Süre                : 1 Saat 36 dakika
Çıkış Tarihi     : 14 Mart 1997 Cuma, Yapım Yılı : 1997
Türü                : Cinayet,Gizemli,Heyecanlı
Ülke                : Norveç
Yapımcı          :  Norsk Film , Nordic Screen Production AS , Norsk Filminstitutt
Yönetmen       : Erik Skjoldbjærg (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Nikolaj Frobenius (IMDB)(ekşi),Erik Skjoldbjærg (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Maria Mathiesen (IMDB)(ekşi), Stellan Skarsgård (IMDB)(ekşi), Sverre Anker Ousdal (IMDB)(ekşi), Gisken Armand (IMDB), Kristian Figenschow (IMDB), Thor Michael Aamodt (IMDB), Frode Rasmussen (IMDB)(ekşi), Bjørn Moan (IMDB), Maria Bonnevie (IMDB), Marianne O. Ulrichsen (IMDB), Bjørn Floberg (IMDB), Guri Johnson (IMDB)

Insomnia (~ Bezsennosc) ' Filminin Konusu :
Los Angeles polisinden dedektifler Will Dormer ve Hap Eckhart, küçük bir Alaska kasabasına 17 yaşında bir kızın öldürülmesini araştırmaya giderler. Araştırmaları sonucunda Walter Finch adında bir yazardan şüphelenir ve peşine düşerler. Sisler içinde yaşanan bir çatışmada Hap öldürülür, Finch kaçar.Başarısızlığa uğramanın ve ortağının ölümünün öfkesiyle Dormer, Finch'in peşine düşer. Bu kez yanında yerel bir polis memuru olan Ellie Burr vardır. ikili, Finch'in zekice ördüğü entrikalar ağı içerisinde intikam ve adalet için çabalar


  • "amına koduğumunun hastalığı."
  • "olduğunu iddia edenlerin %98.4'ünün bu hastalıkla alakası bile yoktur.."
  • "karizmatik bir ada sahip olan rahatsızlık. adını höllübük'e çevirseler herkes saat 8'de yatağa girer mesela."
  • "with insomnia..you are never really asleep...and never really awake..it was on the tip of everyone's tongue,we just gave it a name....(bkz: fight club)"
  • "fight club'ta bununla ilgili bir söz vardı;- bunu yaşadığında asla gerçekten uyuyamazsın... ve asla gerçekten uyanıkta değilsindir.gibi bir şeydi. bana bir ülkenin halkını hatırlattı."
  • "too late for yesterdaytoo early for tomorrow"
  • "uykusuzluk, uyuyamama, uyku bozukluğu."uyuyamazsan, uyanamazsın.." - dövüş kulübü, the fight club -"
  • "uyuyamama, erken uyanma, rahatsız uyuma, kabuslar görme, uykuda mala vuramama vb. çıldırma noqtasına getiren uyku problemleri..."




Facebook Yorumları
  • comment image

    al pacino'nun, hayranlık uyandıran oyunculuğuyla uykusuzluğun insanın ruhuna işlediği filmdir. aynı konunun türk versiyonunu düşünmek bile istemiyorum. bol esneyerek, elleriyle gözlerini oğuşturup, bir de iki replikten birinde oflayıp puflayıp, çok uykusuzum diyeceklerini tahmin ettiğimden; bu konuyu pas geçip, ağa dizileriyle devam etmelerini öneriyorum.


    (xturuncu - 23 Kasım 2009 13:52)

  • comment image

    stephen king'in uykusuzluk çeken ve daha sonra cin benzeri beyaz elbiseli doktorlar falan gören sonrada beraber olan bir kadın erkeği anlattığı kitabı güzeldir... jack karşınıza çıkınca şaşırırsınız. (bkz: insomnia)


    (huzursuz - 31 Ekim 2000 02:37)

  • comment image

    sözlükteki ergenleri görmemizi sağlayan hastalıktır. sorsan sözlüğün yarısı insomnia ama hala hepsi insomnia'yı basit bir uykusuzluk sanıyorlar.
    ilgi budalası aptallarsınız amına koyim. gece 4te yatıp öğlen 5te kalkan insomnia kolpaları.


    (kamera motor - 13 Şubat 2012 20:18)

  • comment image

    zamane gençlerinin özendiği hastalık. canları atıyor insomnia olsunlar da herkese söylesinler diye.

    bir gece saate bakıyorlar saat sabahın 5'i olmuş. ertesi gün hemen hevesle anlatıyorlar, "uff insomniayım ben galiba ya akşam 6'ya geliyodu uyudum. çok uykum var ama uyuyamıyorum (bu da fight club'tan edindiği bir bilgi) sabah 6'ya kadar. bazen 7 oluyo. çıldırıcam ya."

    bu güzel kardeşlerimizin saat kaçta uyandığını da gözardı etmemek gerek. ulan tamam sabah 6'ya kadar uyuyamadın. be hayvan sonra akşam 5'e kadar uyuyan kilimcinin kör oğlu mu?
    uykusuzluk hastalığına yakalandığını iddia edip 12 saat uyuyan insanların kendilerine taktığı moda hastalık halini aldı iyice.

    kardeş insomnia demişsin ama bu malaklık..


    (july maff deep - 17 Kasım 2012 23:27)

  • comment image

    üstteki entryleri okumadım açıkçası o yüzden kimse üstüne alınmasın ama gece sabaha kadar facebook, sözlük, dizi film izleyip. akşama kadar uyuyan pek çok kişinin kendinde varlığına inandığı hastalık. ismi karizmatik belki de ondan çekici geliyordur.


    (sozluge ek kontenjandan yerlesen yazar - 19 Mart 2013 04:22)

  • comment image

    kosulsal bir sekilde de olabiliyor..olesiye uykunuz vardir, durdugunuz yerde uyuyosunuzdur, kendinizi zar zor yataga atarsiniz, ama o da ne, birdenbire tum uyku kacar yorgunluktan geberiyo olan bunyeniz birdenbire cin olur, yatagi arsinlar, amuda kalkar, saatlerce doner durur nafile..insanda sinir yaratir stres yaratir, hele ki uykunun alinmasinin gerekli oldugu durumlarda skerim uykuyu dedirtir..


    (cressida - 28 Nisan 2001 03:50)

  • comment image

    fight club'ta bununla ilgili bir söz vardı;

    - bunu yaşadığında asla gerçekten uyuyamazsın... ve asla gerçekten uyanıkta değilsindir.

    gibi bir şeydi.

    bana bir ülkenin halkını hatırlattı.


    (raeuko - 24 Mayıs 2014 00:30)

  • comment image

    anaakım sinemada polislerle dedektifler genellikle seyircinin rahatlıkla özdeşim kurabileceği, adaletten, kurulu düzenden yana, koruyucu, görece idealist figürler olarak resmedilegelmiştir. kimi filmler, mevcut ortajen anlayışı tersinden okuyarak eleştirel bir tutum geliştirmişlerdir. norveçli yönetmen erik skjoldbjærg’in insomnia (1997) adlı polisiyesi bu anlayışla çekilmiştir örneğin. filmde deneyimli polis dedektifi jonas (stellan skarsgård), sisin ortasında yanlışlıkla mesai arkadaşını öldürür. kanıtları ortadan kaldırmakla birlikte derin bir vicdan azabı duymaktan da kurtulamaz. hem medya ortamında hem de emniyet teşkilatında başarılı bir görev adamı kimliğinde tanıtılan jonas, polis komiserinin sitayişiyle karşılaşacaktır:

    "seni gönderdikleri için çok memnunum. ününün hakkını sonuna kadar veriyorsun. olay çözülene kadar pes etmiyorsun. çalışma azmin bize ilham kaynağı olacak."

    işin aslı görüldüğü gibi apak değildir. filmin hollywood uyarlaması 2002’de aynı adla, balon yönetmen christopher nolan yönetiminde çekilmiş, başrole daha önce serpico, cruising, sea of love gibi polisiye anlatılarında polisleri canlandırmış star oyuncu al pacino getirilmişse de amerikan film yapım siyaseti çerçevesinde asal öykü çarpıtılmış, dürüst polis imajına sadık kalınmıştır. ortaya çıkan sonuç elbette kusurludur.

    şimdi buradan hollywood kalantorlarına sövüp saymakla iş bitmiyor tabii. bence daha önemli mesele bu coğrafyadaki ucuz sinefillerin "vay be, al pacino harika rol yapmış yine" şeklindeki suya tirit yorumları. suya tirit bir film için yapılabilecek yorum tam da bu olsa gerek! bu psikolojiyi şu analoji açıklayabilir gibi geldi bana: bir oltanın ucundaki solucana aldanan halk! sanırım bu teşbih yerindedir. balık dururken solucana imrenenlere gelsin!


    (hanging rock - 24 Eylül 2014 21:22)

  • comment image

    2 haftadir sadece gunde 2 saat uyuyabilmeme neden olan serefsiz. hicbir sey kar etmiyor. su hastaligi kucumseyenlerin de agzina tukureyim. gece yatmayip gunduz osura osura uyuyan herifler gelmis "abi insomnia'm var benim yea kafasi cok guzel" diyen tipler taniyorum. gercek insomnia'da... dunyan donuyor resmen, gunleri karistirmaya basliyorsun, zombi gibi geziyorsun tum gun. psikolojin falan da bitiyor. ozellikle uyumaya calisirken tam uykuya dalacagimda hypnic jerk denen olaydan 10 15 kere yasiyorum. ve kulaklarima ani bir bozuk plak sesi gibi bir ses cikip 2 saniyeliginde sagirlik yasiyorum. ayni sekilde gozumde de simsek cakar gibi beyaz bir isik olusuyor. ıstanbulda iyi bir noroloji doktoru taniyan yazarlarin yesillendirmesini bekliyorum.


    (serieksiverenibne - 14 Aralık 2014 03:42)

  • comment image

    ülkedeki bir çok üniversiteli gencimiz kendini insomnia sanmaktadır fakat durumları sabaha karşı yatıp, öğlen uyanmaktan ibarettir. elektirikleri kesilsin bak bakim bunlarda insomnia filan kalıyo mu hepsi gider uyurlar


    (404gibi - 14 Aralık 2014 04:51)

  • comment image

    insomnia nedir?

    zaman zaman uyku problemleri ya$amak anormal bir$ey degildir. fakat, eger yeteri kadar uyuyamadiginizi ya da yetersiz uyku uyudugunzuu du$unuyorsaniz, insomnia ya da uyku bozuklugunuz olabilir. insomnia olan insanlarda gorulebilen sorunlar:

    -uyumada gucluk,
    -gecenin bi yarisi aniden uyanmak ve tekrar uykuya dalmakta zorlanmak,
    -sabahlari cok erken kalkmak,
    -dinlendirmeyen uyku.

    insomnia gun icinde bazi problemlere -uykusuzluk, halsizlik, konsantrasyon eksikligi, asabiyet gibi- neden olabilir. insomniali bir insanda apne, narkolepsi gibi diger uyku bozukluklari da ba$ gosterebilir.

    insomnia uykunun saatiyle olculmez. bir insanin uyku ihtiyaci ki$iden ki$iye farklilik gosterir. genelde 7-8 saat arasinda degi$en bu sure, bazi insanlarda 4 saate inebilirken bazilari icinse cok daha fazladir.

    insomnianin ce$itleri nedir ve neler sebep olur?

    bir insanda birincil* ya da ikincil* insomnia olabilir. birincil insomniada insanin uyku problemi herhangi bir hastalikta hicbir $ekilde ili$kili degildir. ikincil insomniada ise insandaki uyku problemi bir hastaligin -astim, kanser, depresyon gibi- ya da alinan bazi ilaclarin ya da maddelerin -alkol gibi- neticesinde olu$mu$tur.insomnia kisa sureligine de ba$ gosterebilir -$iddetli insomnia- ya da cok uzun sureli de olabilir -kronik insomnia. ayrica ki$i degi$en periyotlarla da gelir gecer bir $ekilde maruz kalabilir. $iddetli insomnia bir geceden birkac haftaya kadar surebilir ve genelde ruhsal ya da bedensel rahatsizlik* ya da belli bir olay neticesinde olu$abilir. sebepleri genelde $u $ekildedir:

    -$iddetli stres,
    -hastalik,
    -cevresel faktorler -gurultu, sicaklik gibi-,
    -normal uyku duzeninizi bozacak degi$iklikler -ornegin gavurlarin jetlag diye tabir ettikleri zaman dilimi degi$ikliklerinde ba$ gosteren duzensizlik-.

    kronik insomnia ise insanin insomnia halinde en azindan 3 gecelik bir periyot gecirmesi halinde soz konusu olabilir. bir cok $ey sebep olabilir ve de en ba$lica sebepleri uyku duzensizligine yol acabilecek hastaliklardir.

    tedavisi nedir?

    $iddetli -kisa sureli- insomnia genelde tedavi gerektirmez. fakat eger vucuda zarar verdigi -yorgunluk ya da halsizlik gibi- goruluyorsa , tavsiye edilmese de, doktor gozetiminde bazi haplar kullanilabilir. yine de bu haplar etkisini en iyi bicimde -en iyi ihtimalle- birkac gun icinde gosterecegi icin ve de yan etkileri cok fazla oldugu icin kullanilmamasi tavsiye edilir. en iyi tedavi uyumak icin bazi yontemler geli$tirmek, uyumadan once rahatlatici $eyler yapmaktir.

    kronik insomnia ise terapi ya da ilac tedavisi gerektirir. fakat bu ilaclarin da cok ciddi yan etkileri oldugu icin, kesinlikle doktor gozetiminde kullanilmasi gerekmektedir. uyku haplarinin kullanilmasi kesinlikle kacinilmasi gereken bir$eydir. uzmanlar e$liginde kazanilacak bazi teknikler -rahatlama, uyku kisitlama terapisi ya da yenilenme gibi- cok daha etkili olacaktir.

    iyi bir uyku icin yapilabilecekler:

    -her gece ayni saatte yatmak ve her sabah ayni saatte kalkmak faydali bir ali$kanliktir. gun icinde yapilacak herhangi bir kestirme gece uykunuzu kotu yonde etkileyecektir**.
    -gun icindeki kafein, nikotin ya da alkol giri$ini azaltmak. kafein ve nikotin uyumayi zorla$tiracak, alkol ise uyuduktan sonra tekrar uyanmaya sebep olacaktir.
    -duzenli egzersiz. fakat bu egzersizlerin uykudan onceki 3 saat zarfina kadar yapilmasi gerekmektedir, yoksa bu da uyku duzeninizi bozabilir.
    -agir yemeklerden kacinmak. yatmadan once hafif bir$eyler ati$tirmak ise uyumaya yardimci olacaktir.
    -rahat bir yatak. odanizin sessiz, karanlik ve sicakliginin istediginiz derecede olmasina ozen gosterin.
    -uykudan once muzik dinlemek, kitap okumak ya da du$ almak sizi rahatlatacak ve daha kolay uyumanizi saglayacaktir.
    -yataginizi uyku ya da sex* di$inda ba$ka bir $ey icin kullanmayin.
    -eger uyumakta hala zorlaniyorsaniz, aklinizi me$gul edecek fakat yorucu olmayan -kitap okumak gibi- hareketler yardimci olacaktir.
    -(bir tane de benden) uykudan once alinan du$ ustune bir adet sigara en faydali yontemdir. du$ bedeninizi, sigara aklinizi rahatlatacak, bir bebek gibi uyuyacaksiniz*.

    --- bu bolumu okumamaniz onerilir ---
    insomnia problemi olan insanlarin cogunun $ikayeti $udur: "cok fazla du$unuyorum o yuzden bir turlu kafami rahatlatip uyuyamiyorum". genelde buna verilecek basit bir cevap "o zaman bir$ey du$unme" dir. fakat bu seferde insanin aklinda bir dongu olu$ur: "bir $ey du$unmuyorum. ama bir$ey du$unmemem gerektigini du$unuyorum. hayir hayir bir$ey du$unmiyecem...". bu gibi bir sonsuz looptan kurtulmanin en mantikli yolu $udur: ertesi gun ya da hafta ya da ay ya da yil herneyse yapmak istediginiz $eyleri bir bir siralayin ve de duzenli bir$ekilde uzerinden gecerken kendinizi uyumu$ olarak bulacaksiniz.
    --- bu bolumu okumamaniz onerilir ---


    (atomant - 9 Mayıs 2005 11:15)

  • comment image

    99 senesinde tedavi görmek zorunda kaldığım çok ciddi bir hastalık.... öyle böyle sıradan bir uyku problemi değil (bkz: uyku) (bkz: uykusuzluk) rekorum 91 saat hiç uyumamaktı.... üstelik en kötüsü insanın uykusu olduğu halde uyuyamaması....
    ilk başlarda uyumamak insana cazip geliyor.... çünkü bir çok şeye daha fazla vakit ayırabiliyor olma sevinciyle doluyor... ama sonra.....
    aman diyeyim....


    (abani - 21 Kasım 2001 18:42)

  • comment image

    uyuyamama, erken uyanma, rahatsız uyuma, kabuslar görme, uykuda mala vuramama vb. çıldırma noqtasına getiren uyku problemleri...


    (cyrano - 10 Ocak 2000 20:09)

  • comment image

    literatur'e selective insomnia adini verecegim bir turunu kazandirmak uzereyim, eminim baska bir adi, tanimi vardir ama soz konusu uykusuzluk su sekilde gelisir, eger yapacak isiniz yoksa katiyen gozunuze uyku girmez, tum geceyi yatakta gecirip maksimum 1 saat boluk porcuk uyku alip, 7 de ayaga dikilirsiniz, ama yetistirmeniz gereken isleriniz varsa ve sabaha dek ayakta durmaniz gerekiyorsa mesela kahve,cay,redbull'u karistirip icin, kasik kasik nescafe yiyin, masanin ustune yigilirsiniz sabah 11'e kadar kalkamazsiniz, kitlelerin sesi oldugumu dusunerek uykuya geri donuyorum.


    (longview - 3 Ocak 2006 19:42)

Yorum Kaynak Link : insomnia