Süre                : 4 dakika
Çıkış Tarihi     : 01 Ocak 1983 Cumartesi, Yapım Yılı : 1983
Türü                : Animasyon,Kısa Film,Komedi,Müzikal,Aile
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Motionpicker Productions
Yönetmen       : Jimmy Picker (IMDB)
Oyuncular      : Scott Record (IMDB)(ekşi)

Sundae in New York (~ Helado en Nueva York) ' Filminin Konusu :
Sundae in New York is a short starring Scott Record. A character closely resembling then-mayor Ed Koch sings a variation on the "Theme from 'New York, New York'" in an entirely clay-animated film depicting a variety of locations and...

Ödüller      :

Academy Awards - Oscar:En İyi Animasyon (kısa)





Facebook Yorumları
  • comment image

    dünya üzerindeki paritelerin çıldırmış olmasından mütevellit abd'de 3.41 dolara satılan big mac bugünlerde izlanda'da 7.84, norveç'te 6.90, isviçre'de 5.20, danimarka'da 5.11, isveç'te 4.91, türkiye'de bile 3.83 dolara satılmaktadır.


    (fair - 25 Temmuz 2007 17:50)

  • comment image

    küreselleşme furyası arttıkça dünyadaki paritelerin, ülke içindeki alım gücüne denk düşmesi gerektiği düşüncesi merkez alınmıştır. mesela türkiyede eğer bir kot pantolon 120 liraysa ve amerikada 100 dolar ise dolar paritesi 1.20 olmalıdır-eğer böyle olmazsa bu arbitraj mekanizmasını ortaya çıkarır ve pahalı olan ülke ekonomisinde ithalat eğilimini artırır-. fakat bu parite oranlaması her üründe yapılamaz çünkü her ülkede girdilerin sabit olduğu ve dünyada her ülkeye yayılan standart bir ürün baz alınmalıdır. amerikada zeki insanın biri bunların hepsini düşünmüş ve dünyada her yerde satılan big mac menüsünü baz almış. ilk başta herkes gülmüş ona böyle birşey olabilir mi diye..zamanla ona gülenler big mac endeksinin çıkardığı oranların piyasayla birebir örtüştüğünü gördüklerinde hata yaptıklarını anladılar.. ardından the economist dergisi bu endekse sahip çıktı. ayda bir dergisinde bu endeksi yayınlayan sayfa oluşturdu. burada aslında bizler için önemli olan fikirlere sahip çıkma düşüncesidir. düşünsenize biz birşey hazırladık ve tepki aldık kesin vazgeçerdik davamızdan ama bu insan evladı düşüncesine sahip çıktı ve dünyaya rasyonel düşüncesini kabul ettirdi. tıpkı google tezlerine hocalarının c not vermesini aldırış etmeyen google milyarderleri gibi.. işte amerikayı amerika yapanda bu..


    (oguzhanb - 25 Nisan 2009 23:36)

  • comment image

    avrupa'da $ehir $ehir gezen ki$inin gittigi $ehrin pahalılıgını olcebilmek adına yapabildigi endeks, bir mcdonalds'a girilip kola/hamburger/menu fiyatına bakılır-kar$ıla$tırma yapılır. ona gore $ehre doviz giri$ine izin verilir ya da verilmez.


    (dempsey - 28 Eylül 2002 10:18)

  • comment image

    endekste yer alan hamburger fiyatlarının yüksek olmasından hareketle ülkeler hakkında gelişmişlik gelişmemişlik yorumları yapmak doğru olmaz. bu endeksten daha ziyade ulusal paraların dolar karşısındaki değerliliklerini analiz etmek icap eder. mesela big mac abd'de 3 küsür dolarken, çin'de 1 küsür dolar mı? burada çıkarılacak sonuç çin para birimi yuan'ın dolar karşısında az değerli olduğudur ve big mac fiyatının abd'deki fiyatına eşitlendiği noktaya kadar yuan'ın değer kazanması öngörülmektedir. gerçekten bakıldığında, çin'in yuan'ı adb doları karşısında az değerli tutmaya çalışıp uluslararası ticarette avantaj sağlamaya çalışması ve yuan satarak abd doları rezervlerini artırma girişimleri ekseriyetle bilinen bir gerçektir.


    (krasotkin - 9 Kasım 2011 04:50)

  • comment image

    ubs finans şirketi, "ortalama bir işçinin bir big mac alabilmesi için çalışması gereken süre" fikrinden hareketle süre tabanlı bir sistem geliştirmiş ki maaşı doğrudan hesabın içine kattığı için daha gerçekçi bir satın alma gücü istatistiği ortaya çıkardığı kabul görmüş. örneğin tokyo'daki bir işçinin bir big mac için 10 dakika çalışması yeterli iken nairobi'deki işçinin 158 dakika çalışması gerekiyor.

    türkiye'de ise net asgari ücreti 700 tl ve haftalık çalışma süresini 55 saat kabul edersek saatlik ücret yaklaşık 3 tl çıkar. bu da, big mac'in ortalama 8 tl olduğu yurdumun insanı 160 dakika çalışma sonunda bir big mac alabiliyor demektir. yaa, bir de nairobi'yi okuyunca acımıştınız değil mi adamlara?


    (dannycarey - 9 Mayıs 2012 16:01)

  • comment image

    alım gücü paritesine göre, döviz kuru üzerinden gerekli ayarlamalar yapıldığında bir malın her yerdeki fiyatı aynı olmalıdır. ters şekilde düşünüldüğünde; iki para birimi arasındaki döviz kuru iki ülke arasındaki fiyatlarla doğru orantılı olmalıdır.
    bu düşüncenin nasıl işlediğini görmek için uluslararası bir dergi olan the economist düzenli olarak bir malın birçok ülkedeki fiyatlarıyla ilgili bilgi toplar. bu ürün de mc donalds big mac menüdür. buna göre big mac fiyatı bir ülkede ne kadar yüksek ise kur da o kadar yüksektir. mesela japonya'da big mac 295 yen , amerika'da 2.50 dolar ise bu iki ülke arasındaki para birimleri oranının da 295/2.50 = 118 olması beklenir.


    (rahatsiz - 7 Kasım 2003 10:14)

  • comment image

    butun ulkelerde "basic" hamburger ayni olmasina ragmen kosullari geregi her ulkede olusmus farkli girdi maliyetlerinin birbirine oranlanmasiyla bulunan endeks. hatta satis fiyati da endekse konu olabilir. dolayisiyla bu hesabi iyi yapan turistlerin turkiyeden paket paket hamburger goturmesi isten bile degildir.


    (aritmi - 21 Eylül 2001 10:59)

  • comment image

    yukarı da değinildiği gibi 'dogru adlandirili$i mcdonalds endeksi degil big mac endeksidir'.
    nedeni, dünyadaki mc donaldslar farklı ürünler sunar. türkiye'de ayran içerken, çek cumhuriyetinde biranızı yudumlayabilirsiniz.
    türkiye'de tek bir hamburger alabilirken, new york'da 2 hamburger diye bir seçenek vardı, yani tek hamburger satılmıyordu.*
    oysa big mac menü tüm dünyadaki mc donalds'larda aynı standartlarda yapılan tek üründür. bu nedenle endeks big mac endeksidir.


    (kaptan gusto - 6 Mayıs 2005 23:52)

  • comment image

    http://www.economist.com/…mages/20060114/cin135.gif adresindeki resme bakılırsa hiç de turistlere çatır çatır ucuz big-mac satabilecek durumda olmayan bir ülke olduğumuz kolaylıkla anlaşılabilecek tablo.

    listenin en tepesinde isviçre $4.93 takılırken, türkiye $3.07 lik fiyatla a.b.d ve yeni zelanda'nın hemen altında 8. sırada. 30 ülkelik listenin en altında $1.30 ile çin bulunuyor. örneğin: kanada, çek cumhuriyeti, japonya, ve hong kong dan yiyeceğimiz big-mac ler bizim için hesaplı.
    (bkz: garip ama gerçek)


    (purp - 24 Mayıs 2006 18:45)

Yorum Kaynak Link : big mac endeksi