Süre                : 1 Saat 19 dakika
Çıkış Tarihi     : 18 Nisan 2014 Cuma, Yapım Yılı : 2014
Türü                : Döküman,Tarih,Heyecanlı
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Fork Films , Big Mouth Productions , Motto Pictures
Yönetmen       : Johanna Hamilton (IMDB)
Senarist          : Johanna Hamilton (IMDB),Gabriel Rhodes (IMDB)
Oyuncular      : Bonnie Raines (IMDB), John Raines (IMDB), Bob Williamson (IMDB), Keith Forsyth (IMDB), Bill Davidon (IMDB), Betty Medsger (IMDB), Terry Neist (IMDB), Athan Theoharis (IMDB), J. Edgar Hoover (IMDB), Sanford Ungar (IMDB), Benjamin C. Bradlee (IMDB), Katharine Graham (IMDB), George McGovern (IMDB), Bob Dole (IMDB), Richard Nixon (IMDB), Neil Welch (IMDB), Anne Flitcraft (IMDB), David Kairys (IMDB), John J. Rooney (IMDB), Carl Stern (IMDB), Frank Church (IMDB), Frederick Schwarz (IMDB), Phil Hart (IMDB), Nathan Raines (IMDB), Mary Raines (IMDB), Peter Gregus (IMDB), Lauren A. Kennedy (IMDB), Jonathan Joel Brennan (IMDB), Rich Graff (IMDB), Daniel S. Taylor (IMDB), Dennis Brito (IMDB), John Isgro (IMDB), Kerry Malloy (IMDB), Brian McCarthy (IMDB), Matthew Smith (IMDB), Danielle Varga (IMDB), Marilyn Ness (IMDB), Paul Darren Varricchio (IMDB), Tom Davis (IMDB)

1971 ' Filminin Konusu :
1971 is a movie starring Bonnie Raines, John Raines, and Bob Williamson. The story of a notorious 1971 activist burglary of an FBI office that led to the Bureau's numerous abuses against dissidents being exposed.


  • "abimin doğduğu yıl. bana hep çok eski bir tarihmiş gibi gelirdi küçükken, şimdi eski tarih gibi bile gelmiyor, tarih öncesi gibi sanki.(bkz: yıllar yorgun ben yorgun)"
  • "verimli bir yildir.rolling stones sticky fingers albumunu cikarmistir. ayrica kayitlara gore ben de dogmusum.*"
  • "12 mart muhtırası ile karanlık dönemin başladığı,hürriyetler üzerine şal örtüldüğü ( nihat erim),makabline şamil (geçmişe yönelik) kanun çıkarılma tehdidinde bulunulduğu (sadi koçaş) yıl..."
  • "kimilerinin dogum yili, kimilerinin banka kartlarinin pin numarasi.kimilerinin ikisi birden(bkz: atm sifresi olarak dogum tarihini kullanmak)"
  • "oğuz atay'ın tutunamayanlar isimli kült kitabının birinci cildinin yayımlandığı yıl. (ikinci cilt 1972 tarihlidir.)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    ray tomlinson tarafından, kendi geliştirdiği "send message" programıyla bir metre ötesindeki bilgisayara ilk e-postanın atıldığı yıl.

    (küçük ayrıntı: aynı kişi, @ sembolünü, kişileri bilgisayarından ya da network'ünden ayrı değerlendirebilmek için daha sonra bulmuştur)


    (holy diver - 1 Nisan 2008 15:44)

  • comment image

    hülya koçyiğit bu sene 12 filmde oynamış. keza metin serezli de, oynadığı 38 filmin 12sini 1971de çekmiş. senede bir gün ve son hıçkırık'ta ise beraber oynamışlar mesela. münir özkul ise, oynadığı 20 adet filmle, o sene çekilen hemen her filmde oynamış sanırım.


    (zipirinsan - 23 Haziran 2012 05:53)

  • comment image

    günümüz türkiyesinin yolunu açan yıl bana göre.

    1971 anayasa değişiklikleri 61 anayasasına tepki olarak yürütmenin önündeki tıkaçları açmış ve anayasanın temel hak ve özgürlüklerine tanıdığı genişliğe ciddi manada ket vurmuştur. bu değişiklikte anayasa mahkemesinin esastan denetim yetkisi elinden alınmış ve bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi tanınmıştır. yine de memnun olunmamış bazılarınca belli ki 82 anayasası ortaya konmuştur 12 eylül ile.

    71 darbesi solu illegalize etmek için ülke merkez siyaseti/bürokrasinin iyice sağa kaymasının git gide önünü açan hareket oldu. 80'den sonra türk-islam olarak adlanan bu dönüşümdür. bugünlerde de merkez yine değişime uğrayıp islam-türk istikametine girmektedir. maalesef teşhisi doğru koymadan akp'yi ve erdoğan'ı küçümsemek 46 yıllık süreci görememek demektir. siyasetteki muhalefet de bunu görmek istemiyor rant kaygısıyla. atatürk'ün kurduğu cumhuriyet 71'de bitti. anıtkabir'e serbestçe gidebilince atatürk'ün bu coğrafyaya radikal aydınlanmacı kalan cumhuriyeti var olmuyor. karşındaki ile mücadele için önce teşhis ve buna göre strateji kurulması lazım. nasıl 46 yıl boyunca elleriyle kazıya kazıya bu bahsettiğim merkezi yarattılar, bizim cenah da yapabilir bunu. ülkeden gitmeyi düşünerek onların ekmeğine anca yağ sürersin. onların eskisi gibi dışarıdan destekleri de yok. içeride kendi cenahları bile imam hatip'e gitme dayatmasını istemiyor, devlet içindeki tarikatların nüfuslanmasına ve daha da çoğalan torpil/referans durumuna içten içe kızmaya başlıyorlar. bu kırılmalardan çok şey çıkabilir. umutsuzluk asla çözüm değil.


    (zamansizliginruhu - 26 Kasım 2017 08:14)

  • comment image

    türkiye 1971 yılında gün gün şu olayları yaşamıştır:

    5 ocak: muhalefet lideri inönü, cumhurbaşkanı sunay ile, sürüp giden olaylara karşı alınacak tedbirler üzerine görüştüler.
    18 ocak: itü'nde öğrenciler polisle çatıştı.

    20 ocak: odtü süresiz olarak kapatıldı.

    25 ocak: polis, siyasal bilgiler fakültesi yurdu'nda arama yaptı.

    30 ocak: istanbul'da 11 özel okulun öğrencileri, devrimci gençlik (dev-genç) ve devrimci kadınlar birliği'nin de katılımıyla, 'özel eğitimin devletleştirilmesi' için büyük bir yürüyüş düzenlediler.

    1 şubat: ankara fen fakültesi öğrencileri boykot düzenlediler.

    3 şubat: eski dp'lilerin siyasi haklarının verilmesini öngören kanun teklifi, 217 ap milletvekili ve senatörün imzasıyla tbmm başkanlığı'na verildi.

    12 şubat: bursa'da tofaş oto fabrikası, cumhurbaşkanı sunay tarafından hizmete açıldı.

    -ziraat bankası'nın ankara küçükesat şubesi, silahlı kişilerce soyuldu.

    15 şubat: ankara balgat'ta amerikan tesislerinde görevli bir amerikan çavuşu kaçırıldı. bir süre sonra serbest bırakıldı.

    20 şubat: odtü öğrencileri, bir süre önce hacettepe üniversitesi yurdu'nda meydana gelen olayları protesto etmek için ankara-eskişehir yolunu trafiğe kapattılar.

    2 mart: istanbul hukuk fakültesi'nde öğrenciler polis ile çatıştı.

    4 mart: ankara'da 4 amerikalı asker, türk halk kurtuluş ordusu (thko) isimli örgüt tarafından kaçırıldı. 4 gün sonra serbest bırakıldılar.

    5 mart: odtü'de güvenlik kuvvetlerinin arama yapmak istemeleri üzerine çıkan çatışmada, 1 öğrenci öldü, 1 jandarma şehit oldu, onlarca yaralı var.

    -bir süre önce kırıkhan'da hamidiye camii'ne yapılan bombalı saldırıyı protesto etmek için yürüyüş yapan halk, güvenlik kuvvetleri ile çatıştı. çok sayıda ölü ve yaralı var.

    -akbank'ın istanbul kadıköy selamiçeşme şubesi silahlı kişilerce soyuldu.

    -ankara erkek teknik yüksek okulu'nda çıkan çatışmada yaralananlar oldu.

    7 mart: inönü yaptığı konuşmada: "... kanla biten sonuç tamir olunmaz."

    12 mart: türk silahlı kuvvetleri '12 mart muhtirasi'nı verdi.
    "1-parlamento ve hükümet süregelen tutum, görüş ve icraatı ile yurdumuzu anarşi, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine sokmuş. atatürk'ün bize hedef verdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ümidini kamu oyunda yitirmiş ve anayasanın öngördüğü reformları tahakkuk ettirememiş olup, türkiye cumhuriyeti'nin geleceği ağır bir tehlike içine düşürülmüştür.
    2-türk milletinin sinesinden çıkan silahlı kuvvetleri'nin bu vahim ortam hakkında duyduğu üzüntü ümitsizliği giderecek çarelerin partiler üstü bir anlayışla meclislerimizce değerlendirilerek mevcut anarşik durumu giderecek ve anayasanın öngördüğü reformları atatürkçü bir görüşle ele alacak ve inkılap kanunlarını uygulayacak kuvvetli ve inandırıcı bir hükümetin demokratik kurallar içinde teşkili zaruri görülmektedir.
    3-bu husus süratle tahakkuk ettirilmediği takdirde türk silahlı kuvvetleri kanunların kendisine vermiş olduğu türkiye cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak görevini yerine getirerek idareyi doğrudan doğruya üzerine almağa kararlıdır.
    bilgilerinize"

    türk silahlı kuvvetleri adına genelkurmay başkanı orgeneral memduh tağmaç, kara kuvvetleri komutanı orgeneral faruk gürler, deniz kuvvetleri komutanı oramiral celal eyicioğlu ve hava kuvvetleri komutanı orgeneral muhsin batur imzalı bu muhtıra, cumhurbaşkanı'na, cumhuriyet senatosuna ve tbmm başkanlığına verildi.

    -başbakan süleyman demirel istifa etti.

    -chp lideri inönü, silahlı kuvvetlerin muhtırası ve demirel'in istifası üzerine, "demokratik bir istifadır." dedi.

    19 mart: kocaeli milletvekili nihat erim, kabineyi kurmakla görevlendirildi.

    21 mart: yazar ve gazeteci falih rıfkı atay (doğ:1894) öldü.

    26 mart: türkiye'nin 12. başbakanı nihat erim kabinesini açıkladı. kabinede, 5 ap'li, 3 chp'li, 1 mgp' li, 1 milli birlik grubu üyesi ve parlamento dışından 14 teknisyen görev aldı. 7 nisan'da yapılan oylamada 46 red, 3 çekimser oya karşın 321 oyla güvenoyu aldı. 74 milletvekili oylamaya katılmadı.

    başbakan nihat erim
    başbakan yardımcısı sadi koçaş (chp)
    başbakan yardımcısı atilla karaosmanoğlu (dış)
    devlet bakanı mehmet özgüneş (tabi senatör)
    devlet bakanı doğan kitaplı (ap)
    devlet bakanı ismail arar (chp)
    milli savunma bakanı ferit melen (mgp)
    içişleri bakanı hamdi ömeroğlu (dış)
    dışişleri bakanı osman olcay (dış)
    maliye bakanı said naci ergin (dış)
    milli eğitim bakanı şinasi orel (dış)
    gençlik ve spor bakanı sezai ergün (ap)
    orman bakanı selahattin inal (dış)
    köy işleri bakanı cevdet aykan (dış)
    imar ve iskan bakanı selahattin babüroğlu (dış)
    turizm bakanı erol yılmaz aksal (ap)
    enerji ve tabi kaynaklar bk. ihsan topaloğlu (chp)
    sanayi ve ticaret bakanı ayhan çilingiroğlu (dış)
    ulaştırma bakanı haluk arık (dış)
    tarım bakanı orhan dikmen (dış)
    bayındırlık bakanı cahit karakaş (ap)
    dış ekonomik ilişkiler bakanı özer derbil (dış)
    sağlık bakanı türkan akyol (dış)
    gümrük ve tekel bakanı haydar özalp (ap)

    5 nisan: 2 işadamı dev-genç militanlarınca kaçırıldı. 16 saat sonra serbest bırakıldılar.

    11 nisan: genelkurmay plan ve program dairesi başkanı korgeneral atıf erçıkan'ın ankara'daki evine bomba atıldı, hasar meydana geldi.

    15 nisan: istanbul'da bir doktorun oğlu, dev-genç militanlarınca kaçırıldı, 250.000 lira fidye karşılığı serbest bırakıldı.

    22 nisan: istanbul, askeri ve sivil ekipler tarafından, gece sabaha kadar arandı.

    -inönü: "eşkiya sokağa hakim olmuştur." dedi.

    25 nisan: çin halk cumhuriyeti ile diplomatik ilişkiler kurulmasına karar verildi.

    26 nisan: istanbul, izmir, ankara, kocaeli, sakarya, zonguldak, eskişehir, adana, hatay, diyarbakır ve siirt illerinde 1 aylık sıkıyönetim ilan edildi.

    -ünlü tiyatro sanatçısı celal sururi (doğ:1903) öldü.

    27 nisan: dev-genç, doğu kültür ocakları ve ülkü ocakları kapatıldı.

    3 mayıs: ziraat bankası istanbul unkapanı şubesi'ni soymak isteyen hırsızlar, banka koruma görevlisi tahsin yaman'ı öldürdüler. suçlular yakalandı. yaman'ın cenazesi askeri törenle kaldırıldı.

    13 mayıs: sıkıyönetim mahkemelerinde duruşmalar başladı. tüm yurtta arama ve taramalar aralıksız sürdürülüyor.

    17 mayıs: israil'in istanbul başkonsolosu ephraim elrom kaçırıldı.

    21 mayıs: anayasa mahkemesi, necmettin erbakan'ın kurduğu ve genel başkanlığı'nı yaptığı 'milli nizam partisi' hakkında, 'laik devlet niteliğinin ve atatürk devrimciliğinin korunması' prensiplerine aykırı olduğu gerekçesiyle kapatma kararı verdi.

    -izmir'de silahlı kişiler, güvenlik kuvvetleriyle silahlı çatışmaya girdiler. ölü ve yaralılar var.

    23 mayıs: istanbul sıkıyönetim komutanlığı, istanbul'da arama yapılması için kentte cumartesi gece yarısından pazar günü saat 15.00'e kadar sokağa çıkma yasağı koydu. 25.000 polis ve asker aramaya katıldı.

    30 mayıs: istanbul'da, mahir çayan ve ekibinin ellerinde rehin tuttukları sibel erkan, 51 saat sonra güvenlik kuvvetlerinin operasyonu sonucu kurtarıldı.

    7 haziran: başbakan nihat erim, radyodan bir konuşma yaptı: "ordu durup dururken 12 mart muhtırasını vermedi. memleket bir ortamın içine götürülmüştü, sürüklenmişti ve bu ortamda çok tehlikeli bir hal almıştı. o kadar tehlikeli bir hal almıştı ki, bir sabah uyanacaktık, belki endonezya'daki gibi komünist avına çıkmış kitleler görebilirdik. böyle tahrikler, böyle kışkırtmalar vardı. yahut aksi, bir gece bakacaktık ki, çok küçük bir azınlık fakat kararlı, silahlı, dinamitli, gayet iyi örgütlenmiş çok küçük bir azınlık, memlekette bir darbe yapmış. işte bu ortamın karşısında buldum kendimi ve ordu bunu önlemek için 12 mart muhtırası'nı verdi.." (demek ki bunları görmek için başbakan olmak gerekiyormuş.)

    21 haziran: eski milli birlik komitesi üyesi irfan solmazer, 'devlet bütünlüğünü bozmak üzere gizli örgüt kurduğu' iddiasıyla gözaltına alındı.

    24 haziran: anayasa mahkemesi, istanbul'da şekercilik yapan hasan turan adlı bir vatandaşın genel başkanı olduğu türkiye ileri ülkü partisi'ni kapatma kararı aldı.

    2 temmuz: senato'da, milli birlik komitesi üyelerinden tabi senatör ekrem acuner'in dokunulmazlığının kaldırılması sert tartışmalardan sonra kabul edildi. (91 evet, 27 hayır, 1 çekimser) acuner, anayasa mahkemesi'ne başvurdu.

    14 temmuz: atatürk'ün yakın arkadaşı kılıç ali (doğ:1888) öldü.

    23 temmuz: sıkıyönetim 11 ilde 2 ay daha uzatıldı.

    26 temmuz: odtü yeniden öğretime başladı.

    27 temmuz: izmir-aydın yolunda ziraat bankası'na ait bir araç silahlı kişilerce soyularak 4.000.000 lira çalındı. soyguncuların dev-genç ile ilişkisi olduğu belirlendi.

    3 ağustos: senato'da, kontenjan senatörü ve eski milli birlik komitesi üyesi cemal madanoğlu ve osman köksal'ın dokunulmazlıkları kaldırıldı. madanoğlu: 98 evet, 26 hayır, 1 çekimser. köksal: 89 evet, 32 hayır, 3 çekimser.

    5 ağustos: türkiye-çin halk cumhuriyeti (kızıl çin) ilişkileri saat 13.00'den itibaren yürürlüğe girdi. türkiye, çin h.c.'ni tanıyan 8. nato üyesi oldu. milliyetçi çin elçilik mensupları, türkiye'den ayrılıyor.

    14 ağustos: 21 haziran'da tutuklanan, eski mbk üyesi irfan solmazer tahliye edildi.

    26 ağustos: 26 ağustos 1071'de anadolu'yu türklere açan malazgirt zaferi'nin 900. yıl dönümü bütün yurtta törenlerle kutlandı.

    27 ağustos: 1961 anayasası'nın değiştirilmesini öngören 430 imzalı teklif, 2'ye karşı 373 oyla kabul edildi. (görülmemiş bir ittifak.)

    10 eylül: boğaziçi üniversitesi kuruldu. robert koleji binası, boğaziçi üniversitesi'ne tahsis edildi.

    11 eylül: komutanlarla bakanlar arasında 5 saat süren toplantı yapıldı. yeni kabinenin 157 günlük icraatı ve sonuçları beraberce gözden geçirildi. (bir nevi teftiş)

    19 eylül: türkiye güzeli filiz vural (18), avrupa güzeli seçildi.

    23 eylül: 11 ilde sürdürülen sıkıyönetim 2 ay daha uzatıldı.

    5 ekim: ap genel idare kurulu bir bildiri yayınlıyarak, hükümetin 'partiler üstü' vasfını kaybettiğini ileri sürerek 5 bakanını hükümetten çekti.

    6 ekim: cumhurbaşkanı cevdet sunay tarafından açılışı yapılan, 6. akdeniz oyunları izmir'de başladı.

    9 ekim: deniz gezmiş, yusuf aslan ve hüseyin inan'ında aralarında bulunduğu 17 aşırı solcu genç, anayasa'yı tebdil, tağyir ve ilgaya teşebbüsten, ankara 1 numaralı sıkıyönetim mahkemesi'nce ölüm cezasına çarptırıldılar. 3 sanık 5'er yıl hapse çarptırıldı, 3 sanık ise beraat etti.

    14 ekim: cumhurbaşkanı sunay, iran'ın 2500. kuruluş yıldönümü törenleri için iran'a gitti.

    26 ekim: ap'nin bakanlarını çekmesiyle başlayan hükümet bunalımı, çankaya köşkü'nde ap lideri demirel ile yapılan 3 saat 45 dakikalık görüşmeden bir sonuç alınamayınca hükümetin istifası ile sonuçlandı. sunay, erim'in istifasını kabul etmedi.

    5 kasım: ap merkez temsilciler meclisi, 5 ekim kararını (kabine'den 5 ap'li bakanın geri çekilmesi) geri aldılar.

    12 kasım: ap genel başkanı süleyman demirel, kendisi için tahkikat açılmasını istedi.

    25 kasım: 11 ilde devam eden sıkıyönetim 2 ay daha uzatıldı.

    29 kasım: maltepe 2. zırhlı tugay askeri hapishanesi'nde tutuklu bulunan 5 anarşist kaçtı.

    3 aralık: 11 bakan, reformların yapılmasının imkanı kalmadığı gerekçesiyle toplu olarak istifa ettiler. bunun üzerine, nihat erim istifasını cumhurbaşkanı'na sundu.

    5 aralık: nihat erim tekrar hükümeti kurmakla görevlendirildi.

    11 aralık: nihat erim 2. kabinesini kurdu. kabinede, ap'den 7, chp'den 4, mgp'den 1, meclisdışından 12 kişi yer aldı. yapılan güven oylamasında 301 evet, 45 hayır, 3 çekimser oy aldı. (chp'de ecevit taraftarları ile ap'de demirel karşıtları oylamaya katılmadılar.)

    (http://www.geocities.com/almanakturkiye adresinden alınmıştır.)


    (nicksiiiz - 28 Ocak 2006 22:00)

Yorum Kaynak Link : 1971