Süre                : 1 Saat 13 dakika
Çıkış Tarihi     : 07 Aralık 1990 Cuma, Yapım Yılı : 1990
Türü                : Drama
Taglar             : Tüccar,Aşk,aşık,Kavgacı,İslâm
Ülke                : Gürcistan,SSCB
Yapımcı          :  Qartuli Pilmi
Yönetmen       : Sergei Parajanov (IMDB)(ekşi), Dodo Abashidze (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Gia Badridze (IMDB),Mikhail Lermontov (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Yuri Mgoyan (IMDB), Sofiko Chiaureli (IMDB)(ekşi), Ramaz Chkhikvadze (IMDB), Konstantin Stepankov (IMDB), Veronique Matonidze (IMDB), Baia Dvalishvili (IMDB), David Dovlatian (IMDB), Levan Natroshvili (IMDB), Slava Stepanian (IMDB), Nodar Dugladze (IMDB), Dodo Abashidze (IMDB)

Ashug-Karibi (~ Âşık garip) ' Filminin Konusu :
Zengin bir tüccarın kızına aşık olan gezgin şık Garib, tüccar tarafından reddedilir ve dünyayı bin bir gece süresince gezmeye zorlanır, yeteri kadar para topladıktan sora dönüp sevdiğiyle evlenebilecektir. Kız, onu bekleyeceğine söz verir ve şık Garib zorlu bir maceraya atılır.Mükemmel hazırlanmış tablolardan oluşan, Türk ve Azeri halk ezgileriyle bezenmiş olan film, Rus şair Mikhail Lermontov?a ait bir peri masalını temel alıyor. Parajanov, filmi yakın dostu Andrei Tarkovsky?ye adamış.Film, 1988 Avrupa Film Akademisi Felix Ödülleri?nden En İyi Sanat Yönetimi ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül sahibi oldu.

Ödüller      :

!f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali:Special Prize of the Jury


  • "(bkz: ashik kerib)"
  • "sovyet film yonetmeni."
  • "(bkz: ermenistan sineması)"
  • "kino imzalı, guzel bir derleme. 1/6 2/6 3/6 4/6 5/6 6/6"
  • "ekşi sözlük'ü yerinden sarsan muazzam çalışmama konu olmuş güzel insan..(bkz: biseksüel ünlüler)"
  • "ermeni kökenlidir ve asıl ismi sargis hovsepi parajanyan 'dır."




Facebook Yorumları
  • comment image

    çok isimli, çok kökenli, çok acılı, bir garip simyacı. ashik kerib, rüyalara girmiş tablolar gibi, gürültülü müziğiyle zaten muazzam bir çalışmayken, bir de azeri türkçesi diyalogları ile bizim için iyice tuhaf bir deneyim oluyor...


    (enis zenci - 27 Eylül 2006 01:35)

  • comment image

    besiktas'ta kopya dvd sini bulduğum ermeni yönetmen.
    benim filmlerinde en etkilendigim kisim sayat nova'nın çıldırma kismidir, etkileyici ve sindirmesi zor bir bolumdur. istanbul'a geldiğinde ara güler'in çektiği fotoğraflari şaheserdir, mutlaka gorunuz, pradjanov'un gozlerinin icine bakiniz.
    ayırica ermenistan'da bulunan ev müzesinde yaptigi kolaj calismalari görülmeye değer. kolajlari da filmleri gibi nasıl üstun bir zekanin yuzyilin en carpici yonetmeninin ic dunyasini yansitabilir.


    (elephant man - 27 Eylül 2006 02:19)

  • comment image

    kargart geceyarısı filmleri gösterimlerinin üçüncüsünün yönetmeni olmuştur. gösterilecek filmler:
    "sergei paradjanov"/belgesel
    24 dakika
    ingilizce altyazı

    "aşık garip (ashik kerib)"
    1988 / 74 dakika
    ingilizce altyazı

    hazırlayan: kargart ve serdar kökçeoğlu

    * 9 ocak cuma, saat: 23:00
    * gösterimler ücretsizdir.


    (asden - 27 Aralık 2008 10:15)

  • comment image

    "her yapı, her eser, ait olduğu dönemin, dinin ve kültürün simgesi gibi. iyi bir film de böyle olmalı, bir kültürü simgelemeli. yoksa her ülkenin kendine ait kültürü ortadan kalkarak burjuvazinin ortak kültürüne dönüşür." demiştir.


    (salcaki ekmek - 18 Ocak 2013 06:49)

  • comment image

    bkz: http://alihasar.blogspot.com/…ajanov-roportaji.html sergey parajanov, söyleşi, sayat nova, unutulmuş ataların gölgeleri, münih

    sergei, nasıl yönetmen oldunuz?

    bence yönetmen olarak doğmanız gerekir. bu bir çocuğun maceralarına benziyor: diğer çocukların arasında ilk adımı siz atarsınız, bir gizem yaratarak yönetmen olursunuz. etrafınızda gördüklerinizi şekillendirir ve yaratırsınız. kendi “artistismus”unuz ile insanlara işkence edersiniz – gecenin bir yarısı annenizi ve büyükannenizi korkutursunuz mesela. charlie’s aunt filmindeki gibi giyinebilir ya da andersen masallarındaki kahramanların kılıklarına bürünebilirsiniz. ağaç gövdesinden koparacağınız parçalarla kendinizi bir horoza çevirebilirsiniz. bunlar hep benim kafamı kurcaladı, bu da aslında yönetmenliğin ta kendisi.

    bir yönetmen vgık (sovyetler birliği devlet sinematografi enstitüsü) gibi bir okulda bile eğitilemez. yönetmenliği öğrenemezsiniz. bununla doğmanız gerekir. daha anne karnındayken yönetmen olmalısınız. anneniz de bir aktris olmalı, böylece bu özelliği miras alabilirsiniz. benim annem de babam da sanat konusunda doğuştan yetenekliydi.


    (zarp - 31 Ocak 2013 21:26)

  • comment image

    "her yapı, her eser, ait olduğu dönemin, dinin ve kültürün simgesi gibi. iyi bir film de böyle olmalı, bir kültürü simgelemeli. yoksa her ülkenin kendine ait kültürü ortadan kalkarak burjuvazinin ortak kültürüne dönüşür." dedikten sonra "ıngmar bergman ve luis bunuel gibi çok önemsenen yönetmenleri de bu yüzden sevmiyorum. çünkü yaptıkları, bütün ülkelere özgü tipik burjuva kültürü ürünleri. ülkelerinin, halklarının gerçek kültürleriyle bir ilişkisi yok. fanny och alexander (fanny ve alexander) filmi örneğin, tipik bir burjuva ürünüdür. isveç toplumu üzerine hiçbir şey yok bu filmde." de demiştir.


    (perseus1071 - 3 Eylül 2013 02:15)

  • comment image

    kanımca bir daha, kendisini tarkovsky den daha çok beğenirim. sembol kullanımı ve insanı şaşırtan ama sıkmayan kamera kullanımı ve bi okadar da sade.... asla durağan değil kararında bi ritmik yapı var. ve şairane


    (erno nemecek - 30 Kasım 2014 11:17)

  • comment image

    cocteau gibi jarman gibi anger gibi lirik sinemada düş sanatını anlatan ermeni yönetmen çehov "herşey güzel olmalıdır " düsturuyla yaşamıştır. vardanov da onun üzerine bir filmi mevcuttur. narın rengi adlı filmi bir rus klasiği gibi okunmalıdır.


    (jackiebagaj - 21 Ağustos 2004 23:43)

  • comment image

    gürcistan doğumlu, ermeni asıllı, sovyet yönetmen, istanbul için şu kelamı etmiştir; ''bu kentteki kültür karmaşası, kültürlerin üst üste yığılması, bana kolaj tekniğiyle yapılmış bir resmi anımsatıyor. sanki benim filmerim gibi!... istanbul sokaklarında coca-cola'dan, fransız filmlerinden geçilmiyor. oysa istanbul bir türk kenti, ama sokakları paris sokaklarından farksız. hepimiz kendi kültürümüzü yitirme tehlikesiyle karşı karşıyayız.''


    (damon - 20 Mayıs 2005 21:34)

  • comment image

    otoriteler tarafından 20. yüzyılın en önemli yönetmenlerinden biri olarak gösterilen sergei parajanov 1924'de tiflis'de doğmuştur. ilk önemli çalışması olan shadows of forgotten ancestors potemkin zırhlısı ile karşılaştırılmış, ancak rejime ters düşen tavırları yüzünden kara listeye alınmıştır. parajanov ermenistan'a hakop hovnatanian'ın dökümanterini çekmeye gider ve sonrasında en önemli yapıtlarından sayat nova'yı 1968'de tamamlar. ancak sovyet yönetimi filmi sansürler ve color of pomegranate adıyla kendi görüşlerine göre değişik bir versiyonunu ortaya çıkartır. 1973'de tutuklanan sanatçı, dünyaca tanınan birçok sanatçının da protestolarıyla sovyetler tarafından tutukluluğunun dördüncü yılında salıverilir. tiflis'e dönen parajanov'un film çekme isteği rejim tarafından engellenir. tutukluluk yıllarında sinema dışında birçok sanatla uğraşmış olan sanatçının yazıları, çizimleri ve kolajları günümüzde sanat eserleri olarak sergilenmektedir. 1984 yılında gürcistan hükümetinin yardımlarıyla rejim tekrar film çekmesine izin verir ve sanatçı sayat nova'dan tam 15 yıl sonra legend of suram fortress ile birçok ödül ve saygınlık kazanır. ashik kerib (1998) adlı eseri yakın arkadaşı andrei tarkovsky'e adayan sanatçı, tutukluluk yıllarındaki zorlu şartlardan dolayı zayıf düşmüş ve 1990 yılında son başyapıtını yarıda bırakarak göçüp gitmiştir. son eseri parajanov: the last spring (1992) arkadaşı mikhail vartanov tarafından tamamlanarak sinema tarihindeki yerini alır.


    (asden - 24 Ocak 2006 20:39)

Yorum Kaynak Link : sergey parajanov