• "olum uzerine a prairie home companion'i cektikten sonra giderek hem sinemaya bir basyapit daha hediye etmis, hem de giderayak ironisini yapmis yonetmendir, ustadir."
  • ""zamanımızın en büyük yönetmenlerinden" diyebilme gururunu taşırken artık "zamanında büyük yönetmendi" diyecek olmak öyle koyuyor ki bu adam için... oof off."
  • "üstadın emeklilik hakkındaki ettiği kelam bombadır."retirement? you're talking about death, right?"toprağı bol olsun."
  • "(bkz: player)"
  • "(bkz: robert lisesi) (bkz: alman lisesi)"
  • "shortcuts ve pret a porter gibi kalabalik, uzun filmleri yapan adam."
  • "paul thomas anderson'ın örnek aldığı yönetmen"
  • "yetmis sekizinci oscar odul toreni'nde yaşam boyu onur ödülü verilerek gönlü alınan adam. altman da ölecek bir gün demeye getiriyorlar.edit: ölmüş."




Facebook Yorumları
  • comment image

    artık aramızda olmayan (adam amerikada yaşıyordu gerçi hiç aramızda olmadı ki); vefat edip boyut değiştiren abd'li ünlü yönetmen. 1925'de missouri doğmuştu; 2006'nın 21 kasımında los angeles'de öldü. mash derim; gerisini siz anlarsınız bu adamı tartmak için.


    (seyuranto - 21 Kasım 2006 19:26)

  • comment image

    "zamanımızın en büyük yönetmenlerinden" diyebilme gururunu taşırken artık "zamanında büyük yönetmendi" diyecek olmak öyle koyuyor ki bu adam için... oof off.


    (mccormick - 21 Kasım 2006 23:20)

  • comment image

    nashville, short cuts, a wedding, mccabe and mrs miller, long goodbye gibi eserlerini herkesin izlemesi gerektiğini düşündüğüm, gelmiş geçmiş en büyük filmcilerden biri.

    sinema okullarında filmlerin nasıl olması gerektiğiyle ilgili öğretilen kurallardan hiçbirine ve hiçbir yönetmen tipolojisine uymamaktadır kendisi. kalabalık kadrolu ve bol karakterli filmlerinde yakın çekim çok az bulunur. kamera durmadan hareket halindedir, bol bol zoom in zoom out yapar, ses bandından o an görüntüde olan veya olmayan diyalog parçacıkları durmadan insanın kafasını karıştırabilecek bir kakafoni halinde duyulur. iki saati geçen bu filmlerin çoğunda ilk yarım saat kimin kim olduğunu anlamakla geçer, kimi zaman finale kadar anlaşılmadığı da olur, ikinci kez izlemek gerekebilir.

    chaplin "yakın çekim trajedi, genel çekim komedidir" demiş, yani trajik bir olaya uzaktan bakarsanız komikleştiğini farkedersiniz gibi. orson welles bunu duyduğunda "gerçekten uzaktan çekilen bir sahne ise gene trajedidir" demiş. robert altman'ın filmleri trajik durumların bir kakafoni, bir karmaşa içerisinde kaybolduğu, araya karıştığı, arada sırada kafasını çıkarıp kendini gösterdiği komedilerdir diyebiliriz. tarz olarak sonradan gelen paul thomas anderson'u kendilerine benzetmelerini ustaya bir haksızlık olarak görüyorum. p. t. anderson kabiliyetli bir yönetmen olabilir ama tarz olarak alakası yok altman ile.

    altman için sinema tarihinde tamamen kendine has bir vaka diyebiliriz. ne holivud sinemasının özdeşleşme üstüne kurulu tarzıyla, ne avrupa sinemasının refleksiyon üstüne kurulu tarzıyla benzeşir. tamamen kendine has bir sinema dili, yaklaşımı, sanatçı duyarlılığı vardır.


    (caponsever - 14 Aralık 2007 00:32)

  • comment image

    üstadın emeklilik hakkındaki ettiği kelam bombadır.

    "retirement? you're talking about death, right?"

    toprağı bol olsun.


    (anoktale - 20 Şubat 2008 16:43)

  • comment image

    ikinci dünya savaşı'nda bombardıman uçağı pilotu olarak görev yapan, savaştan sonra bir süre gazetecilikle uğraşan ve asıl mesleği olacak olan sinemaya, belgesel film yapımcısı olarak giren yönetmen insanı.


    (ersan kuneri - 27 Kasım 2008 15:49)

  • comment image

    amerika'da oyuncularin kast etmesi icin can attigi, izleyicilerinse filmi oynayan sinema salonlarini bos biraktigi yonetmendir. coktandir, butun filmlerinde bir all star cast'le karsimiza cikar, uzun filmleri bir yandan da "kim kimdi" yarismasi gibidir.
    (bkz: cookies fortune) (bkz: gosford park) (bkz: gingerbread man) gibi filmlerin de yonetmenidir.


    (sleepwalker - 2 Kasım 2002 23:55)

  • comment image

    bir filmini seyredip bayilirsiniz, baska bir filmini seyrettiginizde ise bu ne bunu neden yapmis diye dusunursunuz. bir suru yonetmene studyolar tarafindan dayatilan baskilar,nedense robert altman uzerinde hayli tuhaf etkiler yaratmistir,yaklasik 40 adet olan uzun metraj filmlerinden 2/3 si vasat seviyesine dahi ulasamaz.yinede harseye ragmen yaptigi bircok filmle,ustun hiciv yetenegi ve yeni yontemler denemeye olan ilgisiyle usta mertebesine ulasmis bir yonetmendir.onumuzdeki subat ayinin 20 sinde 73 yasina basacaktir kendileri.bu arada televizyonumuzun ilk yillarinda gonullerimize taht kuran bonanza dizisinin bircok bolumunude yonetmistir.


    (neon tetra - 2 Aralık 2002 14:22)

  • comment image

    kendine has yönetmen. filmografisine bakacak olursak, oscar kazanmış gosford park, oscar adayı the player, richard gere'li dr t and women gibi genel izleyicinin hoşuna gidebilecek filmlere imza atmanın yanında benim izlediklerim arasında paul newman'lı olsa da saçmalığın ve zorlamanın sınırlarında dolaşan the quintet, robin williams'ı sinemaya kazandıran acayip bir popeye, alışılmadık ilişkileri ve kişilikleri konu alan mccabe & mrs. miller, devasa uzunlukta tanner '88 ve bence kült kategorisindeki brewster mccloud gibi acayip filmleri de mevcuttur. bir sinema izleyicisi açısından işin kötü yanı şu olabilir: robert altman kesin bir kategoriye konulabilecek ve paketlenebilecek bir yönetmen değildi. çoğunlukla kendi keyfine göre film çekti. filmleri arasında tutarlı bir dünya görüşü veya politik bir duruş yaratma kaygısı yoktu. çektiği sıradışı filmler her ne kadar kendine has üslubunun güzelliklerini taşısalar da, bir sanat filmi kadar ağır bir duruşa sahip olmadıkları için ve ortak bir temayı da paylaşmadıkları için, bu filmleri anlamlı bir paket içerisinde pazarlamak mümkün olmuyor. böyle olunca da, filmleri, özellikle de eski filmleri hafızalardan yavaş yavaş siliniyor, sözgelimi izleyici brewster mccloud gibi bir filmi kötü vhs kopyalardan izlemek zorunda kalıyor.


    (sheets of music - 28 Eylül 2010 14:58)

  • comment image

    "sadece sistem sözcüğünün kendisi bile, nesnelerin bir düzeni olduğunu ifade ediyor. ve benim yaptıklarım nesnelerin düzeninin dışında kalıyor. çok kızdığım, köpürdüğüm anlar oldu. ama sinema olayına geçeklik koşullarından bakmak zorundayım ki gerçeklik koşulları içinde hiçbir sıkıntım yok."

    "stüdyoların peşinde oldukları şey sadece dolar değil; aynı zamanda da önde olma sevdasındalar. bu, yönetim kademelerinde kötülerin varolduğundan da öteye, gerçekte söz sahibi kimsenin olmadığı anlamına geliyor."

    "biri bana ‘şu filmi görmemiştim. izlemeyi çok isterdim.’ dediğinde onunla oturup yaptığım filmlerin hepsini izleyebilirim ama bunu asla tek başına yapmam."

    "insanlar parayı koyup yapımcı olmak istiyor. sonra da evde oturup her şeyin bitmesini bekliyorlar."

    "(hollywood’da) oyuncaklar yapılıyor. ama bu oyuncukları yapmaları için sanatçılara ihtiyaçları var ve onlar sanatçıları sevmiyor… aynı şekilde tersi de geçerli."

    "kitlelere ulaşmıyorum. hatta bir azınlık oluşturacak kadar bile izleyicim yok. belki bir kültüm var denebilir…"

    "kimse iyi yapılmış filmlerle ilgilenmiyor. yüksek bütçeli filmlerin peşindeler."

    "70’lerde yetişkin bir izleyici kitlesine hitap edebiliyordun. bugün herkes 11-12 yaşındaki izleyicilere jurassic park türü filmler yapıyor. deprem, patlama, yanardağ, göktaşı, kuyruklu yıldız, güneş patlaması… gittikçe daha küçük ortak paydaya doğru batıyoruz. genç yönetmenlerin hepsi başarıyı taklit etmek istiyor ve başarı da sadece bir filmin ne kadar para kazandığı ile değerlendiriliyor."

    "bir filme ulaşmak istiyorum. seyircinin, sinemadan çıktığında o an hissettiklerinden başka bir şeyden söz edemeyeceği, (anlatıcı ve entelektüel olmayan) tamamen duygusal bir film. ama bunu yapmayı ben değil, bir başkası başaracaktır."

    "film yapmak, birçok kereler yaşamak için bir şanstır."

    "kötü bir televizyon filmi en iyi filmden çok daha fazla insana ulaşır. öte yandan, sinema daha doyurucudur; çünkü aynı filme tekrar tekrar gidebilirsin."

    "the player filmindeki herkes en az kendim kadar iyi tanıdığım kişilerdir. bütün b… tasvirler, en az onlara ait olduğu kadar bana da aitler. insanlar, ‘ama siz toplumdışısınız, bu nedenle size kötü davranılıyor.’ diyorlar. benim hissettiğim şey tam anlamıyla bu değil. ama insanlar beni öyle görüyorlarsa, bu toplumdışı rolünü oynarım. ve bu rolü uzun süre oynarsam, işte o zaman o olurum."

    "televizyona iş yapıyorum ama sanatım ve tutkum her zaman sinema. alan değiştirmek için fazla yaşlıyım.

    "short cuts’ın sonuçlarından memnun değillerdi; çünkü film amerika’da iş yapmamıştı. avrupa’da beğenilmesine rağmen kimse bir devam bölümü yapmak istemiyordu; çünkü nasıl pazarlayacaklarını bilmiyorlardı.

    "ultimo tango a parigi, geçmişteki filmlere bakmak ve gelecekteki filmleri yargılamak için bir standart olacak."

    edit: imla


    (hanging rock - 30 Eylül 2013 18:17)

  • comment image

    hollywood ne yapmissa inatla tersini yapan yonetmen. alisagelmis film tarzlariyla dalga gecmeye bayilir, mutlu son'lardan nefret eder. filmlerinde olaylari birbirine baglayan "connective tissue"lar kullanir; bu bir karakter, bir renk, bir araba veya ketcap bile olabilir. bunun disinda zoom'u filmin icine etmeden kullanmayi basaran yegane insandir. ayrica filmlerinde genellikle 20 kisi civarinda 'cekirdek' kadro kullanmasiyla unludur, bazi oyunculari tekrar tekrar kullanir. filmlerinde bazen belirgin bir tema kullanmaz, ama ozellikle short cutsda goruldugu uzere sadece genel olarak hayattan veya bir insanin hayatindan bolumler gostermeyi sever. ayrica baya uzun cekimler yapar, pek edit hastasi oldugu soylenemez... bir donem boyunca filmlerini isledikten sonra kendisine ozel bir sevgi duydugum insandir.


    (shnookumz - 3 Mayıs 2006 04:46)

  • comment image

    amerika nın sinemaya bakış açısına çok şey katan, daldan dala atlamayı seven, fakat imzası genelde çok belli olan, çalışkan, pek baba yönetmenlerdendir... bu da copy paste filmografisi;

    prairie home companion, a (2006) (announced)
    paint (2004) (pre-production)
    "tanner on tanner" (2004) (mini) tv series (post-production)

    company, the (2003)
    gosford park (2001)
    ... aka gosford park (2001) (germany)
    dr. t & the women (2000)
    ... aka dr. t and the women (2000) (germany) (usa: alternative spelling)

    cookie's fortune (1999)
    gingerbread man, the (1998)
    "gun" (1997/ii) tv series
    ... aka "robert altman's gun" (1997)
    jazz '34 (1996)
    ... aka robert altman's jazz '34 (1996)
    kansas city (1996)
    prêt-à-porter (1994)
    ... aka prêt-à-porter: ready to wear (1994) (canada: english title)
    ... aka ready to wear (1994)
    short cuts (1993)
    real mcteague, the (1993) (tv)
    black and blue (1993) (tv)
    mcteague (1992) (tv)
    player, the (1992)
    vincent & theo (1990)
    ... aka vincent et théo (1990) (france)

    "tanner '88" (1988) (mini) tv series
    ... aka "tanner: a political fable" (1988) (mini)
    caine mutiny court-martial, the (1988) (tv)
    aria (1987) (segment "les boréades")
    o.c. and stiggs (1987)
    basements (1987) (tv)
    beyond therapy (1987)
    fool for love (1985)
    laundromat, the (1985) (tv)
    secret honor (1984)
    ... aka lords of treason (1984)
    ... aka secret honor: a political myth (1984)
    ... aka secret honor: the last testament of richard m. nixon (1984)
    streamers (1983)
    come back to the five and dime, jimmy dean, jimmy dean (1982)
    two by south (1982) (tv)
    ... aka precious blood (1982) (tv)
    health (1982)
    rattlesnake in a cooler (1980) (tv)
    popeye (1980)

    perfect couple, a (1979)
    quintet (1979)
    wedding, a (1978)
    3 women (1977)
    ... aka robert altman's 3 woman (1977) (usa: complete title)
    ... aka three women (1977) (usa)
    buffalo bill and the indians, or sitting bull's history lesson (1976)
    ... aka buffalo bill and the indians (1976)
    nashville (1975)
    california split (1974)
    ... aka jackpot! (1974/ii)
    thieves like us (1974)
    long goodbye, the (1973)
    images (1972/i)
    mccabe & mrs. miller (1971)
    brewster mccloud (1970)
    mash (1970)
    ... aka m*a*s*h (1970)

    that cold day in the park (1969)
    countdown (1968)
    katherine reed story, the (1965)
    pot au feu (1965)
    "long, hot summer, the" (1965) tv series (pilot episode)
    nightmare in chicago (1964) (tv)
    ... aka once upon a savage night (1964) (tv)
    "kraft suspense theatre" (1963) tv series (episode "the hunt") (episode "the long, lost life of edward smalley") (episode "once upon a savage night")
    "gallant men, the" (1962) tv series (pilot episode)
    "combat!" (1962) tv series
    "bus stop" (1961) tv series (episode "...and the pursuit of evil") (episode "accessory by consent") (episode "county general") (episode "the covering darkness") (episode "door without a key") (episode "a lion walks among us") (episode "portrait of a hero") (episode "summer lighting")
    "route 66" (1960) tv series (one episode)
    "surfside 6" (1960) tv series (episode 1.18 "thieves among honor")

    "troubleshooters" (1959) tv series
    "hawaiian eye" (1959) tv series (episode 1.08 "three tickets to lani")
    "bonanza" (1959) tv series (episode "bank run") (episode "the dream riders") (episode "the duke") (episode "the many faces of gideon flinch") (episode "the rival") (episode "sam hill") (episode "the secret") (episode "silent thunder")
    ... aka "ponderosa" (1972) (usa: rerun title)
    "u.s. marshal" (1958) tv series (episode 2.14 "the triple cross")
    "westinghouse desilu playhouse" (1958) tv series (episode "the sound of murder")
    ... aka "desilu playhouse" (1958)
    "lawman" (1958) tv series (episode 3.16 "the robbery")
    ... aka "lawman, the" (1958) (usa: alternative title)
    "bronco" (1958) tv series
    "peter gunn" (1958) tv series
    "whirlybirds" (1957) tv series (episodes 3.06, 3.10)
    ... aka "copter patrol" (1957) (usa: syndication title)
    "maverick" (1957) tv series (episode 4.11 "bolt from the blue")
    "sugarfoot" (1957) tv series (episodes 3.07, 3.10)
    ... aka "tenderfoot" (1957) (uk)
    james dean story, the (1957)
    delinquents, the (1957)
    magic bond, the (1956)
    "gale storm show, the" (1956) tv series (episode 4.25)
    ... aka "oh! susanna" (1956)
    perfect crime, the (1955)
    "alfred hitchcock presents" (1955) tv series (episodes 3.09, 3.15)
    "millionaire, the" (1955) tv series (episode 6.14)
    ... aka "if you had a million" (1955)
    better football (1954)
    builders, the (1954)
    dirty look, the (1954)
    how to run a filling station (1953)
    last mile, the (1953)
    king basketball (1952)
    sound of bells, the (1952)
    modern football (1951)


    (iyikemik - 11 Eylül 2004 17:16)

Yorum Kaynak Link : robert altman