Gormenghast ' Dizisinin Konusu : 4 bölümlük mini dizi.
Snuff Box(2006)(8,1-2397)
Dracula(2013)(7,4-26640)
Wilde(1997)(6,9-13630)
The Disappearance of Finbar(1996)(6,6-537)
The Emperor's Wife(2003)(5,7-504)
tum kitaplari om yayinlarindan cikmis olan tasvirleri akilllara durgunluk verecek guzellikteki bir kitaptir. kitap yeni dogan tahtin veliahti titus groan, mutfagi ele gecirmeye cali$an steerpike ve $atonun kendisi gormenghast anakahramanlaridir.
(cruelclown - 20 Şubat 2002 11:30)
dost körpe'nin çevirdiği bir seridir aynı zamanda.
(jazzbass - 20 Şubat 2002 11:39)
"kolaylık adına bu üçlemeyi gotik yazın olarak nitelendirebiliriz; ya da tüm eleştirmenlerin hemfikir olduğu gibi, gelmiş geçmiş en iyi fantastik yapıtlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. mervyn peake'in fantastik edebiyatın tahtına oturmada, tolkien dışındaki tek aday olduğunu iddia edebiliriz. ama tıpkı ona adını veren şato gibi devasa, uçsuz bucaksız, keşfedilmemiş labirentlerle dolu bu yapıtın her sayfasına damgasına vuran özgünlük bizi bu kolaycılığa kaçmanın hazzından mahrum bırakacaktır. çünkü gormenghast'ta bir gotik-fantastik yapıttan beklenebilecek bir tema bulamayız. bu kitaplarda kurtarılan prensesler, doğaüstü olaylar, cinler, elfler ya da goblinler yoktur tersine, bizi bir girdap gibi içine çekip sersemleten karmaşık olaylar zincirinde, dickensvari karakterlerin absürd gülünçlüğü, yaşamlarına bir tanrının demirden eli gibi damgasını vuran o dev şatonun, bin yıllık gormenghast'ın kafkaesk atmosferiyle dengelenirken sarsıcı bir günledik gerçekliğe bürünür. bu karaterlerin tuhaf, komik, hatta fantastik bulabiliriz; ama acıları, hırsları ve tutkuları son derece gerçektir."- dost körpe-
(gregor - 27 Mart 2002 19:01)
betimlemelerindeki ayrinti ve lezzeti, yazar mervyn peake'in ayni zamanda desinatorluk yapan bir kisi olmasi sayesinde kazandigi soylenebilecek ucleme. konudaki agir akis da ayni sebebe baglanabilir.
(marvin - 10 Mayıs 2002 15:10)
3 kitaplık serinin tamamını iki sene kadar önce om yayınları kapanırken 6 ytl'ye almıştım.. şimdi hakkında yazılanları okuyunca nanılmaz bir heyecanla başlamış oldum seriye.. ve sadece girişteki 50 sayfa dahi eşsiz betimlemelerle ve aksiyon anlamlandırmasında garip mantık yürütmelerle dolu bir 1300 sayfanın okunacağını anlatmaya yetiyor..
(martenit - 15 Şubat 2008 10:25)
tim burton tarafından sinemaya uyarlanması gereken kitaptır.edit: tim burton'ın bunu çekeceği yok bari çekilmişini izleyelim düşüncesiyle bbc uyarlamasını izlemeye başladım. karakterler genel olarak iyi oturtulmuş görünse de, biraz fazla renkli ve fazla teatral buldum diziyi, charlie ve çikolata fabrikası hoşluğunda bir renklilik değil ayrıca, tiyatro sahnesi gibi iki boyutlu... sonuçta daha karanlık bir atmosfer olmasını beklerdim. steerpike, flay, gertrude gayet güzel ve yerli yerinde ama halalar tam olmamış gibi, pronesquallor'un kız kardeşi iyi, kendisi değil gibi eksiklikler var.sonuç itibariyle tim burton çeksin bunu hakikaten, ya da game of thrones gibi yüksek bütçeli bir dizi olsun.ayrıca dizinin iyi-kötü olmasından bağımsız olarak, titus'un bebekliği, insanda tekrar bebek sahibi olma isteği uyandırıyor.
(ediz - 22 Şubat 2010 13:25)
steerpike adlı karakteriyle gonullere taht kurmu$ kitap...
(verbal kint - 10 Aralık 2002 13:58)
3. kitaba gelince bana buyuk bir dumur yasatan kitap...
(verbal kint - 3 Ocak 2003 11:38)
dost körpe'nin çevirdiğine şaşmamalı, çünkü kendisi sıkı bir the cure fanıdır. söz konusu serinin titus groan adlı kitabı de the cure'un drowning man'ine ilham vermiş bir eserdir. o halde (bkz: drowning man) (bkz: fuchsia)
(glass sealed - 21 Ocak 2003 04:41)
ithaki yayınları tarafından tekrar dost körpenin çevirisiyle, çeşitli düzeltmeler yapılarak, basılmaya başlanmıştır. şuana kadar serinin ilk kitabı titus groan basılmıştır.edit: tam 2 sene oldu ilk kitabı alalı, dedim diğer kitapları da çıksın öyle başlarım okumaya hala hareket yok ithaki yayınevinden, yazıklar olsun.
(game of thrones - 8 Haziran 2011 14:47)
bbc yapımı olan televizyon dizisinde jonathan rhys meyers'ın steerpike karakterine cuk oturduğu bir gerçektir. steerpike'ın körpecik acınası halini de, sonradan dönüştüğü o haini de hakkını vererek canlandırmıştır, karakterin zekasına hayran kalırsınız. ingiliz yapımlarında hep bir yapmacıklık, daha doğrusu yapay olduğu çok belli olan bir atmosfer olduğunu düşünsem de bbc yapımında bu atmosferi jonathan rhys meyers kırıyor adeta. gormanghast dünyasının renkleri bilgisayar efektleriyle hayat bulsa da steerpike'ın hal ve tavırları, onu da geçtim bir bakışı ile konuya anında adapte oluyor insan. abartıdan uzak, gerçekçi ve bir o kadar da büyülü. bu dizinin orjinalini bir üniversite kütüphanesinde izledim 10 yıl kadar önce. daha o zaman yarım yamalak ingilizcemle ne dediklerini tam anlamazken bile dizi beni görselliği ile içine çekmeyi başarmıştı. romanların dizi ya da filme aktarılması ayrı bir tartışma konusu, kitabı okumak daha kısmet olmadı ama dizi gerçekten izlemeye değerdir.
(the last syringe - 19 Ocak 2012 00:25)
son dönemde pek moda olan üçleme kavramına bir örnektir. ancak son dönem üçlemeleri gibi fantastik değildir.toplam 1300 sayfa kadar tutar dost körpe'nin çevirisi ve her bir sayfasından istisnasız bir yağlı boya tablo çıkartılabilir. betimleme yoğunluğu yüksektir. bu yüzden ağır akar. okurken kendinizi bir bardak zeytinyağı içinde ilerlemeye çalışıyor gibi hissedebilirsiniz. ama öylesine bir kalite vardır ki, ilerlersiniz.bir sayfasında betimlenen pencereden sızen güneş ışığının gerçekten o anda gözümü kamaştırdığına yemin edebilirim.
(okurokurdoldur - 14 Mart 2013 13:06)
mervyn peake'in, bir romanda nasıl betimleme yapılacağı konusunda resmen ders verdiği, her ne kadar tür olarak gotik dense de, hangi türe dahil edileceğine kesin olarak karar verilememiş eseridir. maalesef serinin 2. ve 3. kitabının türkçe çevirisi bulunamamaktadır.
(strangelander - 18 Mart 2013 20:21)
mervyn peake'in yazdığı bir roman üçlemesinin adıdır. türünü çok zorlarlarsa gotik fantazi olarak belirlemek yanlış olmaz. gormenghast 1 - titus groan, om yayınlarından çıkmış durumda. üçlemenin ikinci kitabı gormenghast ve son kitabı da titus alone.romandaki şato ve olaylar her ne kadar olağandışıysa da, karakterler gündelik sıradan gülünçlüklerle donanmışlardır. kahramanların adları da eğlenceli ve ilginçtir. steerpike(gri ovuculardan biri, herşey onun yüzünden), swelter(aşçı), bay flay(uşak, benim gibi),nannie slagg(dadı), doktor prunesquallor, bay sourdust(kütüphaneci), lord sepulchrave(tam bir kitap manyağı) , lady gerthrude ve fuchsia(lordun kızı), titus(lordun oğlu, groan hanedanının veliahtı) ve tabii gormenghast şatosu(kesinlikle kitabın en önemli karakteri, canlı, ciddi ciddi nefes alan bir şato).gormenghast sinemaya da uyarlanmış. filmde jonathan rhys-meyers (velvet goldmine'ın brian slade'i nam-ı diğer david bowie'si) steerpike rolünde, christopher lee de bay flay rolünde oynamış.bbc de romanı bir radyo dizisi haline getirmiş, steerpike'i da sting seslendirmiş. olmaz tabii.
(usak - 24 Ağustos 2001 08:56)
okuyabileceğiniz en tuhaf kitap olduğuna kalıbı basarım.
(karabela - 28 Kasım 2004 10:20)
bbc tarafından çekilen ve peake'in üçlemesinden uyarlanan televizyon drama serisinde flay karakteri büyük usta christopher lee tarafından canlandırılmış. steerpike rolünde ise velvet goldmine ve son olarak da alexander'da oynayan jonathan rhys meyersvar. bunların yanında dr prunesquallor rolündeki john sessions'ın performansı kesinlikle kayda değer.uyarlamada kitaba göre değişiklikler var. bunu da normal kabul etmek gerekir zira oldukça uzun bölümlerden oluşan gormenghast üçlemesinin olduğu gibi süre ve seri kısıtlaması içindeki bir televizyon dizisine aktarılması oldukça zor. ayrıca televizyon uyarlamasının üçlemenin ikinci kitabının sonu ile final yapması ve üçüncü kitaba* hiç dokunulmaması da bir diğer dikkat çekici nokta. buna neden olarak da peake'in üçüncü kitapta hastalığı* nedeniyle oldukça uçması ve ilk iki kitaptan konu bütünlüğünü anlamında uzaklaşması gösterilebilir.gormenghast'ı okumuş biri için gormenghast'ın televizyon uyarlaması ilk başta hayal kırıklığı yaratabilir. bunda en büyük etken kitapta varolan karanlık havanın televizyon uyarlamasına tam yansıtılamamış olması. fakat kitapları okurken kendi kafamızda yarattığımız görüntülerden sıyrılabilirsek, belki biraz fazla renkli, ancak bir tiyatro havasındaki televizyon uyarlamasından zevk alabiliriz.
(kumkuat - 7 Aralık 2004 12:01)
kasvetli,melankolik,gizemli ve tuhaf bir dünya gormenghast'ın dünyası.kadim ritüeller tarafından yönetilen bir dünya.içindekilerini bu gelenekler içinde var eden ve aynı zamanda onları önemsizleştiren, yasaların kader olduğu bir yer.apokaliptik bir yapı.karakterlerin derinlerine işlenmiş hüzün öylesine canlı ki, bunu yazan insanı merak etmemek elde değil.hiçbir kitap bu kadar zarif ve ince tasvirlere sahip değildir.ve bu kitabı yazanın aynı zamanda bir ressam olduğunu bu gerçeği bilmeden de tahmin edebilir insan.mervyn peake okuyucuya hangi duyguyu hissettirmek istemişse onu hissettiriyor.bir şair'in becerisi böyle bir şey olsa gerek.bana poe'yu hatırlatan noktalar var mervyn peake'te.atmosfer olarak gotik ama işlediği konu açısından çok farklı.bütün olarak gerçektende benzersiz yazım.bu seriyi fantastik edebiyat tamının enginliğine dayanarak fantastik yazım olarak nitelersek bu türün en yaratıcı bir kaç örneğinden biri olduğunu söylemek pek de zor olmaz.
(karabela - 8 Aralık 2004 01:30)
dizisi önümüzdeki pazartesi akşamı türkiye saatiyle 22.00'de bbc prime'da gösterilmeye başlıycak üçleme, dizinin kendisini de oldukça merak etmekle beraber ben sırf jonathan rhys meyers uğruna bir adet boş video kasetle hazır ve nazır bulunucam.
(razzmatazz - 15 Kasım 2001 20:01)
barquentine'in groan hanedanı'na olan fanatikçe bağlılığı canlılara, hanedan’ın üyelerine karşı duyduğu ilgiden çok daha güçlüydü. kontes, fuchsia ve titus onun için imparatorluğun kan kırmızısı zincirindeki birer halkadan başka birşey değillerdi. önemli olan zincirdi, halkaları değil. önemli olan kutsal tozla kaplı o uçsuz bucaksız demir zincirdi, onu oluşturan canlı metal değil. onun saplantısı düşüncenin kendisiydi, somutlaşmış hali değil. sıcak bir haklilik denizinde, bağlılık arzusuyla ilerliyordu.
(insomniac - 28 Ekim 2005 16:53)
1975 tarihli modern masquerades albumunde yer alan bir fruupp parcasi ;sozleri ;the darkness winds between the ancient stars.that light the sky.the stars are bright but doomed to die.and far below the brooding castle lies.the crumbling towers, they too must die. but deep inside ... a baby cries.the infant boy must learn the rules of life.how things must be, too young to see.he holds the key.but soon the child begins to grow.a prince to rule.a web of stone.he feels alone ... gormenghast.and time continues endlessly.the boy becomes a man.he must escape the fate which he begun.the nights prolong, the days are gone.the darkness is as one. but through the shadows’ titus sees the sun. so jumping on his horse he rode away.they watched him go,their faces grey, and it was day.off he rides toward the world, he’s left his past, his steed is fast,he’s free at last ... gormenghast.
(eloian - 7 Mart 2006 09:14)
Yorum Kaynak Link : gormenghast