Süre                : 1 Saat 38 dakika
Çıkış Tarihi     : 28 Nisan 2016 Perşembe, Yapım Yılı : 2016
Türü                : Komedi,Drama,Romantik
Taglar             : backhoe,black tent,male in a shower,Bikini kadın,skin diving
Ülke                : İngiltere,Fransa,Almanya,ABD
Yapımcı          :  X-Filme Creative Pool , 22h22 , Fábrica de Cine
Yönetmen       : Tom Tykwer (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Dave Eggers (IMDB)(ekşi),Tom Tykwer (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Tom Hanks (IMDB)(ekşi), Omar Elba (IMDB), Sarita Choudhury (IMDB)(ekşi), Sidse Babett Knudsen (IMDB)(ekşi), Tracey Fairaway (IMDB)(ekşi), Jane Perry (IMDB)(ekşi), Tom Skerritt (IMDB)(ekşi), Michael Baral (IMDB)(ekşi), Lewis Rainer (IMDB), Alexander Molkenthin (IMDB), Xara Eich (IMDB), David Menkin (IMDB), Christy Meyer (IMDB), Megan Maczko (IMDB), Ben Whishaw (IMDB), Eric Meyers (IMDB), Khalid Laith (IMDB), Amira El Sayed (IMDB), Waleed Elgadi (IMDB), Dhaffer L'Abidine (IMDB), Zaydun Khalaf (IMDB), Boughara Mohamed (IMDB), Jay Abdo (IMDB), Johannes Ahn (IMDB), Mohamed Lemsaweb (IMDB), Atheer Adel (IMDB), Mohamed Attifi (IMDB), Ettanji Abdel Ilah (IMDB), Jon Donahue (IMDB), Jeff Burrell (IMDB), Ian T. Dickinson (IMDB), Nadia Niazi (IMDB), Julia Temtsin (IMDB), Mathias Harrebye-Brandt (IMDB), Raquel Stern (IMDB), Vinod Subramanian (IMDB), Zaki Al Rahman (IMDB), Asachan Nanwani (IMDB), Mohamed Sofine (IMDB), Kamal Shadadpuri (IMDB) >>devamı>>

A Hologram for the King (~ Kral Için Hologram) ' Filminin Konusu :
Alan Clay (Tom Hanks) elindeki her şeyi kaybetmiş bir işadamıdır. Yeniden çıkış yapabilmek, henüz inşaatı başlamamış teknoloji kompleksinin yapımını üstlenebilmek için yanındaki genç arkadaşlarıyla birlikte Suudi Arabistan'a gider. Alıştığından bambaşka bir dünya ve kültürle yüz yüze gelen Clay, içinde bulunduğu duruma uyum sağlamaya ve bir çıkış yolu bulmaya çalışacaktır. Öte yandan Çinliler'in de aynı işi yapmaya talip olması, işini zorlaştıracaktır.





Facebook Yorumları
  • comment image

    gösterimi nisan olarak belirlenen uyarlama film. dave eggers'ın romanından uyarlandı. eggers'ın the circle'ı bu yılın sonlarına doğru gösterime girecek, bunda da tom hanks oynuyor. belli ki hanks, eggers'ın eserlerini çok sevmiş. peş peşe iki uyarlamasının başrollerini üstlendi. tom tykwer nasıl bir uyarlama yapmış, bilemiyorum. romandan devam edeyim. eggers bu eserinde arabistan'da hologram adlı bir teknolojiyi kral abdullah'a satmaya çalışan batmış bir iş adamını anlatıyor. dibe vurmuş bir adamın amerikan rüyasını çöl arabistan'da gerçekleştirmeye çalışması işlenir. eggers kara mizahtan sıklıkla beslenir. alan'ın dibe vurmuşluğundan başkası bir dram, başkası bir trajedi çıkarırdı, eggers coen kardeşler gibi bu dibe vurmuşluğu kara mizahla, biraz da alegoriyle yansıtmayı tercih etmiş. peki kitabın kapaklarında, çeşitli sitelerde vs dendiği gibi yılın en iyi kitaplarından mı ve eggers gerçekten dahi mi? eggers dahi mi bilmiyorum. bilmememin nedeni de bu kitapta dahiliğe dair hiçbir şey bulmamam. kitapta onun dahi olduğuna, diğerlerinden çok farklı ve zeki bir yazar olduğuna dair doneleri ben bulamadım. bulan olursa yeşillendirsin. ve hatta bu romanı kalemi güçlü herkes yazabilir.

    kötü bir roman değil kesinlikle. sadece abartıldığını düşünüyorum. öte yandan alan karakteri fena yazılmamış. alan'ın dibe vuruşu, kızı-eşi-babasıyla ilişkileri, bahtsız bedevi oluşu, toparlanmaya çalışması iyi işlenmiş. amerikan ekonomisine de zaman zaman değiniliyor. romanın tek etkileyici tarafı finaliydi. onun dışında sürükleyici olsa da, hızla okunsa da zerre etkilemedi beni. muhtemelen film gelene dek ayrıntılarını unutacağım. filme dönersem... tom hanks, alan karakteri için doğru bir seçim olmuş. tom tykwer bu fena olmayan kitabın hakkını vermişse ortaya eli yüzü düzgün bir karakter draması çıkmıştır. izler, tykwer'ın filmini de hızla unuturuz. zira ortada çarpıcı bir öykü yok.

    spoiler

    okur (daha çok amerikalı okur), alan'ın dibe vurduktan sonra toparlanıp zengin olmasını, kızını okula göndermesini, borçlarını ödemesini bekleyecektir. eggers da bu beklentilerle iyi oynuyor. finalde alan hologramını krala satamıyor ve yükselemiyor, dipte kalıyor. yani arabistan'ın çöllerinde kovalanan ve ulaşılmaya çalışılan amerikan rüyasına erişilemiyor. eggers finalde alan'ı zenginleştirmiyor. ekibi arabistan'dan abd'ye dönerken alan cascavlak ortada kalıyor ve abd'ye dönemiyor. kitabın bu tarafını sevdim. umarım tykwer da bu mutsuz sonu değiştirmez. bu arada eggers her amerikalı gibi yarattığı bu ezik, bu dibe vurmuş karakterine iki kadın sunmaktan da imtina etmiyor. birisi arap bir doktor, diğeri danimarkalı bir iş kadını olan iki kadını bu ezik alan'ı arzuluyorlar. neredeyse her amerikan filminde ve 24 james bond filminde amerikan olmayan kadınların amerikalı erkeği arzuladıklarını görürüz. haydi o james bond veya beriki karizmatik bir kahraman. alan ise ereksiyon sorunları yaşayan, batmış birisi.

    spoiler


    (sherlock holmes 90 - 8 Şubat 2016 15:11)

  • comment image

    tom hanks dave eggers’ın ödüllü romanı "kral için hologram" için 2012’de twitter’da bir yorum yazdı:

    "kral için hologram’ı okuyup bitirdikten sonra aklımda sadece bir soru kaldı, o da dave eggers’ın benimle kitaptan uyarlama bir film yapmak isteyip istemediği?"

    alman film yapımcısı tom tykwer 2012 yapımı cloud atlas filminde tom hanks ile çalışmıştı ve kral için hologram projesi için şu şekilde konuştu:

    "beni çok heyecanlandırdı. son zamanlarda okuduğum en modern ve sıcak roman. bu hikaye kesinlikle film yapılmalıydı.tom hanks yeni şeyler denemeye çok açık. çok zeki bir çocuk gibi oyuncaklarımız nelerdir ve onlarla neler yapabiliriz düşüncesinde. bu çok motive edici. bir fikri kendi yorumlayıp harikalar yaratıyor."

    filmin konusu: 2010 ekonomik krizinden sonra depresif, yeni boşanmış ve işini kaybetmiş amerikalı alan clay (tom hanks) hayatının anlaşması olacağını düşündüğü bir iş için suudi arabistan’a yollanır. amacı suudi kralına hologram telekonferans sistemi satabilmektir. yerel gelenekler ve şaşırtıcı bürokrasi işleyişine alışmaya çalışırken tanıştığı esprili taksi şoförü ve güzel arap doktor ile hayatını yoluna koyar.


    (samimi yazar - 11 Nisan 2016 21:11)

  • comment image

    müthiş güzel, anlamlı, keyif verici, zenginleştirici bir film.

    dave eggers çok güzel bir hikaye anlatmış. tom tykwer de filme çekerken iyi bir iş başarmış.

    filmin alt metni çok ama çok kuvvetli ve derinleştirici.

    bazı büyük temalar itibarıyla, kısaca dendikte: büyük şirketlerin iş gücü ucuz memleketlere tornistan etmesinden, çinlilerin "teknikalite" kurnazlığından azıcık da olsa mağdursanız, ya da, en önemlisi, farklı kültürler arasındaki kesişme ve benzeşim noktalarını tesbit etmekten keyif alıyorsanız ve bu ameliyeyi zenginleştirici buluyorsanız... bu filmi mutlaka izlemelisiniz!


    (fakiruhakirupurtaksir - 23 Nisan 2016 02:30)

  • comment image

    film keyifliydi. tom hanks'in sıklıkla rol aldığı "feel good" işiydi ve bence işini gayet iyi yaptı.

    ama tabii, batının oryantalist fantazilerinden kaçamıyordu. spoiler vermek istemediğimden ayrıntıya girmeyeceğim ama yüzme sahnesi bana bir ergenin 31 rüyası olabilirmiş gibi geldi ancak.


    (jedilost - 23 Nisan 2016 22:13)

  • comment image

    --- spoiler ---

    daha filmin girişindeki uçak sahnesinde, "lebbeyk" diyerek telbiye eden ihram içindeki insanlar ile ne kadar detaylara dikkat edildiğini anlayabilirsiniz. keza gerçekten de, miga al-ihram noktasından 30 ve 5 dakika önce yolculara anons yapılması suudi arabistan sivil havacılık otoritesi tarafından zorunlu tutulmuştur.

    bunun dışında, konsoloslukta sadece iç çamaşırı ve kravat ile dans eden tiplerin koptuğu sahneler dışında gayet oralardaki gerçekleri yansıtmakta.

    mesela konsolos partisi için kapı girişinde isim sorulduğunda, kafadan bir isim sallayıp gayet rahat içeri girmesi, x-ray cihazından geçerken dat dat diye ötmesine rağmen kimsenin kontrol etmemesi.

    mesela işlerin ağırdan alınması, iş ciddiyetinin, profosyonelliğinin bulunmaması. randevunuzun planlandığı adamın gelmemesi, sürekli başka zamana planlanması, sonrasında beklediğiniz adamın aslında orada olduğu gerçeğiyle karşılaşmanız. ya da birlikte gittiğiniz adamın "bir saniye, telefonla konuşup geleceğim" deyip sonrasında arazi olarak gösterdiği saygısızlık vs. bunların hepsi hali hazırda olan durumlar. isteyen gidip oralarda çalışıp tecrübe edebilir.

    yine mesela, kahramanımızı gideceği yere sürekli bırakan yusuf'un arabada kullandığı ipod, ki dikkat ederseniz ipod olmasına rağmen altın kaplama. en basitinden taif gibi öyle ahım şahım olmayan bir şehirdeki otelde, asansöre tam binecek iken, "aaa, bizim sitedeki asansörün aynısı" deyip asansöre bindiğinizde, asansörün aynı mitsubishi asansör olduğunu, ama içinin boydan boya altın kaplama olduğuna birebir şahit olmanız, durumların oralarda gerçekten böyle olduğunu anlamanıza yetiyor.

    ama suudi arabistan'lara gidip, öyle bir şoförle tanışıp, kurt avına gidip, sonrasında kadın bir doktor ile tanışıp, deniz kenarında bir eve gidip, mükemmel bir denizi üstsüz arkadaşınızla beraber keşfetmeniz ve bunların çok kısa bir sürede gerçekleşmesi tabii ki mümkün değil.

    sonuç olarak gayet hoş bir film. eğer daha öncesinden oralarda bulunmuş iseniz, daha bir zevkle izleyeceğiniz kesin.

    ---
    spoiler ---


    (souffles - 27 Nisan 2016 02:33)

  • comment image

    temiz bi film olmuş. tom hanks iyi oynuyor, gayet iyi bi karizması var. kültürler arası etkileşim iyi. bi takım mesajları olan derin bi film aslında.

    --- spoiler ---

    çölde çalışanlar filipinli, yol kenarındaki binada danimarkalılar çalışıyor, hologramı tanıtan firma amerikalı, ihaleyi kapan firma çinli ama tüm bu hadiseler suudi arabistan'da cereyan ediyor. filmdeki bu çok uluslu yapı ilgimi canlı tuttu film boyunca. daha önce bahsedildiği gibi schwinn'in hikayesi yarım kalmış. işçilere ne dedi acaba? bazı sahneler vardır, filmden çıkınca aklınızı kurcalar. öyle bir sahne. neyse 9.13'te ne ezanı okunuyor?

    ---
    spoiler ---


    (the feel good - 2 Mayıs 2016 00:28)

  • comment image

    suud-abd ilişkilerinin geleceğini irdelemek açısından da ilginç bir işaret fişeği.

    açıkçası ben le grand voyage'dan sonra ilk kez suud topraklarını bir filmin mekanı olarak gördüm.
    bu filmle hem ülke, hem de yönetimi tabu olmaktan çıkmış..

    --- spoiler ---

    halka açık idam, sadece mesajlaştı diye ölüm korkusu yaşayan insanlar,
    parayı çarçur eden bir yönetim, 21. yy'a uymayan ahlaki ve toplumsal kurallar,
    herkesin bilip, kimsenin uymadığı yasaklar ve "yeraltında bambaşka bir dünya"

    kurt avı sırasında yusuf'un söylediği; "demokrasi darbesi" de sıradan
    bir sohbet gibi durmuyor.
    ---
    spoiler ---

    son olarak filmin yapımcısının da saban films olması bir diğer ilginç detay.


    (ak sakalli bebe - 2 Ağustos 2016 07:13)

  • comment image

    nedense bana pek masum gelmeyen film.

    --- spoiler ---

    parasız kalan amerikalı'nın suudi arabistan'a yerleşmesi, filmdeki sürekli su vurgusu *, amerika ile çin'in suudi topraklarında karşı karşıya gelmesi, hologram metaforu ve filmdeki demokratik devrim vurgusu gibi gibi baya bir nokta dikkatimi çekti.

    ---
    spoiler ---

    hepsinin başında ise bu topraklarda neden böyle amaçsız ve suya sabuna dokunmayan bir film çekilmş onu hiç anlamafım. akıllara operasyon argo'daki hollywood etkisi geliyor şüphesiz.

    hayırlara vesile olsun.


    (doktor smmm ustelik basak burcu erkegi - 26 Şubat 2017 22:51)

  • comment image

    arapları kötülemekten çok onları batılılar için normalleştirme amacıyla yapılmışa benzeyen film.

    evet, arapların tembelliğinden vs dem vuruluyor, ama bunların hepsi sempati uyandırma amaçlı gibi. film neredeyse saudi kültür bakanlığı desteğiyle çekilmiş bile denebilir. sadece profesyonellik çerçevesinde belli konularda bir doz hicive izin vermişler, ve bu da filmi hem komik-sempatik hem de gerçekçi ve izlenilebilir yapıyor.

    ama kesinlikle arapları kötülemek gibi bir derdi yok filmin. tersine diyor ki, burası çok kültürlü bir ülke, batılı olarak gelip buraya yerleşsen çok da rahat yaşar, kabuğunda kalıp yaymadığın sürece partiydi, içkiydi, bunlardan bile mahrum kalmadan devam eder gidersin. arabistan senin gibiler için bir fırsatlar ülkesi, her şey geniş, ferah, trafik yok, deniz, tatil, güneş var, iş var. kuralcı görünsek de sorun etme, adam yemiyoruz diyor.

    filmde bir noktada örtülü kadın doktor bile var. onu gördüğünüz an zaten filmin ana mesajının "biz o şekilde kapalı bir rejim değiliz, dozunda olduğu sürece her şeye izin var" tipi bir şey olduğunu anlıyorsunuz. tom hanks kimle karşılaşsa zaten amerikaya gitmiş, orada okumuş falan çıkıyor, buna alt tabaka arabistanı temsilen filme konmuş ve sonra çok iyi arkadaş olacağı taksici bile dahil.

    bir ara taksicinin dağdaki köyüne gidiyorlar, arabistan'ın fakir kısmına da şahit oluyorsunuz, tom hanks oraları çok beğeniyor, develerin resimlerini çekiyor. herkes sıcak samimi, saf ama iyi insanlar. namaz kılanlar, lebbeyk çekenler gayet gerçekçi.

    film baştan aşağı batılılar için bir arabistan reklamı gibi, zamanın durduğu, inşa halinde bir tatil beldesi olarak gösteriliyor arabistan.

    o yüzden çok da böyle kötüleme odaklı olduğunu düşünmüyorum. son yıllarda şehir ve ülke odaklı, turistik gezi niyetine seyredilebilecek o kadar çok feel good movie çekiliyor ki. son james bond veya inferno, taken gibi filmlerin hep istanbulu türkiyeyi yabancı gözüyle gezen insanları anlatması tesadüf değil, veya düşünürseniz birden bire ilham gelmiş gibi russell crowe, türk oyuncular da oynatarak the water diviner diye türkiye tarihi üzerine bir hollywood filmi çekti değil mi, batı'da reklamı bile yapılmamış bir film aslında. süperkahraman filmlerinde bile artık tek filmde dünyanın 7-8 ayrı turistik bölgesine gidip oralarda dövüşüyorlar, en son gelip final dövüşü tabii gene new york'ta oluyor.

    yani a hologram for the king de büyük oranda tanıtım amaçlı gibi görünen bir film. tabii benim için tom hanks önemli, adam ne çekse izlerim ben, sorun etmem.


    (earendill - 27 Şubat 2017 22:52)

Yorum Kaynak Link : a hologram for the king