Ögretmen (~ The Teacher) ' Filminin Konusu : Kemal Sunal'ın 12 Eylül dönemi sonrasında yine düzene ve devlete anlamlıca giydirdiği güzel bir film.. Kısaca özetleyeceğim bu filmi, Köyden İstanbul'a yerleşen başarılı bir öğretmenin geçim sıkıntısı yüzünden aklını kaybetmesi.. Bir Türkiye gerçeği.. Cahit Berkay'ın da olağanüstü film müzikleriyle taçlanmış güzel bir filmdir
Düttürü Dünya(1988)(7,5-2022)
Yoksul(1986)(7,4-1626)
Talih Kusu(1989)(7,2-2105)
Davaci(1986)(7,2-2329)
Koltuk Belasi(1990)(7,1-1820)
Gülen Adam(1990)(7,0-2888)
Kiraci(1987)(6,9-1880)
Varyemez(1991)(6,8-2090)
Inatçi(1988)(6,8-1603)
Polizei(1988)(6,8-1505)
Boynu Bükük Küheylan(1990)(6,6-846)
Sevimli Hirsiz(1988)(6,4-1210)
12 eylül dönemi kalıntısı olan "nöbetçi" kelimesini taşıyan öğretmen.bu memleketin cunta döneminden sıyrılması çok zaman alacak daha.
(cinolaa 28 - 19 Kasım 2011 12:35)
sesi kisilan ogretmen.
(catch22 - 11 Mayıs 2003 07:11)
ışkenceye uğrayan kişidir. koşuşan öğrenci peşinde kendini, sesini harap eden kişi. öğretmenler odasında hızla geçen 10 dakikayı nöbetçi bulunduğu katta bir türlü bitiremeyen kişi. çaya hasret kalan surekli seslenmekten sesi kısılan kişi. hem cilekeş hem cefalı. bu nöbeti tutmamanın bir yolunu bulmalı
(nedensonuc - 25 Ekim 2013 12:00)
pazartesi günlerini asabi geçirmeme sebep olan durum. her tenefüs, yemek saati ve hatta çıkışta tutulan o nöbet, koridorun uzunluğunu adım cinsinden hesaplamak, tavanda kaç tane spot olduğunu saymak, zaman geçsin diye öğrencilerle laflamak, sabah ilk nöbet saatinde yaklaşık 100 öğrenciye ayrı ayrı günaydın demek, nöbet aralarında derse girmek ve tabi en kötüsü neredeyse tüm gün ayakta kalmak gerçekten de akıllara zarar bir durum. böyle bir durumda "yoo ben hiç de yorulmuyorum, asabi de değilim" diyen meslektaşlarım ya nöbet tutuyormuş gibi gözüküyorlar ya da o gün ekstra bir şey kullanıyorlar bilemedim. ikisi de değilse önlerinde saygıyla eğilmeyi bir borç bilirim.
(sylonun tweetysi - 15 Aralık 2013 21:27)
özüne bakıldığında iyi niyetli olsa da toplum olarak hep davranış kontrolünü kendimizden değil başkalarından beklediğimizin apaçık örneğidir. öz disiplinini kazanamamış, zil çaldığında derste olması gerektiğini bilmeyen öğretmen ve öğrencilerden kaynaklı bir sistemdir.aynı şekilde bahçe ,kantin de bu kategoriye girer.vaktiyle bir özel okula iş görüşmesine gitmiştim. bir aksilik vardı. zil çalıyor ve öğrenciler kendiliğinden derse giriyordu. hiç uyarılmadan. sebebini araştırdığımda karşıma alman disiplin eğitimi çıkmıştı. ayakta alkışladım.
(askhayatipastirma - 15 Aralık 2013 21:56)
bir nevi mahkumlari hale yola koymaya calisan gardiyan gibidir.(bkz: foucault)tabii fuko boyle bir tanim yapmiyor ama kurumlarin genel mimari, isleyis, yonetim ve anlayislarina baktigimizda, her birinin icine iktidarin soyleminin sinmis oldugunu soylemesinden, "iktidarin her yerde" oldugunu bize hissettirmesinden -yahut her yerden geldigini- egitimin de bir kurum olmasi nedeniyle, icindeki tum ogelerin bu soylemi bir yonuyle dile getiriyor olmasindan dolayi uygun bir benzetme olurdu bu. ha bazi ogretmenler tabi ki bu benzetmeye karsi cikabilir ve normaldir, anormal olan, bazilarinin "gardiyanlik" rolunden cok memnun olmasi ve rolun tum gereklerini severek yerine getirmesidir.
(miamai - 15 Aralık 2013 22:12)
ilköğretim kurumları yönetmeliği kendisini madde 71'de şöyle tanımlıyor:---okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı-gündüzlü, normal veya ikili öğretim gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenlerin, normal öğretim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutmaları sağlanır. öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar. okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir. hamile öğretmenlere ise doğuma üç ay kala ve doğumdan sonra bir yıl nöbet görevi verilmez. ---peki nöbetçi öğretmen ne yapar? temel olarak öğrencilerin güvenliğini sağlar. sonra okulun güvenliğini sağlar. sonra öğrencilerin kurallara uymasına yardımcı olur.şu yılda, halen öğretmene nöbet gibi bir görev verilmesi enteresan. bazı okullar sağduyulu davranıp okulda güvenlik görevlisi istihdam ediyorlar. bazı okullarda da hala güvenlik üzerine herhangi bir eğitim almamış, hizmet içi eğitim de verilmemiş insanlara güvenlik görevi yükleyip bundan sorumlu tutuluyor.- bir öğrenci okul içinde bir kaza geçirdi, bundan en başta o bölgenin nöbetçi öğretmeni sorumludur. öğretmen ilkyardım bilgisi dahilinde yardımcı olmaya çalışır. eskiden okullarda revir ve hemşire olurdu biliyorsunuz, şimdi o sorumluluğu tamamen nöbetçi öğretmene yüklediler.- bir öğrenci sigara içiyor mesela, nöbetçi öğretmen müdahale edip öğrenciyi de disiplin kurulu'na sevk etmek zorundadır. ancak disiplin kurulları işlevini kaybettiği için, öğrenci bu eylemini tekrarlasa da bir yaptırımı olmaz. aynı eylemi öğretmen yapsa para cezasını şak diye yapıştırırlar.- biliyorsunuz öğrenci şiddeti bu aralar çok karşımıza çıkıyor. öğretmeni bıçaklayan öğrenciyi de, nöbetçi öğretmen korumak zorundadır. bir de bunun üzerine dışarıdan gelebilecek bu tarz bir saldırı ihtimalini düşünün. iki öğrencinin kavgasını, dışarıdan gelen bir yabancının silahlı saldırısını nöbetçi öğretmen engellemek zorundadır, onun sorumluluğundadır.aynı anda öğretmen, hemşire ve polis görevi yapan ve bu görevlerin görev tanımları içinde bulunduğu iddia edilen başka meslek de yoktur sanırım.
(thedewil - 9 Nisan 2014 21:21)
öğretmenliğin angarya yönlerinden biridir. öğretmen ders anlatmaktan zaten yeterince yorgun düşmüş. sen kalk tenefüste de ayakta dur diyorsun. ne bir şeyler atıştırabiliyor ne de çay içebiliyor. açıkcası nöbetçi olduğum günler enerjim hep düşük.
(ftmftm - 9 Nisan 2014 21:54)
aynı öğrencilere 2 dakika arayla önce "hadi boşaltın sınıfı, dışarı çıkın" sonra da "hadi çabuk sınıflara" derken kendisi de ne yaptığını sorgulayan, ama bunu tamamen dış mihrakların [(bkz: okul müdürü) (o da başkalarının zoruyla yapar, başkası başkasının, daha gider bu) (bkz: saadet zinciri) ] zoruyla yapan, zavallı öğretmenlere verilen ad.
(chomsky - 13 Ağustos 2004 01:35)
eğer sürekli nöbetçi oluyorsa tırsılması gereken şahıs. en yumuşak hoca bile bir kaç gün nöbetçi olduktan sonra oldukça asabileşiyor.
(isdivagen - 12 Kasım 2005 19:13)
Yorum Kaynak Link : nöbetçi öğretmen