın diye shiotsuki kendini mi feda etti. shiotsuki yoksa etik komitesinden istifa eden şirketin sahibi miydi. yok artık ebelerin samileri diyoruz bu noktada fazla uçmamak için.

    --- sammy ve nagi hakkında spoiler ---


    (toutaku - 25 Mart 2011 15:14)

  • comment image

    --- dr.ashimori ve shiotsuki hakkında spoiler ---

    dr.ashimori apc'nin üyesi olup, etik değerler komitesinin yaptığı icraatlara ve neler yaptığına göz kulak oluyor yani bir nevi onları izliyor. etik komitesi filmde de hatırlanacağı gibi, insanların ve androidlerin birbirleri ile etkileşime girdiği yerlerin listesini çıkarmıştı ve bu sayı 1400'ü geçtiği görülüyordu ve insan gücü az olduğundan ilk kez bu ön araştırma için code:life yapay zekaya sahip android araştırmacılar plana dahil ediliyordu. çıkardıkları bu listede yani insan ve androidlerin birbirleri ile iletişime girdikleri yerler arasında "time of eve"de var ve listedeki numarası 1138. etik komitesi bu yerlerde kural ihlali var mı diye araştırma için kendi androidlerini bu yerlere gönderiyor ve eğer şüpheli durum var ise bu yerler tamamen kullanıma kapatılıyor ve şüheli kişiler etik komitesi ile çalışan polis güçleri tarafından göz altına alınıyor. ama serinin sonuna doğru "time of eve" yani kafeye girmeye çalışan araştırmacı android'i "tex" kafeye girmesini engelliyor. ve serinin en sonunda ekranda "kapalı (closed), yeşil ışıklı (yani halen çalışmakta olan yerler) ve son olarakta "izlenme de olan" (kept) ibarelerini görüyoruz. buradan çıkarılan muhtemel sonuç: diğer androidler şüpheli buldukları yerleri etik komitesine geri bildiriyor ve bu yerler kapatılıyor. işlerin normal yürüdüğü yerler ise normal işlevlerine devam ediyor. ama time of eve ise gelecekte araştırılmak üzere listede adı tutuluyor. yani bir süre tehlike geçmiş olmasına rağmen, gelecekte yine araştırma yapılacak bu yerde o yüzden kept ibaresini görüyoruz burada.

    dr.ashimori bir şekilde etik komitesinin bilgisayarlarına giriyor ve bu sayede time of eve'nin 1138. listede olduklarını görüyorlar ön araştırma için. kısaca bu "kept" ve "closed" olayı etik komitesinin işi ve dr.ashimori'de adamların bilgisayarlarına girebildiğinden olaylardan haberi oluyor. dr.ashimori ve setoro kafeye göz kulak oluyorlar. o yüzden kafeyi tehtid eden bir durum intigal olduğunda setoro "yardım etse miydim keşke diye" soruyor ama dr.ashimori shiotsuki'nun her şeye oluruna bırakması istediğini ve işlerin böyle daha iyi olacağını söylüyor.

    shiotsuki gerçekten süper insan onu belirtmek gerek aslında. code:eve yapay zekasını insanlığa armağan ediyor yani bireysel olup insana en yakın, belki insan doğasına sahip varlıklar. basit bir örnek vermek gerekirse: tron legacy'i izlediyseniz bu code:eve olayını tron legacy'deki iso varlıkları ile kıyaslayabilirsiniz, aynı şey. sammy'i de quorra olarak düşünün. ama shiotsuki'nun bu buluşu bir şekilde engelleniyor. o da bağlı bulunduğu şirketi; muhtemelen apc'yi terk edip bu kafeyi kuruyor yani time of eve'yi ve bir şekilde şu an sahip olan sisteme baş kaldırıyor: insan ve androidler arasında olan büyük ayrımcılık. androidlere çocukları olarak hitap ediyor ve gelecek için mükemmel planlar ve hayaller kuruyor. şu an ki durum kendisini tedirgin ve endişe ediyor. hayali ise android ve insanların bir arada beraber, kardeş kardeşe yaşadığı bir dünya. dikkat ederseniz dr.ashimori "when that time (of eve) comes" yani "işte o vakit geldiği zaman" diye bir tabir kullanıyor ve burada shiotsuki'nin hayaline referans ediyor.

    şükela bir insan demiştik kendisi için çünkü kendisinin teknik bilgisi normal bir insan zekasının baya ve baya bir üzerinde. time of eve'deki kural tahtasını yapıyor ve bu kural tahtası sayesinde diğer robotlara veri gönderebiliyor ve bu sayede androidler bu kafenin bulunduğu yer bilgisine ulaşabiliyorlar. yani nagi ve sammy'nin pek bir alakası yok diğer androidlerin bu kafeyi bulmasında. tüm keramet shiotsuki'nin icat ettiği o kural tahtasında, hani hemen kapı girişinde. pek çok kez yakın çekim olsun o kural tahtası üzerine vurgu yapıyor kamera (#1138 overriding protocol).

    önemli not: yukarıdaki yapılan yorumların hepsi beyin fırtınası oluşan varsayım ve benim kendi çıkarımlarımdır.

    --- dr.ashimori ve shiotsuki hakkında spoiler ---


    (toutaku - 25 Mart 2011 15:47)

  • comment image

    terminatör ve türevi ai hikayelerinin antimaddesi, konu olarak çok güzel bir anime.
    fakat izlerken ara geçişlerin boşluğu ''bu nerden geldi, nasıl oldu?!?!?'' sorularıyla boğuşmaktan ara ara sıktığı oldu yalan yok.
    bunun dışında gayet güzel ve farklı bir bakış açısından teknolojiyi ele almaları güzel olmuş.
    hoş daha baya bi zaman var buna benzer konuların gerçek hayatta yaşanmasına ama olsun.


    (gray fox - 28 Ocak 2012 01:34)

Yorum Kaynak Link : time of eve