Süre                : 1 Saat 45 dakika
Çıkış Tarihi     : 03 Eylül 2010 Cuma, Yapım Yılı : 2010
Türü                : Aksiyon,Cinayet,Heyecanlı
Taglar             : Bıçak,Meksikalı,Teksas,Meksika,border fence
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Overnight Films , Troublemaker Studios , Dune Entertainment III
Yönetmen       : Ethan Maniquis (IMDB)(ekşi), Robert Rodriguez (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Robert Rodriguez (IMDB)(ekşi),Álvaro Rodrıguez (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Danny Trejo (IMDB)(ekşi), Robert De Niro (IMDB)(ekşi), Jessica Alba (IMDB)(ekşi), Steven Seagal (IMDB)(ekşi), Michelle Rodriguez (IMDB)(ekşi), Jeff Fahey (IMDB)(ekşi), Cheech Marin (IMDB)(ekşi), Don Johnson (IMDB)(ekşi), Shea Whigham (IMDB), Lindsay Lohan (IMDB), Daryl Sabara (IMDB), Gilbert Trejo (IMDB), Ara Celi (IMDB), Tom Savini (IMDB), Billy Blair (IMDB), Felix Sabates (IMDB), Electra Avellan (IMDB), Elise Avellan (IMDB), Marci Madison (IMDB), Vic Trevino (IMDB), Mayra Leal (IMDB), Alejandro Antonio (IMDB), Juan Gabriel Pareja (IMDB), Alicia Rachel Marek (IMDB), Jason Douglas (IMDB), Mitchell Lance Adams (IMDB), Brent Smiga (IMDB), Chris Warner (IMDB), Jim Henry (IMDB), Tina Rodriguez (IMDB), Roland Ruiz (IMDB), Greg Ingram (IMDB), Tito Larriva (IMDB), Cheryl Chin (IMDB), Hugo Perez (IMDB), Nina Leon (IMDB), Doran Ingram (IMDB), James Brownlee (IMDB), Nimrod Antal (IMDB), Alcides Dias (IMDB) >>devamı>>

Machete ' Filminin Konusu :
Machete aslında iktidarlara direnen bir simge karakterin beyazperdeye aktarıldığı, çok alışılmadık bir kahraman modeli. Sinemada "eli palalı" karakter pek rastlanagelen bir figür değildir ancak başrolde "avantür" filmlerin gözde oyuncusu, sinemadaki anti-kahraman modellere kült bir alternatif sunuyor. Elinde kanlı palasıyla ortalıkta gezinen karakteri Danny Trejo canlandırıyor. Filmde, içinde bulunduğu çete tarafından ihanete uğrayan Machete’nin, çetenin liderinden intikam alması ’vahşi’ bir görsellikle anlatılıyor. Meksikalı eski bir federal, Texas'da işçi olarak çalışıp gizlenmektedir. Bir politikacı, Machete'yi pis işlerini yapması için işe alır. Ancak Machete bir süre sonra kendini işe alanların amaçlarının farklı olduğunu anlar.


  • "ing. palayla bıçak arası bişey. hani yağmur ormanlarında ağaçlar arasında ilerlemek için kullanılır ya, işte ondan."
  • ""they just fucked with the wrong mexican"beni yaran fragmandır kendileri."
  • "filmin ismini türkçeye ustura diye çevirmişler*. oldu olacak maket bıçağı deselerdi bari en azından orjinal ismiyle ahenk oluştururdu o zaman.edit: düşündüm de falçata daha bir cuk oturuyor.."
  • "filmde hayal kırıklığına sebep olan bir faktör ilk trailerdeki o palalarla dolu yağmurluğu ve machete'nin pala fırlatmasını görememiş olmaktır."
  • "66 yaşındaki danny trejo için bir ustaya saygı filmi gibi olmuştur. gereksiz aksiyon filmi için oldukça eğlenceli.filmin en sevdiğim kısmı larla geliyor. "machete don't text.""
  • "robert rodriguez bu toprakların meyvesi, deli dolu bir aşkın sembolü olan bir delikanlıdan esinlenerek senaryo'yu kaleme almıştır."
  • "imdb'ye göre bu filmi beğenenler, bu filmleri de beğenecektir;sin cityonce upon a time in mexicothe departedkick-assthe expendableskill bill"
  • "dünyanın en eğlenceli filmi olabilir. saniyesinde sıkılmadım.michelle rodrugiez bebeyimsin. jessica alba tiskinçsin.lindsay lohan az değilsin."
  • "robert de niro'ya "sen bu filmde, seçilmek isteyen george w. bush'u canlandıracaksın" denilen film!"
  • "robert rodriguez'in "ulan şu herife bir başrol vereyim de, hatunları yesin, torunları da 'dedem yedi bunları haa' desin." diyerek çevirdiği, başrolünde danny trejo'yu oynattığı film."
  • "simple present tense çerçevesinde cümle içinde kullanmak gerekirse şunlar sıralanabilir.machete don't text.machete improvises.machete gets women.machete kills.machete kills again.(bkz: machete rules)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    ing. palayla bıçak arası bişey. hani yağmur ormanlarında ağaçlar arasında ilerlemek için kullanılır ya, işte ondan.


    (mortifera - 11 Temmuz 2002 02:03)

  • comment image

    çok beğenerek gözlerimden yaş gelerek izlediğim bir film. bu kadar saçmalanmaz arkadaş.
    o kadar çok ince gözden kaçması an meselesi espiri ve amerikan film klişeleriyle dalga
    geçen enstantene varki saymakla bitmez. bu tarz filmlerden hoşlananlar için kaçırılmaz bir film.


    (exenic - 5 Eylül 2010 18:38)

  • comment image

    --- spoiler ---
    kill bill'i biraz fazla anımsattı bana. sonuçta bir bakıma kişisel intikam mücadelesi ana hattından ilerleyen bir film. veya kılıç değil de, pala var bu sefer. tek gözünü kaybeden kadın bile var. o nedenle kill bill'le kıyaslamakta bir beis görmüyorum ve kill bill'deki uma thurman'la kıyaslayınca machete karakteri olmamış bence diyorum. tamam, ciddi anlamda bir "tip", ama fazlasıyla robotik. 13. cuma'nın otistik jason'ını anımsatacak derecede hal ve hareketler içerisinde bir karakter olmuş. yüzünde herhangi bir duygu ifadesi bile yok. eğer filmin sonundaki tanıtım doğruysa, böyle bir karakter üstüne üçleme inşa etmek çok da doğru bir karar değil bence. machete'yi biraz daha insan yapmaları gerekiyor en azından.

    de niro da potansiyelinin altında bir oyunculuk sergilemiş, ben biraz hayal kırıklığına uğradım açıkçası. miting sahnesinde, hastane sahnesinde yeni yetme bir oyuncu gibiydi adeta.

    bunun dışındaki karakterler çok çok iyi. bir devrim filmi olduğunu karakterlerine kadar yansıtmış bir film. kimsenin göründüğü gibi olmadığı bir film bu, dikkat ederseniz. ama kimsenin. daha filmin başında machete'nin kurtarmaya çalıştığı cıbıl hatundan başlayarak herkes rol yapıyor. senatör, finansörü, shé, rahip, herkes gösterdiğinden farklı bir karakteri yansıtıyor. steven seagal'ın da önceden bir polis, sonradan döndüğünü öğreniyoruz. lindsey lohan savaşçı bir rahibeye, jessica alba** bir devrimciye çark ediyor. 180 derece dönüyor herkes. buna, network'e dahil olanların gizliliğini de eklerseniz aslında ciddi bir paranoya, filmin içindeki ve dışındaki herkesi kelimenin her iki anlamıyla da "tetikte" bekleten bir film. bence bir devrimin gergin atmosferini çok iyi yedirmiş, ve bunu eğlenceli aksiyon izlenimini seyrini sekteye uğratmadan başarmış rodriguez.

    ha bir de bu adamlar (tarantino+rodriguez) suya sabuna dokunmayan plastik şiddet filmlerinden sıkıldıklarından mı, yoksa artık zamanı geldiğini düşündüklerinden midir bilemiyorum, politik mecralara daldılar ya, çok iyi yaptılar. ve filmde sevdiğim nokta, mücadelenin haklılığına olan vurgunun kör parmağım gözüne olmaktan öteye gitmesi. baktığımız zaman, machete'nin düşmanlara elinde palasıyla allah ne verdiyse giriştiği mekanlar machete'nin mücadelesine elverişli mesela. "haklılık" böyle bir imkanı da beraberinde getirmiş, "yaratıcı" (rodriguez tabi) taraf tutuyor bir bakıma.

    parodinin dozuysa kaçmamış filmde. hatta parodiyi, inglorious basterds’ta da tarantino'nun kullandığı haliyle, kötüleri cezalandırmak için kullanarak, yukarıda söylediğim gibi, ciddi bir saf tutmuş rodriguez. (parodinin sinemadaki siyasi işlevi için okuyalım, okutalım: altyazı aylık sinema dergisi – aralık 2008 sayısı – burn after reading eleştirisi) bu haliyle, ince işlenmiş, bütünlüğü korunmuş, izlence keyfinden kısmadan politik alana yüklenmeyi başaran iyi bir film çıkmış karşımıza.

    ---
    spoiler ---

    son olarak, latin ırkına kurban olayım. şu mübarek gün duamı geri çevirme, o hemşirelerin elinde can vermeyi nasîb eyle ya râb.


    (sakarkral - 6 Eylül 2010 11:05)

  • comment image

    66 yaşındaki danny trejo için bir ustaya saygı filmi gibi olmuştur. gereksiz aksiyon filmi için oldukça eğlenceli.
    filmin en sevdiğim kısmı spoilerlarla geliyor.

    --- spoiler ---

    "machete don't text."

    ---
    spoiler ---


    (xi - 6 Eylül 2010 16:11)

  • comment image

    normal filmlere oranla oldukça farklı olan, fakat robert rodriguez'in ürünü olduğu düşünülünce onun için pek de farklı olmayan bir film.

    daha önce hiç robert rodriguez izlememiş olanların doğal olarak epey garipseyebileceği bir çalışma. hatta izleyicinin önemli bir kısmına iğrenç, şiddet dolu, klişe vs. gelebilir. bu sebeplerle beğenilmemesini doğal karşılamak lazım. fakat filmde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri şu: rodriguez bu filmi beğenilmesi için mi çekmiştir? hiç sanmıyorum. o da tıpkı kankası quentin tarantino gibi kafasına eseni, canının istediğini çoğu yönetmenin bulamayacağı bir özgürlükle yansıtmış ve kendi sevdiği örneklere selam çakmıştır.

    bunun birkaç nedeni var. filmin çok derin ve uzun süreli bir geliştirme sürecinin sonu ürünü olmaması bunlardan bir tanesi. aslına bakılırsa machete, rodriguez'in 2007 tarihli planet terror'ının içinde geçen sahte bir fragmandı. sadece o film için çekilmiş, dayandığı kuvvetli bir temel olmayan bir fake trailer'dan ibaretti. sonrasından gelen beğeni, ısrar, vs. üzerine uzun metraja yansıtıldı. yani film müthiş bir birikimin ürünü değil. rahatlığı biraz da burdan kaynaklanıyor.
    ikinci ve daha karakteristik bir özellik ise, tarantino'dan alışık olduğumuz eski exploitation filmlerine gönderme yapma ve saygı duyma isteği. daha önceki işlerinden çok bilindik birer örnek olarak jackie brown'u* ve grindhouse'u gösterebiliriz. yani bu, yönetmenin beklentilerinin bile filmi orjinallerine yakın bir çizgide tutabilmek olduğunu işaret ediyor. gişeyi, beğeniyi, orjinalliği değil.. machete de b movie diye tanımlanan türün günümüzdeki örneklerinden.

    şiddetle, cinsellikle, aksiyonla ve absürd öğelerle dolu olması sebebiyle izleyici kafasını başka şeylerle meşgul edebilir. sıkılanlar en basidinden lindsay lohan ve jessica alba'nın çıplak sahnelerine, michelle rodriguez'in bikinili haline falan bakarlar. bu yüzden verilen bir mesaj yok gibi gözükebilir. zaten aslında merkeze konulan ve bas bas bağrılan temel bir mesaj ve eleştiri yok. seyircinin istediği takdirde alabileceği, hiç de gizli saklı olmayan fakat bahsettiğim sebeplerden ötürü en ön planda gözükmeyen güzel noktalar var. amerikan senatörlerinin, politikacıların yürüttükleri büyük çaplı kampanyalarda ve çalışmalarda ne gibi illegal kişilerden yardım ya da teşvik aldığı güzelce gösterilmiş. pis işlerle uğraşan büyük suçluların ve gözü paradan başka şey görmeyen işadamlarının kişisel menfaatler uğruna siyaseti yönlendirme çabaları, kurulan gizli ve kirli ortaklıklar korkmadan anlatılmış. meksika deyince birçok insanın aklına uyuşturucu kaçakçılığının gelmesinin tek sebebinin kafayı bulmayı seven keş meksikalılar değil, rüşvet vererek ya da politik unsurları kullanarak bu işten çok büyük paralar kazanan amerikalılar olduğu ortaya konulmuş. tabii bir de muazzam bir örgütlenme ile halkına yardım eden, herkesi koruyup kollayan network'den bahsediliyor. michelle rodriguez'in filmde belirttiği üzere devrimci tarafları olan bir ağ. o da güzel ve insana zapatistler'i hatırlatıyor.. ufak bir not olarak şunu da söyleyeyim ki filmde birçok sahnede oldukça güldük. o açıdan da insanı sıkmayan, yer yer güldüren bir film. tabii bir de robert de niro var. o da önemli bir koz.
    filmin kan, aksiyon, meme* üçgeninden kafasını kaldıran ve politikacıların/amerikalıların pirüpak olmadığını düşünen seyirciler için bunlar güzel noktalar. ama eğer ilgilenmiyorsanız film çok boş gelebiliyor ve sahnelerin fazla absürd olmasına yoğunlaşarak "çok saçma bir film" demeye başlıyorsunuz. aslında bahsettiğim türden noktaları kaçırmayan kişilerin hoşuna gidebilir.

    fakat şu da bir gerçek:
    machete'nin sahte bir fragmandan yola çıkılarak "öylesine" çekilmiş olması, eski exploitation filmlerine gönderme yapmak için bazı noktaları taklit etmesi, yönetmenin filmi herkese beğendirmek gibi bir zorunluluk hissetmemesi, bazı noktaların bilerek abartılması, politikanın yozlaşmışlığına değinmesi, eğlenceli birkaç sahne içermesi malesef filmi bir bütün olarak iyi kılmıyor. filmin bilerek absürdleştirilmesi her seyirci için geçerli bir bahane olamaz diye düşünüyorum. gidin sorun, robert rodriguez sevenler bayılmışlardır. hatta imdb'de yüksek oylara abanmışlardır. ya da benim gibi robert rodriguez'e bayılmadan içindeki birkaç noktayı takdir etmiş de olabilirsiniz. fakat bu, filmin geniş bir kitleye hitap eden tamamıyla iyi bir yapıt olduğunu göstermiyor. güzel noktaları var fakat fazlasıyla abartılı, yer yer klişe, şiddet ve kan dolu. dediğim gibi; şiddet, kan, cinsellik, abartı, göndermeler, vs. bir stil olsa bile bu herkesin beklentilerini karşılamaz.

    yine de "çok saçmaydı abi ya. o neydi öyle bağırsaklar, kesilen kafalar falan. çok abartılı. yok artık." diyerek tek boyuta indirgenmemesi gereken bir film.


    (amaru71 - 23 Eylül 2010 20:52)

  • comment image

    bol kanlı, birçok amerikan klişesiyle dalga geçen, kadrosu sağlam, michelle rodriguez'li ve çok eğlenceli film. dalga geçtiği filmlerin posterlerini duvarlarına asanları sinirlendirip imdb'de oy verenlere küfür ettirmiştir. halbuki hiç öyle bi amacı yoktu filmin. adamın "stili" bu. beğenmiyorsan izlemezsin.

    hem o kadar beğenenler mal bi sen akıllısın amına koyim.


    (indiana bond - 16 Ekim 2010 08:29)

  • comment image

    dünyanın en eğlenceli filmi olabilir. saniyesinde sıkılmadım.
    michelle rodrugiez bebeyimsin.
    jessica alba tiskinçsin.
    lindsay lohan az değilsin.


    (poink - 28 Ekim 2010 01:17)

  • comment image

    saçma diye eleştirmenin yanlış olduğu film.

    eğer bir film kendini ciddiye alarak mantıksızlıklar yapıyorsa o zaman saçma denilebilir ama zaten machete kendini ciddiye alan ve öyle kasan bir film değil. o yüzden mesela o bağırsak sahnesinde çok fena güldüm ben. aynı sahneyi başka filmde görsem fena laflar hazırlamıştım.


    (mewluth - 17 Kasım 2010 01:09)

  • comment image

    sadece burada değil muhtelif yerlerde de gördüğüm eleştrilerin bazıları tıpkı victor hugo eğer bir william s. burroughs kitabını okusaydı yapacağı eleştirilere benziyor. saçları bigudili yaşlı ingiliz kadınları, titrek sesleri ve aksanlarıyla lanetler yağdırmışlar. machete, estetik anlayışının bir devrim yaratacağını iddia eden bir film değil, doksanlarda rutubetten kokan boktan bir sinemada dönemin aksiyon filmlerini izlemeye gidenlerin, kiralık video kasedi dükkanlarının raflarının arasında dolaşıp kaset kapaklarına bakarak film seçenlerin, terminator 2 the judgment day'i geldiği ilk hafta emek'te, t-800 birilerini vurduktan ya da "hasta la vista baby" dedikten sonra manyakça alkışlayan güruhun arasında izlemiş olanların seveceği bir film. dolayısıyla lütfen bizi yalnız bırakın. *


    (kisa winston soft - 17 Kasım 2010 16:56)

  • comment image

    robert rodriguez'in "ulan şu herife bir başrol vereyim de, hatunları yesin, torunları da 'dedem yedi bunları haa' desin." diyerek çevirdiği, başrolünde danny trejo'yu oynattığı film.


    (charliegorunumlusawyer - 14 Aralık 2010 21:35)

  • comment image

    film ile ilgili okuduğum bazı eleştirilerde filmde bir dolu klişenin olduğu, çok fazla çıplaklık, çok fazla kan ve gereksiz şiddet olduğu, karakterlerin sağlam olmadığı, senaryonun zayıf olduğu yazılıydı. kesinlikle katılıyorum ama bu film zaten tüm bunları içermesi için yapıldı. rodriguez’in türü bu, farklı bir tür, çok fazla temsilcisi yok zaten, tarantino ve rodriguez. türü sevmiyorsanız bu filmi izlemeyin, ya da izleseniz de kötü eleştirilerde bulunmayın. yıldız savaşlarını izleyip de sadece bilim kurgudan hoşlanmadığı için kimse bu film çok kötüymüş 10 üzerinden 1 veriyorum diyemez....

    http://izleveyorumla.blogspot.com/…/05/machete.html


    (robert stroud - 20 Mayıs 2011 20:06)

Yorum Kaynak Link : machete