• "71. cannes film festivalinde alice rohrwache‘ın senaryosunu yazıp yönettiği, en iyi senaryo ödülü kazanmış filmdir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    alice rohrwacher'ın cannes ana yarışmada yarışan son filmi.
    film içlerinden en merak ettiğim belkide ve ödülü bir kadın yönetmenin alması açısından da çok önemli ama bir çok sebeple alabilecek isim var.


    (run gretel run - 12 Mayıs 2018 12:07)

  • comment image

    muhtemelen çoğunluğun seveceği, yılın en iyileri listelerine girecek bir film. oscar'a aday olur mu bilemem -akademi üyeleri için yavaş tempolu bir film, sıkılabilirler-. neyse, ben sevmedim filmi. bunun da nedeni yarattığı lazzaro karakteri. lazzaro tertemiz birisi. o kadar temiz ki... kelimelerle anlatılamayacak kadar temiz. gerçek olamayacak kadar temiz. herkesin yardımına koşan, sömürülen ama sömürüldüğünü fark etmeyen, kimseyi sömürmeyen, kimseye yalan söylemeyen, kim ne derse yapan, aşırı iyi niyetli birisi. tek tip. kötülükten eser yok bu gençte. böylesi var mı diye sorası geliyor insanın. yani yabancının birisi "hey biz birbirimize benziyoruz. yoksa üvey kardeş miyiz?" esprisini dahi ciddiye alan, o kişiyle kardeş olduğunu düşünmeye başlayan, kötülük, espri nedir bilmeyen birisi. uzaylı lan bu. filmin sorunuysa bu denli temiz bir karakter yaratınca yeşilçam gibi gencin başına sorun üstüne sorun getirmesi. en sevmediğim senaryo tipi.

    ha bu adam saf da akrabaları, mahallelisi çok mu akıllı? değil. diğerleri onun kadar temiz değiller tabii ki, onunla dalga geçiyorlar falan. lakin bu insanlar da mesela sömürüldüklerinin farkında değiller. film sömürülen işçi sınıfıyla sömüren üst sınıfı anlatmaya yelteniyor ama gerçekçi karakterler yaratamayarak fırsatı tepiyor. mesela işçilerin okula sadece zenginlerin gidebildiğini sanmaları veya emeklerinin karşılığını almayıp tam tersi halen borçlu olduklarını sanmaları... her şeyi geç, marabalığın kalktığından haberleri yok. "ben patronumun malıyım" diyor. yahu geç de değil, 1980'lerin italyası. bilemiyorum, böylesi karakterler bana gerçekçi görünmedi, ki filmin amacı da işçi sınıfının sömürülmesini anlatmak. ama bunu gerçekçi karakterler yaparak anlatabilirdi. lazzaro mesela gerçekçi olamayacak kadar tek tip. hayır, iyi insanlar, çok iyi insanlar da var da bu kadar iyisi ancak kutsal kitaplardaki azizler... lazzaro'yu izlerken sinirlerim bozuldu. saf karakterleri sevmiyorum azizim.

    ilk bir saat neyse de ikinci saatine geçince senarist hanım senaryosunu vasatlığa sürüklemeyi başarmış. velhasıl çok övülecek, belki akademi'ye de aday olacak, ama neticede vasata zar zor ulaşıyor.


    (sherlock holmes 90 - 30 Eylül 2018 00:41)

  • comment image

    ortaçağda yaşasa kilise tarafından hemen aziz ilan edilecek kadar saf, masum ve kötülük bilmeyen bir gencin kapitalist düzende maymuna çevrilmesinin '' fantastik''hikayesi. hakkında yazılan epeyce olumlu eleştirilere ve cannes'te aldığı ödüle rağmen vasatın bir tık ötesinde senaryosuyla ''eh işte'' diyebileceğim bir film olmuş. ister seyredin ister seyretmeyin.


    (trumpets - 30 Eylül 2018 03:38)

  • comment image

    yönetmenliğini alice rohrwacher'in yaptığı, başrolünde adriano tardiolo'nun yer aldığı 2018 yapımı film.

    dünya prömiyerini bu sene gerçekleştirilen 71. cannes film festivali'nde yapan ve burada ''en iyi senaryo'' ödülünü kazanan film, ülkemizde ise ilk olarak henüz biten 25. adana film festivali'nde seyirci ile buluşmuştur.

    düz bir zaman çizgisi izlemeyen ve super16 filmle çekilen film, genç çiftçi lazzaro’yu takip ederek günümüz dünyasını mistik öğelerle ele alan bir dostluk hikâyesi anlatıyor. cenneti andıran bir köyde yaşayan iyilik timsali lazzaro, en yakın arkadaşı asilzade tancredi’yi aramak için hem mekânı hem de zamanı aşmayı göze alıyor.

    filmde ilk öne çıkan kısım super16 ile çekilmesinden kaynaklı olan renkler olarak göze çarpıyor. 2018 yapımı bir olmasına karşın filmi izlerken sanki 80'lerde çekilmiş hissine kapılıyorsunuz. bu yönüyle anlatılan hikaye ile de oldukça bağdaştırdım. sanki bir yeşilçam filmi izliyormuş hissiyatına kapıldım. filmde öne çıkan bir diğer nokta ise özellikle ilk yarıda gözlemlediğimiz sömüren sermaye sahibi ile sömürülen işçi sınıfıydı. filmin o kısımlarını izlerken aklıma kibar feyzo ve şark bülbülü gibi türk filmlerindeki sahneler geldi. ezilen kesimin hiçbir şeyin farkında olmayıp borç içinde ve karın tokluğuna çalışmaları filmde yönetmen tarafından başarılı bir şekilde işlenip eleştirilen bölümlerdi. lazzaro karakterine gelecek olursak denilecek tek şey ''böyle bir insan olabilir mi?'' cümlesi olur sanırım. o kadar saf, temiz ve her denileni yapan bir insanın olabileceğine insan inanamıyor açıkçası. filmin ikinci yarısına geldiğimizde ise tüm karakterlerin zaman olgusunu düşünerek değişmesine karşın lazzaro'nun halen aynı kalması göze batan bir detaydı ve bu kısmı beğenmedim açıkçası. yavaş ilerleyen temposu ve lazzaro'nun bazı sinir bozucu davranışlarıyla akıllarda kalan film yine de izlemeye değer.

    filme puanım: 7,0


    (aslansimsek - 30 Eylül 2018 17:26)

  • comment image

    klasik sayılabilecek bir senaryoyu absürd bir biçimde anlatan film. senaryodaki oyunlar bence ödülü almasını sağlayan baş etmen.

    --- spoiler ---

    zaman algınızı tamamen ortadan kaldıran bir yapı var örneğin. seyirci, sömürünün aslında geleneksel kölelik sisteminden geldiğini düşünürken; tam da sömürüyü yapan kişiden aslında insanın hep sömürmeye açık olduğunu anlatıyor. ve bunu da lazzaro gibi saf, temiz ve işaretlerini çokça verdiği aziz gibi karakter üzerinden dile getiriyor. lazzaro gerçek olamayacak kadar iyi; aynı ismail abi gibi. senaryodaki en temel absürd öğe buradan oluşuyor. "ortalama" karakterlerin arasında en iyi gördüğümüz antonia bile, aslında o kadar iyi değil. lazzaro'nun şaşırdığı ilk darbe bu oluyor; ama yardım etmeye çalışıyor. sonra, tancredi'nin ona sırtını döndüğünü görüyor ve dönüşlerinde uğradığı kilisede bile hoşgörü olmadığını anladığında gözlerinden yaşlar geldiğini görüyoruz. lazzaro işte tam da burada yaşlı bir kurt oluyor. insan insanın kurdudur sonuçta. aziz'i ölüm uykusundan uyandıran kurt anlıyor ki en temel dayanak noktası olabilecek inanç dahil insanın çiğliğinden nasibini almış. bunun üzerine geldiği karanlık dağlara geri dönüyor.

    film yine bizi italya'nın o güzel kırsallarından birine götürüyor; zaman algımızı senaryonun da yardımıyla bir güzel kırıyor. ve açık mesajı veriyor - insanlığımızla beraber kendimizi ve her şeyi tükettik.

    ---
    spoiler ---

    algılarınız açık izlemeniz tavsiye olunur. 7.8/10


    (r4d4 - 5 Ekim 2018 10:44)

  • comment image

    çok acıklı, oldukça da buruk bir film lazzaro felice. ismindeki tezatlığa hayran kalmamak elde değil. ama film için aynı şeyi pek söyleyemeyeceğim. standart bir film izleyicisiyseniz zaten uzak durmanız gereken yapıda bir film. bir kere super 16'le çekilmesi normal izleyiciye kafadan darbeyi vurur.

    filmin içeriğine gelecek olursak; anlatılmak istenen güzel bir nokta var, bunu iyi anlatıyor mu? kısmen. lazzaro isminde 20. yüzyılda yaşayan bir aziz üzerinden anlatmaya çalışıyor. enteresan bir düşünce fakat kötü bir uygulama bana kalırsa.

    yönetmenlik yönünden film bence oldukça zayıf. iyi bir yönetmenin elinde çok daha harika bir film olabilirmiş çünkü hikayesi ve senaryosu oldukça başarılı. harika sahneler çıkarılabilecekken, hep bir yarım kalmış, paraları yetmemiş, seri kesilmiş ve büyüsü bozulmuş gibi gözüken sahneler varmış havası yaratıyor film.

    genel olarak film seyretmeyi değil de sinema izlemeyi seven kişiler bence bir şans vermeli ama bu sene ki cannes, berlin, viyana vs. film festivalleri ve oscar'lar özelinde düşünürsek rakiplerine göre birazcık geride kalmış. yalnız şunu da düşünmekte fayda var; rakipleri ekstra iyi olduğu için bu film onların yanında yavan ve onlara göre biraz daha zayıf gözükmektedir.


    (vakatta - 10 Ocak 2019 02:58)

Yorum Kaynak Link : lazzaro felice