• "filmi çekildi. (bkz: the challenger disaster)"
  • "surely you're joking mr feynman'in devami olarak yazilmis, her ne kadar onun tadini tasimasada, yine ilginc, yine keske bi kac tane daha mr. feynman olsaydi dedigim, zevkle okudugum kitap."




Facebook Yorumları
  • comment image

    babasının feynman'ın zihnini küçük yaştan itibaren bilimsel düşünmeye nasıl alıştırdığından bahseden ilk; ve feynman'la arlene'in aşkını anlatan ikinci bölüm tekrar tekrar okunası bu kitapta. ilki akla, ikincisi kalbe hitaben yazılmış, anlatılmış adeta..


    (filedem - 27 Aralık 2010 00:37)

  • comment image

    tüm zamanların en çok satan popüler bilim kitaplarından biri. feynman’ın çocukluk döneminden başlayıp ölümüne kadar olan süreçte yaşadığı ve iz bırakmış önemli olayları anlatır.

    tüm yaşamı boyunca feynman'ın en büyük aşkı olan, o dönem kanser tedavisi gören karısı arline şakacı bir karakterdir. bir gün feynman’a her birinin üzerinde “richard, sevgilim. seni seviyorum, şaşkının” yazan kalemler gönderir. feynman akademik çevrede bunun yanlış anlaşılacağını ve ciddiyetine gölge düşüreceğini düşünerek kalemlerin üzerindeki yazıları tek tek siler. bunu öğrenen arline çok üzülür ancak gene kendi yöntemleri ile feynman’a ders verir. ingilizce argosunu kullanarak her gün feynman’a bir “yemiş” ismi ile seslenerek taşlama şiirler yazar. “başka insanların düşünceleri niye umurunda ki?” başlığı ile başlayan şiirlerin bir kısmının türkçe çevirisi şöyledir:

    “... sevdiğim şeyler hoşuna gitmiyorsa hoşuna
    ne diyeyim, dostum, yazıklar sana!
    gönlün dönmüşse tuhafiye dükkanına
    ve gizlice ayna oluyorsa sana yaraşana
    ne diyeyim dostum, yazıklar sana”

    feynman mesajı almıştır. başkalarının ne düşündüğü umrunda olmamalıdır. feynman bu felsefeyi hızla benimser, biraz da arline’e olan aşkından. o kadar ki herhalde tüm fizikçiler içinde en umursamaz ve dosdoğru konuşanlardan biri olur. yıllar sonra en çok satanlar listesine girecek kitabın da adı olur:
    “başkalarının ne düşündüğü niye umrunda olsun?”

    arline'in gördüğü tedavi yeterli gelmemiş ve ölmüştür ama yıllar sonra çalışma arkadaşlarından freeman dyson'ın deyişiyle: “arline’in ruhu ömrü boyunca feynman'ın yanı başında kaldı ve geldiği noktaya onemli katkıda bulunmuştu.”


    (ocagin altina baktin mi - 9 Şubat 2016 22:34)