Deepwater Horizon (~ Horizonte profundo) ' Filminin Konusu : Petrol sondaj kulesi Deepwater Horizon'da çalışan 126 kişilik ekip, 20 Nisan 2010'da her zamanki gibi çalışmalarını sürdürmektedir. Hepsi vardiyanın sonuna gelip bir an önce karaya çıkmayı ve kendilerini bekleyenlere kavuşmayı arzu etmektedir. Ancak akşam saatlerinde yaşanan şiddetli patlamalar, herkesi büyük bir şoka uğratır. Durduralamayan ve sonrasında günlerce sürecek yangından sağ kurtulabilmek için mücadele eden ekip, cehennemi andıran bir ölüm kalım savaşının ortasında kalacaktır. 2010 Nisan'ında BP'ye ait Deepwater Horizon petrol platformunun Meksika Körfezi'nde infilak etmesiyle doğa, son yılların en büyük çevre felaketlerinden birine tanık olmuştu. Okyanusta yaşanan ve 11 kişinin ölmesine 17 kişinin de yaralanmasına neden olan trajedinin son anlarını anlatan yapım, 156 milyon $'a maloldu.
Hacksaw Ridge(2016)(8,1-351535)
Captain Phillips(2013)(7,8-386015)
Lone Survivor(2014)(7,5-274725)
Sully(2016)(7,5-201196)
Patriots Day(2017)(7,4-73166)
The Accountant(2016)(7,3-226418)
13 Hours(2016)(7,3-100235)
Shooter(2007)(7,2-287827)
The Magnificent Seven(2016)(6,9-163654)
2 Guns(2013)(6,7-181480)
Jason Bourne(2016)(6,6-189718)
Now You See Me 2(2016)(6,5-207672)
dunyanin en buyuk acikdeniz sondaj mutahiti transocean tarafindan bp plc'ye kiralanan yuzen (semi-sub) sondaj platformu, normal kosullarda 2013'e kadar meksika korfezinin ultra derin sularinda petrol aramasi yapiyor olmasi gerekiyordu.2001 yili uretim maliyeti $350,000,000, bp plc icin gunluk kirasi tek basina $500,000, destek birimleri ile birlikte $1,000,000 di. ucuncu nesil dps gibi sistemlerle birlikte 10,000 ft su derinliginde sondaj yapabilecek kapasitedeydi.2 hafta once henuz bilinmeyen bir sebepten meydana gelen patlama sonrasinda yanarak batti. kazada 11 kisi hayatini kaybetti (cesetleri bulunamadi). halen 5000 bbl/gun ham petrol denize siziyor ve lousiana kiyilari ilk darbeyi yiyecek olan bolge. muhtemelen, sizinti durduruluncaya kadar gecen surede bu olay birlesik devletler tarihinin en buyuk cevre felkaketi haline gelecek (evet exxon valdez'den bile buyuk bir sorun)federal hukumet olayin sebepleri bulununcaya kadar yeni offshore lease verilmeyecegini acikladi. bu atlantik ve pasifik kiyilarinda sondaj planlari yapan enerji sirketleri icin de buyuk sorun olacak. fail safe olmasi gereken ve her ne olursa olsun kuyuyu kapatmasi gereken bop'nin neden devreye girmedigi bilinmiyor.endustri ve federal hukumet derslerini alacak ve yuzlerce yeni kural uygulamaya girecektir; ama bu 11 cani geri getiremeyecegi gibi akan petrolun onumuzdeki 10 yilda meksika korfezinde canli hayati bitirmesine de engel olmayacak.guncelleme: ne yazik ki tahminlerim dogrulandi, ustelik simdi resmi rakamlar gunde 40000 - 50000 avaril arasi bir sizintidan bahsederken bagimsiz kaynaklar 200000 varil civari rakamlardan soz ediyor. ustelik en son kullanilan koni de sizan petrolun tamamini toplayabilmekten uzak. resmi rakamlarla bile valdez geride kalali cok oldu.kazanin sebepleri hala tam olarak bilinmiyor ama federal hukumet bp ve diger "big oil" uyelerinin anasini aglatmak konusunda kararli. obama dun yaptigi konusmada bp'ye ibreti alem olsun diye coook agir bir fatura odeteceklerini anlatti.mms'in basina eski bir bas savciyi atamis, mms'in artik petrol sirketlerinin ortagi degil (ki cok da ortaklik yoktu aslinda, daha cok ihmal diyebiliriz) bekci kopegi olacagini (watch dog) ve hepsini yola getirecegini soyledi.yakin gelecek petrol sirketleri icin parlak degil.
(colgezgini - 3 Mayıs 2010 17:32)
abd, meksika körfezi'nde batan petrol platformu. neden olduğu petrol sızıntısı tarihin en büyük çevre felaketlerinden biri.
(burasi kasiyo msn var mi - 4 Mayıs 2010 01:41)
bir pr harikası.ufak tefek birkaç cambazlık ve bir miktar tazminatla üstü kapatıldı.dünya tarihinin en büyük çevre felaketini hatırlayanlar ise sayılı.teşekkürler british petrol ve gözünü para bürümüş diğer allahın belası holdingler.sonunuz yakın, enerjide petrole ihtiyaç duymayacağımız günler gelecek, bekleyin...
(roket adam - 23 Mayıs 2011 02:05)
kazadan sonraki görüntüler:http://www.boston.com/…eaches_louisiana_shores.htmlkazadan 1 yıl sonraki görüntüler:http://www.boston.com/…il_spill_one_year_later.html
(cahil prof - 16 Eylül 2012 00:17)
bir nevi faciada hayatını kaybedenlere adanmak üzere çekilmiş gibi duran film. görsel olarak durumun vahametini fazlasıyla hissettiriyor. geriliyor, panikliyor, endişeleniyor ve üzülüyorsunuz. evet bp'ye de lafı geçirmiş. ama böyle bir filmde görmeyi umduğunuz politik altyapıdan ve eleştiriden yoksun. gerçek felaket bilinçli bir şekilde gizlenmiş bana kalırsa. çünkü dünya için asıl felaket filmi, bu filmin bitirildiği yerden başlıyor. bu haliyle sadece aksiyon severlere zevk verebilecek sıradan bir yapımdan fazlası değil.
(seven shots of jager - 2 Ekim 2016 22:43)
abd tarihinin en büyük petrol felaketini anlatan film.--- spoiler ---felaketin oluşmasına birbiri ardına gelen 9 kritik ihmal yol açmıştı. 1- kuyuda kaliteli çimentolama operasyonu yapılamamıştı. çimento, formasyondaki gaz ve petrolün kuyuya akmasını engelleyen bir bariyer görevi görür. çimentonun kalitesiz olmasındaki en büyük neden, muhafaza borularının merkezlenmesini sağlayan centralizer aletlerinin yeteri kadar kullanılmamasıydı.2- çimentolama sonrası işlemin kalitesini gösteren çimento kaydı alınmamıştı. bp, alelacele sondajı bitirip bir sonraki lokasyona gitmek istiyordu. bu yüzden bu kritik işlemi atlamıştı.3- muhafaza borularının ucunda yer alan tek yönlü valf çalışmamıştı. kuyuya indirilmeden önce bu aletin fonksiyon testi yapılmalıydı. çimentonun kötü olması ve bu valfin çalışmaması sonucu formasyondaki gaz ve petrol kuyuya girdi.4- kuyunun dengede olup olmadığını anlamaya yarayan basınç testi çalışanlar tarafından yanlış yorumlandı. kuyu öldürme hattı tıkalı olduğundan test sağlıklı yorumlanamadı.5- bp, kuyudaki ağır sondaj çamurunu hafif deniz suyuyla değiştirdi. bu, formasyondan gelen gaz üzerinde kontrolün kaybedilmesine yol açtı.6- formasyondan gelen gaz platforma 40 dakikada ulaştı. bu süre boyunca kuyuya gaz girişi olduğu çalışanlar tarafından fark edilemedi.7- gaz ve petrol platforma ulaştığında tahliye hattına yönlendirilemedi. gaz büyük bir basınçla çalışanların bulunduğu platformu vurdu ve büyük bir yangın tehlikesi ortaya çıkardı.8- kuledeki yangın söndürme sistemi çalışmadı. 9- kuyudaki yüksek basınçtan dolayı sondaj boruları eğilmişti. bu yüzden emniyet vanaları görevlerini yerine getiremedi.yukarıdaki 9 ihmalden birinin bile farkına varılsa böyle bir felaket ortaya çıkmayabilirdi ve 11 can kaybı yaşanmazdı. ihmallerin bir çoğu bp'nin mevcut kuyuyu alelacele bitirip bir sonraki lokasyona geçmek istemesinden kaynaklandı. bu da operasyonların temel güvenlik prosedürleri yerine getirilmeden riskli bir biçimde yapılmasına neden oldu.--- spoiler ---
(bansheehowl - 8 Ekim 2016 23:33)
sonuçlarıyla, dava süreciyle, politik yanıyla işlenmesinide isterdim. yani evet güzel bir şekilde o an orada olanlar yansıtılmış fakat ee? yani 11 kişinin ölümü küçümsenemez fakat bunun dünyaya verdiği zararlar? yani en azından buna değinebilirlerdi.
(atalet momenti - 16 Ekim 2016 04:17)
filmi gayet izlenebilir olmuş. finale kadar akıyor. ordaymışsınız ve yaşananlara tanık oluyormuşsunuz gibi. finali biraz fazla abartmışlar duygusallık boyutunu özellikle. ama olayı ve arkasındaki gerçekleri merak edenler kaçırmasın ( 7/10 )--- spoiler ---görüyoruz ki kaza enerji devinin adamlarının para kazanma hırsı yüzünden göz göre göre gelmiş. kulenin kritik sistemlerinin ( yangın alarmı dahil ) yarısından fazlası arızalıymış . sorumlu iki dingil katliamdan sorumlu bulunsa da sonra paçayı yırtmışlar 11 insanın ölümünden . bu dingillere mi daha çok kızdım yoksa kule alev almışken hala sorumluluk alıp boruyu kes emri veremeyen o nöbetçi kaptanımsı pezevenge mi hala karar veremedim.nefret ediyorum kriz anında bile sorumluluk alamayan çapsız insanlara hele ki bu tür kararları vermeleri gereken bir pozisyondalarsa. --- spoiler ---
(travenian - 26 Aralık 2016 09:44)
yaşanmış bir olaya dayanan, temposu çok iyi kotarılmış, teknik mevzuları da anlaşılır bir dilde ele alan belgesel tadında aksiyon filmi.film baştan sona tutarlı bir biçimde, izleyiciyi sıkıp yormadan hikayesini anlatıyor. olay gerçekleştikten sonrası hakkında ise sözünü saklı tutuyor. bu film bir tanıklık içeriyor ve bizi de haberdar ediyor. korporatist açgözlülüğü ve insan hatası faktörlerini yan yana getiriyor.-s!-bp gibi 186 milyar dolar değere sahip şirketi bu kadar sert ve objektif bir biçimde eleştirmesi takdire şayan. süleyman demirel'in yaptığı binanın çökmesinden sonra "bunca sene ayakta durduğunda kimse tebrik etmedi ama" diyebilme pişkinliği gösterdiği bir ülkede doğup büyüyen bizim gibi insanlar için uygulamalı demokrasi ve hukuk örneği gibi bir film.-s!-izlenmezse bir şey kaybedilmez ama konuyu bilerek izleyenleri de tatmin edecektir. 7/10.
(onyuzmilyonbalon - 31 Aralık 2016 18:43)
yaşananları olduğu gibi anlatması ve bp yetkililerinin ihmalkarlığını vurgulaması ile bence görevini yerine getirmiştir. ki bu felaketi dönemin haberlerinde duymamış ve yaşandığını bu film sayesinde öğrenmiş veya öğrenecek birçok insan vardır. çoğu kişi neden bu felaket sonrası doğaya etkileri anlatılmamış diye eleştiriyor fakat bunu izleyen bir insanın doğaya yansıyan sonuçlarını düşünmesi çok da zor değil.filmin sonunda ise hem gerçek kişileri göstermesi, hem de o kişilerin sonraki hayatlarına dair kısa bilgiler vermesi güzel olmuş. imdb'de 8/10'u bastım.
(balkanlardangelensogukhavadalgasi - 1 Şubat 2017 11:36)
Yorum Kaynak Link : deepwater horizon