Süre                : 1 Saat 32 dakika
Çıkış Tarihi     : 04 Ağustos 2006 Cuma, Yapım Yılı : 2006
Türü                : Döküman
Taglar             : Araba,Elektrikli araba,Teknoloji,Kaliforniya,büyük yağ
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Plinyminor , Electric Entertainment , Papercut Films
Yönetmen       : Chris Paine (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Chris Paine (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Martin Sheen (IMDB), Ed Begley Jr. (IMDB), Phyllis Diller (IMDB), Colette Divine (IMDB)(ekşi), Mel Gibson (IMDB)(ekşi), Peter Horton (IMDB), Ralph Nader (IMDB)(ekşi), Alexandra Paul (IMDB)(ekşi), Chelsea Sexton (IMDB), J. Karen Thomas (IMDB), George W. Bush (IMDB), Andrew Card (IMDB), Jimmy Carter (IMDB), Bill Clinton (IMDB), Al Gore (IMDB), Robert Goulet (IMDB), Tom Hanks (IMDB), Huell Howser (IMDB), David Letterman (IMDB), Chris Paine (IMDB), Ronald Reagan (IMDB), Condoleezza Rice (IMDB), Arnold Schwarzenegger (IMDB)

Who Killed the Electric Car? (~ Chi ha ucciso l'auto elettrica? - Un giallo che si tinge d'oro nero) ' Filminin Konusu :
class="text-collapsed" style="overflow: hidden;" Üretilen en hızlı ve en basit kullanımlı arabalardan biriydi. 1996’da General Motors tarafından piyasaya sürülen EV1 adlı araba sadece elektrik ile çalışıyordu, hiçbir emisyonu yoktu ve Amerikan teknolojisini otomotiv endüstrisinin en başına taşımıştı. Silecek suyunun değiştirilmesi ve rot-balans ayarının kontrolü dışında hiçbir bakım gerektirmeyen EV1’i kullanma şerefine ulaşmış şanslı kişiler ona vuruluyor ve bırakmak istemiyordu. Peki GM neden EV1 elektrikli araba filosunu Arizona çölünün ortasında hurdaya dönüştürdü? Araba yapımcılarının iddia ettiği gibi tüketici talep azlığından mı, yoksa başka kuvvetli etkenler mi vardı? Elektrikli Arabayı Kim Öldürdü? EV1’in yaşamı ve esrarengiz ölümünü inceliyor; doğumu ile dalga dalga gelişen ekonomik ve kültürel etkisini, büyük şirketler ve hükümet nezdinde nasıl bir yankı yarattığını sarsıcı sonuçlarıyla araştırıyor.


  • "(bkz: duz adam)gm icindeki duz adamlar yapmi$tir bu i$i, isim vermek istemiyorum. sonra prius geldi parsalari topladi."
  • "adini hatirlamasam da donemin gm ceosu "hayatimda yaptigim en buyuk hataydi" aciklamasi mevcut."
  • "(bkz: video killed the radio star)"
  • ""her makine mühendisinin izlemesi gerekir" diyebileceğimiz filmler arasındadır kanımca."
  • "(bkz: tesla motors)"
  • "hayatımda ilk kez cansız bir varlık için beni böylesine duygulandırmayı başaran etkileyici belgesel."
  • "cokca ev1 gorecegimiz bir film gorunu$e gore."




Facebook Yorumları
  • comment image

    2006 telluride özel jüri ödülü, 2006 canberra izleyici ödülü , 2007 san francisco film festivali , sundance film festivali , deauville film festivali , seattle film festivali , los angeles film festivali , tribeca film festivali , berlin film festivali , atlanta film festivali ödüllerinin sahibidir.


    (kafa utusu - 3 Şubat 2008 03:45)

  • comment image

    arabalarin ezildigi sahnelerde gozlerim doldu, bildigin gozlerim doldi. bu isten gm'in zararini, amerikanin zararini falan gectim, inanilmaz bir zeka gucunu, is gucunu cope atip insanliga zarar veriyorsun.

    durduk yere sinirlerin bozulmasin istiyorsaniz uzak durun.


    (disease - 8 Aralık 2012 08:10)

  • comment image

    komplo teorisidir.

    conflict of interest: elektrikli veya fosil yakıtlı araçlarla ilgili bir beyanım yoktur.

    günümüzde bile elektrikli otomobillerin fosil yakıtlılara göre önemli dezavantajları vardır. bu yüzden piyasada oldukça az sayıda bulunmaktadır. önümüzdeki yıllarda elektrikli araçların teknolojisinin gelişmesi ve fosil yakıt fiyatlarının artması ile daha cazip hale gelebilir ve piyasada hakim duruma geçebilir.

    ayrıca 1996 yılında durum elektrikli araç aleyhine olmak üzere daha kötü idi.

    elektrikli araçların bugünkü mevcut dezavantajlarını örnek vererek sayayım:

    - elektrikli araç daha pahalıdır. renault fluence ze dynamic 64900 tl'dir. bu fiyata batarya dahil değildir, dolayısıyla batarya araba sahibine ait değildir. yılda 10k kilometrenin altında kalmak üzere ayda 83 euro batarya kirası vereceksiniz. kilometrenin artış durumuna göre aylık batarya kirası 200 euronun üzerine çıkabilir. renault fluence dynamique 1.5 dci 53350 tl'dir. motoru-benzin deposu dahil.

    - elektrikli araçların menzili kısıtlıdır, batarya özel istasyonlarda uzun sürelerde dolar. renault fluence ze'nin menzili 160 kilometredir. özel istasyonda özel koşullarda 10 dakikalık şarjla 50 kilometre menzil kazanılabilir. ev tipi şarjda süre çok daha uzundur. renault fluence 1.5 dci'nin 1000 km üzerinde menzili vardır. herhangi bir benzin istasyonunda 1.5-2 dakikada 1000 km menzil doldurmak mümkündür.

    - batarya zamanla bozulmaktadır. bu bozulma bazen umulandan çok daha kısa sürede olabilir. bir de burası. (alt taraflar)

    günümüz için hybrid araçlar tasarruf yapmak için uygundur. tek dezavantajı fiyatının pahalı olmasıdır. devlet tarafından vergi kolaylığı sağlanırsa ülkemizin petrol ihtiyacını azaltabilir. ancak gelirleri ağırlıklı olarak dolaylı vergilere dayanan ülkemizde bu vergi indirimini yapmak imkansızdır. motoru 1.3 lt'nin altında dizel hybrid otomobil şu anki türkiye koşullarına çok uygun olacaktır.


    (boga etkisi - 8 Aralık 2012 10:00)

  • comment image

    hayatımda ilk kez cansız bir varlık için beni böylesine duygulandırmayı başaran etkileyici belgesel.


    (sour diesel - 31 Ekim 2013 04:23)

  • comment image

    bence pil sorunları tamamen çözülememiş olsa da pilden alınan verim ve pillerin daha ergonomik yerleştirilerek araçların daha kullanılabilir olması gibi avantajlar ile artık çok dile gelmeyen yorum. elektrikli aracı öldürmek isteyen varsa ancak petrol endüstrisidir. başkası değil. tıpkı gdo o kadar da zararlı değil diye raporlar yazdıran monsanto elinden çıkmış gibi petrol şirketleri kaynaklı bir film bence (izlemeye gerek bile yok ki izleyeceğim. ama adı bile üstteki fikri verdi baan)


    (ben smyrna - 12 Mayıs 2015 17:41)

  • comment image

    2015 yılı için ek:

    son 3 senede elektrikli araçların sayısında artış olmuştur. ancak elektrikli araçlar için bir "patlama noktası" hala görülmemektedir. fosil yakıtlı araçlar hala daha makuldür ve makbuldür. elektrikli arabaların zamanı henüz gelmemiştir.

    elektrikli araçların yüksek miktarda talep görmesi için makul fiyatta olması ve en az 400 km menzilli olması gerekir. 200 km menzil ve 5 dakika içinde hızlı şarj da iş görür. bu iş için pil teknolojisinde ciddi bir atılıma ihtiyaç vardır.


    (boga etkisi - 13 Mayıs 2015 21:11)

  • comment image

    1996 yılında amerikanın los angeles kentinde büyük bir otomotiv şirketi tarafından bir grup deneğe dağıtılan, tamamen elektrik enerjisiyle çalışan (hybrid olarak adlandırılan hem elektrik hem benzinli motoru olan araçlar değil) araçların rant kaygısıyla geri toplanmasını ve hurdalıklarda parçalanmasını anlatan film.


    (cengizhan - 3 Temmuz 2006 16:18)

  • comment image

    2006 yazında vizyona girmesi beklenen film.

    filmin tanıtımını amaçlayan pbs belgeselinde elektrikli arabaların süper icat naralarıyla 1996’da keşfedilmiş ve hemen akabinde yok edilmiş oldukları izlenimi aldım. tabii film muhtemelen hikayeyi baştan alacaktır, doğrusunu aktaracaktır ama biz bildiğimiz kadarını yazalım şimdiden. işin başlangıcı eskilere dayanıyor (ayrıntılı tarihçe için bkz: elektrikle calisan otomobil/@galatyphoon). bilim ve teknik dergisinin 1971 haziran sayısında, dönemin gazetelerinden* yapılan çeviride, ilk elektrikli otomobil* hakkında bilgiler verilmiş. ilk araç bu yıllarda londra’da denenmeye başlamış, saatte 65 km hızla şehiriçinde 65 km, şehirdışında 130 km yol alabiliyormuş. şarj etme süresi de 8 saat. aynı dönemde ford da comuta adında, önceki kadar iyi olmayan bir elektrikli otomobil üretmiş, ama seri imalata geçmemiş. fiyatının da çok pahalı olmadığı söyleniyor, sadece mesafe kısıtı var. tabii o dönemde elektrik motorunun ürettiği güç benzinliye kıyasla çok düşük, bu nedenle bu teknolojinin gelişmesine daha zaman var denmiş gibi görünüyor. elektrikli otomobillerin geleceği de petrol şirketlerinin politikalarıyla ilgisi olmayan etkenlere bağlanmış, devlet teşvikleri, şehiriçi benzinli araç kullanımının yasaklanması vb.

    o zamandan beri geçen otuz yılda otomobil yerine toplu taşım aracı kullanılması, benzinli otomobillerin yerine alternatiflerin geliştirilmesi gibi konularda işler beklenenin tersine gitmiş gibi görünüyor; toplu taşıma oranı artıp özel araç sayısı azaltılacağına yollar genişledi, alternatifler geliştirilmedi vb. belirleyici olan, gerçekten de petrol firmaları olabilir. aracın çalışmasından yol yapımının birçok aşamasına kadar her yerde petrol ve petrol ürünleri kullanılıyor. umarım film bu argümanı çarçur edecek saçmalıklarla dolu değildir.

    --- spoiler ---

    birisini anlatalım: araç hurdalığında muhabir kişi görevliye, devasa hurda parçalama (ve adeta hurdaları atomlarına ayırma) cihazına girmek için sırada bekleyen yeni otomobilleri gösteriyor, bunlar yeni, neden hurdaya gidiyor peki diye soruyor. görevli şahıs da firma bunları test için kullanmış vb. vb. diyor ama araçların elektrikli olup olmadığı gösterilmemiş belgeselde, umarım filmde gösterilmiştir. yoksa michael moore belgesellerinde gördüğümüz argüman bozuklukları* içine düşmek an meselesi olabilir.

    ---
    spoiler ---


    (rhayader - 24 Temmuz 2006 14:02)

Yorum Kaynak Link : who killed the electric car