Süre                : 2 Saat 17 dakika
Çıkış Tarihi     : 16 Mayıs 2008 Cuma, Yapım Yılı : 2008
Türü                : Cinayet,Drama
Ülke                : İtalya
Yapımcı          :  Fandango , Rai Cinema , Sky
Yönetmen       : Matteo Garrone (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Roberto Saviano (IMDB)(ekşi),Maurizio Braucci (IMDB)(ekşi),Ugo Chiti (IMDB)(ekşi),Gianni Di Gregorio (IMDB)(ekşi),Matteo Garrone (IMDB)(ekşi),Massimo Gaudioso (IMDB),Roberto Saviano (IMDB)
Oyuncular      : Salvatore Abruzzese (IMDB), Simone Sacchettino (IMDB), Salvatore Ruocco (IMDB), Vincenzo Fabricino (IMDB), Vincenzo Altamura (IMDB), Italo Renda (IMDB), Francesco Pirozzi (IMDB), Antonio Aiello (IMDB), Vincenzo Caso (IMDB), Anna Sarnelli (IMDB), Salvatore Russo (IMDB), Antonio Spina (IMDB), Francesco Paesano (IMDB), Marco Stanchi (IMDB), Armando Irace (IMDB), Lucia Cerullo (IMDB), Leonardo Caforio (IMDB), Dora Angelone (IMDB), Angelo Aliberti (IMDB), Luigi Caputo (IMDB), Gabriele Rainone (IMDB), Anna Liparulo (IMDB), Giuseppina Cervizzi (IMDB), Antonietta Restelli (IMDB), Rosa Granato (IMDB), Antonio Amato (IMDB), Antonio Bastelli (IMDB), Domenico Caruso (IMDB), Fabio Corvietto (IMDB), Gaetano di Tota (IMDB), Gianfelice Imparato (IMDB), Maria Nazionale (IMDB), Salvatore Striano (IMDB), Carlo Del Sorbo (IMDB), Vincenzo Bombolo (IMDB), Salvatore Troie (IMDB), Rosaria Capuozzo (IMDB), Addolorata Tenizio (IMDB), Andrea Mincione (IMDB), Claudio De Lucia (IMDB) >>devamı>>

Gomorra ' Filminin Konusu :
Son yılların en iyi mafya filmi olan Gomorra, Napolili mafya benzeri bir örgüt olan Camarro'yla uğraşacak kadar cesur olduğu için ülkesi İtalya'da bir kahraman kabul edilen Roberto Saviano'nun kitabından uyarlanmış. Gomorra, bu zalim ve yozlaşmış dünyada, binlerce cinayet ve sayısız suçun sorumlusu Camorra hesabına çalışan beş adamın öyküsünü birbirine bağlayan vahşi ve epik bir film. İnandırıcı, büyüleyici ve ürkütücü bir tarzda çekilen Gomorra, bu kanlı örgütün içyüzünün yanı sıra İtalya'da moda, çöp toplama ve uyuşturucu trafiği gibi çeşitli iş kollarının dışında siyaset ve finans sektörünün pisliğe ne kadar bulaştığını da gösteriyor.

Ödüller      :

Cannes Film Festivali:Grand Prize of the Jury


  • "harika film. filmdeki guney aksani yuzunden italya'da bile alt yazi ile gosteriliyor."
  • "savaş açan çetenin reisi rolünde hasan şaş'ın yer aldığı bir mafya belgeseli ve/veya filmi."
  • "italyada populer muzigin nasil yerlerde surundugune sahit oldum bu filmle, ne igrenc sarkilardi onlar..."
  • "filmin geçtiği yer napoli'nin scampia bölgesidir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    2008 cannes film festivalinde büyük ödülü almış italyan yapımı film. son yılların en iyi mafya filmi olarak nitelendirilen yapım, filmekimi kapsamında 11 ekim günü beyoğlu emek sinemasında gala gösterimi yapılacak.


    (webaslan - 25 Eylül 2008 11:47)

  • comment image

    harika film. filmdeki guney aksani yuzunden italya'da bile alt yazi ile gosteriliyor.


    (katmer - 5 Ekim 2008 20:21)

  • comment image

    film roberto saviano'nun ayni isimli kitabindan uyarlanmis. film gösterime daha girmeden hem yazara hem de filmin yönetmenine mafyadan ciddi ölüm tehditleri gelmeye baslamis. saviano da koruma sayisini arttirmis, polisten de himaye istemis. simdilik hepsi hayatta

    filmde italya'nin güclü mafya örgütlerinden biri (comorrha adi sanirim) ve bunlarin yedikleri boklar anlatiliyor. özellikle napoli'de ve italya'nin güney bölgelerinde aktif adamlar. cocuklari silahlandirip kullanmaktan, mahalle catismalarina, büyük fabrikalarin kimyasal atiklarini illegal bi sekilde ortadan kaldirmaktan gün ortasinda yasanan cinayetlere bicok tehlikeli konuya deginiyor film. özellilke italya'nin güney kesiminin iyiden iyiye cöplüge cevrildigini sasirarak ögreniyor insan. gerci bir türk icin saskinligin dozaji pek yüksek degil. daha cok "vay amina koyim, bi bizde degilmis bu isler" tepkisi geliyor. hemen avrupa birligine de sokuyoruz tabii kendimizi. ha bu arada kesinlikle baba ya da scarface tarzi bi film beklentisine girmeyin alakasi yok


    (hayri potter - 6 Ekim 2008 01:04)

  • comment image

    ozendirici ve yuceltici mafya filmlerinin aksine, icindeki belgesellik yonu agir basan, bu yuzden de mafya filmlerinden daha agirca ve yavasca isleyen bir anlatima sahip olan guzel bir italyan filmi. film boyunca silahlarin konustugu sahneler bence filmin geneline guzel yayilmis; ne basinizi agriyor, ne de sizi uykuya daldiriyor, bunlarin yerine sizi aktif takibe zorluyor.

    italya'nin o cok bahsi gecen arka yuzunun, filmdeki kadar karanlik oldugunu ogrenmek ise sinir bozucu.


    (armish - 12 Ekim 2008 09:24)

  • comment image

    nihayet 'mafya filmleri' için aranan kan; anavatanından, sert sulu.

    filmdeki karakterler bu filmi oturup izlemez. zira onlar tony montana'ya özenip scarface izliyorlar ya da miller's crossing'deki infaz sahnesini canlandırmaktan hoşlanıyorlar. bunun gibi çok karakterli ve katmanlı hikayesi, takibi zor kurgusu olan filmleri sevmezler. dramaturji bu kadar gerçekçi olmamalı ya da özdeşleşilecek, karizmatik bir mafya lideri olmalı. öldürmekten zevk alanları görmek isterler, aniden geliveren kurşunların şokunu değil. o yüzden bu film sevilecek bir film değil, hele eğlenceli hiç değil. bilakis sıkıcı da. ama işte onun vitamini kabuklarında zaten. öyle yol kenarına atılıp çürümeye terk edilmemeli.


    (shocktheworld - 25 Ekim 2008 00:15)

  • comment image

    filmdeki mafya babalarından birini oynayan giovanni venosa; gerçek hayatta uyuşturucudan içeri girmiş daha sonra noel iznini fırsat bilip esnaftan harac toplarken yakalanmış. an itibarı ile içerdeymiş.
    belirtmekte yarar görüyorumki, yönetmen gerçekçi olması açısından oyuncularının çoğunu napoli sokaklarından seçmiş.


    (wtasyh - 11 Ocak 2009 19:34)

  • comment image

    klasik mafya filmi normlarının tamamen dışında çok sıradışı bir yapıt ki bunun sebebi belki de gerçek bir hikaye olmasıdır. bu gerçekliğe sadık kalırcasına film baştan sona belgesel tadında bir doğallık içeriyor. cast nüfusunun çok olması ve içinde birden çok hikayeyi barındırması izleyicide takip güçlüğüne neden olabilir bu da filmi biraz sıkıcılaştırabilir lakin nadir aralıklarla beklenmedik anlarda gelen az sayıda şiddet sahneleri insanı eşşekten düşmüşe çevirebiliyor ve filmin nabzını yüksek tutmaya yetiyor. mekanlar filmin metaforunu oluşturmuş ki bu da çok fazla kasvet içeriyor ve anlatılmak istenen durum için iyi bir destek oluyor hikayeye. nitekim ben çok beğendim çünkü sinemada gerçeklik duygusunu her karesiyle, oyuncu yönetimiyle, hikayeleriyle ve mekanlarıyla bana hissettirdi bundan dolayı bence oldukça başarılı bir film olmuş, yapanın ellerinden öpmek lazım. (bkz: matteo garrone)


    (sleepyhollow - 21 Ocak 2009 19:30)

  • comment image

    amerikan mafia filmlerindeki takım elbiseli,biryantinli saçlı mafia ile ilgisi olmayan italyan mafyasını anlatan gerçekçi belegesel tadında bir italyan filmi.

    --- spoiler ---
    bir çocuğun güçlü olup "otuz yıl" yaşayabilme hayalinin anlatıldığı sahne çok anlamlı olmuş.bölgede kayıltlara geçen öldürme oranı üç günde bir kişi imiş.

    ---
    spoiler ---


    (dick kafali - 28 Ocak 2009 21:35)

  • comment image

    italyada populer muzigin nasil yerlerde surundugune sahit oldum bu filmle, ne igrenc sarkilardi onlar...


    (somogobedi - 28 Mart 2009 17:14)

  • comment image

    filminin çekildiğini öğrenince izleyenlere ayrıca acıdığım kitaptır bu. yazarı(bkz: roberto saviano) alınmasın ama 2.5 aydır okuyorum, kafasız mıyım neyim ne olayı anladım ne kimin kim olduğunu çözebildim. roman desem roman değil, belgesele de benzemiyor. bütün kitapta tek hatırladığım kalaşnikofu bulan adamla ilgili üç beş sayfa. isimleri de kavrayamadım zaten. di lauro kim, pepino kim anlamadan 277. sayfaya geldim, zaten kitap 352 sayfa. arz ederim.


    (mareactio - 27 Mayıs 2009 19:24)

  • comment image

    türkiye'nin güney açıklarına gemilerle atık döktüklerini duymuştum bir defasında, sanırım yine bunların işi ya da ben abarttım bilemedim. neyse (aga'ya selam neysesi). filmde yönetmenin bazı şeyleri de dolaylı bir biçimde anlattığını görüyoruz. örneğin, durumun globalliğini anlatmak için bazı karakterlere farklı farklı ülkelerin formaları giydirilmiş (ingiltere ve cincinnati yazan t-shirt'ler aklımda kalanlar).

    en iyi karakterler bence atıkları gizleyen adam (aga diyecem buna) ve ortalarda dolaşıp aracılık eden adam (oda diyecem buna da). iki farklı uçtan mide bulandırıyorlar.

    aga, tam anlamıyla kötü, kötülüğün daniskasıyla karşılaşsa bana mısın demez. (buradan sonra spoiler olabilir.) aga'nın yanına çırak olarak verdiği çocuğunu havalanından gönderen babayı onaylayıp, anlıyormuş gibi yapan sırıtışı, şeftali veren teyzenin yüzüne gülüp sonra şeftalileri atması, deli etti beni. sonra çocuklara kamyon kullandırması, üzerlerine atık dökülen işçiler için ambulans çağrılmasına izin vermemesi gibi bilumum puştluklar yaptı. (iki yüzlülükle yabancılaşma arasındaki ilişki yabancılaşmayı elle tutamamamızın nedeni değilse ben de neyim bak?) oyuncu da iyi oynamış hani. neyse ki çırak sağduyumuz oldu (nihat kahveci'ye benziyor; ondan değil ama).

    oda ise böyle yancı gibi, ödü bokuna karışan hani filmin temel argümanı olan "bulaşmamak mümkün değil"le yoğrulmuş, bildiğin düzadam. kafasına silah dayayabilen adamlara karşı çelik yelekle geziyor. hani sistem siker de sen de memur olursun ya, ya da atom bombası atarlar parmak olursun, onun gibi. banal kötülük işte yav*. herkes vuruldu da köprü kenarındaki bitmek bilmez yürüyüşü vardı ya, hızlandı hani çabuk bitsin diye, işte o köprü sonunda kurtulduğunu hissetti. rahatladık biz de içinde bir parça oda olanlar olarak. velhasılıkelam, film yerelden globale, benden bize kötülüğü pek güzel anlatmış. pizzacı da olsa sağduyu da var olabilir açık kapısı da var. da da da.


    (katatonik degirmen - 4 Nisan 2010 07:25)

  • comment image

    gerçekçi mafya filmi...

    hiçbir şeyi süslemeden, gerçekte olduğu gibi anlatması filmin en büyük artısı... çatışma sahnesi gelmeden önce müzik çalmıyor, insanlar slow motion'da ölmüyor... bir anda birileri giriyor sahneye, silahlar patlıyor ve birileri ölüyor... bir anda... gerçek hayatta olduğu gibi...


    (nohutcan - 20 Mayıs 2011 23:38)

  • comment image

    filmde en azından başrollerdeki karakterlerden birkaçı ön plana çıkarılabilirdi. sanki 3 ayrı hikayeyi bir lokmada yutmamızı beklemiş yönetmen. hikayede çok fazla kopukluk var. anladım bu aynı zamanda belgesel, film deyip geçemeyeceğiz. o zaman yönetmene tavsiyem kitabı birkez daha okuyup tamamıyla belgesel çekmesidir. kötü film değil ama olmamış.


    (the fat of the land - 14 Aralık 2011 01:42)

  • comment image

    italya'daki mafya ilişkilerinin anlatıldığı, insanın suratına tokat gibi çarpan gerçekci bir suç filmi/belgeseli.

    filmde bazı acı gerçekler o kadar gerçekçi bir şekilde anlatılmış ki izlerken kahrolup insanlık adına umutlarınızı kaybediyorsunuz. filme geçersek;

    --- spoiler ---

    modacı veya ünlü bir terzi olan pasquale'nin çinlilere mesleğini öğretip para kazanmak istemesi ve bu sırada kendisine gösterilen saygı karşısında "ben neymişim be abi" demesi fakat mafyanın bunu öğrenip çinli patronu vurması ve pasquale'nin gözünü korkutması. terziliği bırakan pasquale'nin kamyoncuların yemek yediği yerde kendi yaptığı kıyafeti oscar töreni öncesinde kırmızı halıda scarlett johansson'un üzerinde görmesi ve s.kerim böyle işi deyip sigara ile kamyona dönmesi on numara bir sahne idi.

    üniversite mezunu genç roberto'nun iş bulamayıp çakal franco'nun yanında işe başlaması ve asbes, krom, kimyasal atık vs gibi tehlikeli malzemelerin yok edilmesi işinin nasıl diğer firmaların oyun dışı bırakılıp alındığını görmesi, bu atıkları yasadaki boşluklardan faydalanarak nasıl yok ettiklerini görmesi ve en son teyzenin verdiği şeftaliyi yol kenarına attıktan sonra dayanamayıp işsiz kalma pahasına franco'ya posta koyması da en az pasquale'nin durumu kadar acıklı idi.

    mafya işi ile bağlantılı olan ve bu nedenle zarar gören(kocası, abisi, oğlu hapse düşen) ailelere para götüren don ciro'nun işler karışınca hiç bir şey olmamış gibi sadece çelik yelek giyerek işe devam ettiği, "ehh yeter lan, bırakıyorum işi amk" deyip işi bırakmak istediği fakat sonrasında çıkış yolunun olmadığını gördüğü sahnelerde insan çaresizlik kavramını iliklerine kadar hissediyor.

    diğer iki mafya özentisi saf genç çocuğun ölümü, uyuşturucu ticaretinin nasıl ve kimlerle yapıldığının anlatılması, bu organize örgütle çatışan veya ters düşen diğer yapıların nasıl yok edildiğinin anlatıldığı kısımlar da gayet iyiydi. film süre olarak uzun fakat filmlerde gerçekçilik arayanların kesinlikle sıkılmadan izleyebileceği tempoda.
    ---
    spoiler ---


    (nrgklpyzr - 12 Eylül 2013 23:26)

  • comment image

    mafyayı, buna bulaşmayı en boktan şekliyle ve dogalligiyla anlatan cok gzl bi film. kitabın yazarı roberto salviano'nun ne zaman öleceğini merak ettiriyo nedense, zaten korumaların sayısını arttırması filan onun da göz göre göre bi gun öldurulecegi gercegini değiştirmiyor. napoli sokaklarının gercekten filmdeki kadar ürkütücü olan kesimlerinden geçerken , hayatlar oralarda nasıl geçer diye düşünür , buna devletin neden müdahale etmediğini cok merak edersiniz. şahsen o perişan , yıkılmak üzere olan evler, teraslarindaki şişme havuzlar filan aynı filmdeki gibi. abartı bise yok ki. mafyanın o pislik yüzü diger filmlerde cok daha caziptir mesela şaşalı geceler, evler, yaşamlar, kıyafetler.. bunda ise, napoli sokaklarından toplandığı belli olan cocukların genclerin hayatlarını, mafyanin nası bok ettigi, bi tarafa uye olmazsa yitip gideceği cok gzl anlatılmış.
    anlaşılmayacak bi yer de yoktu. dublajli halini izleyin net oluyo ;)
    ayrıca kucuk oyuncu , filmdeki toto aynı nil erkoçlar


    (entry manyaii yaparim - 26 Ekim 2013 19:55)

  • comment image

    filmi izlerken ayrı ayrı her sekansta hollywood sinemasının yarattığı yapmacık mafya adamlarının ve suç işleme biçimlerinin eleştirildiğini, gerçekte o karizmatik adamların neye benzediğini görüyoruz. suç italya sokaklarında işlenirken erkekliği yeni baştan yazıyorlar. dört beş ayrı hikaye eş zamanlı anlatılıyor. tüm hikayelerde ana karakter bir erkek. ve hikayelerde erkekliğin şiddetle, parayla, silahla, ölümle, suçla tamamlanması vurgulanıyor.

    çok çok sert sahneler var, izlerken yutkunamadığım anlar oldu. sevilebilecek bir film değil çünkü çok gerçek.


    (bezdim - 22 Şubat 2014 12:14)

  • comment image

    filmin gerçekçi çekimleri, belgesel gibi anlatımı, tüm leşliği törpülemeden vermesine ek olarak, duygudan yoksun anlatımını beğendim.

    --- spoiler ---
    yani ölen kadın, parasız pulsuz ihtiyar adam, dürüst olduğu için işten ayrılan eleman, çocukların cesedinin iş makinasına atılması vs, hepsi yalın bir şekilde anlatılmış. "burası mafya alemi, burada işler böyle kardeşim" şeklinde gösterilmiş. ne bir gösteriş, ne bir sivrilme, ne bir abartı. sanki gerçekten bu şeyler oluyordu ve biz sadece tanıklık ediyorduk.
    ---
    spoiler ---

    bu açıdan filmi çok başarılı buldum. ama kurgusu ve takibi biraz zor, zira çok fazla yan karakter ve olay var. ama bu eksikler filmin başarısını törpülemiyor.


    (lvs - 8 Ağustos 2014 13:16)

Yorum Kaynak Link : gomorra