• "(bkz: david wark griffith)"
  • "(bkz: lillian gish)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    david wark griffith'in 1919 yapimi melodrami. rivayete gore -ki rivayetten ote olmasi cok olasi- griffith amca bu filmi irkci sifatindan kurtulmak icin cekmistir. cin'den budizmi amerika gibi dekadan bir ulkeye tanitmak icin goc eden 'sari adam'in beyaz tomurcuk adini verdigi genc beyaz kiza asik olup kizcagizi boksor babasinin iskencelerinden kurtarmaya calismasi, ancak adamin irkci saldirilarina hedef olmasinin huzunlu hikayesi. bugun cekilse de gayet ilerici sayilabilecek bir konu aslinda. tabii burada bence melodramin onemi de one cikiyor. simdi irkci filmi bir epikken, ki donemin diger epiklerinin hemen hepsi irkci olmasa da milliyetci karakterler tasir, bunun karsit argumanini bir melodramla kurgulamasi bir tesaduf degil bence. hem sinifsal hem milliyetci catismalarin en buyuk elestirileri en cok melodrama yakisir, zengin erkek-fakir kiz, zenci (cinli) erkek beyaz kadin, vs asklari guzel bir temel saglar vesselam. far from heaven'in hem orijinali hem de yeniden yapimi guzel bir ornek olabilir mesela; ilki bir sinifsal catisma oykusuyken ikincisine bir de irkcilik boyutu katilmistir.

    ekleme: ben filmin amerikada cekildigini saniyordum meger londra imis ventolin'e uyarisi icin tesekkurler.


    (semsa - 25 Şubat 2008 16:21)

  • comment image

    1919 tarihli david wark griffith filmi. erişkinliğe giren bir kızın babası ile yaşadığı problemleri daha doğrusu babanın kız üzerindeki tahakkümünü çin'den buda öğretilerini, buda'nın barışa dayalı felsefesini anlatmak için avrupa'ya gelmesine rağmen küçük bir dükkan açan yellow man yani çinli adamın paralel kurguyla anlatılan hikayeleri. iç mekan, dış mekan renklendirmeleri olağanüstü. başrol oyuncusu lillian gish müthiş bir oyun çıkarmış. meladroma sırtını çok yaslasa da bugün klişe boyutunda değerlendirilebilecek sahneler barındırsa da kesinlikle zamanının ötesinde bir film. izlediğim ilk griffith filmi. başyapıtlarını izleme isteğim daha da arttı.


    (iste oyle bir sey - 9 Mart 2010 10:31)

  • comment image

    griffith'in ırkçı söylemler karşısında çinli bir aktörü bile oynatmayıp, elin koca gözlüsünü çinli diye önümüze koyduğu filmdir. ha bu oyunculuğun kötü olduğu anlamına mı geliyor derseniz kesinlikle hayır. zira hem lillian gish, hem richard bartelmess hem de donald crisps acayip derecede iyi oyunculuklar sergilemişlerdir.

    hikaye iyi, yönetmen şahane, film on numara bir drama...

    insan tabi anlayamıyor griffith'i, senin böyle düşük bütçeli ama şahane filmler çekebilecek yeteneğin var ama sen gidiyorsun dünyanın parasını verip ırkçı filmler çekiyorsun. eh be adam yanlış karar verirsen işte sinemaya getirdiğin onca yeniliğe rağmen böyle adını sanını kimse duymaz, tarih seni siler atar.


    (calvero - 17 Temmuz 2013 12:12)