All the President's Men (~ Baskanin Bütün Adamlari) ' Filminin Konusu : Başkan Nixon, Amerikan tarihinde istifaya zorlanmış ilk ve -şimdilik- tek başkandır. Her şey, Washington Post gazetesi muhabiri iki gözüpek gazetecinin, Carl Bernstein ve Bob Woodward'ın, bir dedektif kalitesinde yaptıkları takip sonucu tarihe Watergate Skandalı olarak geçecek vaka ortaya çıkar:17 Haziran 1972 günü, Nixon'ın mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti'den bir kaç kişi, seçimi kazanması muhtemel olan Demokratların merkezine sızıp dinleme cihazı yerleştirmiştir. İki gazetecinin yakın takibi, olayın sorumlusunun, Cumhuriyetçi Parti'nin en tepesinde bulunduğunu gözler önüne serer.4 Oscar'lı filmin merkezindeki gazetecileri Dustin Hoffman ve Robert Redford canlandırıyor.Alan J. Pakula'nın filmi aradan geçen yıllara rağmen gücünü fazlasıyla koruyor. Medyanın gücünü olumlu yönde kullandığında nelere kadir olduğunu gösteren çarpıcı bir yapım.
Ödüller :
The Sting(1973)(8,3-214749)
Butch Cassidy and the Sundance Kid(1969)(8,1-186570)
Network(1976)(8,1-128475)
The Graduate(1967)(8,0-234517)
The French Connection(1971)(7,8-97524)
Frost/Nixon(2008)(7,7-104436)
Ordinary People(1981)(7,7-43709)
Marathon Man(1976)(7,5-51481)
The Natural(1984)(7,5-39739)
Tootsie(1982)(7,4-87855)
Three Days of the Condor(1975)(7,4-49031)
The Post(2018)(7,2-110438)
Academy Awards - Oscar : "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu"
Academy Awards - Oscar : "En İyi Uyarlama Senaryo"
Academy Awards - Oscar : "En İyi Ses Miksajı"
Academy Awards - Oscar : "En İyi Prodüksiyon Tasarımı"
günümüzün ortamında "böyle gazeteciler kaldı mı?" sorusuna gark eden filmdir. bir de the insider izlemek gerekir üstüne.. daha doğrusu alıcaksın bu iki filmi, habercilik etiği neymiş izleyip anlayabilirler belki diye gözüne gözüne sokacaksın zamane gazetecilerinin... filme konu olan gazetecilerimiz gecenin köründe gazetede çalışmaktadır. gündüz olur, ortam dolar taşar, onlar hala çalışmaktadır. tv'de nixon başkanlık yeminini etmektedir, onlar işlerinin başındadırlar hala... iki sene içinde sorumlular teker teker cezalandırılacak ve nixon sonunda istifa edecektir. pek güzel bir finali vardır kanımca...
(auroriel - 8 Temmuz 2007 22:54)
watergate skandalinin ortaya cikarilisini konu alan kitap ve bu kitaptan alan pakula tarafindan cekilen film. basroller: robert redford, dustin hoffman.
(tramell - 26 Mart 2002 17:22)
redford ve hoffman'in super oyunculugu ile renklenen film. uzun diyaloglar icermesi ve biraz uzun surmesi nedeniyle ilk izleyislerde begenilmeme olasiligi var ise de, filmin izlendikce nasil bi basyapit oldugunun anlasilmasi ve kiside watergate olayi hakkinda merak uyandirmasi beklenebilir.
(speedy - 8 Mayıs 2002 16:09)
(bkz: all the kings horses and all the kings men)
(yul - 8 Mayıs 2002 18:22)
yapımcılığını robert redford'un üstlendiği, amerika'daki en büyük politik skandallardan birinin konu alındığı film. woodward ve bernstein, olaydan sonra kitap yazmak için kolları sıvarlar, amaçları yaşadıkları olayı geniş bir açıda, daha çok nixon' un ve onun çevresinin gözüyle, skandal sonrası etkilerini ele alarak anlatmaktır. kitabı yazmaya başladıkları sıralarda robert redford' dan bir telefon alırlar. redford, "beni olayın kendisi değil, sizin yaptıklarınız ilgilendiriyor, bence kitabınız da bu şekilde olmalı" der ve yazarlarımız kitabı yeniden, daha çok kendi açılarından anlatarak yazmaya başlarlar, ve filmin senaryosu da bu şekilde oluşur. filmin gerçeğe uygun olması için ayrıntılar üzerinde çok zaman harcanmışır. washington post ofisinin birebir kopyası yapılmış, sette bulunan çöp kutularının içindeki çöpler, gerçek washington post ofisinden getirilmiştir.
(slevin kelevra - 14 Şubat 2008 22:35)
haber sızdırma ve gazetecilik kavramları üzerine gördüğüm en başarılı film.
(azdan cok anarsik - 23 Mart 2011 21:54)
filmin bir sahnesinde robert redford abimiz bildiğin şampiyon ekmekten yemektedir.
(mdmbvry - 21 Haziran 2011 22:52)
amerikan başkanı richard nixon'ın ortaya çıkan watergate skandalı'ndan ötürü istifa etme sürecini anlatan filmdir. kitaptan uyarlama olduğu için watergate skandalı'nın ortaya çıkışını bu skandalı ortaya çıkaran iki gazeteci üzerinden anlatıyor. bazı yerlerde politik gerilim olarak geçiyor filmin türü. politik ama gerilim değil. arada bazı yerlerde geriyor ama bir gerilim olduğunu söyleyemeyiz filmin. daha çok sanıklar ve tanıklarla görüşmelere odaklanmış film. bu tür durağan filmleri sevmeyenleri sıkabilir. kanımca epey başarılı bir film. ismi de zaten filmi anlatıyor. bu dinleme skandalında rol alan herkese değiniyor film. bu iki gazeteciye de hayran kalmamak elde değil. işlerini bu derece önemsemeleri, olaylar nereye uzanırsa uzansın olayların peşini bırakmamaları takdire şayan. adamlar nixon'ı koltuğundan ettiler. kesinlikle kendisine "gazeteciyim" diyene onlarca kez izletmek gerek. dustin ile robert'ı aynı filmde, gazeteci olarak izlemek de çok zevkliydi. bir de "dustin, ne güzel filmlerde oynamışsın sen be, helal olsun" demek istiyorum.bir de umarım hollywood yakın bir zamanda şu murdoch skandalı'na da el atar. hatta bizim yargıtay skandalı'nı da anlatsın.
(sherlock holmes 90 - 26 Mart 2012 00:47)
watergate skanadalı ve nixon ın istifasına giden süreci anlatan süper ötesi hoffman ve redford filmi.yani gerçek gazetecelik nasıl yapılıyor görüyorsunuz mesela bir isim buluyorlar benim aklıma hemen google yaz bul kimmiş neymiş diye ancak o zamana bakıyorum böyle bişey yok google falan ne gezer adamlar kütüphanelere gidiyor sağa sola danışıyor soruyor ve buluyorlar işte gerçek muhabirlik budur.ayrıca deep throat la olan gizli görüşmeleri izleyince aklıma nedense the x files geliyor karanlık sessiz otopark aniden çalışan arabalar falan.
(elricbradirs - 30 Mart 2012 10:09)
watergate olayının perde arkasını sorgulaması bakımından oscar ödüllü eşşiz bir dönem filmi.robert redford son derece soğukkanlı ve başarılı bir rol çıkarmış. dustin hoffman ise horoz gibi yürüyüşü geçersek gayet üstün bir performansı var.gazetecilik ve haber kaynağına ulaşma, teyit etme ve gündem belirleme gücünün ne denli etkili olabileceğine dair de ibretlik bir yapım sayılabilir.ancak filmin üçte ikisinin telefon diyaloglarından oluşmasının filmin temposunu ciddi oranda düşürdüğünü söylemeden geçemeyeceğim. abd başkanları arasında dalavereleriyle meşhur ve en çok duvara toslayan richard nixon başkanın 70'lere damga vuran skandallar zincirinin boyutları hakkında daha sağlıklı fikir edinmek için oliver stone’un 1995 yapımlı (bkz: nixon) filmini de izlmenizi tavsiye ederim.
(afrozist - 2 Eylül 2012 20:49)
dustin hoffman'ın buradaki rolü wag the dog'daki rolünü daha da bir manidar kılar... zira film 1976 yapımıdır...
(lem - 23 Temmuz 2003 11:12)
içerisinde tam 6 dakika 3 saniye (altı dakika üç saniye) bir plan sekans bulunan film. robert redford telefon ile konuşuyor. tam altı dakika. vay kitapsız amerikan sineması vay.
(jacques kulema - 17 Aralık 2012 22:46)
ben bradlee rolundeki jason robards'a oscar kazandirmis ve ayrica 3 dalda daha odulu kucaklamistir. politik gerilim denince ilk aklima gelen filmdir, gosterime girdigi donemde cam cerceve kirmistir.
(neen - 24 Temmuz 2003 14:27)
siyasetin tarihin her döneminde ve dünyanın her köşesinde kahpeliklerle içiçe bir unsur olduğunu gözümüzün içine sokan film. sıkılmadan izleniyor. üstüne bir de yakın geçmişteki bir olayı tüm detaylarıyla öğrenme fırsatını yakalıyorsunuz. daha ne olsun?
(scaphoid - 22 Ocak 2013 10:46)
tek kelime ile mükemmel bir film.gazetecilerin haber kaynağının ağzından laf nasıl alınır öğrenmek için, basınla sık sık muhatap olup da sır vermek istemeyen pr'cıların ise ser verip sır vermemek için defalarca izlemesi gereken kült film.birinci izleyiş watergate'i bilmeyenler için karışık gelebilir.filmi izledikçe daha çok sevmeye, isimlere dikkat etmeye başlarsınız.5. izleyişten sonra ise oyuncuların sergiledikleri performansa dikkat kesilir, redford ve hoffman'ın genç yaşlarına rağmen oyunculuklarını koltuktan kalkarak alkışlarsınız.istanbul film festivali'nde de ara ara gösterilmektedir.ayrıca araştırmacı gazeteci diye ortalarda dolanan birçok zırtapoza kesinlikle 1000 defa falan izlettirilmelidir.
(cnbce - 7 Kasım 2003 06:04)
daha çok yarı-mockumentary tarzına yakın duran, 70'li yılların ve dolayısıyla 68 kuşağının en etkileyici protest filmlerinden birisidir all the president's men. filmi izlemeyen sinemaseverlerin bile hakkında "watergate skandalı hakkında olan bir film" tanımı yaptığı netçe görülebilir. gazeteciliğin gerçekten özgür ve dürüst yapıldığı zamanlara denk gelen bu film, nixon hükümetinin senkronize ve organize bir şekilde örgütlediği watergate skandalına dayanır. demokratları yıpratıp kendi iktidarını bir 4 yıl daha uzatmaya çalışan; sadece skandalla kalmayıp cia, fbi ve adalet bakanlığı'nın tüm kirli işlerini örtbas eden bir olaylar silsilesidir aslında. --- spoiler ---iki genç, dinamik ve birisi acemi birisi usta gazeteci (aslında ikisi de acemidir bir bakıma) bob woodward ve carl bernstein'ın the washington post'ta tek başlarına, koskoca skandalı araştırır ve somut bir şekil aldığında bombayı patlatmak istemektedirler. editörleri tarafından woodstein olarak yaftalanan ikili, skandal sonrası bir sürü gizli tanık, muhbir, eski hükümet çalışanı ile birebir görüşmeler yaparlar ve adeta "azimle sıçarak" yaparlar bu işi. o kadar sistematik bir olayın içine sokmuşlardır ki kendilerini, dinlendiklerini ve hayatlarının tehlikede olduklarını skandal neredeyse somutluğa kavuştuğunda öğrenirler. editörleri, geçmişteki j.edgar hoover olayından dolayı yoğurdu üfleyerek yemektedir. bu yüzden de ikilinin elle tutulur bir bilgisini görmediği müddetçe buldukları delilleri gazetede küçük bir kutucukta yayınlar. ama woodward, "deep throat" adlı bir muhbirle tanıştığında yapboz yavaş yavaş yerine oturmaya başlar. kaçırılan paralar, örtbas edilen isimsiz bağışlar, demokratları yıpratmak adına yapılan türlü türlü oyunlar... hepsi bir bir açığa çıkar. olay tam çözüldü derken sistematik işleyen bu skandalın müritleri woodstein ikilisini tongaya düşürür. "suçluyken suçsuz konuma düşme" sözünün beden bulmuş halini yaşarlar bir süre boyunca. woodward olayların sadece watergate skandalı ile ilgili olmadığını anladıktan sonra kafadaki ampul şiddetli bir biçimde patlar. olayın ne kadar geniş, çok yönlü ve tehlikeli olduğunu öğrenir. film, nixon'ın ikinci döneminde yaptığı yemin konuşmasıyla son bulur ve skandal resmi olarak çözülemez. ama filmin sonunda, skandalın adım adım çözüldüğünü gösteren bir daktilo sekansı vardır. özgür basın savaştan zaferle ayrılmıştır.--- spoiler --- inanılmaz bir sanat yönetimi, sinematografi ve kadraja sahip filmin çoğu sahnesi plan sekans olarak çekiliyor. özellikle the washington post stüdyosunda yapılan çekimler enfes derecede. hele hele robert redford'un hiç kesmeden oynadığı 15 dakikalık bir plan sekans var ki... sadece bir yerde kimi aradığını şaşırıyor telefonda ve hemen değiştiriyor ismi, bu kadar ustalıkla oynamış. buna rağmen oscar adaylığı bile kazanamamış. her ne kadar filmin iki başrolü olsa da, dustin hoffman diğer performanslarına göre robert redford'un biraz aşağısında kalmış. bir de kusursuz bir uyarlama örneği var kitaptan. resmen gerçekçilik eşiğine kadar getirerek yazmış senarist her bir sahneyi ve hak ettiği oscar'ı da kapmış.film, siyasetten ve watergate skandalından bahsettiği için kronolojik bir kurguda ilerliyor. siyasi/politik yönü daha ağır basan bir film. bu yüzden amerikan tarihi ve yaşanan önemli olaylar hakkında az buçuk bilgi sahibi olmak gerekiyor, yoksa film sıkıcı bir hale gelebilir. bu tür filmleri sevenler için ise enfes. bereketli 1976 yılının güzel işlerinden birisi.-----not: işin trajikomik tarafı, 1972 yılında yapılan bir halk araştırması sonucunda "halkın %50'lik kısmı" , "watergate" kelimesinin anlamını bile bilmiyormuş. ama 1974'te nixon istifa ettiğinde o %50 su gibi erimiş gitmiş. 1976 yılında bu film çıktığında amerika'da 70 milyon $ gişe yapmış. varın gerisini siz düşünün.----
(cd rom failure - 31 Temmuz 2013 00:09)
izlemeden evvel muhakkak watergate hakkında bilgi sahibi olunması lazım. robert redford ve dustin hoffman haber peşinde it koşturuyorlar, muhbirler ve tanıklarla görüşmek için durmadan yolculuk ediyorlar. biz de gazetecilik anlayışı(bkz: öyle bir şey dedi ki)(bkz: ünlü manken frikik verdi)(bkz: cem uzan'a hapis şoku)(bkz: ünlülerin makyajsız fotoğrafları)gibi şeylerden ibaret olan bir ülkenin vatandaşları olarak "vay be" diyoruz. araştırmacı gazeteciliğin nasıl bir şey olduğunu betimlerken bir yanda da sürekli izlendikleri düşüncesiyle konuşmaktan kaçınan tanıklar, karanlıklar içindeki muhbirler ve görünmeden korkutmayı başaran kötü bir adam gibi yansıtılan hükümetle başarılı bir gerilim atmosferi yaratmakta.
(bir tane daha yiyeyim sonra birakicam - 18 Şubat 2014 22:44)
başrollerinde robert redford ve dustin hoffman'ın oynadığı 1976 yapımı, watergate skandalı temalı alan j. pakula filmi.film the silmarillion gibi maşallah. bir ton isim geçiyor. kafa allak bullak. üst düzey yöneticiler hemen tongaya düşüp açık veriyorlar falan filan derken pek beğenmediğim bir filme dönüşüyor.
(sustu degistiremeyecekti cunku - 18 Mayıs 2014 02:09)
1976 yapımı, 8 dalda oscar adayı olup 4 dalda oscar kazanan, alan j pakulanın paranoya üçlemesinin son filmi. sinemalarda oynadığı yıl 30 milyon dolarlık gişe hasılatıyla o yılın en çok hasılat yapan filmi olmuştur. başrollerinde dustin hoffman ve robert redfordu görmekteyiz. film carl bernstein ve bob woodward isimli iki gazetecinin watergate skandalı olarak bilinen demokrat parti merkezine yapılan soygunla beyaz saray arasındaki bağlantıyı araştırmalarını anlatmaktadır.ayrıca (bkz: the parallax view) , (bkz: klute)
(gustavo - 19 Mart 2005 19:27)
gazeteci rolündeki dustin hoffman ve robert redford'un sürekli birilerine bir şeyler sordukları, birilerine telefon ettikleri politik gerilim. azimle sıçan taşı deler misali, sabırla, inatla çalışıp watergate skandalını ortaya çıkarıyorlar. tabi nicki espirilere konu olan deep throat yardımıyla. (bkz: mark felt)
(axellennox - 15 Ağustos 2006 17:47)
Yorum Kaynak Link : all the president's men