Süre                : 1 Saat 15 dakika
Çıkış Tarihi     : 29 Mart 2016 Salı, Yapım Yılı : 2016
Türü                : Drama
Ülke                : İngiltere
Yapımcı          :  British Broadcasting Corporation (BBC)
Yönetmen       : Bruce Goodison (IMDB)
Senarist          : Vinay Patel (IMDB)
Oyuncular      : Adeel Akhtar (IMDB), Kiran Sonia Sawar (IMDB), Mawaan Rizwan (IMDB), Salman Akhtar (IMDB), Reiss Jeram (IMDB), Ambreen Razia (IMDB), Simon Nagra (IMDB), Vineeta Rishi (IMDB), Manoj Anand (IMDB), Kay Awasti (IMDB), Raj Awasti (IMDB), Aditi Bajpai (IMDB), Kajal Bhatt (IMDB), Kishore Bhatt (IMDB), Tina Chandorkar Matharu (IMDB), Dolly Ballea (IMDB), Amrita Jazzmyn (IMDB), Rajesh Kalhan (IMDB), Arun Kapur (IMDB), Neelima Sinha Mathur (IMDB), Bharat Mistri (IMDB), Harsha Morarji (IMDB), Selina Mughal (IMDB), Fayaz Nathalia (IMDB), Hitesh Pandya (IMDB), Asha Patel (IMDB), Ashraf Patel (IMDB), Jai Patel (IMDB), Zac Rashid (IMDB), Anil Sanchania (IMDB), Anna Satchit (IMDB), Hitali Shah (IMDB), Atul Sharma (IMDB), Avinashi Sharma (IMDB), Sanjeet Sharma (IMDB), Vinita Sharma (IMDB), Bhavini Sheth (IMDB), Ausama Shoubber (IMDB), A.k. Steppa (IMDB), Sehar Zam (IMDB)

Murdered by My Father (~ Salma) ' Filminin Konusu :
Vietnam Savaşı sırasında Amerikan güçlerinin bombardımanına maruz kalan tarafsız Kamboçya'da devreye Kızıl Kmerler (Khmer Rouge) girer ve yönetimi ele alır. Devlet için çalıştığı düşünülen birçok insan ve aileleri, çalışma kamplarına sürülür veya öldürülür. Orta sınıf bir ailenin kızı olan Loung Ung da babasının öldürülmesine, kardeşlerinin çalışma kamplarına götürülmesine şahit olacak, kendisi de çocuk asker olmaya zorlanacaktır. First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers filmi, 2000 yılında Loung Ung'un yazdığı aynı adlı biyografik kitaptan uyarlandı.

Ödüller      :

BAFTA:BAFTA TV Award-Best Leading Actor


  • "ahmet özal'ın son filmi"
  • "yabancı film dalında golden globe'a aday olmuştur."




Facebook Yorumları
  • comment image

    angelina jolie'nin netflix için yönetmenliğini yaptığı biyografik tarihsel gerilim filmi. çekimler kamboçya'da başladı.

    kamboçyalı yazar ve insan hakları aktivisiti loung ung'ın, first they killed my father: a daughter of cambodia remembers isimli anı kitabından uyarlanacak. kitap kızıl kmerler yönetimi altındaki acı ve dehşeti anlatıyor.


    (zeddicus zu l zorander - 21 Nisan 2016 18:35)

  • comment image

    "açıkçası bu filmde bir amerikalı'nın soğuk savaş dönemine ait anti-komünist üslubuyla karşılaşacağımı tahmin ediyordum.. angelina jolie´nin gerçekçi yaklaşımı beni şaşırttı. gerek filmin başında gerekse de sonunda nixon politikaları eleştirilip amerikan hava saldırılarında 250.000 kamboçyalı'nın katledildiği gerçeği atlanmamış.. kızıl kmer kamplarında dekor olarak görünen lenin, stalin posterleri dışında da herhangi bir ideolojik amaç güden hollywoodvari anti-propogandaya rastlamadım. acemi rehberler tarafından anlatılan, hamile kadınların ve bebeklerin kızıl kmer tarafından öldürüldüğü gibi abartılmış hikayelere yer verilmemesi de sevindiriciydi. ayrıca kızıl kmer zulmünden kaçan kamboçyalıları canı pahasına koruyan vietnam ordusu da filmde atlanmamışti.

    angelina jolie, kamboçya'nın kendisi için bir uyanış olduğunu açıklıyor. kim bilir belki de ülkesi amerika'nın kızıl kmer'i soğuk savaş döneminde sovyetler ve vietnam'a karşı nasıl piyon olarak kullandığı, pentagon´un pol pot´a senelik 15 milyon dolar ödenek ayırdığı, ingiliz özel timlerinin kızıl kmerleri karamayınları konusunda eğittiği ve barış elçisi olduğu birleşmiş milletler'in 1991 senesine kadar kızıl kmer'in meclisteki koltuğunu koruduğunu öğrenmenin bu uyanışta katkısı olmuştur. "

    filmle ilgili değerlendirme yazısının tamamı için: şuradan okuyabilirsiniz.


    (bira icelim - 5 Mart 2017 14:34)

  • comment image

    angelina jolie'nin kamera arkasındaki yeteneğini, 2014 yapımı difret ile keşfettim. o zamanlar film, altın portakal'da vizyona girmişti ve dersleri boşverip öğlen sıcağında gidebileceğimiz tek filmin difret olduğuna karar vermiştik. açıkçası filmin konusu nedir, yönetmeni kimdir, hiç bilmiyordum, o saatte o film vardı ve girdik işte.

    angelina jolie, hollywood'daki diğer oyuncular gibi amerikan propagandasına bulaşmıyor; bakın, iç savaş oluyor ve amerikalılar olarak, yerli halkı kurtarıyoruz, samimiyetsizliğine girmiyor.

    first they killed my father da pol pot katliamının olduğu dönemlerde geçiyor. angelina jolie'nin duyarlılığı kadar, oğlu maddox'un (kamboçyalı) kültürüne olan ilgi ve alakası, bu insanların yaşadıklarını anlatmak istemesi, saygı duyulacak bir davranış. kızıl kmerlerin katliamlarını anlatan hepi topu kaç film var zaten?


    (nice tnetennba - 5 Haziran 2017 22:28)

  • comment image

    angelina jolie'nin 4. filmi. vay be, 4 film yapmış kısa zaman zarfında. bm iyi niyet elçisi olduğundan olsa gerek hep savaşlara odaklanan filmler yapıyor. mesela ilk filmi in the land of blood and honey, bosna'da geçip oradaki katliamlara odaklanıyordu. senaryosu vasattı bence. sonraki filmi unbroken'la savaş türüne devam etti ama bu kez hem çok şey anlatmaya çalıştığından ortaya hem dağınık bir film çıktı (spor filmi mi, denizde hayatta kalma filmi mi, savaş filmi mi, japonların kamplarında hayatta kalma filmi mi belli değil), hem de klasik hollywood filmi yapmıştı, japonlar tamamen şeytaniler mesela. neyse bu dandik filmden sonra savaş türüne ara verip (eski) kocasıyla birlikte by the sea'yi yaptı. 3. filmi de son derece kötüydü. kısacası bir türlü hedefi tutturamıyordu. savaş filmi de çekse, evlilik üzerine bir film de çekse bir türlü vasata bile erişemiyordu. genelde asıl sorun senaristliğindeydi.

    çok şükür 4. denemede vasatı aşabilmiş jolie. gene savaş filmi, gene başka bir ülkedeki katliamlara odaklanan bir film. unbroken gibi bu da gerçek bir hayata odaklanıyor. bu kez merkezde bosna ya da japonya değil, kamboçya var. unbroken'da yaptıklarından sonra burada da militarist, propaganda filmi yaptığı düşünülebilir ama öyle değil. rezil nixon'la ve abd'nin kamboçya'yı bombalamasıyla başlıyor film. sonrasında hiçbir şekilde abd'yi aklamıyor. aslında politikaya fazla bulaşmıyor. jolie tüm filmi 7 yaşındaki dünya tatlısı bir veledin gözünden aktarıyor ve böyle yaptığını bir an olsun unutmuyor. yani 7 yaşındaki bir çocuğun gözünden olayları yansıttığı için politikaya bulaşmıyor, iyi de ediyor. kamera bir an olsun loung'un yanından gitmiyor. adeta kamera loung'a yapıştırılmış, başını gökyüzüne çevirdiğinde kamera yukarıya çevriliyor, başını bir havlunun altına soktuğunda kameranın önüne de havlu konuyor. yakın planlar çok, hatta filmin %80'i yakın planlardan ibaret diye sallayabilirim, yanlış olmaz galiba. bana la vie d'adele'i hatırlattı. kechiche de bir an olsun adele'den ayırmamıştı kamerasını, yüzüne yapıştırmıştı kamerayı.

    filmin ilk artısı abd'yi aklamaması. normalde artı değil, ama işte hollywood filmi olunca abd'yi aklamayan her filme bu artı oluyor. diğer artısı klişe politik çıkarımlara yeltenmemesi. diğer artısı ajitasyona kayacak sahnelerde ajitasyona kaçmaması. amatör oyuncuları da iyi yönetmiş, özellikle loung'u oynayan çocuktan alınması gerekli performansı almış. çatışma sahneleri heyecanlı. mekân kullanımı başarılı. gelelim kızıl kmerlere. neyse o. ne idilerse öyle gösterilmişler. film, netflix'in diğer filmi beast of no nation'ı hatırlatıyor. beast de çocuk askerliğe, katliamlara vs odaklanmıştı.

    velhasıl jolie 4. filminde sonunda vasatı aşmayı başardı. güçlü, etkileyici pek çok sahnesi mevcut first they killed my father'ın.

    spoiler

    loung ormana kaçtığında herkesin mayınlara basıp parçalandıklarını gördüğünde askerlik eğitimi sırasında mayınları koyduğunu hatırlaması, daha doğrusu emirle toprağa gömdüğü o "şeyler"in mayın olduğunu ve insanları öldürdüğünü fark etmesi... etkileyici bir sahneydi.

    spoiler


    (sherlock holmes 90 - 15 Eylül 2017 21:50)

  • comment image

    komünist ideolojinin pratikte ne kadar mükemmel olduğunu görmemizi sağlayan bir film.
    film boyunca halkın birbirine kenetlenerek büyük kamboçya'yı nasıl yarattığını görüyorsunuz.

    zaten halk devriminin başka türlü sonuçlar vermesi beklenemez. cehalet, bağnazlık, itaat ve saf şiddet başka ne doğurabilir ki? işte böyle mükemmel bir düzen...


    (kimseli - 24 Aralık 2017 18:11)

  • comment image

    henuz kambocyada gerek bu kitabi okudugum, gerek insanlarin hallerini gorup hungur hungur agladigim bir donemde, siem reap'te kaldigim yetimhanedeki diger gonullulerden duymustum angelina jolie buradaymis diye. bir film cekecegi soylentisi vardi. hatta dediler bu kitaptaki hikaye uyarlanacakmis. tesekkurler angelina, benim o donemleri kendi minik cabalarimla insanlara duyurmaya calismam neredeyse bir hicken sen tum dunyaya gostermissin.
    (bkz: #56141660)


    (nomadbird - 7 Ocak 2018 10:08)

Yorum Kaynak Link : first they killed my father