• "martin mystere in bir macerasına konu olan charles dickens ın bitmemiş romanı. martin mystere de çok ilginç ve yaratıcı bir şekilde bağlanmıştır."
  • "carlos fuentes'in "tan ağartısı" hikayesinde söz edilir bu kitaptan. hikayenin ana karakteri federico, hizmetçisi donde'ye, "öldüğümde bu kitabı açık bırak, beni böyle bulsunlar" der."




Facebook Yorumları
  • comment image

    charles dickens'ın yarım kalmış ve bir efsaneye dönüşmüş ilk ve tek polisiye romanı.

    dickens 1870 yılında kahramanlarının tamamını bir esrar perdesine sardığı ilginç bir roman yazmaya başladı. esere adını veren edwin drood, rosa budd adlı bir kızla nişanlı bir mühendis. ancak evlenmelerinden önce birbirlerini sevmediklerini anlayıp ayrılırlar. ancak bu romantik öyküyü daha da çetrefilli hale getirmek için işin içine edwin'in vasisi ve amcası olan john jasper girer. rosa'nın müzik öğretmeni olan john ona gizlice aşıktır. ancak hem john'un korkutucu biri olması hem de uyuşturucu bağımlılığı sebebiyle bu aşk karşılıksızdır. rosa'nın asıl aşık olduğu kişi ise neville landless adında seylan'dan gelen bir adamdır ve o da rosa'dan çok hoşlanmaktadır. elbette bu edwin ile neville'i karşı karşıya getirir. kıskançlık yüzünden çıkan bir tartışmada neville edwin'i tehdit eder ve birkaç gün sonra edwin ortadan kaybolur. john rosa'ya iki erkeğin nehir kıyısında tartıştıklarını gördüğünü söyler. yapılan araştırmalarda edwin'in kravatı ve saati bulunur, herkes neville'den şüphelenir. john ortalıklarda neville'i astıracak güçlü kanıtları bulduğunu anlatırken ortaya uzun beyaz saçlı, garip giyimli ve adı ditcher olan bir adam çıkar. rosa'nın kapısının önünde saatlerce oturur, john ile rosa'nın konuşmalarını dinler ve john'un adı her geçtiğinde yere bir işaret çizer.

    dickens pat diye ölünce hikaye de burada yarım kalır.

    edwin gerçekten ölmüş müdür? öldüyse katil john mu neville midir? ayrıca ditcher kimdir? bu ve benzeri sorular sinir edici biçimde cevapsız kaldığından dickens'ın ölümünden hemen sonra bazı yazarlar dört ayrı final yazdılar. her birinde hikaye farklı biçimde çözümlendi. dickens'a ithaf edilen beşinci finali ise trans halinde bir medyum yazdı. uzun bir süre bunun yazarın öteki taraftan bağlantı kurup yazdırdığı orjinal final olduğu düşünüldü.

    en karmaşık yeni final ise 1980'lerde yazılmış olup bütün sorulara dahice cevaplar sağlayarak kim-kimdir-kim-kimin-nesidir açıklamış ve bu ünlü edebiyat gizemine bir anlamda son vermiştir.


    (llllllllllllllllllllllllllllllllllllllll - 11 Eylül 2006 09:56)

  • comment image

    charles dickens'ın bitirilememiş ellinci ve son kitabı. noel gecesi kaybolan ve öldürüldüğü düşünülen edwin drood'un hikayesini tamamlamadan önce dickens çok yakın arkadaşı john forster'a namlı bir kitap yaratıldığının haberini verir: "edwin drood için müthiş bir son düşündüm". kendisinin sonu edwin drood'dan önce gelir ve 1870'de ölür.

    1872'de thomas james adlı amerikalı matbaa işçisi yüzlerce insan tarafından yüzlerce son yazılan edwin drood'un sonunu kendisinin yazacağını müjdeler; charles dickens'ın ruhu ona kitabın sonunu getirmesini emretmiştir. her gece masa başına oturup edwin drood'un sonu hakkında yazdıkları dickens'ın üslubundan farksızdır. kitap 1873 mart'ında "edwin drood'un esrarının sonu - öbür dünyadan thomas james'e dikte ettiren: charles dickens" adıyla yayınlanır. 20 yıl kadar sonra bu işi thomas james'in ev sahibi ile planladıklarını ve tüm dickens kitaplarını yalayıp yuttukları için dickens'ın üslubunu da tutturabildiklerini söyleyen üç üniversite öğrencisinin ise hayatlarında hiç o kasabaya adımlarını atmadıkları ortaya çıkar. thomas james'in çift kişilikli bir dahi olduğu ise şu ana kadar bulunabilen en rasyonel açıklamadır.


    (adornookuyankimkaldibeyildirimbisenbiben - 27 Ekim 2008 21:50)

  • comment image

    sadece yazarı "charles dickens" olduğu için bitirmek için, kasıp geçen hafta zar zor bitirebildiğim kitap. benim okuduğum versiyonunda kitabın sonu yok, aynen dickens ın bıraktığı gibi yayınlanmış. tercüman romanı perişan etmiş, daha zor okuduğum belki 1 belki 2 kitap vardır.


    (samantha my - 9 Ocak 2012 23:10)

  • comment image

    martin mystere in bir macerasına konu olan charles dickens ın bitmemiş romanı. martin mystere de çok ilginç ve yaratıcı bir şekilde bağlanmıştır.


    (kumrengi - 15 Eylül 2012 22:44)

  • comment image

    thomas james adlı genç bir amerikalı matbaacının charles dickens'ın ölümünden sonra ünlü yazarın ruhuyla irtibata geçerek yazdığı romandır.

    thomas james'in ünü kısa süre içerisinde yayılmıştır. arthur conan doyle roman ve james ile ilgili araştırmalar yapmıştır. fortnightly review'de 1927'de yayınlanan bir yazıda thomas james'in the mystery of edwin drood'dan önce ve sonra hiçbir eser yazmadığı belirtiliyordu. james, 13 yaşında okuldan ayrılmış ve matbaacı da çalışmaya başlamıştı. fakat yazdıklarına bakılırsa dickens'ın üslubuna, kelime dağarcığına ve düşüncelerine sahipti.

    thomas james'in amerikalı olması, dickens gibi tipik ingiliz tarzı yüksek yetenek ve kültür birikintisine sahip olmaması durumu daha da şaşırtıcı bir hale sokmuştu.

    conan doyle bununla ilgili:

    ''eğer bu bir taklitçilik ise, yapan dickens'ın tipik özelliklerini asla aşırı derecede belirtmeye kalkışmayacak kadar alışılmamış ve garip biriymiş.'' şeklinde buyurmuşlardır.

    kanımca, thomas james'in matbaacı olması dickens eserlerini keşfetme olanağı sağlamış olabilir kendisine, bu durum da doğal olarak dickens'ın üslubunu benimsemesine sebebiyet vermiş olabilir. fakat sir arthur conan doyle'un da buyurduğu üzere üslubun böylesine yerinde kullanılması oldukça alışılmamış ve garip bir ''taklitçi'' haline getiriyor james'i.

    the mystery of edwin drood'dan sonra thomas james bir daha yazmamıştır ve genç yaşta hayatını kaybetmiştir.


    (freddie mercury nin disleri - 18 Eylül 2013 23:53)

  • comment image

    24-25 ocak'ta yeniden sergilenmiş müzikaldir. book of mormon kadar olmasa da (ki izlediğim ona yakın müzikal arasında açık arayla en çok sevdiğim olduğundan o kadar iyi olmasını zaten beklemiyordum) çok beğendim.

    oyuncuların performansları da aksanları da gayet başarılıydı hepsini ve ekibin geri kalanını tebrik ederim. yalnız bir tek altyazılarda ve altyazı senkronizasyonu sıkıntılıydı. altyazıların 5 dk geriden geldiği oldu. işin içine yoğun aksan karışınca birçok yer yarım yamalak anlaşıldı.

    ekibin yaptığı katkılar da (anadolu ajansı, edwin drood öldü mü oylaması vs.) oldukça iyiydi. hepsi çok güzel insanlara benziyorlar. türkiye'de böyle insanların kaldığını bilmek güzel.

    performansını en çok beğendiklerim sırasıyla: hintli oğlan, anlatıcı/belediye başkanı, genelev patroniçesi (isim hafızam da harikadır). hintli oğlanı canlandıran eleman sanırım book of mormon'da elder mckinley'i canlandırmıştı ve orada da performansı gayet iyiydi.

    --- spoiler ---

    ekibin performansı iyi olsa da izleyici performansı çok zayıftı. o dedektifi nasıl hintli kız seçersiniz lan? onu geçtim katili nasıl rahip seçersiniz? yaptığınız seçimin ne kadar saçma olduğunu oyunda katilin açıklanmasının sonrasında belirtip hepinizi rezil ettiler de rahatladık neyse ki. çift seçiminde de hintli oğlan ve sarıkız dururken gidip matlid manukyanımsı genelev patroniçesiyle katil olması gereken sarıkızın müzik hocasını seçmenize ne diyeceğimi dilemiyorum. arkadaş ben hayatımda bir kez bile olsa seçim kazanamayacak mıyım lan...
    ---
    spoiler ---


    (tortfeasor - 29 Ocak 2016 17:37)

  • comment image

    carlos fuentes'in "tan ağartısı" hikayesinde söz edilir bu kitaptan. hikayenin ana karakteri federico, hizmetçisi donde'ye, "öldüğümde bu kitabı açık bırak, beni böyle bulsunlar" der.


    (ramone - 1 Nisan 2016 15:54)

  • comment image

    bugün okumaya başladığım güzel kitap. kitapla ilgili yorumları bitirdikten sonra editlerle paylaşmayı düşünüyorum.

    çevirmen ışıl aydın da çok titiz çalışmış. dipnotları okurken hayrete düşüyor insan. okuyunca araştırma yapılmadan yazılması imkansız dipnotları görüyorsunuz. çok büyük emek var gerçekten.

    sonradan gelen edit: dickens'ın en iyi kitabı değildir. iyidir hoştur ama yazarımız kitabı yazarken öldüğü ve kitap yarım kaldığı için sonunu göremediğimizden kitaba yorum yapmak çok zordur. diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitapta da zıtlıklar ve harika betimlemeler vardır. sisli şehir londra'yı harika betimlemiştir.

    dickens da dostoyevski gibi son kitabını yazarken aramızdan ayrılmıştır ve onun yazdığı kitap da yarım kalmıştır. bu açıdan bakıldığında çok ilginç bir tesadüf. (bkz: bratya karamazovı)


    (dickens - 15 Ağustos 2018 20:27)

Yorum Kaynak Link : the mystery of edwin drood