Moll Flanders (~ Sıradışı bir kadın) ' Filminin Konusu : 18. yüzyılın en popüler romancılarından biri olan Daniel Defoe’nin 1719’da yayımladığı ve bugün, modern bireyciliğin ve ‘ekonomik adam’ın ilk örneği olarak kabul edilen “Robinson Crosoe”nun ardından kaleme aldığı “Moll Flanders”, özel bir varolma serüvenidir. Robinson Crusoe’nun ıssız bir adada yaşayabilmek için o adanın kaynaklarını ve orada bulduğu tek yerliyi sonuna dek sömürmesine karşın, bu kez olayların geçtiği yer Londra olduğu için, sömürülecek mevkiler de iş yerleri ve eğlence noktalarıdır. Sömürülecek insanlar ise parası olan herkes. Bu sömürü tercihen evlilik yoluyla, olmazsa fahişelik, o da olmazsa hırsızlıkla gerçekleşir. Robin Wright Penn tarafından canlandırılan, ailesi olmayan ve başından türlü kötü olaylar geçen Moll Flanders, zor koşullar yüzünden Londra’nın azılı hırsızlarından ve ünlü fahişelerinden birine dönüşür.
The Fortunes and Misfortunes of Moll Flanders(1996)(7,8-1134)
The Power of One(1992)(7,2-8433)
Kiss the Girls(1997)(6,6-58205)
Levity(2003)(6,4-6226)
The Playboys(1992)(6,3-1071)
Nurse Betty(2000)(6,2-31679)
Hard Rain(1998)(5,8-29985)
Denial(1991)(5,3-189)
Loved(1997)(4,8-505)
bir kaç yıl önce robin wright'ın başrolünde oynadığı daniel defoe'nun,londra'da yaşamış bir fahişenin hayatını anlattığı romanı.kitapta silik ve elinden geldiğince kötü yola düşmeme çabasıyla çırpınan erdemle kırbaçlanan kadın tipinde olan moll flanders, filmde patty diphusa gibi yırtık bir karakter haline sokularak daha çekici kılınmıştı.evet aynen öyle olmuştu.
(fausta - 24 Mart 2002 01:24)
(bkz: ned flanders)
(tuonela - 17 Haziran 2002 20:59)
reşat nuri'den emin değilim ama yaprak dökümü dizisinin senaristlerini fazlasıyla etkileyen roman karakteri. yoksa, her ilişkisine daha iyi yaşam koşulları için başlayan ve her biten ilişkisinin sonunda mendilini bir kenara bırakıp cebine ne kadar girdiğinin hesabını yapmaya çalışan şehvetli ve bir o kadar da şekilsiz moll ile ferhunde arasındaki korelasyon şahsım tarafından başka türlü açıklanamayacaktır.
(kargaburun - 15 Şubat 2009 17:54)
daniel defoenun 1722'de basilmis bir romani, roman turunun daha tam da oturmamis bir donemine denk dusmesi, kitapta nice aksakliga neden olmustur. cok fazla ayrinti ve olay anlatan, cok iyi kurgulanmamis bir olay orgusu olan ve zaman mevhumunun yer yer kayboldugu* bir kitaptir.kapaginda yazanlara aldanip zevkli bir okuma beklenmemelidir:the fortunes and misfortunes ofmoll flanderswho was born in newgate,* and during a lifeof continu'd variety for threescore years,* besides her childhood, was twelve years a whore, fivetimes a wife (whereof once to her brother) twelve years a thief, eight years atransported felon in virginia, atlast grew rich, liv'd honest and died a penitent.defoe, okura moll'un ahlaksizliklarini gostererek, o zaman sayisi epeyce fazla olan puritanlara, bu bir sosyal elestiri, ders alalim, namuslu kalalim demistir. tabii cok daha iyi sosyal kritikler sonradan gelecektir: mesela vanity fair.
(elf - 30 Ocak 2003 01:50)
moll flanders romanında bir puritan olan defoe karakteriyle* narrator arasına oldukca mesefa koymustur. o donem icin cok yanlış bir tutum olarak goremeyiz cunku katı kurallarla cevrilmiş bir toplumda bu mesafeyi vermesezse "eyvah yanlıs anlasılırım" endisesine kapılmıstır. kitabın tam isminin de "the fortunes and misfortunes" diye baslaması 19. yy.da romanın gelisim sureciyle baglantılıdır. o doneme kadar roman hep kucumsenmis bir genre olmustur. bu drama gibi şiir gibi bir teorisi yazılmadıgından olabilir ama asıl sebep romanların konularının hep ask, seks, sıradan ilişkiler vb. olmasıdır. defoe da bu yuzden "heyyytt heytt fortuness and misfortunes of famous moll flandersss" seklinde vurgulu ve bagıra bagıra okunması mumkun bir baslık secmiştir romanına. ama tum olumsuzluklara, basarısız gozlemlere vs.lere ragmen, defoe bir puritan olarak romana o zamana kadar baska hiç bir edebi turde rastlanmamıs bir ozellik* katmıs ve bilmeden romanı bugunune getirenlerden biri olmustur.
(yagmur - 5 Ekim 2003 12:56)
daniel defoe'nun ilk pikaresk eserlerinden biri.
(hristos petridis - 16 Kasım 2013 15:09)
kitabin baslarinda soyle bir ifade vardi ki--"... if a young woman once thinks herself handsome, she never doubts the truth of any man that tells her he is in love with her; for if she believes herself charming enough to captivate him, 'tis natural to expect the effects of it."-- cok dogrudur.
(hemingway - 10 Şubat 2004 01:26)
daniel defoe'nun en önemli eserleri arasında gösterilebilir. aynı persuasion'da(bkz: persuasion) olduğu gibi 18.yy ingilteresini her yönünden anlatır. persuasion genellikle sınıf konusunu ele alırken moll flanders'da hemen hemen her konuya değinilmiştir. örnek olarak amerika'nın ingiltere tarafından kolonileştirilmesi ve ingiltere'de artık çok fazla suçlu olduğundan artık hapishanelerinin kapasitesini fazlasıyla doldurması ve ingiltere nin bir tür temizleme yapmak istediği için suçluları nasıl kolonilere gönderdiğini romanda görebiliriz. ayrıca ingiltere'de sürekli savaş olduğu için savaş zamanı işe giden asker polis vs savaş bitince işsiz kaldıkları için onlar da bir nevi haydutluğa soyunmuştur çünkü çalışılacak iş yok. bunlara 'gentlemen on the road' denir. insanları soyarak kendi geçimlerini sağlamaya çalışır.
(karamelli makiyato - 21 Şubat 2018 12:38)
francisco lópez de úbeda'nın la pícara justina isimli eserinden esinlenilerek yazılmıştır.
(dolaysiztumlec - 17 Nisan 2018 15:03)
robin wright ve morgan freeman'ın başrolde olduğu daniel defoe romanından uyarlama güzel bir film.hikaye oldukça güzel ve etkileyici, beyaz perdeye uyarlaması, oyuncuların performansı iyi. tavsiye edilir.
(sirma - 8 Haziran 2018 05:38)
Yorum Kaynak Link : moll flanders