• "hikayede sürekli yağan yağmur bazı karelerde jokeri ağlıyormuş gibi gösterir."
  • "batman'in hastaneye girdiği ilk karelerde masa üstündeki "you don't have to be crazy to work here. but it helps!" kısmı o dramatik başlangıç içerisinde bir gülümseme yaratmaktadır."
  • "dc'nin bütün animasyonlarını izlemiş biri olarak söylüyorum, tartışmasız kötü."
  • "jokerin sıradan deli ve kötü adam olmadığını gösteren çizgi roman. sonda jokerin anlattığı deli hikayesi gerçekten güzel bir fıkradır. batman güldüğü nadir anlardan birini içerir."
  • "kısa süre içinde arkabahçe yayıncılık tarafından yayınlanacak olan unutulmaz batman hikayelerinden biri..referans için,(bkz: alan moore)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    hikayede sürekli yağan yağmur bazı karelerde jokeri ağlıyormuş gibi gösterir.


    (kaveci - 6 Ocak 2008 04:05)

  • comment image

    kapağında joker'in fotoğraf makinesi markasının almanca'da şaka anlamına gelen witz olduğunu görürüz.

    yer ve zaman değişimlerinde, eski sahne hangi vücut pozisyonuyla kapandıysa, yeni sahnedeki karakter de o vücut pozisyonuyla başlar.

    bi de spolier: joker'in varolmasının sebebinin batman olması, sadece felsefi anlamda diil fiziksel olarak da geçerliymiş, ona şahit olunur.


    (deinnorra - 5 Ağustos 2008 20:18)

  • comment image

    orijinalini aratmayan son derece kaliteli bir baskıyla türkçeye çevrilmiş batman macerası. çizimler mükemmel, senaryo için zaten söyleyecek tek kelime yok. joker'in ağzından çıkan her söz birer aforizma. 88'deki baskıdan bu yana renklendirmede de yenilikler yapılmış. gerçekten okunası ve okutulası.


    (oldtimer - 12 Kasım 2008 23:37)

  • comment image

    batman'in hastaneye girdiği ilk karelerde masa üstündeki "you don't have to be crazy to work here. but it helps!" kısmı o dramatik başlangıç içerisinde bir gülümseme yaratmaktadır.


    (thelastturkoman - 12 Ocak 2009 14:13)

  • comment image

    sanıyorum the dark knight'taki joker karakteri hazırlanırken öldüren şaka 100 kere filan okunmuştur. muhtemelen joker'in olayını daha iyi anlatan bir batman eseri yoktur. kafayı dünyadaki rastgele kötülüğe takmış olan joker'in neden buna bu kadar taktığı, neden bu rastgele kötülüğe başkoyduğu, neden düzene ve dünyaya karşı olduğunu anlatması, sevilen bir insanı -burada gordon olsa da- "alıp kendi seviyesine indirmesi", onun da delirebileceğini tüm dünyaya kanıtlamak ve böylece kazanmak istemesi, sıradan insanın da yeri geldiğinde mantığı ve düzeni kolayca terk edebileceğine inanması ve günlük mantığın ve düzenin çok "sahte" olduğunu savunması açısından the dark knight'taki joker karakterine büyük katkısı olmuştur. iyi ki de olmuştur, o muazzam joker karakterinin, joker'in bütün olayını açıklayan bu alan moore eserinden yardım alınmadan hazırlanması herhalde imkansız olurdu.

    hele joker'in, gordon'u yakaladıktan sonra sirkteki freak'lere takdim ettiği bölümde alan moore adeta şov yapmıştır;

    "bayanlar ve baylar! hakkında gazetelerde okudunuz! şimdi gözlerinizin önünde, bakarken titreyin, doğanın en nadir ve trajik hatası!

    huzurlarınızda... sıradan insan!

    fiziksel olarak eşsiz, onun yerine deforme olmuş değerleri var. insanlığın önemine dair berbatça şişirilmiş düşüncesine bakın. çarpık sosyal vizdanına ve çürümüş iyimserliğine. kesinlikle midesi hassas olanlara göre değil, değil mi? en tiksindirici tarafı da düzen ve mantığa dair zayıf ve işe yaramaz düşünceleri. eğer üzerlerine çok fazla ağırlık koyarsanız... kırılıverirler!
    'nasıl yaşıyor?' dediğinizi duyuyorum. bu zavallı, acınası tür nasıl günümüzün sert ve mantıksız dünyasında hayatta kalabiliyor? üzücü cevap şu: 'pek iyi değil.' insanoğlunun varlığının delice, tesadüfi ve amaçsız olduğunun kaçınılamaz gerçeği ile yüzleşinde her sekiz kişiden biri tırlatıp tamamen zırdeli oluyor! fakat onları kim suçlayabilir? bu kadar psikopat bir dünyada başka bir tepki delice olurdu!"


    (rwn - 27 Mart 2009 01:53)

  • comment image

    batman year one ve batman the long halloween ile kara şovalye kutsal üçlememi tamamlayan, aşmış çizgi roman. finali her okuyuşumda hala tüylerimi diken diken eder, hele ki o son altı karenin yeri batman külliyatında apayrıdır.

    --- spoiler ---

    joker'in tüm uğraşına rağmen jim gordon'ı "delirtememesi", batman'in ısrarla joker'le diyalog kurmaya çalışması ve birbirlerini ne kadar az tanıyor olduklarından yakınması, joker'in önceki hayatında geçirmiş olduğu o tek bir talihsiz gün ve istemsiz de olsa şu anki halinden kısmen batman'in sorumlu olması... oooff off.

    ve evet, en az joker kadar sorunlu bir karakterdir bruce wayne.

    not: harvey dent/two-face dışında the penguin de yer almaktadır bir sahnede.

    ---
    spoiler ---


    (bruce parkus - 17 Mart 2011 18:59)

  • comment image

    elimde alan moore'dan imzalı olarak orjinal bir nüshası bulunan batman şaheseri. bu bir yana, hangi araştırmaya bakarsanız bakın, şu ana kadar yazılmış en iyi 50 - 100 graphic novel listesi içerisinde ya da batman hikayeleri arasında ilk 5 de bulunmaktadır. internette rahatlıkla bulunan ign.com'un "the 25 greatest batman graphic novels" listesinde 3.sırada yer almaktadır. her insanın belki de talihsiz bir ya da bir kaç olay sonucunda balatalarını sıyırmasını, günlük rutin yaşamın en sonunda sıradan bir insanı nasıl çıldırtabileceğini joker üstünden göstermeye çalışır üstad alan moore, belki de hepimizin içindeki deliliğin ve şiddetin yansımasıdır joker, sıradan bir insanın bile belli bazı olaylar altında delirip acımasızlaşarak saykoya bağlamasını bu öyküyle anlamış oluruz.


    (simon templar - 11 Eylül 2011 13:32)

  • comment image

    gelmiş geçmiş en iyi batman hikayelerinden biri. en iyisi bile olabilir hatta. benim için adeta yaşayan bir efsane olan alan moore'un ortaya koyduğu bu değerli esere ne desek az. halbuki kendisi hiç hoşlaşmaz bu eserinden. batman ve joker'in insanlığı temsil eden semboller değil sadece kendilerini temsil eden karakterler olduğunu söyler. büyücü'ye bu kısımda hem katılıyorum hem katılmıyorum. katıldığım kısmı, karakterlerin zaten oldukça bireysel davranıp kendilerini topluma açma çabası içinde olmadıkları. katılmadığım kısmına gelirsek, joker'in dediği gibi, en aklı başında insanın bile tek bir kötü günden sonra kendisini kaybedebileceği gerçeğiyle bizleri yüzleştirmesi ve acil çıkış yolu olan deliliğe başvurmasını anlatıp moore'un bunu ''sembol değil ki bu'' şeklinde yargılaması. şimdi sorarım sana ey üstat, bu yüzleştirme insanlığa sıkılan en realist kurşun değil de nedir? bu eseri kendi gözünde büyütmemesinin bir diğer nedeni de bana kalırsa (bkz: #45066512) buradaki meseledir. çizgi roman şirketleriyle arasının kötü olması onu böyle bir açıklama yapmaya teşvik etmiş olabilir.

    ve şimdi: ey okur eğer daha önce bu esere el sürmemişsen bundan sonrasını kesinlikle okumamanın lazım olduğunu düşünüyorum.

    --- spoiler ---

    çizgi romanın geneli çok iyidir, hoştur ama son karelerini anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalır. bu eser de watchmen'den alışık olduğumuz bir ''belirsiz son'' ile sona eriyor. batman'in joker'le ısrarla konuşmaya çalışması, onu tedavi etmek istediğini açıklaması, ağlayan palyaço'nun ise gayet sakin bir cevapla ''bunun için çok geç'' demesi ve ardından romanı özetleyen şu fıkrayı anlatması:

    ''tımarhanede iki adam varmış... bir gece... bir gece tımarhanede yaşamaktan artık hoşlanmadıklarına karar vermişler. kaçmaya karar vermişler. çatıya çıkmışlar ve oradan dar bir boşluğun ardında, ay ışığının altındaki şehrin çatılarını görmüşler. özgürlüğe doğru uzanan. şimdi... ilk adam hiç sorun yaşamadan karşıya atlamış, ama arkadaşı... arkadaşı atlamaya cesaret edememiş. anlıyor musun... düşmekten korkmuş. böylece ilk adamın aklına bir fikir gelmiş... demiş ki: "hey! yanımda fenerim var. onunla binaların arasındaki boşluğu aydınlatayım. sen de ışığın üzerinden yürüyüp bana katılabilirsin!" fakat ikinci adam sadece başını sallamış. demiş ki...demiş ki: "beni ne sanıyorsun, deli mi? tam yarı yoldayken ışığı kapatırsın.''

    bunun sonucunda da joker'in kahkahaya boğulması ve bizim sert adam'ın da küçük bir ''heh'' sesi çıkarmasının ardından kahkahaya boğulup joker'e doğru elini uzatması. ardından da bakış açımızın yerdeki su birikintisine konup, halkalar yaratan yağmur damlalarına çevrilmesi...

    eski bir roman olmasına rağmen bu son kareler günümüzde hala tartışılmaktadır örneğin. batman'in orada intikam arzusuna yenik düşüp elini joker'e götürüp boynunu kırdığını öne sürenler ya da batman'in orada joker'i tutukladığını söyleyenler veya da batman'in orada, baş düşmanıyla birlikte sadece kahkahalara boğulduğunu ve dostça bir tavırla elini palyaço'nun omzuna koyduğunu iddia edenler vardır. benim fikrimse moore'un bilinmez son'u hakkında hiçbir fikir belirtmemek ve onu olduğu gibi bırakmak. yani o iki deliyi orada, yağmurda öylece terk edip aklımdan sadece ''harika'' kelimesinin geçmesine izin vermek o kadar.

    ---
    spoiler ---


    (fullmetalanil - 11 Mart 2015 16:39)

  • comment image

    çizgi roman okumaya ilk olarak alan moore'un bu sanatın zirvesi olarak kabul ettiğimiz watchmen isimli eseri ile başladım. zamanında baykuş kitap tarafından bin adet basılıp tükenen batman the killing joke ikinci el piyasasında yüz lira gibi fiyatlarla satılıp zor bulunan bir eser haline gelmişti. jbc yayıncılık şömiz kısmını saymazsak harika bir ciltleme ve kuşe kalitesiyle bu dev one shot hikayeyi koleksiyonumuza eklememizi sağladı.

    --- spoiler ---

    ilk bakışta batman ve joker arasındaki mücadelenin derinlerine inmeye çalışmasıyla klasik bir hikaye anlatısı gibi görünse de bütün olarak baktığımızda karşımızdaki bir joker orijini. deliliğin sınırlarında gezen insanoğlunun bu konuda ne kadar kırılgan olduğunu ispatlamaya çalışan joker'in (efsane the dark knight filminin ana teması buydu) bilinci sağlam insanlar karşısında hiçde komik olmadığını vurgulayan bir kitap karşımızdaki. james gordon, yaşadığı tüm o korkunç geceye rağmen aklı başında bir şekilde batman'e hala kendimizi kaybetmeyelim uyarısı verebiliyorsa bunun tek sebebi; alınan anlık kararlarla vicdani bir yüzleşme içine girmek istememesi.

    joker, joker olmadan önce hiç kimse kendisine gülmediği için mutsuzdu, şu anki hali ise herşeyin bir şaka olduğu noktasıyla hareket etmekte. fakat "fıkra" kısmı hariç joker'in yapmak istedği şey; savaş örneğinde olduğu gibi tüm bu ciddiyetin ardındaki anlamsız mı anlamsız mantıksızlık. eserin bana göre en şaşırtıcı anı; barbara gordon'u vurduğu silaha benzeyen bir silahı bruce'a doğrulttuğu andı ve karşımızdaki joker olduğundan öyle bir şekilde "şaka" yapıyor ki gerçekten efsane bir panel (ki çizerde sonsöz de bu andan bahsetmiş). hakikaten tüm çizgi roman evren(lerin)de en sağlam kötülere sahip çizgi roman karakteri batman. ve ikisi arasındaki her zaman bu paneldeki gibi hassas ve enteresan bir şakadan ibaret olarak kalıcı olacak.

    ve son olarak tabii ki kalıcılık. inception örneğinde olduğu gibi bu tarz finaller üzerine spekülasyonlar üretilip herkes olaya farklı bir noktadan yaklaşır. açıkcası batman, kendini ve jim gordon'u dinleyerek yaklaşmakta olan polislere joker'i teslim mi etti yoksa artık joker'in vurguladığı bu geri kazanımın imkansız olduğunu idrak ederek hayatındaki en büyük deliliği yaparak joker'i sonsuza dek hayatından mı çıkardı?

    açıkcası bunun cevabı belki de kitabın başında saklı; joker, fıkraya "tımarhanenin birinde iki adam varmış" diye başlıyor. eserin başında da batman, sahte joker'in hücresine girdiğinde fıkra anlatıcı tarafından vurgulanıyor. belki de başlangıcından bitişine okuduğumuz bu hikaye (mücadele) ironik bir şakadan ibaret.

    ---
    spoiler ---

    mutlaka koleksiyonunuza ekleyin.


    (umutsaoirse - 31 Mayıs 2015 20:16)

  • comment image

    dc yine yapacağını yapmış ve bu hikayeyi canon olmaktan çıkartmış. yani hiç yaşanmadı bu olay...

    allah belanızı versin! aşırı sinirliyim. pc olacağız, hassas olacağız diye diye ne hale getirdiniz güzel evreni. wally west zenci oldu, alan scott gay yapıldı, superman turabiye benzedi şimdi de bu!

    barbara gordon -> batgirl -> oracle dönüşümü bugüne kadar yazılmış en güçlü kadın hikayelerinden biri. sırf hikayede barbara çaresiz gözüküyor, vuruluyor diye mi yapıyorsunuz bunu? babası jim gordon slave kostümü ile çıplak fotoğraflarına bakmak zorunda kalıyor diye mi? ulan koskoca batman'e, green arrow'a, dick grayson'a tecavüz edildi kimsenin gıkı çıkmadı! dünyanın en iyi, en güçlü kadın rol modellerinden birinden ne istediniz!

    geçmişinizi sikeyim diyeceğim ama siz zaten kendiniz yapıyorsunuz bunu..


    (youth gone wild - 9 Mart 2016 00:34)

  • comment image

    jokerin sıradan deli ve kötü adam olmadığını gösteren çizgi roman.

    --- spoiler ---
    sonda jokerin anlattığı deli hikayesi gerçekten güzel bir fıkradır.
    ---
    spoiler ---

    batman güldüğü nadir anlardan birini içerir.


    (dirk pitt - 30 Ocak 2005 22:04)

  • comment image

    batman begins'in finalinde işaret edilen devam filmi sinyali ve jokerli olacak olması beni sonradan hareketlendirdi.hala sakladığım, tam arşivlik bando dergisinden aldığım bu çizgi roman joker'in hayatını flashback vari geri dönüşlerle çok güzel resmetmişti ve begins'in uslubuna tam uyabilecek bir hikayesi vardı. ne yapıp edip warner'e,bulabilirsem nolan'a mesaj atıp dile getirmeliydim.ama ne yazık ki bu sayının adını daha bilmiyordum.dün çizgi romanı karıştırdım ama ne yazık ki orjinal adını bulamadım.(bizimkiler ne zaman böyle şeylere özen gösterir ki,tarih bile atmazlar),bugün nette delice aramaya karar verdim ama gerek kalmadı az önce okuduğum şu yazı (#7768272) beni buralara getirdi.ve galiba bu macera filme alınabilirmiş.(bkz: ağlamak istiyorum)


    (ali gel - 28 Haziran 2005 09:33)

  • comment image

    evet, büyük ihtimalle christopher nolan'ın çekeceği 2. batman filmine kaynaklık edecek bu muazzam hikaye.. fakat bunu oh ohh romanın aynısını sinemada göreceğiz şeklinde düşünmemek gerek sanıyorum, zira batman begins için batman year one kaynaklı olacak diyen nolan daha sonra filmi izleyen bizleri bu konuda hayalkırıklığına uğratmıştı..(haa film bitince o baştaki hayalkırıklığı duygu sağanağına dönüştü, tapma seanslarına neden oldu orası ayrı) year one hikayesiyle genel olarak hiç bağdaşmayan, ama hikayeden güzelce alınmış 4-5 motifle biraz saygı duruşu, biraz da fanları sevindirmek için yapılmış atraksiyonlar vardı.. zaten ilk yıl hikayesine baktığınızda batman'in doğuşu, bruce wayne'in batman'e nasıl dönüştüğü anlatılır evet.. fakat frank miller hikayeyi öyle güzel oluşturur ki batman ve bruce wayne resmen yardımcı roldedir, hikayenin başrolündeyse james gordon vardır.. ikisinin gotham city'ye gelmelerinden itibaren yaşadıkları o kadar güzel bir paralellikte anlatılmıştır ki hikaye bittiğinde bir yardımcı karakteri ana karakter yapıp, ana karakterin yaşadıklarını yardımcı karaktermiş gibi anlatmanın ve bunu okumanın verdiği keyif kalır okuyanların kafasında.. zaten hikayeye bakınca bu james gordon'un çok fazla önplanda olması dolayısıyla filme motamot aktarmak pek mümkün değildi.. ama gel de bunu bize anlat tabi, nolan öyle deyince gaza gelip güzel ayrıntılarla ayrıldık filmden..

    bu nedenlerledir ki yine bir villain'in batman'den daha önplanda olduğu bir hikayenin(batman'in çoğu güzel hikayesinde batman yardımcı rolde, hmmm) filme tam anlamıyla aktarılması mümkün olmayacak kanımca.. yine nolan çizgiromanın fanatiklerini mutlu edecek ayrıntıları filme taşıyacak, onları mutlu edecek.. ama genel hikayeyi oldukça değiştirecek.. bu nedenledir ki filmin adının da bu olacağını sanmıyorum ben.. ama year one'daki flass ve loeb karakterleri, yarasalardan alınan yardım, bruce'un kendisini batman'le bağlantısı anlaşılmasın diye karı kız peşinde koşan tam bir piç gibi göstermesi gibi ayrıntılar da aynen alınacaktır sanıyorum hikayeden..


    (parma maniac - 13 Şubat 2006 15:20)

Yorum Kaynak Link : batman the killing joke