Süre                : 1 Saat 45 dakika
Çıkış Tarihi     : 22 Mayıs 1962 Salı, Yapım Yılı : 1962
Türü                : Komedi,Drama,Romantik
Taglar             : Sicilya,boşanma,1960'lı yıllar,Siyah komedi,İtalya
Ülke                : İtalya
Yapımcı          :  Lux Film , Vides Cinematografica , Galatea Film
Yönetmen       : Pietro Germi (IMDB)
Senarist          : Ennio De Concini (IMDB)(ekşi),Pietro Germi (IMDB),Alfredo Giannetti (IMDB)(ekşi),Ennio De Concini (IMDB)(ekşi),Pietro Germi (IMDB),Alfredo Giannetti (IMDB),Agenore Incrocci (IMDB)
Oyuncular      : Marcello Mastroianni (IMDB)(ekşi), Stefania Sandrelli (IMDB)(ekşi)

Divorzio all'italiana (~ Divorcio a la italiana) ' Filminin Konusu :
Zengin ve sıkıntılı baron Fefè Cefalù, zilli ve genç kuzenine göz koymuştur. Ancak İtalya'da evliliğin kutsallığı ve Fefè'nin evli bir adam olması sebebiyle, bu gizli tutkunun önü kesilmiştir. Sonunda baronun aklına müthiş bir fikir gelir: Talepkâr, sekse aç, çekicilikten gayet uzak karısını eski bir sevgilisinin kollarına itecek ve onu zinayla suçlayarak öldürecektir. Sonunda da mahkemeye çıkıp bir "namus cinayeti" işlediği için yargıcın merhametine güvenerek, tamamen sembolik, hafif bir ceza almayı garantileyecektir.

Ödüller      :

Cannes Film Festivali:Award-Best Comedy (Prix de la meilleure comedie)
Academy Awards - Oscar:En İyi Özgün Senaryo
BAFTA:BAFTA Film Award-Best Foreign Actor


  • "marcello mastroianni için bir kez daha "adamım benim ya" dememe sebep oldu. italyan aile filmi resmen ama aile de aile maşallah."
  • "marcello mastroianni sayısız tiklere sahip baron rolüyle insanda sonsuz bir saygı uyandırır. bir insan bu kadar yakışıklı iken bu kadar gülünç bir tiplemeye ne kadar rahatlıkla bürünebilir?"
  • "filmin giriş sekansında bir baloda erkekler birbiriyle dans ediyordur. bizim düğünlerde birbiriyle dans eden kızları hatırlatır. trajikomiktir."
  • "(bkz: baldız)"
  • "marcello mastroianni'nin bir filmi."
  • "angela rolündeki stefania sandrelli'nin büyüleyici bir güzelliğe sahip olduğu 1962 yapımı italyan komedisi."
  • "marcello, parlak siyah saçlarıyla, kilisede:"angela'yı sevdim". yüzünde bomboş, komik bir hüzün."
  • "aynı yıl en iyi erkek erkek oyuncu ve yönetmen dallarında da oscar adaylığı vardır.kaynak : imdb.com"




Facebook Yorumları
  • comment image

    1962 yapımı, siyah beyaz, 104 dakika süren, pietro germi'nin yönettiği, sadece marcello mastroianni'nin filme damgasını vurmuş o tiki için bile izlenesi, 2001 istanbul film festivalinde yer almış nostaljik italyan komedisi


    (goddard - 17 Haziran 2002 00:17)

  • comment image

    eskiden italya'da gunumuzde uygulandigi gibi bir bosanma proseduru olmadigindan dolayi marcello'nun buldugu bosanma sekli.o donem italyanlarin koyu katolik olduklari ve kiliseyi tepelerine cikardiklari icin agir dini kurallar ve yasaklar karsisinda ezilip buzuldukleri malum, gerek fellini gerek pasolini filmlerinde gordugumuz uzere.adamimiz fefe de (bkz: marcello) bu ezilip buzulen, acmazdan acmaza kosan dertli kitlenin bir uyesidir, cirkin karisindan tiksinmekte, karsi tarafta oturan genc ve guzel (bkz: yanlis hatirlamiyorsam) yegenine olan aski ile yanip tutusmakta olan bir adamdir.karisindan kurtularak tekrardan evlenebilmesinin tek yolu vardir, o da karisinin olmesidir, zira diger tum yollar toplumdaki itibarini sifirlayacagindan bir cozum olusturmazlar fefenin derdine.eh kadin da kendiliginden olmeyecegine gore ince ince planlar cinayeti, ancak gidip te iki sikarak oldurse hapislerde curuyecegini bildiginden bir kilif bulmasi lazimdir ki ceza indirimi alsin, zaten 3-5 yilda bir af cikmaktadir, bir iki yil yatarak pacayi kurtarabilsin.cozumu de bulur netekim ve (bkz: olaylar gelisir), gelisirken de italyanlarla turkler arasinda ne kadar da fazla sayida paralellikler oldugunu farkettirir; tore-dini kurallar benzesimi, toplumun cinayet isleyen er kisiyi "e kadin da haketmis ama" diyerek aklamasi, akraba evliligi (bkz: daha gider bu) seklinde.


    (zoti - 17 Haziran 2002 03:18)

  • comment image

    marcello mastroianni sayısız tiklere sahip baron rolüyle insanda sonsuz bir saygı uyandırır. bir insan bu kadar yakışıklı iken bu kadar gülünç bir tiplemeye ne kadar rahatlıkla bürünebilir?


    (tita - 19 Ocak 2009 14:55)

  • comment image

    komedi türünde italyan usulü aşk-ı memnu sosuna bulanmış vechny muzh.

    marcello mastroianni bissürü filmini izlemişimdir, herhalde ilk kez bu kadar farklı bir tipleme içine giriyor. yoksa benim bildiğim marcello; o karıyla evlenmez, angela'yı da metres yapardı. hele hele karısını başkasına ayartmak fln olacak iş değil. yine de her zamanki gibi nefis oynamış, mimikler süper.


    (monochrome - 26 Temmuz 2009 14:21)

  • comment image

    --- spoiler ---

    filmin giriş sekansında bir baloda erkekler birbiriyle dans ediyordur. bizim düğünlerde birbiriyle dans eden kızları hatırlatır.

    ---
    spoiler ---

    trajikomiktir.


    (kozniku - 25 Ekim 2011 00:18)

  • comment image

    italyan yeni gerçekçiliği, anlatı ve biçimiyle, alışılagelmişi reddetme üzerine kurulmuş ve insana özgü olanı anlatmayı kendine şiar edinmiş, sinema tarihinin en önemli akımlarından biridir. bu reddetmeler basmakalıp sinema klişelerinin tümünü yadsımıştır. alışılmış senaryoları, film kahramanlarını, ünlü oyuncuları, abartılı dekor, makyaj ve fon müziğini yadsıyarak, yapaylıktan uzak diyaloglarla dönemin toplumsal sorunlarını belgesel gerçekçiliği ile beyazperdeye taşımıştır.

    detaylı bilgi için: cineritüel.com


    (budemu - 8 Nisan 2013 21:08)

  • comment image

    filmin tanıtım yazılarında, artık italya'da tarihe gömülmüş olan ama 50 yıl öncesinin italya'sında var olan namus cinayetleri'nden söz edilir.
    wikipedia'da da bu filmi tıkladığınızda filmin içeriğini okurken karşınıza namus cinayeti kavramı çıkar tıklarsınız ve karşınıza pakistan,mısır ve türkiye gibi ülkelerde hala var olan bir olgu diye bir açıklama çıkar.
    filme gelince,güzel filmdir.


    (baybars - 28 Mayıs 2014 02:09)

  • comment image

    1961 yılında çekilmiş, siyah beyaz komedi filmi. filmin başrolü fefe konuşması, jest ve mimikleriyle müthiş bir karakter. sırf kendisini izleyerek filmin sonuna kadar yüzümde tebessümle izledim. ara ara kahkaha attırdı ama ne kahkaha. evli olan fefe'nin angela'ya aşkı çok büyük bir engelle karşı karşıyadır: katolik nikahı. angela'ya kavuşmak için fefe'nin toplumsal, hukuksal engelleri ortadan kaldırması gerekmektedir ve tabi karısını da.
    --- spoiler ---

    40 yaşında hayata yeniden başlayan fefe'ye karşı her ne kadar sempati duysak da; sonuçta angela için kendi eşine ve evliliğine yazık ettiği gerçeğini unutmak mümkün olmuyor. bu yönden adalet arayışında olan seyirciler varsa filmin sonunda kameranın angela'nın ayaklarına yaptığı zoom ile gönülleri rahatlayacaktır.
    ---
    spoiler ---


    (velasr - 30 Aralık 2015 02:04)

  • comment image

    enfes bir film. enfes bir taşlama. 1950'lerin italyasındaki namus (!) cinayetleri komik bir üslupla anlatılmış. bir zamanların italya'nın bizden farksız olduğunu görmek şaşırtıcı. epey eğlenceli bir yapım. italyan yeni gerçekçiliğini fransız yeni gerçekçiliğinden daha fazla sevmemin bir nedeni de sıkıcı olmaması. fransız yeni gerçekçiliğine ait filmleri izlerken sıkılıyorum, ama italyan sinemasından bir filmi açınca çok nadir sıkılıyorum. bu da o eğlenceli ve kaliteli filmlerden.

    16 (on altı) yaşındaki kuzenine âşık olan fefe (ferdinand'ın kısaltması) filmin merkezinde yer alıyor. fefe çenesi düşük, hakikaten insanı çileden çıkarabilecek eşinden bıkmış durumda. fefe eşinden öyle bıkıyor, daha çocuk olan kuzenine öyle âşık oluyor ki eşini öldürme planları yapmaya başlıyor. film dönemin muhafazakârlığını, namus cinayetlerini ve hukukunu 2 saatte eğlenceli ve etkileyici bir şekilde hicvediyor fefe üzerinden. marcello mastroianni de bu rolde döktürüyor. gene komedideki yeteneklerini sergiliyor. angela'yı oynayan stefenia sandrelli de gerçekten güzelmiş o zamanlar.


    (sherlock holmes 90 - 25 Nisan 2016 11:21)

  • comment image

    yeni izleme şansı bulabildim ve iyi ki de izlemişim dedim. sizde aynısını yapın, pişman olmazsınız. sinema bilgim çok iyi olmamasına rağmen yine de yukarıda yazılanlarda olduğu gibi, filmde yeni bir tür akımın * denendiği hissini de rahatça algılayabiliyorsunuz. link

    --- ağır spoiler ---

    filme dair ilk yapmak istediğim yorum belki benim gibi ilk başta, rosalia gitti işte daha niye öldürmeye uğraşıyor ki kızı diye düşünürseniz eğer, zamanının italya'sının katolik evliliğinin bitmesinin tek yolunun o meşhur "ölüm bizi ayırana dek" olduğu unutulmamalıdır. başka bir yol olsa zaten tüm eve kayıt cihazı kuran adam onu da çoktan yapardı.

    rosario ve agnese'nin olur olmaz yerlerdeki aşna fişnaları * * * ve fefe'nin onları sallamaz tavırları da ayrı bir güzeldi :)

    son olarak filmin çoğu yerinde ne kadar da türklere benziyor diyeceğiniz bir sürü sahne olacak, yabancılık çekmeden izleyeceksiniz * *
    --- ağır spoiler ---


    (showallye - 9 Temmuz 2016 01:32)

  • comment image

    italyan aile yapısını ve yaşamını anlatan, amarcord'a göre daha bireysel/ailesel olan film. "sevmek için yaşarız" felsefesine rağmen gece uyumadan önce bile sebzelerden söz eden bir kadın, güzel angela'ya aşık olup karısından sabun yapmak isteyen bir adamın hikayesi. bir baronken, sevdiği kadınla evlenebilmesi için öncelikle toplumun önünde alçalması gerekir.

    la dolce vita'nın gösterime girdiği ilk günü anlatan bir sahnesi vardır ki harikadır. halk "koşun striptiz var" diye sinemaya doluşurken papazlar filmin günah tablosu olduğunu ve taşlanması gerektiğini söyler...


    (anahita - 12 Temmuz 2005 02:29)

  • comment image

    film ile ilgili;
    1962 cannes en iyi film (komedi)
    1962 oscar en iyi ozgun senaryo
    1962 bafta en iyi film, en iyi yabancı erkek oyuncu (marcello mastroianni)
    1963 abd altın kure: en iyi yabancı film

    kadınlar, evlilik, aşk ve ihanet uzerine kurulu senaryosuyla italyan usulu bosanma’da sinema tarihinin en iyi aktorlerinden marcello mastroianni basrolde.
    akraba iki italyan ailenin bir arada yasadigi buyuk bir malikanede gecen filmde karisina artik tahammul edemeyen baron fefé ( m.m ) büyük aski olan kuzeni angelayla birlikte olabilmenin yollarini arar. baron’un karisinin halleri guldurse de yonetmenin igneleyici ince bir elestirisi soz konusudur. baron’un karisi rosalia israrci, duskun, kocasina bagimli cizilen karakteriyle filmin eglenceli taraflarindan biridir.
    film evliligin cok kutsal oldugu italya’da aldatmalarla ve namus davalariyla karışır.
    1961 yılı italyan fransız ortak yapımı film yarım asır önce kadın erkek ilişkilerini incelemek açısından keyifli ve başarılı bir yapıt.


    (bobby - 29 Ekim 2005 12:02)

Yorum Kaynak Link : divorzio all'italiana