Çıkış Tarihi     : 30 Ekim 1987 Cuma, Yapım Yılı : 1987
Türü                : Döküman
Ülke                : İngiltere
Yönetmen       : Richard Sanders (IMDB)(ekşi), Karen Edwards (IMDB)(ekşi), David Modell (IMDB)(ekşi), Katherine Churcher (IMDB), Philip Clothier (IMDB), Gwynne Roberts (IMDB), Carla Garapedian (IMDB), Janice Finch (IMDB), Joe Ward (IMDB), David Alter (IMDB), Dimitri Collingridge (IMDB), Alex Hill (IMDB), Joan Shenton (IMDB), Richard Hering (IMDB), Stuart Tanner (IMDB), Howard Bradburn (IMDB), Jenny Byrom (IMDB), Callum Macrae (IMDB), Charlie Hawes (IMDB), Sarah MacDonald (IMDB), Derek Jones (IMDB), Isabel Tang (IMDB), Andrew Smith (IMDB), Jane Drinkwater (IMDB), Daniel Edge (IMDB), Louise Turner (IMDB), Tom Porter (IMDB), Roger Corke (IMDB), Robin Barnwell (IMDB), Mags Gavan (IMDB), Joost van der Valk (IMDB), Ken Kirby (IMDB), Marc Sigsworth (IMDB), James Jones (IMDB), Adam Warner (IMDB), James Brabazon (IMDB), Julie Noon (IMDB), Shari Robertson (IMDB), Christopher Sykes (IMDB), Barney Platts-Mills (IMDB), Stephen Trombley (IMDB), Bruce MacDonald (IMDB), Alan Lowery (IMDB), Graham Addicott (IMDB), Timothy Copestake (IMDB), Jenny Walker (IMDB), Dominic Ozanne (IMDB), David Monaghan (IMDB), Gerry Troyna (IMDB), Roger Pomphrey (IMDB), Paul Eedle (IMDB), Elizabeth C. Jones (IMDB), Will Knott (IMDB), Tony Stark (IMDB), Geoff Atkinson (IMDB), Jane Eames (IMDB), Paul Francis Jenkins (IMDB), Sara Kenney (IMDB), Andrew Mullins (IMDB), Chris Boulding (IMDB), Sally Brindle (IMDB), Lynn Ferguson (IMDB), Melody Lander (IMDB), George Waldrum (IMDB), Ceri Aston (IMDB), Kristin Hadland (IMDB), Jeremy Jeffs (IMDB), Chris Mitchell (IMDB), John O'Mahony (IMDB), Toby Sculthorp (IMDB), Marcus Sulley (IMDB), Ed Braman (IMDB), Chris Eley (IMDB), Steven Grandison (IMDB), Molly Mathieson (IMDB), Jezza Neumann (IMDB), Anshu Rastogi (IMDB), Nick Read (IMDB), Deborah Shipley (IMDB), Andrew Smith (IMDB), Dave Street (IMDB), Anthony Wonke (IMDB), Nick Woodroffe (IMDB), Julia Berg (IMDB), Clare Cohen (IMDB), Lesley Gardiner (IMDB), Mick Gold (IMDB), Mark Gregory (IMDB), Anna Hall (IMDB), Rob Hopkin (IMDB), Adam Jessel (IMDB), Alex Kiehl (IMDB), Angie Mason (IMDB), Nick Norman-Butler (IMDB), Colin O'Toole (IMDB), Dan Reed (IMDB), Zoe Sale (IMDB), Chris Atkins (IMDB), David Batty (IMDB), Darrell Brown (IMDB), Claire Burnett (IMDB), Richard Butchins (IMDB), Andrew Carter (IMDB), Clare Johns (IMDB), Jonathan Jones (IMDB), Melinda McDougall (IMDB), Tom Pearson (IMDB), Kate Quine (IMDB), James Rogan (IMDB), Kevin Sim (IMDB), Edward Watts (IMDB), Richard Denton (IMDB), John MacLaverty (IMDB), Alison Ramsay (IMDB), Maninderpal Sahota (IMDB), Richard Wyllie (IMDB)
Senarist          : Ben Anderson (IMDB)(ekşi),Antony Barnett (IMDB),Robin Barnwell (IMDB)(ekşi),Howard Bradburn (IMDB),Philip Clothier (IMDB),Richard Fabb (IMDB),Peter Oborne (IMDB),Dominic Ozanne (IMDB),Andrew Rawnsley (IMDB),Jay Rayner (IMDB),Gwynne Roberts (IMDB),Sorious Samura (IMDB),Toby Sculthorp (IMDB),Kevin Sim (IMDB),Laurie Taylor (IMDB),Mark Thomas (IMDB)
Oyuncular      : Deborah Davies (IMDB)(ekşi), Tazeen Ahmad (IMDB)(ekşi), Jane Moore (IMDB)(ekşi), Jon Snow (IMDB)(ekşi), Morland Sanders (IMDB), Antony Barnett (IMDB), Peter Oborne (IMDB)(ekşi), David Modell (IMDB)(ekşi), Alex Thomson (IMDB), David Cameron (IMDB), Michael Verney-Elliott (IMDB), Jackie Long (IMDB), Harry Wallop (IMDB), Sorious Samura (IMDB), Rosie Rowell (IMDB), Andy Coulson (IMDB), Liz MacKean (IMDB), Martin Bright (IMDB), Stephen Grey (IMDB), Jay Rayner (IMDB), Ben Laurance (IMDB), Francis Maude (IMDB), Mark Thomas (IMDB), Paul McGann (IMDB), Sophie Okonedo (IMDB), Sally Morgan (IMDB), Philip Green (IMDB), Barnaby Kay (IMDB), Rupert Murdoch (IMDB), Matthew Oakeshott (IMDB), Tony Blair (IMDB), Max Clifford (IMDB), Andrew Boyd (IMDB), David Jessel (IMDB), Simon Barnes (IMDB), Andrew Rawnsley (IMDB), Chris Atkins (IMDB), Michael Crick (IMDB), Michael Darrington (IMDB), Jonathan Miller (IMDB) >>devamı>>

Dispatches ' Dizisinin Konusu :
Dispatches is a TV series starring Morland Sanders, Antony Barnett, and Tazeen Ahmad. Channel 4's long-running, award-winning investigative current affairs documentary series. Particularly noted for its undercover reporting.

Ödüller      :

BAFTA:Outstanding Current Affairs Feature, BAFTA TV Award-Best Director Factual, BAFTA TV Award-Best Current Affairs


  • "(bkz: altın fırsatlar ve bunların kullanılması)(bkz: trent olayı)(bkz: haftada 15 şilinle nasıl kapitalist olunacak)(bkz: yunan ayaklanması)(bkz: emek sorunu)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    türkçe'deki adıyla "gazete yazıları" orjinal adıyla "dispatches for the new york tribune: selected journalism of karl marx", süha sertabiboğlu'nun çevirisiyle, nisan 2008'de sel yayıncılık'tan çıkmış bir kitap. 199 sayfadan ve altı bölümden oluşan kitap; marx'ın hep işaret edilen ama pek bilinmeyen gazetecilik dönemine işaret etmesi açısından önemli. new york tribune'ün dokuz yıl boyunca dış muhabirliğini yapan marx'ın yazıları teorik metinlerindeki bakış açısının izlerini taşımakla birlikte çok daha popüler bir dille yazılmış beklebebileceği gibi.

    çin, avrupa'da savaş-devrim ve karşı devrim, britanya'da siyaset ve toplum, ekonomi ve finans, hindistan ve emperyalizm, amerika ve kölelik başlıkları altında yer alan yazılarda marx sık sık çeşitli istatistiki verilerden yararlanmış. 1844-1856 arası ingiltere ithalat-ihracat oranları (s.43), 1852-1857 arasında ingiltere'de "deliler ve geri zekalılar ile ilgili rakamlar" (s. 91-92), yine ingiltere'de fabrika işçilerinin çalışma koşulları ile ilgili veriler (s. 109) gibi.

    tabii bu yazılardan pek çok ilginç malumat edinmek mümkün. örneğin; 1856 yılında altı aylık bir dönem için yapılan hesaplamada ingiltere'deki fabrika işçilerinin uğradığı -makinelerden kaynaklanan ve ciddi sakatlık veya ölümle sonuçlanan- kaza sayısı 1.919'muş.

    bu yazılarda bazen "avrupalı marx"ın gölgesi de çıkıyor karşımıza. özellikle hindistan, çin ve osmanlı imparatorluğu ile ilgili yazılarda okuyucunun sezebileceği bir tür "elitizm" söz konusu... mesela çin'de afyon ticareti ile ilgili yazdıklarına bakalım:

    " tarihin bu koskoca halkı kalıtsal aptallıklarından uyandırabilmesi için önce sarhoş etmesi gerekiyormuş sanki..." (s. 12)

    ya da yunan ayaklanması sırasında bile osmanlı'ya başkaldıramamış teselya ovası sakinlerinden bahseden şu satırlara bakalım: "bu ruhsuz ve korkak nüfus kitlesi..." (s. 47). bu noktada marx amcamızın bizim devlet mantığımızla ilgili de söyleyecekleri var:

    "türk devleti, bütün doğu devletleri gibi, devletle dinin, siyasetle inancın bibirine çok içiçe bağlılığı, hatta bunların özdeşliği üzerine kuruludur." (s. 48)

    bu ve benzeri ifadeler marx'ın doğu toplumları ile ilgili bakışında "saf bir elitizm" olduğunu söylemeye yetmez elbette ancak meselenin onun sivri polemik üslubundan kaynaklanamayan bir boyutu olduğu da açık galiba. hakkını da teslim edelim ayrıca: marx kendi toplumunun, kendi coğrafyasının, "kendi uygarlığının" da sert bir eleştirmeni olarak çıkıyor karşımıza. örneğin "büyük britanya'da deliliğin artışı" başlıklı makalede şöyle diyor:

    "ingiltere'de ıslahhanelerin deli koğuşlarının yanında bir kadının yatak odası gibi durmayacak pek az ahır vardır ve ahırdakilerin gördüğü muamele, yoksul akıl hastalarının gördüğüne kıyasla, duygusal bir aşk ilişkisi gibi kalır." (s.96)

    son olarak rahat okunan bir metin bu, bunu kaydedelim. metni ingilizcesinden okumadığım için çeviriyle ilgili çok sağlıklı bir yorum yapamayacağım ama anlaşılır geldi bana. fakat yine de s. 63'te görülen "askersel" gibi ifadeler yerine "askerî" gibi bir ifade seçilebilirdi belki vs vs... şeklinde küçük eleştiriler yapılabilir. okuyalım, okutalım, bu dünya bizim kirletmeyelim...

    bu entry'imi de "iyice cıvıttın... iki ciddi entry gir" şeklinde beni kibarca tehdit eden bir kısım badilerime ve sevenlerime armağan ediyorum. nasıl bir ortammış arkadaş sözlük... her saniyesi ayrı bir gerilim...


    (gofret beyin - 31 Temmuz 2008 20:19)