Çıkış Tarihi     : 22 Eylül 2017 Cuma, Yapım Yılı : 2017
Türü                : Drama,Korku,Romantik,Heyecanlı
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Team Salvato
Yönetmen       : Dan Salvato (IMDB)
Senarist          : Dan Salvato (IMDB)
Oyuncular      : Jillian Ashcraft (IMDB)

Doki Doki Literature Club! ' Oyununun Konusu :
Doki Doki Literature Club! is a video game starring Jillian Ashcraft. The Character is a member of the literature club, along with four cute girls. In each chapter, the protagonist will create a poem based around twenty words...


  • "oyunsever arkadaşlarımı bir türlü göründüğü gibi bir şey olmadığına ikna edemediğim psikolojik gerilim tarzı visual novel. farklı bir deneyim istiyorsanız mutlaka denemenizi öneririm."




Facebook Yorumları
  • comment image

    gerçekten iyi düşünülmüş, basit bir oyun. ufak bir ekibin elinden çıkmış olması ise gerçekten etkileyici.

    --- spoiler ---

    monika'nın dosyasını silerken "hadi lan işe yarar mı acaba" diye düşünürken işe yaraması muhteşem bir histi. daha önce hiçbir oyun bana böyle bir his yaşatmamıştı. ayrıca yuri'nin cesedini bir haftasonu boyunca izlemem ve cesedin yavaş yavaş çürümesi gerçekten etkili bir sahneydi. diğer sonlarını da denemek istiyorum ama oyun sürekli kendi kendini silmese keşke. kotamız var bizim. reca ediyorum ya.

    ---
    spoiler ---

    edit: şu anda internette gezinirken farkettim. herkesin uğraşa uğraşa vardığı bir oyun sonunu ilk oynayışımda bulmuşum. kendimi tebrik ediyorum ve oyuna yine başlıyorum.


    (kimblee - 29 Ekim 2017 07:04)

  • comment image

    oyundan ziyade deneysel bir çalışma derim ben buna. normalde ingilizce okuma hızım pek iyi değildir, lakin anladım ki okudukça adapte olan bir beynimiz var. oyunun sonlarına doğru iyiden iyiye türkçeden hızlı okumaya başlamıştım altyazıları. bu açıdan da enteresan bir deney oldu benim için.

    oyunla alakalı spoiler vermemek gerçekten boynumun borcu diyorsunuz oyun bitince. bana kalırsa öyle çok gergin bir oyun değildi. yani kulaklığınızı takın yayıla yayıla klavyenizdeki tuşlara basın. öyle altına sıçırtıcı bir şey yok rahat olabilirsiniz. sadece dediğim gibi fikir o kadar orjinal ve deneysel bir fikir ki sonunda gerçekten kendinizi gergin hissediyorsunuz. oyunun en gerildiğim yeri ise bana bir yerde gerçek ismimle hitap etmesi oldu açıkçası. noluyo lan dedim, bi doğruldum falan eheh.

    yapan kimse helal olsun. açıkçası yaşadığım en enteresan oyun deneyimlerinden biriydi.

    deneyin pişman olmazsınız...


    (syozkn - 25 Kasım 2017 00:59)

  • comment image

    beni çıldırttı. delirdim.

    hakkında hiçbir şey okumadan, bilmeden, eheh negzel beleş vn vakit geçsin falan diye oynadım ben bunu. oyunu açınca "çocuklar ve kolayca rahatsız olanlar bilmem neler oynamasın" gibisinden bir uyarı çıkıyor. lütfen bu uyarıyı benim yaptığım gibi "yey meme görcem" diye algılamayın. meme yok. yandere mi tsundere mi olsun, ay çok romans, aman ne şeker derken en konforlu anınızda ağzınıza sıçıyor. tokatlıyor ve de hırpalıyor.


    (bir daha bana benzeme angel - 20 Aralık 2017 15:09)

  • comment image

    ilk seferde kaçırılan bazı ayrıntılar için ikinci kez oynamanın yararlı olduğu oyun.

    --- spoiler ---
    kızın depresyonda olduğunu bile bile sayori'nin evine uğramadan mal gibi okula koştuğumuz festival sabahı monika ile karşılaşırız sınıfta:

    "you should take a little responsibility for her, mc! i mean especially after your exchange with her yesterday... you kind of left her hanging this morning, you know?"

    pun!

    intended!

    ---
    spoiler ---


    (siayey - 31 Aralık 2017 17:04)

  • comment image

    oyun ve oyuncunun birbirine girdigi harika bir yapım.

    evdeki herkes uyuduktan sonra ışıkları kapatıp, kulaklıkları takıp jump-scare koymamışlardır umarım diyerek oynadım. yabancı forumlarda özellikle 9gag'te denildiği kadar korkutucu değil ancak gergin bir ortam oluşturma konusunda gayet başarılı. oyunun en güzel yanı hikayesindeki şaşırtıcı öğeler olduğu için oyun hakkındaki hiçbir spoiler'ı okumamanızı öneririm.

    --- spoiler ---

    öncelikle ben oyunu taktik kullanmadan ve hatta olabildiğince kötü kararlar vererek oynadım ki oyundaki gerginlik öğesi artsın.

    oyun ilk bir saatlik kısımda gerçekten basit bir hikaye ile dört tane arkadaşımızdan biriyle sevgili olmaya çalışıyormuşuz gibi ilerliyor. bu kısımda sadece ileride olacaklara göndermeler var. kızlarımızın yazdığı şiirleri biraz dikkatli okursak "sanki birşey mi ima etmiş?" yada "bu şiirde bir gariplik var kesin." diye düşünsek de çok da rengini belli etmiyor hikaye.

    monika'nın tekrar yükleme yaparsın demesi beni "oyuna bak bana oyun öğretiyor." dedirtti ve ilk defa o noktada tedirgin etti.

    daha önceden görseli görmeme rağmen sayuri'nin final sahnesi ciddi anlamda gerdi beni. zaten okula gelmedi deyince monika aha dedim geliyor sahne. müzikleriyle ileride gelen mektuplarla ve monika'nın hatırlatmasıyla bu sahnenin oyun üzerindeki etkisi sürekli devam etti.

    asıl sevdiğim ve gerginliğin ben de hadsafaya ulaştığı nokta ise yuri'nin balatayı sıyırdığı sahnelerdi. sessiz sakin ve içine kapanık yuri'nin natsuki'yle fucklı mucklı birbirine girmesi olsun, kolları falan kesip gelmesi olsun, gözlerindeki delişmen bakışlar olsun tam bir korku filmiydi. gidiş sahnesine değinmiyorum bile efsane güzeldi.

    monika kardeşimiz ise tam a class bir sosyopat. diğer karakterleri nasıl manipule ettiğini anlattığı kısma ve oyun sonunda baş başa kaldığımızda oyunu açıp kapattığımızda verdiği tepkilere bayıldım. aslında biz oyun oynamıyormuşuz baya monika'nın planının parçası olarak sürüklenip gidiyormuşuz. bu çaresizlik hissi de çok güzeldi.

    oyunda çok sevmediğim bir nokta var. o da belki daha önce visual novel işine girmediğim için olabilir. oyunda verilen seçenekler ve yapabildiklerimiz çok kısıtlı geldi. konuşmalarımızda bile çok seçenek sahibi değiliz. sadece çok önemli anlarda müdahele edebiliyoruz o da etkisi ne kadar belli değil. bir life is strange'deki kadar seçeneklerimiz etkilemiyor gidişatı.

    ---
    spoiler ---

    velhasıl zaten oyun bedava ve galiba yapımcının diğer ücretli olacak oyunlarına referans olarak sunduğu bir yapım. o yüzden kısa sürse de oynayın, oynatın efendim.


    (windweaver - 10 Ocak 2018 00:46)

  • comment image

    visual novel ve anime olaylarına çok uzak olan beni bile kendine bağlamış oyundur. açık konuşmak gerekirse sağda solda ''oha lan süper'' dendiği ve de bedava olduğu için oynamaya başladım. başlamadan önce hiçbir beklentim de yoktu, hatta garip garip fantezileri olan japonların, garip garip hikayelerinden biri olacak zannettim. ilk 1 saatinde ''ahan da yanılmamışım, bildiğin sıkıcı dating simülatör lan'' bu kafasında takılırken (hatta entry de girmiştim de sildim sonradan), act 1'in sonunda ekrana öyle baka kaldım. hani oyun böyle mi bitti, yoksa ben mi bir şeyleri bok ettim derken, ana menüde garipliklerin olduğunu fark ettim. işte asıl oyun, o dakikadan sonra gerçekten başlamış oldu.

    --- spoiler ---
    ---
    spoiler ---
    --- spoiler ---

    en akıllı ve en düzgün kız gibi görünen monika psikopatın teki çıktı. ha benim hoşuma gitti tabii bu manyaklığı orası ayrı konu. hatta oyunun sonunda abartmıyorum, monika dosyasını bir yarım saat silmedim ve bekledim o ekranda... belki bir şeyler olur diye... ama yok. :( tüm her şeyi göze almış kız, her istediğini yaparım diyor daha ne olsun. :(

    diğer karakterler olan sayori, natsuki ve yuri de çok şeker ve iyi tasarlanmış, adeta kendi lise yıllarımdaki kızların karakteristik özellikleri gibiydi. körkötük aşık, çok içten olduğu için salak muamelesi gören sayori, özünde iyi ama ailesel problemleri yüzünden dışarıya kaba görünen natsuki ve içine kapanık, utangaç olmasına rağmen birebirde çenesi açılan yuri.

    çok değişik ayrıntıları var oyunun gerçekten. save-load yaptığını anlıyor, oyundan gir-çık yaptığını anlıyor, hatta hile yapmaya çalışırsan (oyun saveleri kendi sildiği için -monika sağolsun- eğer save dosyasını alıp, silindikten sonra tekrar yüklersen) onu bile anlıyor. youtube'tan izlediğim kısımda oyunu kayıt altına aldığını anlayıp ufak bir jumpscare bile yapıyor. act 2'den sonrası çok iyi gerçekten... hani monika'nın kendini yavaş yavaş belli ettiği, yuri'nin kafayı sıyırdığı yerler...

    ilk sayori üzülmesin diye tamam lan seni seviyorum dediydim ama gözüm hep monika'daydı... meğerse onun gözü de bendeymiş amk. hakikaten oyunun sonunda geçen anlatım çok hoşuma gitti. keşke monika tercihi koysalarmış oyuna ve öyle bitirilebilme imkanı olsaymış. #justmonika

    sayori'nin intihar ettiği sahneyi anlatırken, sayori'nin yanlış bir şekilde kendini astığını, kısa mesafeden atladığı için boynunu bir anda kıramadığı ve yavaş yavaş nefessiz kala kala öldüğü kısmı anlatırken monika'nın gözlerinin içine bakın... resmen kız suretine bürünmüş bir şeytan gibi görünüyor. diğerlerinden daha ilgi çekici olma sebebi de bu galiba zaten hehe.

    bu arada acayip korkunç gece oynayın falan deniyordu sağda solda ama ara sıra gülmeyle karışık hafif ürkme dışında pek bir tırsma hissetmedim.

    ---
    spoiler ---
    --- spoiler ---
    ---
    spoiler ---

    4.5 saat gibi bir oynanış süresi var. keşke biraz daha uzun olsaydı demeden edemiyorum kendimi. gideyim de bu kafayı yaşayan anime bulup, izlemeye başlayayım bari.


    (likeaboss - 16 Ocak 2018 20:31)

  • comment image

    tam şu an bitirdiğim (en azından kendi hikayemi) ve çok acayip hissettiğim oyun. öncelikle önyargılı olarak başladım çünkü aptal romance animeler üzerinden ilerliyo. *işte baş erkek kahraman -biz- kızlarla dolu bi ortama düşer ve hepsi onun için kavga eder falan filan. biraz sıkıla sıkıla ilerledim ama değişeceğini bilmiyodum sadece güzel dediler diye oynadım. bence herkes en azından ilk bölüm bitene kadar şans vermeli.

    ve sakın ama sakın spoiler yemeyin doğal ilerleyin oyunda. oyunun bittiğinden emin olmadan bitirmeyin.


    (eatpraylaw - 1 Nisan 2018 05:16)

  • comment image

    aşırı sevdiğim oyun. zaten ben japonlar ne yapsa kölesi olurum. tarihte ya da şimdi ülkenin başında olsam japonlara manda olalım deseler hiç düşünmem o derece.

    edit: oyun japon yapımı değilmiş :( olsun napalım yine de güzel oyun.

    --- spoiler ---

    oyunun sonunda monika nickname aldığım ad yerine benim adımı söyleyince resmen götüm düştü arkadaşlar. 32 yaşındayım. teşekkürler. hayır yani steam’de asıl adımı verdim mi falan hiç hatırlamıyorum. demek ki vermişim ki direk asıl hayatında bu isimle mi anılıyosun diyince götümün korkudan düşmesi doğal. yoksa başka ne olacak ki. hihihi yok artık monika. valla bıraksalar sana yürürdüm ama olamadı.

    ayrıca o sondaki şarkın süper. dinleyip dinleyip ağlıyorum biriciğim.

    ---
    spoiler ---


    (sedgwick - 18 Ekim 2018 02:44)

  • comment image

    oyunsever arkadaşlarımı bir türlü göründüğü gibi bir şey olmadığına ikna edemediğim psikolojik gerilim tarzı visual novel. farklı bir deneyim istiyorsanız mutlaka denemenizi öneririm.


    (fenasi rinlerim - 27 Kasım 2018 19:47)

  • comment image

    normalde en azından göz atmadığım bir içerik hakkında yazmayı sevmem ama bunun hakkında yazacağım. steam'de 1-2 arkadaşta gördüm bu oyunu basit bir visual novel gibi düşündüm ama black mirror bandersnatch başlığında da bahsi geçince ve buradaki 1-2 entry'ye göz attıktan sonra olayın ciddiyetini kavradım, oyunu indirdim. birazdan başlarım, bakalım denildiği kadar vurucu mu. neyse ki gidişatla alakalı bir spoiler yemedim. sadece oyunun konusuna biraz baktım.

    oyunu oynmadan önce aldığım izlenim bir mahou shoujo madoka magica etkisi yaratacağı yönünde, burada yazılanlar ve steam'deki o yüzbinlerce olumlu yorumların da etkisiyle beklentilerim yüksek. bu arada madoka demişken onun hakkında da bir şeyler karalamışım. merak eden varsa diye bırakıyorum buraya. (bkz: #45112979)

    ayrıca oyuna başlarken o kadar çok uyarı yaptı ki aman bak bir rahatsızlığın varsa, kaldıramayacaksan oynama vs. daha oyunun açılış ekranındaki moe kızlar bile beni germeye başladı. bakalım artık. :)

    bu arada az daha unutuyordum, oyun bildiğin ren'py ile yapılmış. hiç kodlama bilmeyen biri bile ren'py'ı biraz kurcalayarak benzer bir oyun yazabilir, tabii işin sırrı ortaya konulan emekte. ve bu oyun da her ne kadar steam'de ücretsiz olarak sunulmuş olsa da para ile satılan yan ürünler ve muhtemel patreon bağışlarıyla oyunun getirisi oldukça fazla olmuştur diye tahmin ediyorum.


    (tsubasa ohzora - 29 Aralık 2018 00:18)

Yorum Kaynak Link : doki doki literature club